28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

NĚMECKO: Zelená revoluce se mění na uhelnou

Německo se v roce 2011 po fukušimské havárii stalo rozhodnutím svých politiků pokusnou laboratoří vyvíjející bezjadernou a klimaticky šetrnou energetiku. Politika Energiewende, což se překládá jako "energetická revoluce", si vysloužila celosvětovou sledovanost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Zbořil 16.1.2014 22:54

nejen to

V Německu jde o ještě daleko větší perverzi. V roce 2012 činil podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě primárních ZE cca 11,6% a přátelé, čeho si myslíte, že se z OZE spotřebovalo nejvíc? povím vám sladké tajemství: němečtí soudruzi pálí na veliko dřevo! procentické zastoupení cca 7,8%. Jeden z důvodů, proč ještě nebyl blackout ale přemýšlejte se mnou, odkud to dřevo jde? Zkuste si zjistit, kolik z toho bylo od nás a tady jde do kytek dřevozpracující průmysl, ale i v Německu se v tomto ohledu cudně mlčí o všude vyřvávané ztrátě biodiverzity atd. atd.! Opravdu příklad, hodný následování a melouni jsou tiše jako myšky!Přičemž o emisní neutralitě spalování dřeva by se taky mohlo mluvit hodiny a hodiny. No nic, příjde mi to hodně zvrácené, až k zvracení! Hezký večer.

P. Gabriel st. 16.1.2014 20:52

Protěžování neobnovitelných zdrojů

ekologisty neznalými fyziky, matematiky, neschopnýmiuvAžovat se skutečnou perspektivou, ve spojení se zákazem nejméně ŽP zatěžujícím zdrojem - jadernoé energetiky může přinést jediné. Posílení tlaku na využívání primitivních fosilních zdrojů a následné hrubé zhoršení životního prostředí. To je zákonité. Na bursíku nic dobrého nenaroste, ani to nikdo nečeká.

P. Rada 16.1.2014 21:18

Re: Protěžování neobnovitelných zdrojů

Aby k protěžování o kterém píše P.G st. nedocházelo, snažili se energetici a ekonomové v jedné osobě najít poměřovací metodu. Ch.Hall jako jeden z nich ji nazval "Efektivita těžby energií - ERoEI". Tato metoda je obtížnější ale neúprosně vypovídající o perspektivách biologického společenstva. Viz článek ve vesmíru i dnešní tabulková zpracování:

http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883

http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

http://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested

Kdo je totiž opravdu znalý fyziky, matematiky.... - jak pan P.G.st naznačuje  - tak ten žádného politika/politikum k vysvětlování dopadů biofyzikálních zákonitostí nepotřebuje. (paradoxně právě na rozdíl od P.G.st.)

M. Prokop 16.1.2014 21:43

Re: Protěžování neobnovitelných zdrojů

Zatěžování není žádná fyzika ani matematika, to je čirá politika.

B. Rybák 18.1.2014 11:09

Re: Protěžování neobnovitelných zdrojů

Kdo je totiž jen trochu znalý fyziky, matematiky, ekonomie a má alespoň "selský rozum" ví, že ERoEI (podíl získané a dodané energie) nevypovídá vůbec nic o nákladnosti zdroje energie, o jeho vedlejších (např. ekologických) účincích, a protože do energetických nákladů se započítává i energie potřebná k sanaci životního prostředí je jeho hodnota nesmírně závislá na libovůli "počtářů. Hodnoty tohoto indexu snižuje použití strojů (s energií lidské dřiny, tedy se skutečnými náklady bohužel nepočítá). Některé ekologisty prosazované, dotované zdroje (biopaliva) mají přitom dokonce ERoEI < 1.

Kromě vodních zdrojů, jejichž kapacita je už prakticky vyčerpaná mají nejvyšší ERoEI současné JE (cca 50) a i ropa

z blízkého východu ho má vyšší (cca 30) než solární energie kdekoli na světě a větrná energie téměř všude.

