29.3.2024 | Svátek má Taťána


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 29.11.2007 13:10

Re: Re: Re: Klíd kurňa

Takže opět špidlovské "ZDROJE JSOU!" ?

;-P

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 13:05

Re: Re: Klíd kurňa

Vy zřejmě nechápete, že dnes to nikdo nemůže vědět... ;-P

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 13:04

Re: Re: Re: Nafty je možná dost, ALE.....

No jo, vy budete asi takovej "utajenej" Vízek. ;-P Ten komouš taky hlásí milionářskou daň, kde jenom může. Přinejmenším od doby, kdy vstoupil do KSČ s cílem vybudovat komunismus... ;-P

P.S.: Co je to za teorii, že "hmota má tendenci neustále se zdokonalovat" ?  Neznám. ;-)

autor 29.11.2007 13:03

Re: Klíd kurňa

Zase pozitivista.  ;-D

A dokonce příznivec konspiračních teorií :-D

Také se ptám, jaké to budou?

miro 29.11.2007 12:59

Re: Klíd kurňa

Asi budu otravný, ale jaké druhy energií to budou a kde jsou ty šuplíky?

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:58

Re: Klíd kurňa

 ;-)R^

jk - blábolil 29.11.2007 12:54

Re: Re: Nafty je možná dost, ALE.....

      Nic tam neposílám, jsem utajenej zelenej a nemám auto, řidičák jsem si ještě nevyměnil.  Jako budoucí důchodce studuji literaturu a hledám vhodný okamžik pro eutanázii. Nějaké dražší onemocnění, nebo až nabydu jistoty o svém zařazení v příštím životě, případně abych nebyl na obtíž společnosti, když nezvládnu vlastná silou a zbraní své otroky.   Asi odmítnu kramaci, abych neznečistil ovzdeší a hodím se užitečnějším červům, čímž potvrdím teorii, že hmota má tandenci neustále se zdokonalovat. Vláda je mi ukradená a tuším, že státní rozpočet místo, aby stál na neustále rostoucí ho výnosu milionářské daně, neustále rostoucího počtu milionářů stojí na vratkých základech.

pf 29.11.2007 12:54

to je pozoruhodne jak se lidstvo udajne snadno preorientuje na jinou energetickou surovinu

a jaka surovina to bude. z ceho se jednoduse a ekonomicky uvolni energie?

Pokud by USA chtely nahradit enerii spotrebovanou v doprave jadernou, tak by musely postavit priblizne 10 jadernych elektraren v kazdem statu.

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:43

Re: Kylchape,

A nebo motory, které bude pohánět lidská blbost... ;-D

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:41

Re: Pane Veselý,

To bude určitě GMO. Tak to Zelení zakážou... ;-P

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:38

Re: Re: Re: Jde skutečně o polemiku?

Automobilismus má své meze, dokud je výhodnější jet autem než jít pěšky, jet koňmo a nebo zůstat doma a vyřídit věc u počítače... ;-P

jk 29.11.2007 12:35

Re: neodpustím si komentář

Rusové na nás zbraně nepotřebují, stačí jim , když nám budou dodávat suroviny za ceny, které stanoví neomylný světový trh. Rozhodně jim naše osvobozená ekonomika hodí víc než ta za RVHP.

Pokud si to rozdaj s USA, nebo spíš USA s nimi, tak stejně není co řešít. Ještě tak udělat ASodomu Gomoru a rok dva hřešit.

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:34

Re: Pořád přemýšlíme o náhradě ropy.

Npracoval jste v minulém životě ve Státní plánovací komisi? A neseděl jste zrovna v kanceláři, kde se přiděloval toaletní papír a menstruační vložky? ;-P

Ladislav N. :-))) 29.11.2007 12:31

Re: Nafty je možná dost, ALE.....

To je ale blábol...

A víte koho podporujete tím, že polovinu peněz utracených za ropná paliva posíláte do státní pokladny? Lemply a nefachčenky, zvyklé žít na státní podpoře? Rv:-/

Cricket 29.11.2007 12:23

Klíd kurňa

Jakmile bude lidstvo skutečně MUSET přestat spalovat ropné produkty, přeorientuje se celý energetický a automobilový průmysl na jiné druhy energií s rychlostí, kterou ještě ani neumíme odhadnout. Řešení již jsou v šuplících, jen není ekonomické měnit stávající technologie a zahodit tak vložené investice, pokud to ještě funguje. Tak wocode? 

autor 29.11.2007 12:07

neodpustím si komentář

U nás tím spíše podporujete stavbu nového letounu SU-30 a vývoj skvělého ruského tanku ;-D

jk 29.11.2007 12:06

Re: Re: Jde skutečně o polemiku?

