20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

PENÍZE: Hotovost dává svobodu

Všichni víme, že štěstí si za peníze nekoupíme. Ne všichni ale víme, že si za ně do značné míry koupíme svobodu. S nimi je život volnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 1.4.2021 12:51

Jo. Ale v totální závislosti na funkčním elektronickém systému placení... ;-)

V. Kolman 1.4.2021 13:25

Ani v defekaci (pod obojí!) na Václaváku vám pane Ondrejkoviči nikdo nebrání, i když nemáte hotovost. Ani nemusíte vejít do veřejného záchodku.

Nesmí vám ovšem vadit nežádoucí pozornost kolemjdoucích a dohadování se s policajtem, který není ochoten přijmout platbu pokuty za veřejné pohoršení platební kartou;-D.

J. Basler 1.4.2021 16:04

Zkuste Quadrium, ve Spálené, tam to jde... :-)

D. Stirsky 1.4.2021 11:14

Paní Š. zřejmě nikdy s hotovostní nepracovala. Já ano a od té doby pokud možno vše bezhotovostně.

O. Uživatel 1.4.2021 12:36

Uživatel požádal o vymazání
J. Ptáček 1.4.2021 10:25

Americké přísloví:

"Peníze nás nedělají šťastnými, ale umožňují nám být nešťastnými vcelku příjemným způsobem."

V. Kolman 1.4.2021 13:40

Moudrý pan Wichterle kdysi prohlásil, že:

"Peněz nemusí být moc, ale musí být furt!"

V. Braun 1.4.2021 9:36

Pokud autorko mluvíte o Tommym Robinsonovi tak PayPal se vyjádřil docela jasně.

The online payments system said its services cannot be used to "promote hate, violence, or other forms of intolerance that is discriminatory".

J. Kohout 1.4.2021 9:48

Rozumím-li správně, není povoleno mluvit o zločinech Pakistánského gangu, Pouze bělochů.

Není povoleno mluvit o zločinech komunistů, pouze emigrantů.

Není povoleno mluvit o zločinech nacistů, pouze Židů.

Co mi to připomíná?

R. Langer 1.4.2021 15:12

Ano, ZCELA JASNĚ! :-P

J. Jurax 1.4.2021 16:59

Ano.

Hovořit o zločinném muslimském pákistánském gangu odsuzujujícně zajisté naplňuje moderní, progresivní formy propagace nenávisti, násilí a jiných forem intolerance a je nesporně diskriminační.

P. Selinger 1.4.2021 9:20

Jo, hotovost ! A nejlépe zlaťáky a stříbrňáky !

O. Uživatel 1.4.2021 10:02

Uživatel požádal o vymazání
L. Novák 1.4.2021 12:14

Třeba plastová céčka jako ekvivalent 1 Kčs... ;-)

R. Langer 1.4.2021 15:13

Ano, to je velmi dobrá a ověřená věc v každé době. Na rozdíl od jakýchsi neexistujících Bitcoinů... ;-D

V. Povolný 1.4.2021 9:02

Když jsem byl před časem v USA, tak jsem byl překvapen, že tam bylo na kartu v podstatě všechno. I vozík na zavazadla na letišti. Když jsem chtěl platit hotovostí, tak se na mě dívali podezíravě. Podotýkám, že to bylo v době, kdy u nás bezhotovostní platba ještě nebyla tolik rozšířena a neměl jsem podezření, že by tam řádil velký bratr. Ale samozřejmě nevím, k tomu jsem neměl informace. Dnes bych se tam asi tak volně a svobodně necítil. Jenže volně a svobodně se přestávám cítit i doma, i když tady progresivisti v kombinaci s všeho schopnou EU ještě neukázali, co umí. Velký bratr ve spojení s digitální stopou a platební kartou je jen součást širšího problému.

M. Šejna 1.4.2021 8:59

Ach jo,

zase zbytečné strašení neexistujícím čertem.

Peníze ve formě bankovek a mincí tady budou tak dlouho, dokud po nich bude mezi lidmi poptávka. Nikdo je zakazovat nebude, jak nás straší madam Šichtařová.

Já se přiznám, že platím skoro všechno a všude bezhotovostně. Dokonce už ani nepoužívám platební kartu, ale převážně platím přes mobil nebo internet.

A je mi úplně ukradené, že banka ví, kde jsem si koupil fusekle a hajzlpapír.

V. Povolný 1.4.2021 9:12

Nedbat na špatné zkušenosti se nevyplácí. A máme jich dost. Jistě, o fusekle a hajzlpapír nejde, ty vedou jen k otupení pozornosti. Časem se vám může stát, že se dostanete někam, kde jste rozhodně být nechtěl. Jenže pak už bude pozdě.

