19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Je opravdu ideologická válka cestou k prosperitě?

Rád píši o zajímavostech a problematice související s přírodními vědami a technologiemi v oblastech, kterým rozumím a mohu k nim něco fundovaně a zajímavě říci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Jelen 14.4.2021 10:43

"Uměli" jsme to na základě ruské licence. Rusové předtím sami prošlapali některé slepé cestičky na svých elektrárnách (u nás se jedna taková nepovedla v Jaslovských Bohunicích) a sem dodali plány se zapracovanými zkušenostmi.

Ne úplně dokonalé ruské podklady pak naši inženýři trochu upravili a průmysl vyrobil. Bez spolupráce s dodavatelem licence se ale v našem malém prostředí nedá postupovat dál. Kde stavět nové a nové prototypy s rizikem nalezení nevyzkoušených problémů?

J. Moravec 14.4.2021 10:40

Já tedy pamatuji rok 1968. Od té doby jsem viděl řadu obsazených zemí, kde následně vyrůstají vojenské základny. Některé vojenské základny jsou např. v obsazeném Německu od r. 1945. Tady si opravdu nevyberete.

S. Jelen 14.4.2021 10:34

Prohýbání článků řešil i ruský dodavatel na jiných elektrárnách. Dřív začal s řešením, dřív také problém vyřešil. Westinghouse to zvládl také, ale byl nahrazen ím, kdo dodal palivo levněji. To, že palivo jsou teď schopni dodat dva výrobci, je pro odběratele značná výhoda.

J. Moravec 14.4.2021 10:26

Velmi zajímavý a smutný článek, potvrzuji. Pokud má být kriteriem ideologie, tak je to cesta, kterou bych si opravdu nepřál. Zajímavý je odkaz na určitou formu spolupráce s Polskem, které zvolilo vcelku konsenzuálně ideologickou cestu výběru dodavatele. My máme sklony k různým mičmašům. Temelín byl technologie SSSR, kdy jsme si vyráběli spoustu komponent u nás. Následně podobní ideologové na tuto technologii dodatečně nechali naroubovat řídící systém Westinghouse a pro "nespolehlivost" tehdy ještě ne nepřítele také dodávky palivových článků. Dnes jsme rádi, že je odebíráme z Ruska. Kroucení palivových článků nejde bohudíky obejít žádným demagogickým projevem fanatika někde v parlamentu nebo nedej bože v senátu.

P. Kubáč 14.4.2021 10:11

Článek je smutně pravdivý - v otázce jaderné energetiky člověk občas čítá šílené výroky ve stylu "raději vybuchnout s Američany než spolupradovat s Rusy"

Na druhé straně "americkou" firmu Westinghouse vlastní po sérii krachů Katar - absolutistický islámský emirát - není to také bezpečnostní riziko?

Obecně by se mi asi líbila elektrárna z Jižní Koreje - která se zdá být nejlepší a "ideologicky neutrální" - proto jsem 100% přesvědčen, že právě tato to nikdy nebude.

A poslední jedovatá otázka - když máme ten ̈"Lisabonský" a "Boloňský" proces a jsme ta "vzdělanostní společnost" - proč my nestavíme jaderné elektrárny po světě - navíc když jsme to kdysi uměli ? Že by to bylo tím, že "atom neokecáš" ? Smutné !!

J. Nevrkla 14.4.2021 9:55

Při úvahách o potenciálních dodavatelich pro Dukovany se mi vybaví rozhovor s americkým expertem posuzující Temelín a jeho vybavení americkým řídícím systémem. Řekl mi, že Američani by za ten byznys měli ještě platit, protože tam viděli ruskou technologií, která byla na mimořádné úrovni a před americkou měla náskok nejméně dvacet let. Obdivoval, kolik bylo do vývoje investováno, že by si to americká soukromá firma nemohla dovolit. Není důvod si myslet, že se to změnilo.

J. John 14.4.2021 9:46

Děkuji za informaci. Už otvírám.

V. Novák 14.4.2021 9:44

Autor to už popsal v sérii článků na osel.cz.

Vhodný začátek na https://www.osel.cz/11541-jaderna-energetika-v-roce-2020.html a odkazy na konci článku nad diskuzí.

V. Novák 14.4.2021 9:38

Sportovci jsou vůbec odborníky na všechno - vzpomínám na petici proti dostavbě Temelína v 90. letech. Tenkrát ji podepsal jediný přírodovědec, jakýsi botanik, nula fyziků, nula techniků - zato herců, herek, pěvců a pěnic, sportovců a jejich manželek (zjevně profese a kvalifikace) tam byly štyry hafa a nepočítaně něurekomů.

