20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLEMIKA: Je opravdu ideologická válka cestou k prosperitě?

Rád píši o zajímavostech a problematice související s přírodními vědami a technologiemi v oblastech, kterým rozumím a mohu k nim něco fundovaně a zajímavě říci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Milan 14.4.2021 9:36

Ještě horší je, když nemohou ...

Tím nemám na mysli kvalitu jednotlivých magorů, ale celý rozhodovací proces.

J. Ticháček 14.4.2021 12:34

Právě že je to jen smutné.

Za trochu normalnějšího stavu by o tom novináři psali trochu jinak. Šli by za někým, kdo tomu rozumí, vyzpovídali by ho, , během hovoru by otestovali sami sebe, zda tomu porozuměli a pak by něco napsali. V současnosti je to bohužel tak, že novinář neprezentuje fakta, ale názory, zhusta na věci, kterým nerozumí ani zbla, a tak není důležitá faktická stránka ale postoj.

A zároveň už minimálně čtvrt století vládne nejen v médiích myšlenka, že odborník je zaujatý a tudíž nedůvěryhodný. A lépe je zeptat se před střední školou, nebo když už odborníka, tak z jiného oboru. Takže na energetiku třeba pediatry, na dopravu je vhodný psycholog a na geologii tady máme češtináři z gymplu.

J. Vlk 14.4.2021 9:11

Dobrý den, článek velmi dobře popisuje současnou situaci. Navozuje i finální rozhodnutí mezi dvěma projekty MIR1200 a AP1000. Určitě bychom se neměli vázat na politická rozhodnutí v Polsku, nebo argumentovat nizkoemisní technologií, pokud se nyní dokončuje plynovod NSII o kapacitě 55mld m3 plynu ročně. Příspěvek jednoho bloku JE k ochraně prostředí se prakticky neprojeví. Jaké ale bude další rozhodnutí v realizaci JE ? Zastávám názor, že musíme vytvořit vlastní silný projektový tým. Na základě odborného posouzení projektů a nastavení spolupráce zvolit nejvhodnější projekt a ve spolupráci se zahraničními specialisty vytvořit „náš“ projekt JE, modifikovaný do českého prostředí. Vyhnout se strastiplné cestě otevřeného tendru. Stanovit dodavatelské zajištění a sdílení garancí. Naši specialisté musí připravit a zkoordinovat dokumentaci ke stavebnímu povolení. Ve spolupráci s dodavali se dokončí prováděcí projekty. Veškeré know-how musí být na české straně. Koordinaci a řízení realizace musí zvládnout Investor. Zbavíme se tak ideologických argumentů, neboť i v případě ruského projektu se nakonec ukáže, že více jak 90% dodávek není z Ruska ale z EU.

V. Tichý 14.4.2021 8:30

Ano ve většině s Vámi souhlasím. doplnil bych to ale svou zkušeností s jednáním v tejdejším SSSR a současném Rusku a Bělorusku (což je obdobné). Můžete podepsat sebelepší kontrakt, ale nemáte jistotu, že plnění kontraktu budete moci v současných podmínkách právně vymáhat. Zažil jsem v pozici zákazníka, kdy šlo o dodávky k nám a to rčení: kagda prosiš tak da kakgda želaž tak nět! Vedete jednání a připravíte body do zápisu a oni Vám to tam odmítnou dát, protože je to proti nim. Běžný postup při sledování výstavby zápisem do stavebního deníku zruší s odkazem, že tam píšete věci proti nim a mohl bych pokračovat. Oba vyloučené státy Čína a Ruská federace navíc nedodržují závazky ve smyslu, že budou dodržovat práva nositelů technologie. V praxi tam dodáte jednotku oni podepíší závazek, že ji neokopírují a nepostaví bez licenze. No a další jednotku tam již nedodáte. Jak jsem již výše uvedl. Není žádná síla mimo vyhlášení války je donutit, aby dodržovali právní závazky dle smluv. U nich platí jenom jejich právo a to co se jim hodí![>-]

P. Rada 14.4.2021 8:41

Ano mám ty samé praktické zkušenosti a to ještě z doby kdy vzájemné vztahy byli podvíceméně jednou ideologickou střechou - natož dnes.

R. Langer 14.4.2021 14:10

Jasně, Zelený bolševiku, ty máš praktické zkušenosti...

Ty zase lžeš, až se ti od huby práší, prolhanče jeden prolhaná! Nebo uveď nějaká konkrétní fakta a důkazy! Čekám! :-P

P. Rada 14.4.2021 14:47

Tupý hulvát se na arogantní postoj sotva odpovědi ke svému vkusu kdy dočká.

Zvídaví ale mě nevěřící si přesto může odpověd na kvalitu mezinárodních vstahů zkusit ověřit např. v textech tzv. "pamjatnych zapisek" s celé plejády dvoustranných jednání zástupců podniků spolupracujících např v rámci bývalého RVHP ...

