20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

OBCHOD: Vzpoura zákazníků

Nakupovat už dnes není žádná radost. Na tom se shodne větší část Čechů, přinejmenším to ukazují poslední čísla o maloobchodu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pivoda 8.4.2022 22:48

(V tržní ekonomice) zákazník má vždycky pravdu. !!!

V roce 1992 v USA jsem se u takového nápisu u vchodu do velkého obchodu nechal vyfotit. Na tom nápisu ale nebyla zmínka o tržní ekonomice, protože ta byla v USA již považována za samozřejmost.

Majitel obchodu se pochválil, že jako ředitel firmy vyhodil ze zaměstnání svého syna. Vyslovil mu vyhazov osobně. A hned prý dodal: Jako otec je mi ale líto, že můj syn právě přišel o práci.

J. Červený 8.4.2022 22:13

Díky inflaci rýžuje na DPH především nenažraný stát. To, co k se vybere víc na DPH, by mělo sloužit na utlumení růstu cen základních potravin. Ať si stát ze zvýšeného výběru zvláště za PHM odečte náklady na pomoc UA běžencům a zbytek použije pro české občany na snížení DPH u základních potravin. Ale to by ministrem financí musel být ekonom a ne ukňouraný elektrikář Stanjura.

J. Stehlik 8.4.2022 22:16

Problém je jiný . A to dogma spotřebních daní , jako kdyby jiné neexistovali . Stačí se podívat na západ a tam je to uplně jinak.

V. Havelka 8.4.2022 19:03

Přestaňte tady kňučet, Ukrajina za to stojí. Holt, zvykejte si na horší časy. [UA]

J. Stehlik 8.4.2022 22:15

Já Ti vám nevím. Propaganda natvrdo vás ovládá . Suneme se k totalitě . Cenzura , kde nemáte u soudu odvolání . To by se V anglii , či USA nestalo . Tam je svoboda slova zákonem. Jenom soud vás muže zakázat. Co budeme příště cenzurovat ? [>-]

J. Červený 8.4.2022 22:15

To Ukrajině vůbec nepomůže.

V. Humble 8.4.2022 18:51

Mam pochyby o tlaku ze strany kupujicich na ceny kdyz zdrazuje. Je to spise naopak. Zrejme to zalezi na zbozi protoze treba u pohonyych hmot lide zacali pri zdrazovani nakupovat jak zbesili a stejne je to u urcitych stavebnich materialu ktere nejsou k sehnani a pulka me ulice nakopila spoustu stavebniho materialu s ocekavanim dalsiho zdrazovani.

P. Diviš 8.4.2022 22:09

To ale nefunguje dlouhodobě.

R. Johnová 8.4.2022 15:12

Rohlík (Billa, Lidl) z 1,90 Kč na 2,50 Kč to je zdražení o 30%.Rv

R. Polášek 8.4.2022 17:22

A to jsou ještě rohlíky za staré předválečné ceny. Napečené z mouky z levného obilí z loňského rok u a za únorové ceny. Pekaři totiž obvykle mají ceny nasmlouvány tři měsíce dopředu. Takže zatímco třeba ceny mouky a dalších surovin z postcovidových cen kvůli válce dále stoupají, dodávat do obchodních řetězců stále musí za staré ceny.

Takže to zdražení z 1,90 na 2,50 bylo teprve postcovidové. Válečné zdražení rohlíků nás teprve čeká. Typuji po velikonocích.

V. Kain 8.4.2022 18:03

Ale že máme jednu z nejvyšších daní na základní potraviny asi nikoho nezajímá.Němci mají 7% a my 15%.Těch 7% v Německu nesouvisí s válkou.Tu daň mají dlouhodobě.Daň z PHM 46%.Nikdo nemá tak vysokou daň.Ale nenažraný stát si na daně sáhnout nedá.A ani se mu nedivím.Ono posílat za stovky milionů zbrojní materiál a postarat se o 400 tisíc uprchlíků něco stojí.Nemohli by naši politici ze solidarity věnovat 1/3 ročního platu.Oni jsou velice štědří pokud to nejde z jejich kapsy

R. Johnová 8.4.2022 20:29

Ještě si někdo pamatuje, jaké pozdvižení vzbudil kdysi Tlustého a Topolánkův návrh na jednotnou 15% daň s argumentem, že 15 % na potraviny je asociální a naprosto nepřijatelné?!