J. John 14.4.2021 9:37

Prosím autora o další článek, v němž by mohl shrnout reference na realizace potencionálních zhotovitelů. Když jsem si přečetl o Olikuolto 3 ( 12 let zpoždění), Flamanville (stavba od r. 2007, nedostavěno, naposledy průšvih za 1 mld €) , o "úspěších" Westingouse, ... tak se zdá, ž politici se chytají šlápnout do velkého průšvihu.

Pro čtenáře jeden odkaz:

https://temelin.cz/aktuality/ekonomika-jadra/slabiny-uchazecu-o-vystavbu-reaktoru-v-cr-westinghouse?fbclid=IwAR0XaxcDD0Ei7yFeLj5MoEfr5Vl2YH24FzHFOnIs_qu9LzbwidQLSrAo3Mk

P. Milan 14.4.2021 9:36

Ještě horší je, když nemohou ...

Tím nemám na mysli kvalitu jednotlivých magorů, ale celý rozhodovací proces.

V. Novák 14.4.2021 9:26

Tradičně výborné.

A smutné.

Pokud nejste Zelený Khmér...

P. Milan 14.4.2021 9:14

No jestli tím máte na mysli ten spam, co sem cpete vy, tak to s vámi poprvé souhlasím.

J. Kubíček 14.4.2021 9:12

Výborný článek a nejhorší na tom je, že tak závažná rozhodnutí mohou ovlivňovat novinářští magoři...

J. Vlk 14.4.2021 9:11

Dobrý den, článek velmi dobře popisuje současnou situaci. Navozuje i finální rozhodnutí mezi dvěma projekty MIR1200 a AP1000. Určitě bychom se neměli vázat na politická rozhodnutí v Polsku, nebo argumentovat nizkoemisní technologií, pokud se nyní dokončuje plynovod NSII o kapacitě 55mld m3 plynu ročně. Příspěvek jednoho bloku JE k ochraně prostředí se prakticky neprojeví. Jaké ale bude další rozhodnutí v realizaci JE ? Zastávám názor, že musíme vytvořit vlastní silný projektový tým. Na základě odborného posouzení projektů a nastavení spolupráce zvolit nejvhodnější projekt a ve spolupráci se zahraničními specialisty vytvořit „náš“ projekt JE, modifikovaný do českého prostředí. Vyhnout se strastiplné cestě otevřeného tendru. Stanovit dodavatelské zajištění a sdílení garancí. Naši specialisté musí připravit a zkoordinovat dokumentaci ke stavebnímu povolení. Ve spolupráci s dodavali se dokončí prováděcí projekty. Veškeré know-how musí být na české straně. Koordinaci a řízení realizace musí zvládnout Investor. Zbavíme se tak ideologických argumentů, neboť i v případě ruského projektu se nakonec ukáže, že více jak 90% dodávek není z Ruska ale z EU.

P. Dvořák 14.4.2021 9:08

Umí chytat letící gumu, tak už rozumí všemu. Stejně jako třeba herci, zpěváci . . .

M. Horák 14.4.2021 9:04

Samozřejmě, že akcionáři to odmítli, když ideologická masáž rudozelených mozků tomu hází klacky pod nohy. Vše se prodražuje a znejistuje záměrně, protože v kurzu těchto lidí je jen OZE a ostatní je špatně. Jedním z těch propagátorů a demagogů jedinné správné OZE cesty jste právě vy.

M. Horák 14.4.2021 8:59

S tim Dominikem Haškem je to husté. Jako hokejistu si ho vážím, ale tady neuvěřitelně přestřelil. Ideologická hrůza. Že by měl málo peněz nebo tomu snad věří?

I. Polák 14.4.2021 8:45

Naprostý souhlas. Ale ještě je tu druhé hledisko. V politice se zásadně jede způsobem, když to dopadne špatně je to dobře pro nás. Nebo jinak: v běžném životě je velmi praktická úvaha "co lze vysvětlit blbostí nepovažuj za zlý úmysl". Teprve nedávno mi došlo, že u politiků platí "predikce zlého úmyslu".

L. Novák 14.4.2021 8:43

Že jsi idiot, to už víme. Nemusíš nám to předvádět pod každým vloženým komentářem... :-P

P. Rada 14.4.2021 8:41

Ano mám ty samé praktické zkušenosti a to ještě z doby kdy vzájemné vztahy byli podvíceméně jednou ideologickou střechou - natož dnes.

P. Rada 14.4.2021 8:35

Zde ale proti elektromobilitě pravidelně lobuje L.Novák. Že by se cítil být zelený?