J. Basler 1.4.2021 9:20

Prosím, zkuste napsat, kam bychom se dostali? Jsem čistý "kartista", viz. dole a pořád přemýšlím, proč bych neměl být?

V. Povolný 1.4.2021 10:01

Přečtěte si Orwella. Žádný svobodomyslný člověk nemůže souhlasit s tím, aby stát měl přehled o každém jeho kroku. To není stát, to je špicl. Jenže to začíná právě těmi fusaklemi, ve kterých nikdo nevidí problém. A pokračuje to salámovou metodou, až nakonec dojde na věci, které by samostatně a bez předchozí metodiky neprošly. Koneckonců, je to osvědčený postup. Já nebrojím proti používání plabních karet, jen upozorňuji na snadnou zneužitelnost.

J. Basler 1.4.2021 10:09

Beru, tohle jsem slyšel mockrát a nikdo neodpověděl na základní otázku: za jak dlouho nastane tenhle vámi popsaný stav? Stačí odhad, rok, 10 let... Snad ještě nenastal? Nebo kde k tomu je nejbíž?

Nevidím to teď a tady ještě dlouho. Jasně fusekle jsem měl zrovna na "předplatné" ale neuvědomiji si posledních 20 let, že bych cokoliv nad 500 kupoval hotově. Včetně hospod. Kouří se tu, neberete karty, sbohem... Asi jsem to fakt nikdy nepotřeboval, ani na úplatky, na nic... Jo, pošta, ta to neuměla hodně dlouho.

L. Novák 1.4.2021 14:52

Podívejte se, že v roce 1948 ovládnou komunisté Československo a začnou rychle budovat totalitární státní systém v mnohém horší než ten nacistický německý, taky nikoho předem nenapadlo. A nebo možná ano, ale nikdo mu nevěřil. A v roce 1953 už komunisté provedli "měnovou reformu", což bylo ve skutečnosti OKRADENÍ veškerého obyvatelstva o finanční prostředky na účtech i v bankovkách s cílem "rovnosti žaludků"... Můj děda (nikdy jsem ho nepoznal) chtěl postavit malý domek, měli na něj s babičkou našetřeno. Po "měnové reformě" spáchal sebevraždu. Učitel, člen KSČ...

Co myslíte, bylo by dnes složité provést něco podobného při totální elektronizaci bankovnictví? Jistě. "Pár kliknutí do klávesnice počítače", a zmrazíte vklady všem... A o tom to je. Tisíc dalších variant, co by se mohlo dít, už si domyslete po večerech u sklenky... :-)

J. Basler 1.4.2021 15:11

Takže myslíte, že zítra, za rok, 5 let? Neodpověděl jste!Tuhle vaši úvahu jsem slyšel mockrát. Jaká opatření pro sebe děláte? Zlato, paladium... Já jsem taky měl za socíků problémy, jako politicky problematický jsem dokonce musel dělat s trhavinami střelmistra na ražbě Strahovského tunelu 8-o (21.8. byla vždycka kontrola od STB) a po 89' jsem se dohrabal po 20 letech k svému současnému klidu v domácí práci pro různě velké firmyv IT. Kdy??? To je základní otázka všech těchto úvah. Komouši naštěstí jdou do háje, zbývají Piráti a EU, podle mě... Nebo návrat k mincím 200 až 300 let zpět, pokrok v bankovnictví se určitě nezastaví, klesající transakční náklady se tomu říká (ve velké bance jsem byl 8 let). Podle vás - pryč z Inetu, pošta jen papírově, mobil NE, pevná linka a platby jen v hotovosti??? Co všichni ostatní, přesvědčíte(me) je?

Nevím, pokrok se fakt nezastaví, ale uznávám, může někdy vypadat divně - ten pokrok. Jak máte rozložená vaše aktiva? Paní Šichtařová na to i s p. Pikorou neodpověděli...

Hraběcí rady jsou k ničemu, reálné příklady táhnou.

L. Novák 1.4.2021 15:46

Většinová hodnota majetku v nemovitostech. Finanční rezerva + pohyb na běžném účtu. Ale jsem zásadně proti rušení bankovek a mincí. Nevidím k tomu rozumný důvod. Představa, že někde běhám s nefunkční kartou a peníze na účtu (bez koruny v kapse) jsou pro mě nedostupné, mě děsí.

