19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Je opravdu ideologická válka cestou k prosperitě?

Rád píši o zajímavostech a problematice související s přírodními vědami a technologiemi v oblastech, kterým rozumím a mohu k nim něco fundovaně a zajímavě říci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 14.4.2021 7:44

Věcně ani k odkazům jako obvykle nic - jen projevy snahy o dehonestaci přes "bláboly" a "demence".

S. Ševeček 14.4.2021 7:33

ta skutečná válka bude !

L. Novák 14.4.2021 7:03

Bláboly zelenorudého dementního greténa "Rada" jako obvykle...:-P

L. Novák 14.4.2021 7:00

Dementní debílek a zelený ;-O komunista "Rada" opět zas*al komentáře ke skvěle napsanému článku svými idiotskými bláboly... Rv

P. Rada 14.4.2021 6:24

Osobně jsem byl vždy zastáncem energie s jádra. To nezdravě optimisticky i v době, kdy se budovala A1 slibující dokonce využití neobohacovaného uranu. Pak ale tahle "pec spadla" a dodnes po ní není uklizeno.

Zelená hnutí přitom v té době prakticky neexistovala. Je spíše možné, že se už na tomto stále nedořešeném příkladu někdo poučil.

Pokrok jak se rádoby-líbivě říká nezastavíš a tak i další půlstoletí zastánci vlastnění silného koncentrovaného zdroje vymýšleli rafinovanější varianty štěpné technologie. Doposud nedomyšlenosti nedořešili a tak je stále idea vlastnění prakticky neomezeného zdroje energie pro mocensky posedlá monstra naštěstí pro zbytečky normálního života utopií.

Jedině zelené přírodní prostředí se touto jarní dobou už po celé věky dokáže ze svitu dokonalého jaderného fůzně kvantového reaktru evidentně radovat.;-)

P. Rada 14.4.2021 5:47

Kvituji s povděkem, že v jinak zbytečně obsáhlém příspěvku kde slovíčkaření zamlžuje věcnost Wágner mezi řádky přiznal, že v Dukovanech hrozí do budoucna problém s chladicí vodou a proto je výkon vybíraného reatoru zhora limitován - zatím údajně na 1200MW. Co ale k tomu už W. neuvedl jsou rozptyly odhadů vývoje sucha které v době předpokládané životnosti může znamenat růst četnosti odstavů v důsledku rozvoje sucha v povodí jihlavy i pro takto výkonný reaktor.

Toto riziko se totiž stává klíčové ve chvíli už i tak malé předpokládané rentability provozu která se ukazuje problematická i v přímořských realizacích kde s dostatkem chladicího potenciálu nebude ani do budoucna problém. Většina dnes budovaných reaktorů 3+ generace se reálnou nákladností výstavby pohybuje na hranici prosté ekonomické návratnosti a to i za optimistického předpokladu plného využití projektované kapacity a životnosti.

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

Není proto divu, že soukromí akcionáři ČEZu odmítli jít do obecně nejisté investice i v Temelíně, kde s limitováním chladicí vodou problém není a to za situace, kdy pro ně existují efektivnější investiční varianty.

Jinak řečeno pokud by výstavba JE 3+ byla jednoznačně prosperitu zaručující aktivitou, bylo by strategicky ideální dotyčnou technologii získat a to třeba i od protivníka. Celosvětová stagnace JE technologií potvrzená i výhledem MAAE ale navíc doresluje, že lokalit kde se mohou JE3+ generace ekonomicky uplatnit ubývá.

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

Obecně krajně problematická ekonomická návratnost této technologie logicky navozuje prostor pro odalování investic do jádra a místně vede k projevům škodlivého politikaření. Toho jsme právě v Česku situovaném na hraně geopolitických bloků opakovaně svědky.

J. Pankovic 14.4.2021 5:30

Pec nàm spadla, pec nàm spadla, kdopak nàm ji postavi?

Rosatom to nedostane, Westinghouse to neumî !

Postavi se kulovy, radujou se Zelenî:-P

V. Zadák 14.4.2021 5:19

Šauerová, Vaše politická uvědomělost se nebes dotýká.

J. Krásenský 14.4.2021 5:14

Ano, US firmy by měl každý rozumně uvažující vyřadit z důvodu bezpečnostního rizika. Jedno jste jmenoval, druhé spočívá v tom, že USA jsou zemí, která svou geopolitiku prosazuje "kroucením rukou"(B. Obama) formou sankcí i vojenské hrozby. A Bidenem se tlak ještě stupňuje.

