25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

OBCHOD: Supermarkety vítězí, drobný obchodník pláče

V menších městech mizí malé obchody, a to i z náměstí. Kdo si myslíte, že to způsobil? Odpověď je zřejmá: globální řetězce a jejich zákazníci a někdy také trochu svým přístupem místní radnice.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Křivánek 10.6.2016 13:49

Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické sny. Prakticky vše co autor píše popírá logiku, ekonomie je pro nějaká buržoazní pavěda, kterou on se ze svých výšin jistě zabývat nebude. Je celkem asi zbytečné souduhovi autorovi připomínat, že kde není poptávka tak tam není nabídka, tedy pokud nějaký dobroser tuhle nabídku nedotuje.

Namaluje přechody, rozdá dotace, udělá nějaké sluníčkové akce a bude na světě krásno. Kdo to zaplatí ho nezajímá. Že o jeho sny stojí jen zlomek obyvatel mu nevadí.

Zato mu vadí supermarkety, které nabízejí to co chce většina, většina těch co žerou mastnotu, čumí na idiotské seriály na televizi a vůbec mají takové neprogresivní nesluníčkové postoje. Jó sou to ubožáci. Chodí na 10 hodin do kolbenky, kde musí držet hubu a krok, za to dostanou svých pár kaček, ale zbývající čas si chtějí dělat sami co chtějí, podle své třeba hloupé vůle. Na krásně vymalovanou fasádu i s přechodem se můžou ledat tak vykálet.

J. Fleiszner 10.6.2016 16:42

Re: Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

Pane Křivánku to blití hned v nadpisu asi bylo zbytečný. Autor má pravdu hlavně v tom, že vydělané peníze nezůstanou v ČR. Někdy je to tak, že v ČR je provozován německý super (giga, mega) market, který zaměstnává Slováky a Ukrajince. Češi jsou tu jen proto, aby do takového "stroje" dodávali palivo. Něco málo daní přiznají v ČR (né vždy) a zbytek? Ukrajina, Slovensko, Německo. Jak to DLOUHODOBĚ prospěje české ekonomice?

M. Prokop 10.6.2016 17:23

Re: Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

Zařiďte si vy nebo autor český a vydělané peníze zde zůstanou.

P. Han 10.6.2016 18:16

Re: Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

No a o tom autor píše. Teď ještě jak do těch českých obchodů nalákat zákazníky. U nás jsem měl obchůdek přes ulici, sice o dost dražší než Lidl, ale zase blíž. Když člověk potřeboval pár kousků něčeho, tak tam zašel. A majitelka to zavřela, že se jí ten obchod nevyplatí. Prodala ho Vietnamcům. Nevěřím, že by se nevyplatil ani jim. Jak to sakra ti Vietnamci dělají, že dokážou být levnější než Češi a ještě k tomu ziskoví???

M. Prokop 10.6.2016 20:49

Re: Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

Jsou pracovití. Nekecají, dělají.

J. Křivánek 15.6.2016 0:11

Re: Autor tu hezky nablinkal své vlhké zeleno-rudé socialistické

Ekomonika není nic živého. O tu nemusíte mít starost. A na "českou ekonomiku" serte. Není živá a váš život tento umlý konstruk ovlivňuje jen velmi málo (tedy pokud nejste na ministrestvu finanancí nebu v ČNB) Starejte se co nejlépe o sebe, svoji rodinu, své blízké a známe a na velké věci serte. Pořádně, pragmaticky. A tyto starosti nechejte koňovi. Ten má velkou hlavu. Kdyby jste se takto choval a chovalo se tak dost čechů, tak se bude i dát udělat nějaké optimistické hodnocení pro "českou ekonomiku".

Soudruh autor se svými rudozelenými plány to jistě nezlepší ani o milimetr. Spíš naopak.