A kdy se systém elektronického bankovnictví z nějakého důvodu sesype nebo jej k tomu někdo donutí, po mně nechtějte vědět, protože to vědět nemohu. Podstatné pro mě je, že ta možnost se tady nabízí na pozlaceném tácku... a je jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Jaká je pravděpodobnost? Jednou ... nebo dvakrát za 100 let? ;-)

J. Basler 1.4.2021 16:01

Kdy začnete běhat s nefunkční kartou (kartami všech bank řízených naší centrální bankou), kdy to očekáváváte??? Tohle je kruciální otázka, na kterou nikdo s názory podobnýcmi vašim (a já je uznávám, skutečně ANO) nikdo nikdy ani odhadem neodpověděl. Co vy, odpovíte?

L. Novák 1.4.2021 16:24

S nefunkční kartou se můžete ocitnout náhodně u kterékoliv benzínové pumpy, obchodu apod, kterým se právě něco "zrovna pokazilo". Takže ta hotovostní záloha v peněžence je pro mě z hlediska bezpečnosti "nezůstat bez peněz" prakticky nutností. Kdo mi zaručí, že v prostoru ČR, kde se pohybuji (zahraničí raději uvažovat nebudeme) všechno všude na elektronické platby funguje na 100%? Nikdo. Z pohledu pravděpodobnosti výskytu nějaké závady je možnost, že se bez hotovosti v záloze dostanete do problémů, poměrně vysoká. Kolik přesně, to bychom museli mít statistiky výskytu závad vedoucích k zablokování platebního systému. Ale že ta možnost tady je a "čeká na nás" je snad jasné a nezpochybnitelné.

A to neuvažuji o stavu, kdy se zeleným šílencům podaří zlikvidovat elektroenergetiku natolik, že budeme muset čelit častým black-outům podobně jako třeba obyvatelé Kalifornie... ;-)

J. Basler 1.4.2021 16:47

Jasně, jednotlivcům se to stát může, i mně převapí výpadek. Ale kdy to bude globálně? Kdy banky zmrazí vklady atp. Kdy bude tohle plnované a řízené. Pořád nikdo neřekl, kdy to čeká???

)

L. Novák 1.4.2021 19:08

Proč globálně? Na to stačí, když si v některém tzv. demokratickém státě voli(či) zvolí nějakou náboženskou sektu jako byli komunisté nebo jsou dnes třeba zelení (magoři). Kam kráčí EU, to už vidíte on-line. Pokud se nestane něco zásadního a lidé klacky nezaženou zelené magory někam do propasti, hrozí nám některá z možností, o nichž tady už byla řeč. Podívejte se do Německa, co tam vyvádějí zelení magoři. Rakousko snad ani připomínat nemusím. No a Česko ochotně plní požadavky na zavádění nesmyslů, protože a) někteří si na tom namastí kapsy, b) někteří jsou podělaní, že by mohli přijít o moc nebo tučné důchody z EU, kde slouží věci EU až do roztrhání těla... No a jistě se najdou i další "z přesvědčení", typicky odnože Greenpeace a dalších ekoteroristických centrál, kteří to dělají z náboženského přesvědčení, blbosti, a nebo jenom proto, že by se ničím jiným uživit nedokázali. :-P

To je aktuální hrozba. Čínu ponechávám v dáli, ač nepochybuji, že komunisté v Číně myšlenku světovlády neodmítají. No a pak se může stát ještě cokoliv jiného, že nějaká dobře organizovaná skupina systematickou a dobře zorganizovanou činností ovládne stát a začne vyvádět věci, které nikdo nečekal...

Chtít po někom, aby přesně řekl kdy, je nesmysl.

J. Basler 2.4.2021 5:00

No jo, nikdo termín neřekne, ale každý straší. Takže jsem jako vždy v klidu. Někteří mají v povaze strašit, jen tak neurčitě, bojte se, bojte... Nejde o světovládu, i když možností vypnout hotovost bych ji asi získal. No počkáme a uvidíme jaké budou další volby. Piráti mě trošku znervozňují, A.B. si Babišistán udělal jen taky částečně. A když se začnou v Evropě globálně zdražovat energie z důvodů toho zeleného šílenství, tak si myslím, že to tak nějak začne vadit voličům a možná, možná se to třeba začne měnit...

L. Písařík 1.4.2021 10:13

Orwell je fikce, takových scénářů už bylo plno. Když neprovádím žádná alotria, tak nevidím důvod neplatit kartou, to že stát o vás ví, kde kolik máte, je obecně známo. Nakonec, i tenhle zas.... internet o vás ví, kam se díváte a co píšete, když to nechcete, musíte platit a platit a platit.