P. Diviš 8.4.2022 13:31

Rozlišení mezi zdražováním a inflací je pro Holuba příliš náročné. A nejen pro něj.

V. Kříž 8.4.2022 13:04

zemědělec, který zdraží obilí, si koupí dražší chleba, pekař zaplatí víc instalatérovi či malíři, instalatér má dražší benzín, pumpař si koupí dražší boty atd., atd., takže všichni budou mít všechno dražší (kromě bank, pojišťoven a státu - ti se o sebe postarají vždycky), jen vydělá na tom ten, kdo zdraží první, než na to přijdou ti méně mazaní.

P. Sura 8.4.2022 13:57

Přesně tak !! Zdražuje se, protože SE dostalo přidáno. Pokud dodavatel zboží může tvrdit, že se mu zvýšily ceny vstupů o 10% (aniž by lhal), může je zohlednit v ceně zboží, ale jen v takové míře, jaký podíl ty zdražené vstupy v ceně jeho zboží mají. Nad tím sedí obchodník, který ale zdraží taky o 10%, i když mu dodavatel zdraží ani ne o 5%, protože obchodník na rozdíl od výrobce nežije z toho, kolik prodá, ale ŽE prodá. A pokud zdraží, stejně prodá. V krystalicky čisté podobě to vidíme dnes u PHM, kdy vstupy prakticky nezdražily, ale obchodníci rýžují, protože někde je válka....-

A největší svinstvo je zdražení elektřiny, protože jeho základem je odliv peněz ke všem klimatickým podvodníkům cestami dotací, podpor "progresivních" a "chytrých - vychytralých" řešení, emisních povolenek a dalších nesmyslů.

R. Polášek 8.4.2022 17:16

No, zelení jsou ještě mnohem horší než komunisti.

Komunisti totiž majetky lidem sebrali a potom jim většinu toho sebraného majetku nechali prožrat skrz všelijaké neprovádění oprav, rekostrukcí a modernizací. Takže lidi z toho aspoň něco měli. A zchudlo se až tehdy, až to bylo prožráno.

Zelení z nich ty majetky vyždímají zdražením a zákazy a ty vyždímané majetky potom nechají zmarnit a zničit, aniž by z toho lidi něco měli. Takže lidi zchudnou okamžitě.;-D

R. Polášek 8.4.2022 12:55

Tak ono zdražování se neděje volně bez závislosti na vstupech. Proto se zákazníci sice mohou vzpouzet, ale zdražování dané covidem, potom zelenými bruselskými nesmysly a nakonec válkou na Ukrajině se nakonec na zvýšení cen vždy promítne .

Jak říká klasik, zákazníci mohou se zdražováním nesouhlasit, mohou proti němu protestovat, ale to je asi tak všechno, co proti němu mohou dělat.

Přirozeně zákazníci a firmy mohou dělat různé věci. Třeba mobilizovat všelijaké rezervy. Jako například nakupování od firem v nouzi a krachujících firem, které potřebují peníze za každou cenu a tak prodávají za výrazně sníženou cenu či cenu před zdražováním a podobně. To jsou ale, zejména pro nákupy firem, většinou velmi přžechodné věci. Nebo z druhé strany mohou naopak investovat a modernizovat za každou cenu a tím potom šetřit na výrobních nákladech a doufat, ze nízkou cenou na sebe stáhnou zákazníky...

A. Gamrot 8.4.2022 12:35

Od skokového zdražení PHM jsem u nás ještě nekupoval. Pokud nějakým způsobem opět nezavřou hranice, budu v tom pokračovat. Rozdíl i 8 Kč mluví za své.

I. Polák 8.4.2022 12:41

Ano, ceny na pumpách v zahraničí se liší často o eurocenty, maximálně o malé deseticenty za tímco u nás 10Kč žádná míra.

Ceny v supermarketech zcela nepochybně vznikají losováním a poté přidáním 9,90 na konec.

V. Petr 8.4.2022 12:13

Jinak, absolutně neschopná vláda, která NECHCE proti zdražování bojovat!

P. Diviš 8.4.2022 13:34

Ono to totiž ani moc nejde.