Pozn: To, že v ekologistických "pramenech" jsou uváděny úplně jiné hodnoty ERoEI jenom dokazuje jeho objektivní nepoužitelnost. Konec konců i zdroj s ERoEI < 1, může být výhodný, pokud získaná energie je efektivněji využitelná než energie vložená.

J. Kanioková 16.1.2014 20:19

Německo čeká ještě další zákusek

Spolkový správní soud - Protiprávnost je potvrzena, daňoví poplatníci doplatí na překotné odstavování jádra http://jdem.cz/9h9m7

P. Rada 16.1.2014 21:02

Re: Německo čeká ještě další zákusek

Paní Kanioková a pro srovnání můžete uvést jak na havárii ve Fokušimě doplatil japonský občan? Typuji, že nikoli i když prvé odhady hovořily o nákladovosti za kterou by se dala postavit řádka dnešních zásadně modernizovaných reaktorů a ještě efetivněji dokonce i OZE. Takové informace má totiž málo kdo a to už proto, že celá kausa ještě zdaleka není uzavřená a potrvá možná až do konce století s místními důsledky i déle.

To co se ale dá udělat je simulace podobné havárie v Evropských podmínkách. Zkuste si oba efekty alespon modelově porovnat. Kompetentním němcům možná na rozdíl od Vás došlo, že by to i pro ně mohlo být neporovnatelně nákladné a to i při minimalizaci všech rizik, která mají nové testy a metodiky dále snižovat. To všechno se pak ale stává velice velice drahé a to až tak, že nákladovost může přesáhnout možnosti celé ekonomiky a to si při event havárii v hustě osídleném regionu vynutí celospolečenský KOLAPS.

.

Realizovat jadernou bombu je daleko snažší. Právě chtivost mít silné mocenské zázemí pod centrální kontrolou a odvozovat od něj vojenský potenciál a tím i sféru vlivu, byla hnací silou po celou studenou válku a 20tis hlavic je na světě jak památka "k dispozici" dodnes. Od zkončení bipolárního světa, který žil na pokraji bezprostřední katastrofy, však zájem o jádro začal zřetelně upadat právě pro enormě rostoucí nákladovost s nejasnými konci. To pochopila nakonec po Fokušimě i dnešní Čína která je nyní rekordmanem právě v dynamice rozvoje OZE - jen v českém dolíku tento trend leckomu stále nedochází.

M. Prokop 16.1.2014 21:45

Re: Německo čeká ještě další zákusek

Němcům nic nedošlo, Němci se po zblbnutí do císaře, posléze do hnědéhjo Hitlera zblbli pro změnu do zelených Khmerů.

B. Rybák 18.1.2014 11:42

Re: Německo čeká ještě další zákusek

Objektivně prokázané poškození japonských občanů radiací z Fukušimy, na rozdíl od prokázaných následků stresu vyvolaného protiatomovými hysteriky je nulové. Metoda výpočtu poškození např. nízkou radiací vychází z pavědeckého předpokladu, že míra poškození je přímo úměrná intenzitě škodlivého účinku (opomíjí skutečnost, že nízké dávky škodlivin výrazně stimulují imunitu). Asi bychom měli rychle zrušit lázně s radioaktivní vodou, léčení UV zářením, očkování ...

Pochopte už konečně, že žijeme na povrchu zemského atomového reaktoru, díky energii termojaderného reaktoru slunečního a na nízké dávky záření jsme už stamiliony let adaptováni (v dávnější minulosti bylo vyšší než dnes)!!!

J. Šimek 16.1.2014 13:14

Proč by Němci nevyužili uhlí za babku,

které vozí konvoje lodí z USA ?

P. Rada 16.1.2014 14:20

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Nejspíše v případě, že by je ohrožovaly důsledky takového využívání - bud klimatické nebo právní a až poté co by je (podobně i jiné) k tomu vedlo svědomí. S tím využíváním fosilů jsou přeci spojené i externality a další limity.