Je nesmyslné spoléhat se na trvalý růst a být závislý rozhodujícím zpúsobem a na jedné technologii.  Třeba v dopravě.  Létáme do vesmíru, musíme být schopni zavést  efektivnějsí alternativy. Odkládat vývoj je hloupé. Automobilismus má své meze.  Představíme-li si Evropu jako velké město, pak bychom mohli vidět celou ČR  jako křižovatku stiženou trvalou dopravní kalamitou.

jk 29.11.2007 11:55

Re: Pořád přemýšlíme o náhradě ropy.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jk 29.11.2007 11:52

Nafty je možná dost, ALE.....

    ČEZ, když neví  co s prachama, který z nás zcela neodůvodněně vytáhne, tak si koupí další elektrárnu.

    Šejkové nevědí co s prachame a tak je dávají do šíření islámského fundamentalismu ve světě.

    KAŽDÝM  UJETÝM  KILOMETREM  PODPORUJETE  ŠÍŘENÍ  ISLÁMU  A  STAVBY  TISÍCŮ  MEŠIT  PO  SVĚTĚ.

   Západní kapitál se nemůže obejít bez toho, aby každý den nedokazoval v praxi, že vytváří své hrobaře.

V.Novák 29.11.2007 11:28

Pořád přemýšlíme o náhradě ropy.

Nejpodstatnější jsou ropné produkty pro dopravu. Proč? Protože v malém objemu a při malé váze obsahují spoustu využitelné energie - kterou jsme navíc do nich nemuseli vkládat. Všude jinde by se dala ropa jako energetická surovina nahradit něčím jiným - ostatně už starý Mendělejev, když byl ještě mladý, tvrdil, že spalovat ropu je nesmysl.

Jako chemickou surovinu bychom snad ropu mohli těmi bitumenovými písky nahradit, ne? Nejsem chemik a možná si to představuju jak Hurvínek válku, ale není to tak, že čím těžší frakce, tím delší a složitější řetězce, které tedy můžeme rozštěpit na jednodušší sloučeniny?

A co s dopravou? Elektrifikovat! Co nejvíc rozšířit veřejnou dopravu (je energeticky úspornější) a tu v maximální míře elektrifikovat. Tramvaje jsou vyvinuté, trolejbusy taky. Trolejbusy se dají využít na mnohakilometrové vzdálenosti. Nevýhodnost, pomalost a malou flexibilitu železniční přepravy nákladů zlepší logistika. Dtto kreativní využití existující infrastruktury třeba tramvají - proč by nemohly být obchody v centru zaváženy nákladními tramvajemi v noci? Krátké vzdálenosti překonají už dnes elektromobily. A rázem máte mnohem menší spotřebu ropných produktů. S výjimkou elektromobilů jsou mnohem menší ztráty než u vodíkového hospodářství - odpadá ztrátová přeměna elektrické energie na chemickou a zase zpátky. Dvě konverze ušetřené.

Že drahý? Že velké změny? Nebude to drahé, když jiné cesty budou dražší. Až se zase bude benzín prodávat v lékárnách a drogeriích, jako poměrně nedávno, tak to vůbec nebude drahé. A je to jen technický a logistický problém.

pf 29.11.2007 11:25

po dlouhe dobe rozumny clanek s odkazy

a bez hysterickych ideologickych blabolu. Nicmene prospekt cinskych uhelnych zasob je zrejme chybny: http://www.seekingalpha.com/article/41397-benefit-from-china-s-coal-bed-methane-sector 

Cina by mela mit vyuzitelne zasoby ve velikosti ~190 miliard tun. Spise nez vycerpani cine hrozi vazne problemy ze suroveh oznecistovani ovzdusi z uhlenych elektraren.

autor 29.11.2007 11:20

Re: Jde skutečně o polemiku?

Nejde o den "V".

Jde o okamžik kdy nebudu již možné navyšovat těžbu ropy. Nové technologie prodraží cenu ropy, ale zřejmě neumožní její růst či alespoň zabránění úbytku těžby.

A jelikož VŽDY v historii lidstva byla prosperita doprovázena zvyšující se spotřebou( a Bursík nemá pravdu když říká že je možné tento trend obrátit) naskýtá se možnost že snižující se těžba ropy znamená pokles prosperity.

"Ropný zlom" pravděpodobně nastal minulý rok.