M. Pechr 10.6.2016 13:04

...je to souhrn okolností...ty neúspěchy drobných... ...za některé si mohou někteří samy ...jinde zas jsou obětí silných událostí, jež nemohou ovlivnit... ...skulinky na trhu se najít dají...ale uspět mohou ti opravdu šikovní... ...je ovšem smutné...když podmáznuté vedení města jde na ruku silným na úkor malých...nemaje na mysli obený prospěch...

K. Novák 10.6.2016 12:49

Je toho víc.

Velké řetězce ovládají i velkoobchod a mohou malým zboží zdražovat (sami sobě dají množstevní slevy), popřípadě jim diktovat, od koho nesmí odebírat. Menší obchody by mohly konkurovat jedině prodejem kvalitního zboží od lokálních domácích producentů. Ti ale už nejsou (velkoobchod od nich neodebírá nebo za příliš nízké ceny). Výhodou pro velké řetězce je také rovná daň, kterou si dokáží ještě snížit (daňově optimalizovat).

A. Richtr 10.6.2016 11:21

Zavadejici

Za prve zisky z malych obchudku nekonci u cechu. Pokud vezmete najem z obchodu, coz je zisk, tak castokrat jsou to majite kuprikladu z RF, jinak na Asiaty asi autor zapomenul nebot prave ti v dnesni dobe drzi male obchudky I treba s bilou prodavackou... Proste je to mimo realitu.

Je snad v malych obchodech vyssi kvalita? Prave ze ne... Oschle pecivo, zvadla zelenina a ty piskoty s barvivem z brouku jsou jak ve velkem tak malem obchode.

Za druhe a tim je duvod ne vzdy jsou supermarkety... I tam kde nejsou supermarkety obchudky konci a to souvisi proste s tim zac lide utraci... V chudych oblastech republiky je cimdal vice zastoupena skupina lidi, kteri nejdou do kramu ani hospody, ale na benzince nakoupi kolu a margotku a to je jejich jidlo na dva dny, diteti nakoupi babicka a jinak se bavi v hernach a nonstopech s flaskovym pivem a celou vyplatu projedou na automatech... Cili nonstopy a herny jsou jen priznakem, ale kde jsou tam konci obchudky a hospody... Nemluvim o Praze a spol tam se zakaznik vzdycky najde.

Ps Vyuzil nekdy autor slevy? Nebo proste ze zasady nakoupi to nejdrazsi ikdyz je to dvojnasob?

D. Polanský 10.6.2016 10:49

A což to nechat na trh.

I malý obchodník má šanci, ale musí fungovat v takové kvalitě, kterou nenabídne supermarket. Případně se silně specializovat. Jinak malé obchůdky ubijí hlavně vysoké nájmy, tedy opět trh. Kupříkladu u nás v Bystrci je obchůdek, kde vždy koupím kvalitní nefalšovanou ovčí brynzu. Supermarkety prodávají vyloženě nekvalitní z kravského mléka s malým obsahem ovčí brynzy. Určitě dotace nejsou cestou.

K. Kovář 10.6.2016 9:56

Jo menší obchůdky-paráda!

Příklad z plzeňska, koupíte chleba nebo rohlíky a smrdí pracim práškem, mliko s vitamínem D! Já rybí tuk nerad, je mi po něm blivno! Naproti u vietnamce který má například pivo levnejší pečivo nesmrdí a nakoupíte tam v pátek jako svátek až do pozdního večera! Nikdy se mi nestalo aby ten vietkong nespočítal cenu akorát! A čokoládu má taky levnější, jak to asi dělaji? A jestli neplatí daně je mi u zadele vážení, tak až si budu moct nakoupit u českýho obchodníka co nemá pečivo namíchaný s drogerií a bude mít otevřeno celej den i v neděli včetně štědrýho dne a novýho roku budu tam stát třeba frontu! A taky až mně s ůsměvem pozdraví když vstoupím a při odchodu se bude usmívat i zdvořile loučit i kdybych nic nekoupil nebo jen čokoládovou tyčinku! Howgh, dopsal jsem!