S poslední doby, co na ČR byly namířeny 9K720 Iskandery... ale už jednoznačnější zprávy nemám.

J. Pankovic 14.4.2021 17:00

....a ja jsem si myslel, ze jste jenom źvanil, co neumi ani zatlouct hřebik a proto musi sedet nekde na urade, vyzbrojen razitkem "Zamita se"

...a ono najednou "prakticke zkusenosti";-)

M. Zikmund 14.4.2021 8:00

R^

"Problém je, že v politice i novinařině se nejvíce vyplatí sázka na emoce. A nejsilnější emoce jsou pak ty spojené s vytvořením obrazu nepřítele. A nejlépe, když je to ideologický nepřítel. Musí být zlý, aby se musel zničit."

Tato věta by se měla učit ve škole jako základ občanské nauky (či jak se to dnes jmenuje).

P. Rada 14.4.2021 8:29

Na emoce navazuje politikaření, marketing, reklama ....

Jen v Česku se na to vynakládá zhruba 100 miliard ročně a právě i na NP to spamuje převážnou část prostoru.

P. Milan 14.4.2021 9:14

No jestli tím máte na mysli ten spam, co sem cpete vy, tak to s vámi poprvé souhlasím.

I. Polák 14.4.2021 8:45

Naprostý souhlas. Ale ještě je tu druhé hledisko. V politice se zásadně jede způsobem, když to dopadne špatně je to dobře pro nás. Nebo jinak: v běžném životě je velmi praktická úvaha "co lze vysvětlit blbostí nepovažuj za zlý úmysl". Teprve nedávno mi došlo, že u politiků platí "predikce zlého úmyslu".

P. Dvořák 14.4.2021 7:45

Nač se zabývat takovými pitomostmi, jako je elektrárna. Jsou důležitější stavby:

Premium

Šéf Škody Auto: Česko potřebuje alespoň jednu továrnu na baterie, je to nutné pro jeho budoucnost.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/sef-skody-schafer-cesko-potrebuje-tovarnu-na-baterie-vhodnejsi-zemi-tezko-najdete-ale-samo-to-neprij.A210413_214223_ln_ekonomika_litsp

P. Rada 14.4.2021 8:09

Máte možná velký kus pravdy v tom, že na samotných zdrojích energie dnes už ekonomicky nezáleží tolik - jako i na schopnosti ji akumulovat a dál efektivněji využívat. Viz poměr vložené energie k HDP.

Proč by se nemělo spíše investovat do lukrativnějšího? Musk si jako taky šéf už začal baterie také vyrábět sám (http://www.hybrid.cz/tesla-bude-investovat-az-12-mld-do-novych-tovaren-na-elektromobily-baterie) tak proč by měl šéf škodovky zůstávat pozadu?

L. Novák 14.4.2021 8:15

:-) Zelení mu to zakážou. Žádná těžba lithia, žádná baterkárna, žádné elektromobily... :-P

Pojďme dostat klimatickou změnu pod kontrolu. Dáme to, burcuje Dominik Hašek

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/planeta-v-nouzi-dominik-hasek-o-klimatu/r~1ec9c46c298011eb9d470cc47ab5f122/

Elektrická Škoda Enyaq přijde na trh 13. května, říká šéf automobilky. Zájem prý předčil očekávání

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/skoda-enyaq-prijde-na-trh-13-kvetna-rika-nejvyssi-sef-skody-auto-thomas-schafe.A210413_172358_ln_ekonomika_lros

Všechno ;-O bude na baterky! ;-D

P. Rada 14.4.2021 8:35

Zde ale proti elektromobilitě pravidelně lobuje L.Novák. Že by se cítil být zelený?

Naprostá většina samostatně žijícího ale nějaký typ akumulace energie využívá. V tomto smyslu už všechno na baterky bylo a je.

L. Novák 14.4.2021 8:43

Že jsi idiot, to už víme. Nemusíš nám to předvádět pod každým vloženým komentářem... :-P

M. Horák 14.4.2021 8:59

S tim Dominikem Haškem je to husté. Jako hokejistu si ho vážím, ale tady neuvěřitelně přestřelil. Ideologická hrůza. Že by měl málo peněz nebo tomu snad věří?

P. Dvořák 14.4.2021 9:08

Umí chytat letící gumu, tak už rozumí všemu. Stejně jako třeba herci, zpěváci . . .

V. Novák 14.4.2021 9:38

Sportovci jsou vůbec odborníky na všechno - vzpomínám na petici proti dostavbě Temelína v 90. letech. Tenkrát ji podepsal jediný přírodovědec, jakýsi botanik, nula fyziků, nula techniků - zato herců, herek, pěvců a pěnic, sportovců a jejich manželek (zjevně profese a kvalifikace) tam byly štyry hafa a nepočítaně něurekomů.

S. Ševeček 14.4.2021 7:33

ta skutečná válka bude !