J. Krásenský 14.4.2021 5:10

Přesně tak.

L. Novák 14.4.2021 4:58

:-) R^ !![>-]

L. Novák 14.4.2021 4:56

Bidenova zelená revoluce. Prezident chystá radikální obrat, který Amerika nepamatuje

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/biden-chce-prosadit-prechod-usa-na-ciste-zdroje-energie-uz-d/r~e2e4e2449bc911ebaedf0cc47ab5f122/

L. Novák 14.4.2021 3:31

Sovětskou invazi 21.8.1968 jsem zažil na vlastní zkušenost. Nicméně jaderné elektrárny vybudované ve spolupráci s Ruskem fungují spolehlivě. Takže důvod míchat dohromady vzájemně nesouvisející problematiku rozhodně nemám.

A kdo považuje zvyšování závislosti Česka na ruském plynu jako hodnotnou a politicky průchodnou náhradu za jadernou energetiku budovanou s ruským know-how, toho mám za idiota.

L. Novák 14.4.2021 3:26

Nic se stavět nebude, protože firmy z USA nic nepostaví. V pozadí jsou zelení magoři a protijaderné náboženské iniciativy, které využívají všech možností ze zákulisí, jak výstavbu zablokovat. A při donebevolající hlouposti českých politiků (napříč všemi stranami) se u nás bude posilovat jen Bilionový tunel OZE.

Takže jako ateista říkám: Bůh ochraňuj Česko a jeho mladou generaci před zelenou idiocií! ;-(

L. Novák 14.4.2021 3:20

Skvělý článek a rozbor současné situace! Díky! !! R^ [>-]

Ukládám si do archivu a opravuji chybku: "...se do tendru přihlásily tři uchazeči." ;-D ;-)

J. Vaněček 14.4.2021 3:13

Právo relativizovat ruské nebezpečí má pouze ten, kdo správně předpovídal válku na Ukrajině, anexi Krymu. Koho tyto události překvapily (a tipuju že překvapily většinu lidí), nemá morální právo se k Rusku z bezpečnostního hlediska vyjadřovat, protože se o Rusku již jednou podstatně zmýlil.

Nás jako národ zaskočila i tehdy ta invaze v roce 1968. Ani tehdy to naprostá většina českých lidí neviděla přicházet. A ještě když koukali na obrázky v televizi například na nějaké dovolené v Jugoslávii nebo Británii, tak Češi přesvědčovali místní obyvatele, že to jsou obrázky z povstání 1945, že to není žádná současnost :)

P. Hatina 14.4.2021 2:30

Nechápu proč do toho mícháte pojem "přátelsky nakloněná země". když přece byznys je byznys. Ruské firmy by nám tu postavily jaderku a dostaly za to zaplaceno. Nic víc, nic míň. Je to ostatně asi jako nyní s plynem. Spousta lidí si doma topí ruským plynem (ať přímo, nebo přes teplárnu v okolí), a jsou rádi že mají v zimě teplo. Máte dojem, že si to topení vypnou a budou mrznout, aby tím (po)zastavili ruské agresory na Ukrajině?? :-)

J. Brunner 14.4.2021 2:04

R^

Z. Koutecký 14.4.2021 1:38

Nu, pokud vím, tak Poláci si nechají postavit jaderku od Američanů a to my nakonec zřejmě taky. Ty tanečky kolem výběrového řízení u nás jsou, myslím, vcelku zbytečné. Ale to už je takový náš folklor. Nějaké zdržení pár měsíců ovšem nehraje žádnou roli. Ty nové bloky se budou stavět řadu let a termín dokončení se bude pořád posouvat a cena zvyšovat jako všude jinde, ať už ty bloky stavěl kdokoliv.

J. Vaněček 14.4.2021 1:35

Země, která je nám přátelsky nakloněná, by nikdy nepsala a nevysílala všechny ty odporné lži o Janu Palachovi, o intervenci vojsk Varšavské smlouvy, atd., kterých jsme na ruských kanálech a ruských sociálních sítích svědky vždy ve dnech příslušných výročí. Zacházet s Ruskem obezřetně, to není "ideologie", to je výsledek střízlivé bezpečnostní úvahy.

Kdyby bývali Rusové za ukrajinské války obsadili i taková města jako Charkov či Oděsa (snažili se), ruské nebezpečí by začalo být srozumitelné i těm méně chápavým. Naštěstí byli tehdy v těchto městech Rusové odraženi.

J. Milota 14.4.2021 1:16

Za 1.