25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Stanislav 29.11.2007 10:23

Re: Re: Možná by Roubal měl říci, že když někdo tají naleziště ropy, tak je to proto, že jí má ještě dostatek a nikoli nedostatek.

Hmm, krátkodobě ano, v delším horizontu si nejsem jistý. Pokud budete všem ukazovat svoje nové Porsche, krátkodobě stoupnete na ceně v očích vdavekchtivých slečen, nicméně déledobě si říkáte o návštěvu zloděje ... :-)

Stanislav 29.11.2007 10:20

Re: Re: Zajímavá úvaha

Prej animální trakce ... ;-D ... R^ Co třeba farma křečků v kole? ;-) No, míněna byla asi spíše enzymatická syntéza uhlovodíků nebo tak něco ...

Houmr 29.11.2007 10:17

Ještě o zelených palivech

http://www.virtually.cz/index.php?art=15542

autor 29.11.2007 10:04

Re: Možná by Roubal měl říci, že když někdo tají naleziště ropy, tak je to proto, že jí má ještě dostatek a nikoli nedostatek.

Netají nová naleziště ropy ale kolik v nich ropy je. Když uvedete vyšší zásoby ropy, mají vaše akcie vyšší hodnotu. Nebo proč podle vás SHELL prokazatelně lhal když navýšil svoje zásoby?

RomanL 29.11.2007 9:49

Čekal jsem

že ten článek bude nějaký blábol, ale je to napsáno velmi rozumně a se závěrem se docela ztotožňuji...

honzak 29.11.2007 9:35

Re: Zajímavá úvaha

jako je např. animální trakce? Úplně vidím EC "Kladruby" tažený dvanáctispřežím na trati I. tranzitního koridoru.

autor 29.11.2007 9:34

Re: Re: pro stanislava

K tomu abyste zvýšil výrazně těch 0,7% procenta by bylo nutné přejít na rychlé reaktory a doslova začít stavět jako o závod. Stavba JE trvá skoro deset let, někde déle, takže to je opět věc kterou je třeba řešit dlouhodobě.

vbv 29.11.2007 8:55

Neni problem

vyrobit benzín z uhlia

Veselý 29.11.2007 8:47

Zajímavá úvaha

já si myslím, že lidstvo bude muset přestat používat spalovací motory, protože z dlouhodobého hlediska spotřebovávají suroviny, jejichž obnova trvá nesrovnatelně déle než čas, za který se spotřebují. Bude nutno najít nové technologie, které umožní získávat přijatelným způsobem dostatek energie. Jaderná energie umožní překonat kritické období, ale budoucnost vidím v biotechnologiích.

Stanislav 29.11.2007 8:43

Re: Re: Re:No s těma trolejema je to taky problém.

Už zase trochu slezla, Číňani zřejmě (po dostavění Tří soutěsek) už to nejnutnější dodrátovali ... tento výkyv byl způsoben spíše rudou megalománií, ne "měděným zlomem" ... :-)

Stanislav 29.11.2007 8:37

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

Jó, správně, dík za podnětné připomínky! R^ Na principu to zas tolik nemění, mění to nicméně cenové poměry, Hitler skutečně neřešil ekologičnost výrob.

Kylchap 29.11.2007 8:29

Tento příspěvek je velmi zajímavý,

ale pan Rázl se nedostatku ropy zřejmě ještě nedožjie. Plnou nádrž prosím, carpe diem, po nás potopa!

S/kepticus M/aximus 29.11.2007 8:01

Možná by Roubal měl říci, že když někdo tají naleziště ropy, tak je to proto, že jí má ještě dostatek a nikoli nedostatek.

Tedy nechce, aby její cena klesla.

baltahsar 29.11.2007 6:21

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

A mezitim jsme rozdýchali i pokles dolaru na čtvrtinu jeho někdejší hodnoty .. existuje graf ceny ropy přepočtenej na dnešní hodnotu dolaru, ze kterýho je jasně vidět, že jsme furt na nižší ceně než byla při ropný krizi sedmdesátých let. Takže tim pádem se to dělat z uhlí ještě furt nevyplatí, protože těch 40 USD za barel se musí diskontovat k roku 1973, nejen na hodnotu dolaru ale i na ceny externí energie. A připočítat i náklady na ekologičtější technologie, než používal Hitler v Záluží.