V silách vlády je maximálně snížení daní. Fajn, bral bych, ale je nutno se smířit s tím, že některé služby stát prostě nebude poskytovat (to bych taky bral, ale spousta lidí ne, domnívají se, že stát něco umí rozhodnout lépe, než oni).

Všechno ostaní může být v nejlepším případě odsunutí nebo zakrytí problému.

J. Janotová 8.4.2022 15:16

A není nyní nejlepší doba k tomu, aby stát většinu služeb prostě přestal poskytovat nebo hradil jen nějakou minimální část?

K dalším parlamentním volbám je dostatečně daleko, aby se stát mohl odhodlat k nepopulárním krokům.

R. Polášek 8.4.2022 17:10

No, vláda ke zdražování třeba potravin spíš přispívá než aby bojovala proti zdražování. Například preferencí malých zemědělských firem zastropováním dotací pro ty velké. Holt politický Antibabiš, aby se pořád mohlo podkuřovat těm hloupým voličům Pětislepence, co si nechali touto kampaní vymýt mozky, pořád jede.

Přitom jediná rozumná cesta k zlevnění zemědělských produktů je umožnit zemědělcům využívat nejnovější technické a vědecké poznatky . Robotizace, automatizace, počítačové rozpoznávání obrazu, GPS navigace, drony atd.

To ovšem předpokládá, aby to bylo možno ekonomicky využívat, velké zemědělké výrobní celky. Prasečáky, kravíny s počty desítek tisíc kusů zvířat drůbežárny s počty 20 tisíc kusú (automatizace, laboratoře), řepka nebo pšenice na aspoń tisícovce hektarů (GPS navigace strojů s přesností na pár centimetrů, aplikace pesticidu jen na škůdce), ovocné sady o rozlohách pár stoveh hektarů (sklízení drony s rozpoznáním zralého a nezralého ovoce), jeden druh zeleniny pěstovat na aspoň 100 hektarech (robotizace, automatizace) atd.

J. Janotová 8.4.2022 15:08

Ona přece nemá důvod proti zdražování bojovat. V DPH ji naskakují ve státním rozpočtu pěkné peníze...a nepředpokládaných výdajů se v poslední době ukazuje víc než dost. Takže díky inflaci se nebude muset (snad) zvětšovat díra ve státním rozpočtu.

V. Petr 8.4.2022 12:12

"Ekonomika služeb"

Normální stav - já si umyju okna, soused si umyje okna - oba máme umytá okna, nic to nestojí.

Ekonomika služeb - já umyji okna sousedovi, soused umyje okna mě - oba máme umytá okna, jeden zaplatíme druhému ALE stát nás skásne na daních, které rozdá na sociální dávky parazitům. Takže jsme na tom hůře.

Ve skutečnosti polovinu světové výrony oceli zajišťuje Čína, Rusko, o kterém krasoduchové tvrdí, že "má HDP Itálie" vyrábí jen o málo méně oceli, než celá EU...

P. Diviš 8.4.2022 13:35

Nižší, než HDP Itálie, pro přesnost.

Ś. Svobodová 8.4.2022 11:05

Už jsem několikrát psala, že když někdo píše do ekonomického časopisu, neznamená že je to ekonom. Cenu ovlivňují všechny výrobní náklady, nejen ropa. Výrazně stoupla cena elektřiny, v některých oborech je nedostatek surovin a proto se jejich cena zvedla, uměle se zvýšila cena práce. Při covidu se řada výrobců dostala do propadu, který nějak vyrovnat musí.

V. Kuhaj 8.4.2022 11:04

Obchodníci si nemyslí, že masivního zdražení si lidi nevšimnou. Myslí si, že to vzhledem k současné mezinárodní situaci budou lidi lépe tolerovat. Hyenismus obchodníků v akci, nic víc.

J. Vlk 8.4.2022 10:39

Prodejci se domlouvají, proto i zákazníci musí reagovat a např. kupovat jen od jednoho nebo ze zahraničí a ostatní nechat padnout. (to platí o palivech, potravinách, ošacení, spotřebním zboží a pod.) Uvidíme, kdo vydrží déle vzdorovat.

V. Novak 8.4.2022 10:23

Cenu tlačí nahoru dodavatel, dolů zákazník.

Dokud zákazník kupuje, je cena požadovaná dodavatelem únosná - tak proč by ji nenasadil. Případně ještě neotestoval, co zákazník ještě snese...