29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

PENÍZE: Hotovost dává svobodu

Všichni víme, že štěstí si za peníze nekoupíme. Ne všichni ale víme, že si za ně do značné míry koupíme svobodu. S nimi je život volnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 1.4.2021 11:49

To je oblíbené téma zelených magorů, tak o tom něco napiš... :-P

L. Novák 1.4.2021 11:47

No ale to je přece sen všech ;-O StBáků jako je Babiš a celé to jeho bratrstvo Rudé pracky ... mít všechny informace centralizované v jedné databázi snadno přístupné státním úředníkům a bezpečnostním službám. A hlavně: Vědět všechno o všech a na každého něco...;-)

D. Stirsky 1.4.2021 11:14

Paní Š. zřejmě nikdy s hotovostní nepracovala. Já ano a od té doby pokud možno vše bezhotovostně.

J. Ptáček 1.4.2021 10:25

Americké přísloví:

"Peníze nás nedělají šťastnými, ale umožňují nám být nešťastnými vcelku příjemným způsobem."

L. Písařík 1.4.2021 10:13

Orwell je fikce, takových scénářů už bylo plno. Když neprovádím žádná alotria, tak nevidím důvod neplatit kartou, to že stát o vás ví, kde kolik máte, je obecně známo. Nakonec, i tenhle zas.... internet o vás ví, kam se díváte a co píšete, když to nechcete, musíte platit a platit a platit.

J. Basler 1.4.2021 10:09

Beru, tohle jsem slyšel mockrát a nikdo neodpověděl na základní otázku: za jak dlouho nastane tenhle vámi popsaný stav? Stačí odhad, rok, 10 let... Snad ještě nenastal? Nebo kde k tomu je nejbíž?

Nevidím to teď a tady ještě dlouho. Jasně fusekle jsem měl zrovna na "předplatné" ale neuvědomiji si posledních 20 let, že bych cokoliv nad 500 kupoval hotově. Včetně hospod. Kouří se tu, neberete karty, sbohem... Asi jsem to fakt nikdy nepotřeboval, ani na úplatky, na nic... Jo, pošta, ta to neuměla hodně dlouho.

O. Uživatel 1.4.2021 10:02

Uživatel požádal o vymazání
V. Povolný 1.4.2021 10:01

Přečtěte si Orwella. Žádný svobodomyslný člověk nemůže souhlasit s tím, aby stát měl přehled o každém jeho kroku. To není stát, to je špicl. Jenže to začíná právě těmi fusaklemi, ve kterých nikdo nevidí problém. A pokračuje to salámovou metodou, až nakonec dojde na věci, které by samostatně a bez předchozí metodiky neprošly. Koneckonců, je to osvědčený postup. Já nebrojím proti používání plabních karet, jen upozorňuji na snadnou zneužitelnost.

J. Kohout 1.4.2021 9:48

Rozumím-li správně, není povoleno mluvit o zločinech Pakistánského gangu, Pouze bělochů.

Není povoleno mluvit o zločinech komunistů, pouze emigrantů.

Není povoleno mluvit o zločinech nacistů, pouze Židů.

Co mi to připomíná?

V. Braun 1.4.2021 9:42

Podstatně rychlejší než hledat drobné nebo čekat až drobné z kasy vytáhne pokladní je přiložit ke čtečce telefon. Osobně jsem hotově neplatil ani nepamatuji. Vlastně ano, občas teď podpořím nákupem jídla jednu restauraci a tam mají ceduli kde slušně prosí o platbu v hotovosti, tipuji, že to souvisí s nyní zrušeným EET, tak tam jsem peněženku vytáhnul.

V. Braun 1.4.2021 9:36

Pokud autorko mluvíte o Tommym Robinsonovi tak PayPal se vyjádřil docela jasně.

The online payments system said its services cannot be used to "promote hate, violence, or other forms of intolerance that is discriminatory".

J. Basler 1.4.2021 9:23

Bankéřem se můžete stát kdykoliv, nikdo vám nebrání. Doručuji ale být raději jejím vlastníkem. V bance jsem dost let pracoval a dostával plat, který mně vyhovoval a stačil...