Nespavec 29.11.2007 3:02

Re: Re:No s těma trolejema je to taky problém.

Troleje se dělají z mědi. A cena mědi jde posledních cca 8 roků nahoru rychlej než cena ropy.

ighb 29.11.2007 2:36

Re: jadro clanku

Celý problém je v nepotvrzení platného dogmatu, že ropa, je fosilního původu. Samozřejmě lidé naplnění nezvládnutelnou potřebou víry ve všechno možné a politicky korektní dušičky začnou hned hýkat a pobuřovat se, jak je možné o dogmatech vůbec pochybovat. "...Vždyť vám to každý řekne..."

Kromě toho, že chybí nerozložitelné zbytky, jako je tomu u uhlí, fosilní hypothesa nevysvětluje, jak je možná přítomnost ropy ve velikých hloubkách a jak se tedy onen fosilní materiál dostal do geologických formací ( nebo lépe pod ně ), kde je to vyloučené - a to právě lépe vysvětluje anorganická hypothesa, která naznačuje, že ropa se neustále vytváří právě v těch velkých hloubkách . Ta anorganická hypothesaje mimo jiné reprodukovatelná v laboratoři - opět na rozdíl od fosilní hypothesy, kdy se z organické hmoty modelově nepodařilo vytvořit ropu .

Jenže smyslem činnosti ropných společností je vytvářet co největší zisk, nic jiného. K tomu vede nejlépe cesta omezování těžby, jak předvedl v několika fázích opec, čili umělé vytváření nedostatku ropy. Zkuste zjistit, jaké jsou náklady na těžbu "arabské ropy" - pod tři $US za barel - aljašská, sibiřská, z moře za deset ! A až odečtete od prodejní ceny na terminálu náklady na těžbu, tak snad pochopíte o co jde.

Užiteční idioti k tomu dodají zdarma v mediích ( ovládaných olejáři - pokuste se jít po opravdových majitelích a finančních účastích ) patřičnou propagandistickou masáž. Jsou posilněni úspěchem agitace proti jaderné energetice. Nyní nasadili další trumf - biopaliva. Pro olejáře je to přímo dokonalé - není divu, že dnešní americká administrativa do toho jde s takovou vervou. Na produkci biopaliv se spotřebuje pomalu stejné množství ropy ! A pro napravovatele světa, jakými dnešní neocons jsou to má ještě jeden příjemný vedlejší účinek - přebytečná "žebrota" pochcípá hladem. Ceny potravin vyletí raketově nahoru, protože bude chybět půda pro jejich produkci. Mezitím se bude produkovat biolíh a pálit obilí pod kotly...

Stanislav 29.11.2007 1:53

Re: Stanislave, a jestli "civilizace opět půjde jinudy"

Jo jo ... :-/

Šumavák 29.11.2007 1:47

Stanislave, a jestli "civilizace opět půjde jinudy"

tak ve svém výčtu  energetických zdrojů nezapomínejte na velbloudí trus ! Zelená planeta ne modrá! ale zelená, je cíl !!

A pak možná dojde znova i na ten pazourek.

PS.

( zelená je barva Islámu....)

Stanislav 29.11.2007 1:43

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

Teda netuším, ale IMHO je zatím ze zavádění těchto technologií trochu strach, poněvadž OPEC může takřka okamžitě o těch několik podstatných dolarů snížit ceny a velké investice do výroby syntetického benzínu budou tiše rezavět za pobořeným plotem slavně zbudované fabriky ...

Šumavák 29.11.2007 1:40

kolik by to stálo dnes, to nevím,

ale není to třeba řešit. Embargo na JAR už dávno není,  Christiaan Barnard zemřel už v r. 2001. a taky JAR už není to co bývala.Technickým a jiným pokrokem.

Pokud jde o Záluží, tak to v EU neprosadíte, protože Merkelová má v plánu ( v rámci ochrany ovzduší) stavět dalších 22 uhelných elektráren. Takže takovou provokaci, že byste používal  uhlí na něco jiného radši ani nevyslovujte !!!!