M. Málek 10.6.2016 10:44

Re: Jo menší obchůdky-paráda!

Česká Třebová: Na Starém náměstí obchod potravin a drobných domácích důležitostí, otevřeno od 9 do 21 sedm dní v týdnu. V okolí není jiný obchod, ceny nižší než Billa.

Komu patří? Mladým vietnamským manželům.

M. Prokop 10.6.2016 9:42

Nakoupím u drobného obchodníka

najdu-li pro to nějaký další důvod, než jeho pouhá existence. Kvalita sortimentu, kvalita obsluhy, dostupnost ...

V. Novák 10.6.2016 9:19

Protože neumějí obchodovat!

Kde na malém městě, třeba na námstí, najdete obchod otevřený v sobotu po poledni, o neděli radši neuvažovat? Ve všední den po 18. hodině?

Nenarazil jsem na takový, a to ani při akcích, které přitáhnou davy jindy nevídané.

Příklad 1. - Slavkov u Brna, Napoleonské slavnosti. Sobota - všechny krámky zavírají v 11. Pak už jenom putovní stánky, půlka z nich vietnamských. Neděle je zcela jasná.

Příklad 2. - Ivančice, Slavnosti chřestu. Jako přes kopírák, jenom bazar přetáhl 11. o půl hodiny.

Když potřebuje obchodník socialistickou otvírací dobu ,nemůže se divit, že v kapitalismu neuspěje.

M. Prokop 10.6.2016 9:36

Re: Protože neumějí obchodovat!

Najdete, pokud ho provozují Vietnamci.

V. Novák 10.6.2016 10:16

Re: Protože neumějí obchodovat!

Jo, to máte pravdu...

J. Rechnovský 10.6.2016 9:18

Krokodýlí slzy

Autore, základem úspěchu v podnikání analýza tržní příležitosti. Pokud si někdo otevře krámek v centru města a nabízí totéž co supermarket na jeho okraji, akorát o třetinu dráž, je...no řekněme hodně odvážný. Pokud se mu ani nepodaří přesvědčit své potenciální zákazníky o dostatečné přidané hodnotě svého produktu, SKONČÍ. Je to tvrdé, ale spravedlivé. Navíc je to motorem kultivace tržního prostředí.

Takže autore. Než se zase rozepíšete o tomto tématu, zkuste o věci trochu přemýšlet. Samozřejmě pokud necílíte na čtenáře Haló novin...

R. Szewczyk 10.6.2016 9:03

hm

Vláďo, vrať se do .......například, všechna , nebo téměř všechna parkovací místa zaplní auta uředníků, posléze zaměstnanců právě těch obchodů, zbytek je těžce zpoplatněn, pokud náhodou přesáhnete časový limit zaplaceného parkování, okamžitě přijedou místní biřicové vybírat výpalné za to, že jste se odvážil vstoupit do klidové zony města, protože tam maj obchody malé tržby, tak to dohánějí zvýšením cen, a prodavačky nízké mzdy drobnou zlodějinou, reklamace vyřizujou tak, že vám oznámí, že máte prostě smůlu, že se můžete soudit, v některých městech, hlavně na divokém východě státu, můžete pozorovat unikátní jev, pokud vstoupí do prázdného obchodu majorita , obchod se ihned zaplní minoritou, s tím, že hlavně je tlačenice u vchodu, kde dvě až tři dámy s celkovou hmotností jistě převyšující 500kg hulákají neznámou řečí, pravděpodobně umějí levitovat, páč tak nějak si nedovedu představit, jak jinak by se dostali tak rychle z neviditelna do realu,,,,,,

V. Javora 10.6.2016 9:00

Tragický omyl

Největším nepřítelem malých obchůdků, kavárniček a bister v centru města je obvykle samo město. Nepomůže v ničem, ale kde může odírá. Bez ohledu na to, že právě tyto malé podníčky dotvářejí barvitý kolorit obce, zvyšují její atraktivitu a podporují cestovní ruch. Podobně jako nynější socialistická vláda, která malé živnostníky považuje za třídní nepřátele. Supermarkety v centrech měst nejsou, to je jen laciný cíl vašeho útoku, autore.

