28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLEMIKA: Michal Kašpárek a Den daňové svobody

Michal Kašpárek, můj oblíbený autor z Finmagu, napsal kritiku Dne daňové svobody. A i když mnohé už vysvětlil Dominik Stroukal, rád bych přece jenom ještě něco dodal.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hatlák 7.6.2017 12:00

Re: Slovni uloha...je 92% malo nebo moc?

Evidentně jste nic nepochopil.

R. Brzák 6.6.2017 20:11

Re: Školy, silnice a policisté

Přesné.

O. Uživatel 6.6.2017 18:10

Uživatel požádal o vymazání
R. Brzák 6.6.2017 15:44

Re: Slovni uloha...je 92% malo nebo moc?

O míře Vaší schopnosti rozumně uvažovat svědčí Vaše tvrzení, že Karel bude mít vystaráno, když spokojeně svůj život prožije ve vězení...nemáte zřejmě vůbec představu, jak se ve vězení žije - to by nebylo až tak zlé - a zjevně si vůbec neceníte své svobody - a to je pořádný průser.

R. Brzák 6.6.2017 15:34

Re: Nejpriznacnejsi na tom clanku je to, co

No vidíte - zrovna ta policie je zpochybnitelná úplně snadno. Protože může jen reagovat po činu, takže důvod, proč si ji zřizujeme (vlastní bezpečnost), nenaplňuje...

R. Brzák 6.6.2017 15:32

Re: Školy, silnice a policisté

Které sektory mezilidské interakce (pod kterou patří libovolný obchod) nejsou přirozeně ziskové?

P. Urban 6.6.2017 15:25

Školy, silnice a policisté

Zajímalo by mě, s čím konkrétně autor srovnává, že dospěl k negativnímu výnosu. U policistů a škol to může být pravda, pokud se omezíme na ghetta pro elitu. Příkladů úspěšně fungující silniční sítě moc neznám; kdysi dávno něco podobného fungovalo v USA, ale moc se to neosvědčilo.

Tvrzení, že soukromý sektor dokáže dělat věci dvakrát levněji s dvojnásobnou kvalitou je obecně vzato hloupost. Tam, kde lze poměrně snadno zavést a udržovat konkurenci a kde jsou poměrně vysoké zisky může být soukromý sektor ještě efektivnější, než autor uvádí. V sektorech, které nejsou přirozeně ziskové, to nebude fungovat vůbec. Leda s dotacemi, a to je někdy ještě horší, než přímé státní řízení.

Měli bychom mít na paměti, že největší chyby a největší hlouposti obvykle nevznikají z vyložených nepravd, ale z částečně (omezeně) platných pravd povýšených na pravdy úplné a neomezené.

Š. Hašek 6.6.2017 14:38

Re: pane Hašku

Dopustil jsem se nepřesnosti.

Ten podnikatel to uvádí od samého založení firmy, aniž měl povinnost a nenazýval to nikdy superhrubá. Spíše neustále dával najevo zaměstnancům (provádí i opakovaná rychloškolení), kolik stojí jejich práce. Přál bych Vám slyšet ty zaměstnance, ti totiž nějak stále nechápali. Vzpoměňme na ten "cvrkot", kdy se začalo "žonglovat" s tím, co vlastně dostane zaměstnanec na ruku.

Děkuji samozřejmě za upozornění.

P. Lenc 6.6.2017 13:40

Re: tenhle článek je asi tak "kvalitni"

I já.Nakonec, kašpařiny páně Kašpárka jsou vždy opravdu "výživné".

K. Frauknecht 6.6.2017 13:17

Re: tenhle článek je asi tak "kvalitni"

Cítím to úplně stejně.

V. Vaclavik 6.6.2017 11:37

Nejpriznacnejsi na tom clanku je to, co

co autor povazuje za 'nezpochybnitelne'

"Mezní výdaje státu i na tak nezpochybnitelné věci, jako jsou silnice, školy a policisté, mají negativní výnos."

Argumentovat se da uspesne jen pro tu policii!

M. Šejna 6.6.2017 11:14

pane Hašku

uvádět superhrubou mzdu na výplatní pásce je povinnost zaměstnavatele.

Takže je pochopitelné, že znáte podnikatele, který to dělá. Mnohem zajímavější by bylo, kdybyste znal podnikatele, který to nedělá.

