19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J.G. Pašek 22.11.2006 17:00

Po 2. válce, v NSR než vítězní spojenci konečně pustili opratě . . . .

společně s kancléřem Konrádem Adenaurem NSR mělo Ústavu, trestní a ekonomické zákony. 

Modrý ptáku napsal jsi  . . . . . Zákony budou vždy teprve následovat ekonomický proces.

Podle mě to byla v nové ČR ta morbidní chyba lávky . . . . zavíraly se vždy vrata do maštale, když už koně někdo ukradl, tak se napsal zákon na 1 vrata do maštale a nenapsal na 99 vrat, až zase někdo vznalézavý tunelář-zloděj koně ukradl, tak se napsal zákon na vrata čislo 2 . . . . . atd. 

Wabi 22.11.2006 10:44

Re: Tak jsem ti to našel, a teď čekám , jak se zachováš:

Ukazuje se, že privatizace sice snižuje rozsah státní moci, ale je zapotřebí, aby stát fungoval efektivně, má-li být možné provést privatizaci čistě.

Ve světle takovýchto zkušenosti přiznal před dvěma lety Milton Friedman, guru volnotržní ekonomiky, že jeho rada bývalým komunistickým zemím před deseti lety: "Privatizujte, privatizujte, privatizujte" byla chybná. Dodal: "Ukazuje se, že zákonnost je zřejmě důležitější než privatizace."

Abych se přiznal, nedělá mi to žádné potěšení, nachytat někoho na švestkách. Ani mne to v mém oboru netěší, ale po čase, co by za to člověk nedal, aby byl moudřejší.

bonos mores 23.11.2006 12:27

Re: Re: Tak jsem ti to našel, a teď čekám , jak se zachováš:

Inu pan Friedman zrejme podle J.W. zrejme dozral a opravdu nezestarnul a uznal i takova omezeni smluvni svobody jakymi jsou zakonnost a pripadne i soulad s vyssimi etickymi hodotami. On totiz zdivocely vyvoj kapitalismu v USA na prelomu 19. a 20. stoleti privedl tuto zemi k jedne z nejvaznejsich hospodarskych krizi. Aplikovana teorie chaosu, ktera nam poskytuje zaklad pro pochopeni nedostatku orientace socialnich akteru v jejich interakci a z toho plynouci zaporne dodatecne naklady pro celou spolecnost pri nedostatku interni kontroly prostrednictvim jejich spolecnych hodnot, by mohla panu profesorovi pridat aspon spetku reflexe, aby pochopil to, co jeho guru. Jinou doporucenou literaturou by mohla byt dila K. Polanyiho a G. Sorose :-), shodou okolnosti tez imigrantu ze stredni Evropy.

Sch.glosátor 22.11.2006 14:32

A co sjednocení Německa. To bylo nepochybně zákonné.

Třebaže Němci jsou pedanti, ekonomicky to rozdýchávají dodnes.

Petr Brodský 22.11.2006 15:34

Re: A co sjednocení Německa. To bylo nepochybně zákonné.

Byl stanoven líbivý, ale nereálný kurs pro přepočítání východní marky a navíc

byly státním podnikům minulé dotace napočítány jako dluhy. Zboží vyráběné na východě se rázem stalo neprodejně drahé a ty pseudodluhy jenom dokonaly zkázu. Kohl dal přednost předvolební agitaci před ekonomickou racionalitou a důsledky se projevují dodnes. Kuponová privatizace měla podobnou motivaci, i když to nebylo tak drastické.

odborar 22.11.2006 6:25

Friedman by se divil...pokračování

Snad je veřejným zájmem úplatek do stranické pokladny za schválení diskriminačního zákona porušujícího od samého počátku lidská práva, nebo snad přímo do kapes navrhovatelů?/ Co je na tom nejhorší, ano ve světě existuje také squeeze out, řeší jej evropská směrnice 2004/ES/2004, ovšem za doprovodných zákonů tvz.sell out, tedy ochrana minoritních akcionářů nejen ,,zaručenou férovou cenou", ale také v případě soudní dohry o uplaceném znalecmkém posudku má dokazovací povinnost ten kdo vyvlastňuje ne jako v ČR ten kdo je okraden a nemůže se dostat k vnitropodnikovým informacím, neboť obchodní zákoník v tomto státě minoritní akcionáře tvrdě potírá za léta lobingu. Koho ovšem zajímá porušování lidských práv v ČR? Nezajímá ani ombudsmana, nezajímá ani ústavní soud, který není schopen stále na stížnost 17 senátorů rozhodnout a vše anulovat.

odborar 22.11.2006 6:25

Friedman by se zatraceně divil, jak čeští politici umí prznit jeho pravidla volného trhu

On měl totiž myšlenku volného trhu podpořenou tím, že všichni na trhu hrají fér a když ne, tak se musí k férovosti nutit zákony. Ty bohužel od nástupu našich ekonomů k moci bytostně scházeli a schází dodnes, či jsou upraveny tak, aby nešli šibalové a tuneláři stíhat. konečně nikdo o to z našich politiků ani nestojí. Degradace friedmanovských ideí je v česku fenomenální. Kupříkladu takové vyvlastnění statisíců akcionářů stranou ODS se 100% podporou v hlasování stranou ČSSD onoho diskriminačního ustanovení obchodního zákona §183i až 183n, které nejen, že je v rozporu se Všeobecnou deklarací lidských práv čl.17-(1) Každý má právo vlastnit majetek jak sám,tak spolu s jinými.(2) Nikdo nesmí být svévolně zbaven svého majetku.čl.30-Nic v této deklaraci nemůže být vykládáno jako by dávalo kterémukoli státu,kterékoli skupině nebo osobě jakékoli právo vyvíjet činnost nebo dopouštět se činů,které by směřovaly k potlačení některého z práv nebo některé ze svobod v této deklaraci uvedených.Dále ústavního zákona Listiny základních práv a svobod čl. 11-(1) Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. 3) Vlastnictví zavazuje.Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy.(4) Vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu. / co je však veřejný zájem, když jedna soukromá společnost vyvlastní druhé vlastníky při kolektivním investování  ve svůj prospěch?

odborar 22.11.2006 7:01

Bohužel mnoho našich politiků něco jiného říká a něco jiného dělá...

Takovým chameleonstvím se naši politici přímo vyznačují... Pak klidně svým podpisem veškeré své idee popřou....

Jiri Janecek Seattle USA 22.11.2006 3:43

Je nás ve světě více - Klaus a ti ostatni ...

je ten Klaus tak senilini nebo blbej ... to je asi proc nam ho cely svet zavidi ... to socanske Slovensko ma 10% GNP rustu ... investice se tam hrnou ...  ale

Oni ti zaranicni bankeri nepochopili kde je ta spravna ideologie ... v Praze na hrade ... Klaus s jeho boys Kozeny, Zelezny a dalsimi ... ti EU dokazou ..

Jiri Janecek Seattle USA 22.11.2006 3:46

v listopadu 2004 v San Francisku, když se spolu se svou celoživotní družkou Rose zúčastnili večeře v kruhu asi deseti lidí.

jako jezis a jeho apostolove - Klaus je opravdu ten vyVOLenej ...

L 22.11.2006 7:53

Zapomel jste na Junka

Profesor se osobne znal s estebakem Junkem, ktery si sam pro sebe tak pekne privatizoval Chemapol. Odkud se s nim asi znal, kdyz ho znal uz pred rokem 90? Hehehe, hihihi. Asi to byli oba dobri teniste. Hehehe, hihihi.