P. Rada 14.4.2021 7:56

Co je pro Vás "skutečná válka"? O co bude? O energie?

Už rok je civilizace v podivné pandemické válce s virem (i W. na kterého přímo reagujete to připomíná) a vyjímečný stav jak za vnitrodruhvých konfliktů to snad jasně rámuje.

Zvláště v Česku ji společnost sotva zvládá i když právě tato země energiemi konzumvanými na jedince patří mezi světové lídry a protivník přitom nevlastní prakticky žádné energie ani výrobní prostředky.

P. Rada 14.4.2021 5:47

Kvituji s povděkem, že v jinak zbytečně obsáhlém příspěvku kde slovíčkaření zamlžuje věcnost Wágner mezi řádky přiznal, že v Dukovanech hrozí do budoucna problém s chladicí vodou a proto je výkon vybíraného reatoru zhora limitován - zatím údajně na 1200MW. Co ale k tomu už W. neuvedl jsou rozptyly odhadů vývoje sucha které v době předpokládané životnosti může znamenat růst četnosti odstavů v důsledku rozvoje sucha v povodí jihlavy i pro takto výkonný reaktor.

Toto riziko se totiž stává klíčové ve chvíli už i tak malé předpokládané rentability provozu která se ukazuje problematická i v přímořských realizacích kde s dostatkem chladicího potenciálu nebude ani do budoucna problém. Většina dnes budovaných reaktorů 3+ generace se reálnou nákladností výstavby pohybuje na hranici prosté ekonomické návratnosti a to i za optimistického předpokladu plného využití projektované kapacity a životnosti.

https://www.diw.de/documents/publikationen/73/diw_01.c.670581.de/dwr-19-30-1.pdf

https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-and-levelized-cost-of-storage-2020/

Není proto divu, že soukromí akcionáři ČEZu odmítli jít do obecně nejisté investice i v Temelíně, kde s limitováním chladicí vodou problém není a to za situace, kdy pro ně existují efektivnější investiční varianty.

Jinak řečeno pokud by výstavba JE 3+ byla jednoznačně prosperitu zaručující aktivitou, bylo by strategicky ideální dotyčnou technologii získat a to třeba i od protivníka. Celosvětová stagnace JE technologií potvrzená i výhledem MAAE ale navíc doresluje, že lokalit kde se mohou JE3+ generace ekonomicky uplatnit ubývá.

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

Obecně krajně problematická ekonomická návratnost této technologie logicky navozuje prostor pro odalování investic do jádra a místně vede k projevům škodlivého politikaření. Toho jsme právě v Česku situovaném na hraně geopolitických bloků opakovaně svědky.

L. Novák 14.4.2021 7:03

Bláboly zelenorudého dementního greténa "Rada" jako obvykle...:-P

P. Rada 14.4.2021 7:44

Věcně ani k odkazům jako obvykle nic - jen projevy snahy o dehonestaci přes "bláboly" a "demence".

L. Novák 14.4.2021 8:05

Na blba jako jsi ty je už dávno zbytečné reagovat jinak, než tě poslat k čertu... :-P

M. Horák 14.4.2021 9:04

Samozřejmě, že akcionáři to odmítli, když ideologická masáž rudozelených mozků tomu hází klacky pod nohy. Vše se prodražuje a znejistuje záměrně, protože v kurzu těchto lidí je jen OZE a ostatní je špatně. Jedním z těch propagátorů a demagogů jedinné správné OZE cesty jste právě vy.

J. Pankovic 14.4.2021 12:35

Chybî MI reakce na člànek o jadernem odzbrojenî :-)

J. Pankovic 14.4.2021 5:30

Pec nàm spadla, pec nàm spadla, kdopak nàm ji postavi?

Rosatom to nedostane, Westinghouse to neumî !

Postavi se kulovy, radujou se Zelenî:-P

P. Rada 14.4.2021 6:24

Osobně jsem byl vždy zastáncem energie s jádra. To nezdravě optimisticky i v době, kdy se budovala A1 slibující dokonce využití neobohacovaného uranu. Pak ale tahle "pec spadla" a dodnes po ní není uklizeno.

Zelená hnutí přitom v té době prakticky neexistovala. Je spíše možné, že se už na tomto stále nedořešeném příkladu někdo poučil.

Pokrok jak se rádoby-líbivě říká nezastavíš a tak i další půlstoletí zastánci vlastnění silného koncentrovaného zdroje vymýšleli rafinovanější varianty štěpné technologie. Doposud nedomyšlenosti nedořešili a tak je stále idea vlastnění prakticky neomezeného zdroje energie pro mocensky posedlá monstra naštěstí pro zbytečky normálního života utopií.

Jedině zelené přírodní prostředí se touto jarní dobou už po celé věky dokáže ze svitu dokonalého jaderného fůzně kvantového reaktru evidentně radovat.;-)