Neviditelný pes

OBCHOD: Supermarkety vítězí, drobný obchodník pláče

10.6.2016

Zápisky prostého a poddaného lidu č. 3

V menších městech mizí malé obchody, a to i z náměstí. Kdo si myslíte, že to způsobil? Odpověď je zřejmá: globální řetězce a jejich zákazníci a někdy také trochu svým přístupem místní radnice. Mnoho lidí si řekne, pokud se obchůdek neuživí, tak se musí zavřít, ale ono se to děje i v nemovitostech, kde prodávali vlastníci nemovitosti a nemuseli platit nájem. Jak to dělají v těch supermarketech, že mají neustále plno? Lidé si šťastný a spokojený život bez procházek v supermarketech už ani neumí představit.

drogerie, Husova ul.

Nejdříve přinutí dodavatele zaplatit regálné za jednotlivou položku v supermarketu při podpisu smlouvy o dodávkách zboží. Např. za jednotlivou položku - med květový 900 g - 50 tisíc Kč a více. Liší se podle typu supermarketu a jeho smluv. Dodavatel se stává vazalem těchto zahraničních společnosti. A už vás mají v hrsti. Už dodáváte a dodáváte. Určí vám přesný čas a hodinu, kdy vás přivítají v centrálním skladu. Koupíte si červenou vestu a speciální boty a můžete jet do jejich skladu. Pak vám několikrát za rok napíší, že je slevová akce a vy musíte přispět a snížit hodnotu vámi dodávaného zboží o mnoho %. Vaše zboží je v akci, i když vy nechcete inzerovat. Pak má zákazník pocit, že něco koupil levněji, ale to jej dotuje chudák dodavatel, který dodává za nízkou marži.

hračky a sport, Husova ul.

cukrárna pod kostelem

Letáky jsou také sranda. Každý týden jich do popelnice vyhodím mnoho. Jenže mnoho lidí má novou zábavu. Dostanou letáky z několika supermarketů, které jsou blízko sebe jako např. v Hlinsku, a mají mnoho hodin co dělat. V Bille koupí levný cukr, v Penny levné pivo a výlet zakončí v třetím supermarketu v Lidlu, kde nakoupí levné máslo. Přijdou domů a diví se, že ještě nakoupili mnoho zbytečností, které nepotřebovali. Manažeři supermarketů nejsou žádní blbci, a tak žádané zboží dají daleko. Zákazník má velký pojízdný vozík a byla by škoda ho nenaplnit palmovými cukrovinkami , kosteleckými uzeninami s trochou masa, medem z Jižní Ameriky, gumovými rohlíky z polotovaru - když je to tak levné a výhodné...

masna, Husova ul.

kancelářská technika u náměstí

Kam si myslíte, že jdou jejich zisky, které jim zajišťuje zákazník? No přece do zahraničí. Malý zlomek dostane zaplaceno dodavatel, něco málo jako mzdu prodavačky. Zisky z malých místních obchodů zůstávají v Čechách, ale přece nebudete podporovat toho gaunera podnikatele, který by chtěl něco vydělat a slušně žít. Aby to měl ještě těžší, tak mu pan Babiš přidá kontrolní hlášení a EET.

Hledám světlo na konci tunelu, ale moc se mi to nedaří. Město Hlinsko v roce 2015 získalo bronz v rámci Pardubického kraje město pro byznys. Nevím, kde by skončilo, kdyby se určovalo pořadí podle prosperujících drobných obchodů, ale mnoho menších měst je na tom podobně. Jen v okolí centra města je zavřeno víc jak deset obchodu. Ostatní obchody ještě přežívají a mají na prostou reprodukci, ale na opravu fasády jim už nezbývá. Jak by mohla města trochu pomoci, i když největší pomoc í by byli zákazníci, kteří by místní obchody navštěvovali a tím podpořili místní obchodníky i větší prosperitu města:

a) Krátkodobé bezplatné parkování u těchto obchodů nebo okolí.

b) Přechody pro chodce tam, kde opravdu chybí.

c) Osvětová činnost v rámci různých soutěží o nejhezčí obchůdek atd.

d) Příspěvek nebo půjčky na fasády v centru a okolí, kde jsou obchody.

e) Nerozšiřování dalších supermarketů ve městě.

f) Bezplatné využití kabelové televize a místních novin k propagaci těchto obchůdků.

samoobsluha na náměstí

zdrava strava, jiné náměstí

Pevně věřím, že někteří obyvatelé měst začnou více navštěvovat tyto obchůdky, kde se jim prodejci budou věnovat osobně a rádi je uvidí. Vždyť bychom si měli vzájemně pomáhat. Když potřebuji opravit vodu, tak taky nejedu někam daleko nebo nevolám zahraniční firmu, ale oslovím místního řemeslníka. Zkusme s alespoň částečně odpojit od supermarketů a začněme nakupovat jeden od druhého v místě, kde žijeme.

textil, Husova ul.


zpět na článek