Jinak za manipulaci s hotovostí si banky taky docela dost účtují...

J. Basler 1.4.2021 9:20

Prosím, zkuste napsat, kam bychom se dostali? Jsem čistý "kartista", viz. dole a pořád přemýšlím, proč bych neměl být?

P. Selinger 1.4.2021 9:20

Jo, hotovost ! A nejlépe zlaťáky a stříbrňáky !

V. Povolný 1.4.2021 9:12

Nedbat na špatné zkušenosti se nevyplácí. A máme jich dost. Jistě, o fusekle a hajzlpapír nejde, ty vedou jen k otupení pozornosti. Časem se vám může stát, že se dostanete někam, kde jste rozhodně být nechtěl. Jenže pak už bude pozdě.

V. Povolný 1.4.2021 9:02

Když jsem byl před časem v USA, tak jsem byl překvapen, že tam bylo na kartu v podstatě všechno. I vozík na zavazadla na letišti. Když jsem chtěl platit hotovostí, tak se na mě dívali podezíravě. Podotýkám, že to bylo v době, kdy u nás bezhotovostní platba ještě nebyla tolik rozšířena a neměl jsem podezření, že by tam řádil velký bratr. Ale samozřejmě nevím, k tomu jsem neměl informace. Dnes bych se tam asi tak volně a svobodně necítil. Jenže volně a svobodně se přestávám cítit i doma, i když tady progresivisti v kombinaci s všeho schopnou EU ještě neukázali, co umí. Velký bratr ve spojení s digitální stopou a platební kartou je jen součást širšího problému.

M. Šejna 1.4.2021 8:59

Ach jo,

zase zbytečné strašení neexistujícím čertem.

Peníze ve formě bankovek a mincí tady budou tak dlouho, dokud po nich bude mezi lidmi poptávka. Nikdo je zakazovat nebude, jak nás straší madam Šichtařová.

Já se přiznám, že platím skoro všechno a všude bezhotovostně. Dokonce už ani nepoužívám platební kartu, ale převážně platím přes mobil nebo internet.

A je mi úplně ukradené, že banka ví, kde jsem si koupil fusekle a hajzlpapír.

T. Zlesa 1.4.2021 8:59

Zítra očekávám nějaký článek o tom, že přece je lepší jezdit na kole než autem. Přece ten vzduch a svobodu nic nenahradí. :-)

F. Kusák 1.4.2021 8:25

Moc bych to do světa nevykřikoval. Je těžká doba a lidi mají hluboko do kapsy.

F. Kusák 1.4.2021 8:23

Stát má samozřejmě možnost i ty fyzické peníze znehodnotit, omezit nebo kontrolovat. Ale k věci. Peníze jsou pouze kvantifikované vztahy v ekonomickém systému. V dnešní digitální době se nemohu vyhnout elektronickému přenosu takových informací. Bylo by to stejně absurdní, jako přenášení klasických nosičů hudby z místa na místo. I když staromilci milují klasická LP nebo grafická díla - bankovky. Že to sebou nese značnou ztrátu svobody a nezávislosti, je nepopiratelný fakt. Jenže doba letí dopředu a zpátky se může vrátit možná až po třetí světové.

L. Novák 1.4.2021 7:11

A závěrem ještě ne nepodstatnou připomínku. Za placení kartou samozřejmě provozovatelé systému účtují obchodům za platební transakce ne právě malé částky, což má svůj podíl na zvyšování cen v obchodech. Tím, že stát (jak jinak, že?) zakázal účtovat cenu za platební transakce jako samostatnou položku formou přirážky k nákupní ceně, zcela znepřehlednil informovanost nakupujících zákazníkům o tom, kolik je jejich karetní platba vlastně stojí peněz. Báječné opatření státu ve prospěch bank... V příštím životě určitě budu bankéřem... :-P

L. Novák 1.4.2021 7:11

Nesdílím nadšení řady lidí platit za každou drobnost kartou tam, kde lze jednoduše a rychleji použít hotovost z peněženky. Docela mě prudilo (a stále prudí) u pokladny v super-hyper čekání, až si majitel karty vzpomene na správné "heslo", až banka transakci potvrdí a bude moci přijít na řadu k pokladně další zákazník. Placení hotovostí je stále rychlejší než elektronická platba kartou. Co se stane, když spadne datové spojení nebo se přeruší dodávka elektřiny, už asi znají z vlastní zkušenosti všichni.