Někdy se uvádí, že k tomu aby se svět dohodl o zahrnutí nákladů na dopady externalit do cen paliv dojde nejspíš až tehdy, pokud se Čína a USA rozhodnou v tomto směru něco podnikat. (Dosud byli mmo Kjoto). Např. Čína totiž je už nejmasovějším světovým producentem (v přepočtu na hlavu ale zdaleka nikoli). Zároven je jednou s nejohroženějších zemí klimatickou změnou. Dnes už třeba jejich řeky končí v oblasti Pekingu ke kterému se však přibližuje poušt. Skupují proto půdu pro pěstování potravin od Madagaskaru až po Rusko.

http://www.novinky.cz/ekonomika/314008-cina-koupi-na-ukrajine-zemedelskou-pudu-rozlohou-vetsi-nez-morava.html

R. Langer 16.1.2014 14:45

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Jo tak ona ohroženost jednotlivých zemí globální klimatickou změnou je rozdílná? No to jsou mi novinky, co všechno se tady člověk nedoví... :-D

M. Prokop 16.1.2014 18:27

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

To asi je, ale to problematické na tom není rozdílnost, ale ona spíše imaginární "klimatická změna".

Ono se klima mění a měnilo i v Číně, jak je vidět z vykopávek. V dobách, kdy o auto ještě pračíňan ani nezavadil.

L. Novák 16.1.2014 14:54

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Rada mele své nesmysly pořád dokola. Zelený magor, kterého by měli vycpat pro sbírky Národního muzea. I s jeho písemnými projevy na Internetu. :-P

M. Martin 16.1.2014 17:13

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Fanatikům jako je Rada a Šejna se říká zelení khmérové.

L. Novák 16.1.2014 17:30

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Šejna je víc rudý než zelený. :-P

M. Prokop 16.1.2014 18:28

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku?

Meloun.

V. Wagner 16.1.2014 18:25

Re: Proč by Němci nevyužili uhlí za babku,

Pan Šimek, problém je, že ten rekord ve využívání uhlí za více než dvacet let se v Německu týká hnědého uhlí, které se těží v Německu. A kvůli tomu se doly v Německu rozšiřují a likvidují vesnice. To by si hlavně měli pořádně uvědomit všichni ekologisté, kteří chtějí německou cestu i u nás a myslí si, že tím zabrání prolomení limitů.

Ovšem i toho černého, které se všechno dováží (i z USA), se v Německu spotřebovalo také hodně.

P. Götze 16.1.2014 10:40

RE

Pred shruba rokem rokem a pul jsme se bavil s nemeckym kolegou na tema solary, zelena energie atd. Byl nadsen, nemci dovedou technologie k dokonalosti a pak to budou do celeho sveta vozit a usit ty technologie ostatni a na tom vydelaji majlant. Jaksik jsme nemel prilis sily mu v tom oponovat, protoze jsem si pripdal, ze zijem kazdy na jine planete. Par mesicu na to zacaly krachovat nemecti vyrobci solarnich technologii a dalsi prubeh uz zname. Nekdy si rikat, ze si ti nemci svou naturou toho Hitlera zaslouzili a ze si zaslouzi i ten prusvih, ktery se hrne i ted. Bohuzel se do toho opet nechala zatahnout cela Evropa. Smutny to pohled.

P. Vaňura 16.1.2014 12:40

Němci přece vymysleli komunuismus, nacismus

a teď zase šílí s ekologismem. Pořád vymýšlejí něco, co spasí svět, dokonalejší stát,než je ten demokratický. Britský filosof Roger Scruton napsal, že kořeny toho jsou ve "výchově občana pro stát." Je zajímavé ale i smutné, jak zdánlivě pozitivní věc, podřízení se zájmům celku, může vést ke tragickým koncům.

Britský i americký systém je přesně obrácený, základem je občan, a stát se odvíjí od jeho přání a potřeb.

R. Langer 16.1.2014 14:53

Re: Němci přece vymysleli komunuismus, nacismus

No obzvlášť v Britanistánu je to poslední dobou hodně vidět... ;-)

M. Prokop 16.1.2014 18:29

Re: Němci přece vymysleli komunuismus, nacismus

Všichni samostaní zdrhli do USA .......