Stanislav 29.11.2007 1:35

Re: pro stanislava

Pokud zkonstruujete jaderný autobus, pak dozajista ne ;-) Těch 0,7% je dáno spíše ekonomicky. JE v současné formě má smysl tam, kde je dostatečně "prodrátováno", tedy narozdíl od energetických surovin, co se dají vozit autem. Nicméně z JE odvozená výroba nějakého "energetického prostředníka" jako mezikrok, myslím, po dostatečném zdražení ropy, přijde na řadu.

Šumavák 29.11.2007 1:32

A právě kvůli takovým pesimistům

se budování JE na 20 let zastavilo.

Ale nebojte, už se na tom zase pracuje. Japonci maj technologii na malé blokové JE, Američani ohlásili kompaktní reaktory bez potřeby výměny paliva a Rusové, maj zmáknuté atomové ponorky, ale není na ně moc odbyt, tak sbírají objednávky na atomové ponorky- ovšem - pozor, změna !! - místo raket tam bude generátor el. proudu.

Takže až stoupne to moře o šest metrů, zajede taková ponorka do Děčína, vyhodí kotvu a na břeh kabel a dodává proud......

conqueror 29.11.2007 1:31

Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

Před lety jsem četl, že syntetický benzín by se vyplatil výrobou z uhlí v situaci kdy by ropa stála cca 40 dolarů/barel.Jaképak je to dnes? V době starého režimu v Jihoafrické republice bylo na zemi uvaleno embargo a JAR vyráběla syntetický benzín z uhlí. Byly to rafinerie Sasol I,II, a III. Fungovly léta. Jak je to s nimi dnes? A nezapomeňme na syntetický benzín vyráběný ve velkém Německem v Záluží za války a koneckonců i v po ní. Kolik by to stálo dnes? Ví to někdo?

Stanislav 29.11.2007 1:29

Re: Re: Re: Re: Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Vývoj jde exponenciálně vždy jen k určitému limitu, resp podle jakési křivky, které teď nemůžu přijít na jméno ... :-) Hoďte si třeba bacila na živný roztok do petriho misky. Po Číně nás ještě pravděpodobně čeká exponenciální fáze v Africe, pokud tedy padnou diktátorské režimy, ale pak už půjdeme celosvětově k saturaci, navíc bohatší společnost bude mít více prostředků ("volných rukou") k úsporám. Troufám si tvrdit, že jádro to do příchodu fúze zvládne ... ;-)

Šumavák 29.11.2007 1:20

Vy snad nevěříte na solární energii a větrníky !!!

Obraťte se na Kuchtovou, ona Vám to vysvětlí !

Stanislav 29.11.2007 1:20

Re: aha§ to by vysvětlovalo to

:-) Nic netrvá věčně, ani láska k jedné slečně ... to jen melouni mají věčný strach z budoucnosti, možná proto, že na ně praskne, jak nám lžou ...

Stanislav 29.11.2007 1:18

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

Pokud jsme "rozdýchali" téměř desetinásobné zdražení ropy během pár let, težko nás něco tak rychle udolá ... :-) "Mezizdroje" do doby "ošéfování" fúze v pohodě vydrží. Viděl bych spíše jiné hrozby, energetickými strašpytly počínaje, a krvelačnými ideologiemi konče ...

autor 29.11.2007 1:16

Re: Re: Re: Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Spotřeba světa ale neustále poroste. U Číny dokonce v posledních 20 letech podle exponenciály. Potřebujeme zdroj který vyřeší jakékoli budoucí nároky lidstva. Pokud chceme neustálý růst.

Šumavák 29.11.2007 1:16

aha§ to by vysvětlovalo to

proč se potápí ty korálové ostrovy.....

Jestli voni tam nepoužívají na praní Calgon.....

Stanislav 29.11.2007 1:13

Re: Re: Domnívám se že text vychází ze snahy vědecky potvrdit nesmysl

Pořád je v záloze klasické jádro, jádro 4. generace, trocha uhlí, sem tam ropný písek, na doplnění trocha biomasy (užije-li se vhodně, prý teď "frčí" olejotvorné řasy), přílivové elektrárny, k tomu úspory ... zkrátka -- nestrašte děti, Mikuláš je až za týden ... :-)