Nejsem v principu proti elektronickému placení vetších částek, kde tento způsob má řadu výhod, bezpečností počínaje. Se slzou v oku vzpomínám na začátek 90. let po převratu, kdy jsem jel někam daleko autem k výrobci pro zboží nebo materiál a místo balíkem peněz jsem platil šekem Komerční banky. Třeba v Lisovně plastů ve Vrbně pod Pradědem měli problém ověřit šek v bance po telefonu, protože se jim nedařilo navázat s bankou telefonní spojení... snad až po půlhodině marných pokusů. Tehdy jsem litoval, že jsem si ten balík peněz přece jenom nevzal do kufříku s sebou... :-P

Dnes je jiná doba a šeky/šekové knížky už snad banky klientům ani nevydávají, placení kartou je dokáže ve většině případů nejspíš nahradit. Nicméně dnes žádnou vážnou potřebu placení kartou nemám, takže jsem si ji ještě stále nepořídil. Co potřebuji zaplatit, platím elektronicky převodem z účtu a platba kartou by se mi hodila snad jenom na některé drobné platby na internetových obchodech v zahraničí. Ale ani ty zase tak nutně nepotřebuji.

A tak s sebou nosím stále klasickou peněženku i s přihrádkou na drobné, a nevidím žádný rozumný důvod, proč bych se s ní měl jednou provždy rozloučit. :-)

J. Basler 1.4.2021 5:55

Rychlá ruka :-). Hotely, půjčovny aut atp. v celém světě - kreditku. To jezdíte do ciziny paklíkem tamní nebo nějaké stětové měny? Na Slovensku platím kartou z eurového účtu, po Bratislavě chodím pěšky a za ubytování platím převodem...

Ale nic proti hotovosti, úvahu chápu a rozumím ji. Jen tento důsledný příklon k hotovosti jako výraz svobody...

Jo, jeden znám, manželka kouká na seriál "Ulice" a tam taxikář Mára přehazuje peníze (asi ne moc čisté) vidlemi a jeho manželka, policejní vyšetřovatelka toho času na mateřské, na to divně kouká. Tak tam mají svobodu z hotovosti :-);-D8-o

Hezkého apríla - proboha snad ten čánek není apríl...

J. Basler 1.4.2021 5:43

S penězi je to jen o malý fous lepší. Taky je to jen dohoda... Na to zlato asi většina lidí stejně teď nemá a pokud jste ho neměli před 20 lety (400$/oz), tak teď je trochu jinde (2000$/oz). Reálná aktiva :-). No a pak třeba všechny obchody s potravinami přejdou na platební karty a k čemu hotovost? Kdo z vás, zaměstnanců, dostává výpatu v penězích? U živnostníků je asi trochu jiné ale já jako 7 letý OSVČ jsem nikdy nedostal hotovost za IT služby všeho druhu.To pak jdete do bankomatu a všechno vyberete? Kolik máte doma hotovosti? Paní Šichtařová a její manžel pan Pikora? Ti asi mohou převádět hotovost do reálných aktiv. Nezávidím, skutečně NE, dlouhá léta jsem se svým příjmem docela spokojen. Kdosi řekl: "chěj míň nebo vydělávej víc" a proto nemám i dluhy. Já mám doma 10 a 20 korun jako 2 mince, na záchodové automaty v centru Prahy a některé už umí platební karty :-)

J. Vobr 1.4.2021 2:23

PANÍ ŠICHTÁŘOVÁ UPOZORNILA NA VELICE ZÁVAŽNOU VĚC A MÁ PLNOU PRAVDU !!!

Pokud neexistuje neprolomitelnost bankovního tajemství jsou všechny platby kartou totéž, jako by jste hráli mariáš s otevřenými kartami !!!;-O;-O;-O

PROTO MÁM PENÍZE VE ŠTRONZOKU A VE SWISS FRANCS !!!R^R^R^