JDE O TO ŽE TĚŽBA NEBUDE MOCI RŮST, ALE BUDE KLESAT.  

saman 29.11.2007 11:11

Re: Re: Re: Re: Re: Ještě bych dodal

no take se jezdilo na drevoplyn, snad by to nemuselo byti tolik neekologicke (jsem presvedcen o velkem mnozstvi naprosto zbytecnych cinnostech, ale je to vec kazdeho jednotlivce), urcite nemuselo

jenomze mnozi ac prestavaji verit v nekonecny ekonomicky rust, stale asi bytostne veri v rust a prirozenost dnesni zivotni urovne, zamysleni se nepripousti :-( o zelenych skoda mluvit

paradoxni je ze alespon trochu na zmenu zivotniho stylu pritupuje spolecnost (jednotlivci) az vetsinou pod tlakem nejruznejsich ideologii do te doby nikoho ani nehne...

kdyby se nejaky architekt podival na zajistovani zivotnich potreb obyvateli z hlediska efektivity prace s energii vlastni a nejen fosilni (je na kazdem jak hluboho by v uvahach zachazel), zamotala by se mu hlava... autorem zminovany vtip souvisel s Einsteinovou rovnivici E=mc2?

nekdy si rikam zda toto staveli vubec architekti

Tomas B. 29.11.2007 11:11

Jde skutečně o polemiku?

Vážený pane Roubale, polemizujete s článkem pana Rázla, ale spíš mám pocit, že jste jeho závěry potvrdil, než vyvrátil. Pokud pomineme debatu o "future" technologiích typu těžby ropy z písku, odvíjí se celá diskuse o ropném zlomu (šoku, zkrátka konci) z otázky, jaké jsou vlastně zásoby ropy. Sám připouštíte, že největší producenti (OPEC) nezveřejňují údaje o zásobách, resp. jejich informace jsou nevěrohodné. Přitom rozdíl 10 - 20% v odhadech zásob posouvá den "V" (tedy Vytěžení do mrtě) o desítky let. Z toho současně vyplývá, že cena ropy se neodvíjí od jejího "množství" ale v mnohem větší míře od krátkodobých očekávání investorů ohledně těžby. Ceny je tak ovlivněna mnohem více politickými či strategickými rozhodnutími a událostmi, než technickými otázkami možností těžby.

Co je ale mnohem podstatnější. Vy hledáte nějaké centrální direktivní řešení alternativních zdrojů energie. Jinými slovy státní investice do výzkumu a vzdělání. Přitom zcela pomíjíte (neříkám že z nevědomosti, ale nezmínil jste se...) skutečnost, že každý den i v tuto chvíli tisíce lidí prostě na vývoji alternativních pohonů a vývoji alternativních způsobů získávání energie po celém světě pracují. Tato úsilí ale nejsou centrálně koordinována a jejich výsledek je mnohdy slibný, avšak nejistý. Každopádně nenabízejí "jistotu" že po (možném) vytěžení ropy bude v záloze "instantní" alternativní řešení. A to je přesně podstatou vaší polemiky. Vy hledáte nějakou jistotu v nejistém světě. Trápí vás hrůzné možné (nikoli jisté) katastrofické scénáře. Proto je potřeba bít na poplach a "něco" dělat, než bude pozdě.

Po celé své moderní dějiny žije západní civilizace s vizí katastrofy. Řekl bych, že vize katastrofy (a boj za její odvrácení, ať už modlitbou, nebo pokáním) je sdílena v kolektivním vědomí světa. S katastrofou dostávají obyčejné lidské životy "vyšší smysl" - proč se hádat s manželkou, bažit po majetku, pracovat, když stejně přijde konec světa? Proto prosím - nebojme se budoucnosti, nemá to smysl.

Ivan Nový 29.11.2007 11:06

Kylchape,

a třeba bude objevena syntetická fotosyntéza, účinnější než ta založená na chlorofylu.

Ivan Nový 29.11.2007 11:04

Pane Veselý,

ale ano, třeba melouny, které místo vody budou obsahovat aceton. Nebo třeba nanotechnologie a nanorobotické baterie, ve kterých se bude k oddělení náboje používat nanorobotů :-)))))) Nebo bude objevena účinnější fotosyntéza a ta bude geneticky vpravena do trávy a tak vzniknou energetické trávníky, nebo rovnou živé domy, které budou žít jako rostliny :-)))))

Ivan Nový 29.11.2007 10:54

Například v Číně

nebudou nahrazeny ničím. Jednoduše Čína přestane tolik produkovat a její energetická náročnost poklesne.

saman 29.11.2007 10:49

Re: Vy snad nevěříte na solární energii a větrníky !!!

neveri:) ja zase neverim Kuchtove a bohuzel Zelenym :-D

autor 29.11.2007 10:39

a proto si jej nekoupíte?

:-P Navíc ropu vám mohou ukrást jen válkou a na tu si pořídíte kvalitní zbraně zaplacené ropou. A vaši spojenci vás budou lépe chránit, budete pro ně cennější.

Stanislav 29.11.2007 10:27

Re: Re: Re: pro stanislava

Ropa také nedojde za týden, byť problematické přechodné období lze samozřejmě předpokládat. Řešení je nasnadě, až půjde do tuhého, zajít do lesa na nějakou tu biomasu (sukovice), zahnat melouny někam do globálně otepleného sněhu a začít stavět JE ... :-)