M. Hatlák 6.6.2017 9:26

Re: Slovni uloha...je 92% malo nebo moc?

Karel do obchodu donese jednu láhev RUMu.

Načež PODAVAČKA u pokladny milého Karla práskne obecní policii, že vyrábí nelegální alkohol. Načež ho tito "myslitelé" zatknou a obviní z obecního ohrožení, neboť se budou domnívat, že onen RUM může být nastaven glykolem, čímž se dopustil trestného činu obecného ohrožení ve stádiu přípravy a jistě se najde "moudrý" státní zástupce, který pana Karla obviní z tohoto trestného činu a stejně "moudrý" soudce, který pana Karla odsoudí alespoň na 15 let kriminálu. A pan Karel bude mít konečně vystaráno neboť bude mít postaráno o "byt a stravu" na náklady daňového poplatníka na oněch 15 let. Až si je odsedí vyjde z kriminálu a zjistí, že se normálně musí pracovat, a tak raději něco spáchá, třeba opravdu prodá někomu glykol jako vodku, sám se práskne a dožije si život v kriminálu, bez práce a bez starostí.

A teď trochu vážně. Pane Pánek, Vaše úvaha je stejně správná, jako úvaha, kterou kritizujete. Celý termín (datum) daňové svobody se dá počítat 100 a jedním způsobem a všechny budou správné. Co myslíte. Mě se ale líbí ten, který Vy kritizujete.

Š. Hašek 6.6.2017 9:17

Re: tenhle článek je asi tak "kvalitni"

Hodnotím kladně článek pana Pánka.

Článek pana Kašpárka nikoliv, tam jest bludů totiž hodně, nikoliv jen rozdílu cca 500 Kč. Blud jest nepřesné slovo, spíše sockompřesvědčení o konečné spáse společnosti prostřednictvím nestydatého zdanění. Zkráceno.

Š. Hašek 6.6.2017 9:14

Re: Slovni uloha...je 92% malo nebo moc?

Znám podnikatele, kteří v rámci osvěty svých zaměstnanců uvádějí na výplatních páskách daně firmy (zde slovo odvod poněkud nepřesné) za zaměstnance pro resort zdravotnictví a státních důchodů.

Obecně - znalosti veřejnosti o výši daní a jednotlivých položkách státního rozpočtu jsou mizivé, rovněž jsem opakovaně zjistil, že když prý snížíme výdaje na presidentskou kancelář či parlament, dostanou starobní důchodci každý hned pětikilo. Zde malininko přeháním.

Článek pana Pánka ma hlavu a patu, u pana Kašpárka se to hledalo dost špatně.

Vaše poznámka dost sedí, volič ČSSD stejně nepochopí.

M. Šejna 6.6.2017 8:15

tenhle článek je asi tak "kvalitni"

tenhle článek je asi tak "kvalitní", jako autorův výpočet DPH 18% z ceny 16.763,- Kč. Autorovi vyšlo 3.017,- Kč, což je důkaz toho, že on vůbec nechápe, jak se počítá DPH z celkové ceny. Jak pak může chápat výpočet dne daňové svobody?

DPH 18% z ceny 16763,- Kč je 2.557 Kč.

M. Prokop 6.6.2017 7:59

Kašpárka neberu vážně.

.

P. Majer 6.6.2017 0:58

Slovni uloha...je 92% malo nebo moc?

Karel si vydelal 135 Kc, on to ale nevi protoze jako hruba mzda se mu objevila na vyplatni pasce castka 100 Kc (tech 35 Kc jsou odvody zamestnavatele na soc. a zdrav pojisteni), 11 Kc zaplatil Karel na socialnim a zdravotnim pojisteni a 15 Kc na dani ze mzdy, na ucet mu tedy poslali 84 Kc. Karel pak dostal chut na rum a mel stesti, v supermarketu zrovna meli ve sleve 0.5L lahev za 84Kc. Tak si ji koupil. Jelikoz zaplatil 57Kc na spotrebni dani a 17 Kc na DPH koupil si diky sleve lahev vlastne jen za 10Kc (84-57-17). Otazka pro skolaky, jaka byla vyse celkoveho Karlova zdaneni? Odpoved : neco malo pres 92%. Je to malo ci moc. A pro pokrocile.... kolik si Karel koupi rumu az bude jeho celkove zdaneni 110%?