R. Langer 10.6.2016 9:24

Re: Tragický omyl

Ano, také mám takový pocit...

M. Málek 10.6.2016 10:38

Re: Tragický omyl

Obávám se, že máte pravdu. Bohužel máte.

M. Prokop 10.6.2016 15:01

"Supermarkety v centrech měst nejsou, "

Jsou. Ne všude, ale nejsou jen na okrajích

J. Kavalír 10.6.2016 8:47

Kdo za to může?

Autor to vzal tak nějak z prostředka. Původní vinu mají ale naši "privatizátoři", kteří zlikvidovali národní "řetězec" Pramen. Jednota se jakš takš udržela, i když na mnohých vesnicích také musela zrušit malé obchůdky, keré nevydržely konkurenci supermarketů v blízkém městě.

Pramen měl síť obchodů se zázemím vlastních velkoskladů, ze kterých je zásoboval. Nedostal, bohužel, šanci, vytvořit si vlastní síť super a hyermarketů. Ti, kdo si prodejny zprivatizovali, o toto zázemí přišli a byli odkázáni na různé nově vznikající "stodolové vekloobchody" a během krátké doby nebyli schopni konkurovat nadnárodním řetězcům.

Na počátku tedy byla nesmyslná a uspěchaná privatizace, pak už jen fungoval trh.

M. Prokop 10.6.2016 9:40

Re: Kdo za to může?

Snaha privatizovat byla nutná a zaplať pánbůh za trh.

R. Tichý 10.6.2016 17:37

Re: Kdo za to může?

Škoda, že jste tenkrát neprivatizoval Pramen Vy.

Z. Lapil 10.6.2016 23:33

Re: Kdo za to může?

V čem myslíte, že by byl řetězec Pramen lepší, než je, řekněme, Lidl?

Já tvrdím, že řetězec je řetězec. Jednak nakupuje ve velkém, ale zejména prodává ve velkém: zákazník si sám naloží z regálu, a pak ho pokladní během minutky zkasíruje o několik stovek. "Soukromník" musí do regálu nakládat taky, to mají fifty fifty, ale než mu u pultu přinesou deset rohlíků, čtyři párky, půl kila uzeného (ne tohle, tamto, prosím),pár jablek... minuta žádná doba a když je tržba během té minuty dvě stovky, tak je to hodně.

Ať koukám, jak koukám, řetězce obecně umějí prodávat standart ve velkém, levně a dlouho do večera. Teprve chce-li člověk něco speciálního, ať je to salám nebo šaty, může a musí za specialistou. Teprv, když si tohle uvědomíme, můžeme uvažovat, proč v Česku specialisti neprosperují: není to proto, že by řetězce byly nějak sviňácky řízeny, ale protože není zájem o speciality, ať už z důvodu chudoby, nebo nevědomosti: kdo neochutnal vejce našeho pana starosty (ale no tak, jeho slepic, samozřejmě), ten se může domnívat, že ta supermarketová jsou docela dobrá.

K. Janyška 10.6.2016 8:35

To nevadí.

Má se více snažit a nabízet to, co lidé chtějí nebo potřebují... Dzp.

B. Volarik 10.6.2016 7:17

Zákazník půjde tam, kde nakoupí totéž za méně.

Tomu se říká volný trh.

V. Vaclavik 10.6.2016 8:30

Re: Zákazník půjde tam, kde nakoupí totéž za méně.

Volny socialisticky trh?

R. Langer 10.6.2016 9:05

Re: Zákazník půjde tam, kde nakoupí totéž za méně.

Ehm - co je na něm podle vás socialistického?