Naprostá většina samostatně žijícího ale nějaký typ akumulace energie využívá. V tomto smyslu už všechno na baterky bylo a je.

V. Tichý 14.4.2021 8:30

Ano ve většině s Vámi souhlasím. doplnil bych to ale svou zkušeností s jednáním v tejdejším SSSR a současném Rusku a Bělorusku (což je obdobné). Můžete podepsat sebelepší kontrakt, ale nemáte jistotu, že plnění kontraktu budete moci v současných podmínkách právně vymáhat. Zažil jsem v pozici zákazníka, kdy šlo o dodávky k nám a to rčení: kagda prosiš tak da kakgda želaž tak nět! Vedete jednání a připravíte body do zápisu a oni Vám to tam odmítnou dát, protože je to proti nim. Běžný postup při sledování výstavby zápisem do stavebního deníku zruší s odkazem, že tam píšete věci proti nim a mohl bych pokračovat. Oba vyloučené státy Čína a Ruská federace navíc nedodržují závazky ve smyslu, že budou dodržovat práva nositelů technologie. V praxi tam dodáte jednotku oni podepíší závazek, že ji neokopírují a nepostaví bez licenze. No a další jednotku tam již nedodáte. Jak jsem již výše uvedl. Není žádná síla mimo vyhlášení války je donutit, aby dodržovali právní závazky dle smluv. U nich platí jenom jejich právo a to co se jim hodí![>-]

P. Rada 14.4.2021 8:29

Na emoce navazuje politikaření, marketing, reklama ....

Jen v Česku se na to vynakládá zhruba 100 miliard ročně a právě i na NP to spamuje převážnou část prostoru.

L. Novák 14.4.2021 8:15

:-) Zelení mu to zakážou. Žádná těžba lithia, žádná baterkárna, žádné elektromobily... :-P

Pojďme dostat klimatickou změnu pod kontrolu. Dáme to, burcuje Dominik Hašek

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/planeta-v-nouzi-dominik-hasek-o-klimatu/r~1ec9c46c298011eb9d470cc47ab5f122/

Elektrická Škoda Enyaq přijde na trh 13. května, říká šéf automobilky. Zájem prý předčil očekávání

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/skoda-enyaq-prijde-na-trh-13-kvetna-rika-nejvyssi-sef-skody-auto-thomas-schafe.A210413_172358_ln_ekonomika_lros

Všechno ;-O bude na baterky! ;-D

P. Rada 14.4.2021 8:09

Máte možná velký kus pravdy v tom, že na samotných zdrojích energie dnes už ekonomicky nezáleží tolik - jako i na schopnosti ji akumulovat a dál efektivněji využívat. Viz poměr vložené energie k HDP.

Proč by se nemělo spíše investovat do lukrativnějšího? Musk si jako taky šéf už začal baterie také vyrábět sám (http://www.hybrid.cz/tesla-bude-investovat-az-12-mld-do-novych-tovaren-na-elektromobily-baterie) tak proč by měl šéf škodovky zůstávat pozadu?

L. Novák 14.4.2021 8:05

Na blba jako jsi ty je už dávno zbytečné reagovat jinak, než tě poslat k čertu... :-P

M. Zikmund 14.4.2021 8:00

R^

"Problém je, že v politice i novinařině se nejvíce vyplatí sázka na emoce. A nejsilnější emoce jsou pak ty spojené s vytvořením obrazu nepřítele. A nejlépe, když je to ideologický nepřítel. Musí být zlý, aby se musel zničit."

Tato věta by se měla učit ve škole jako základ občanské nauky (či jak se to dnes jmenuje).

P. Rada 14.4.2021 7:56

Co je pro Vás "skutečná válka"? O co bude? O energie?

Už rok je civilizace v podivné pandemické válce s virem (i W. na kterého přímo reagujete to připomíná) a vyjímečný stav jak za vnitrodruhvých konfliktů to snad jasně rámuje.

Zvláště v Česku ji společnost sotva zvládá i když právě tato země energiemi konzumvanými na jedince patří mezi světové lídry a protivník přitom nevlastní prakticky žádné energie ani výrobní prostředky.

P. Dvořák 14.4.2021 7:45

Nač se zabývat takovými pitomostmi, jako je elektrárna. Jsou důležitější stavby:

Premium

Šéf Škody Auto: Česko potřebuje alespoň jednu továrnu na baterie, je to nutné pro jeho budoucnost.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/sef-skody-schafer-cesko-potrebuje-tovarnu-na-baterie-vhodnejsi-zemi-tezko-najdete-ale-samo-to-neprij.A210413_214223_ln_ekonomika_litsp