R. Langer 16.1.2014 14:51

Re: RE

To je tak, když blbec holt naletí na lži. Celá zelená ekonomika je postavená na prodávání předražených naleštěných šmejdů, o které vlastně nikdo nestojí. Je to jako to prodávání zázračných hrnců za 50000 důchodcům. Člověk by čekal, že se nad tím alespoň někdo zamyslí, ale je to marný, je to marný, je to v ... :-(

P. Gabriel st. 16.1.2014 20:56

Re: RE

To, co předvádí v ekologizmu Německo za Merkelové, to je přesně podle schématu, podle kterého probíhal krach a úpadek všech vyspělých civilizací.

P. Rada 16.1.2014 9:56

Souvislosti i s Německem?

http://ekonom.ihned.cz/c1-61564350-anketa-ekonomu-mezi-200-poslanci-cesko-nema-rucit-za-navratnost-investice-v-temeline

Ceny energií i pro domácnost zároven poněkud poklesly:

http://www.novinky.cz/finance/324386-ceny-elektriny-konecne-klesly-uspory-mohou-jit-do-tisicu.html

D. Seibt 16.1.2014 10:54

Re: Souvislosti i s Německem?

Vy mate tendenci vybrat si nejakou tresnicku a tou pak oblazovat okoli, jenze realita je mnohem komplexnejsi. Takze trosku presnejsi informace jsou nasledujici. Prispevek na OZE v Nemecku je v soucasnosti 1.6kc/kWh to uz je vic nez cena silove el. V CR je to asi 0.85kc/kWh z toho lide a firmy plati 0.49kc/kwh, zbytek stat, ale vlastne opet my, ale jinak. V tom Nemecku se plati za OZE rocne kolem 550Mld Kc, ale ne vse jde na OZE, nektere zdroje (jako treba plynove) jsou take dotovane, protoze jsou pro rozvodovou soustavu dulezite a za trzni ceny nejsou ekonomicky provozovatelne. Tim chci rict, ze v soucasne dobe se dotuji krome uhelnych a jadernych elektraren skoro vsechny zdroje. Nemci vedi, ze zdroje a nejen OZE potrebuji a tak i pres nizkou cenu silove el. je staveji, protoze jsou dulezite pro udrzeni soustavy a hlavne kazdy zdroj ma svoji zivotnost a v urcite dobe je nutna jeho nahrada. V podobne situaci jsme my, nejaky zdroj s moznosti regulace stavet budeme muset a zalezi jen na nas jaky. Uhli uz moc nemame. Nicmene ten zdroj at uz bude jakykoliv (asi i uhelny, protoze nove uhelky jsou pekelne drahe) bude muset byt vzhledem k cenam na burze alespon castecne dotovan. Pokles ceny v CR neni primarne zpusoben jejim skutenym poklesem( silova el. poklesla jen malo), ale priparne rozhodnutim vlady, ze cast OZE zaplati a ERU, ktera prenosove poplatky snizila o nekolik procent.

P. Vaňura 16.1.2014 13:08

Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

firmám započítávat do nákladů vysoce nadstandardní platy vrcholových managerů. Já bych se ale z té snížené ceny distribuce tak moc neradoval, ono toho lze totiž také dosáhnout snižením investic do modernizace sítě. Znám konkrétní případy odkládaní investic už dnes. Projevuje se to dost častými výpadky proudu. V jedné vesnici, kteru znám to vede majitele domků, kteří mají kotel na uhlí, třeba i nový k tomu, že mají náhradní zdroj elektřiny pro pohon čerpadla vody, sestávající z autobaterie, nabíječky a měniče 12V stejnosměrných na 230V střídavých. Toto prý vyrží zásobovat čerpadlo 8 hodin, tradiční UPS tak 2 hodiny. Výpadek proudu u kotle, naplněného hořícím uhlím má totiž dost katastrofální následky, kotel může až vybuchnout nebo se propálit. Pokud by neměl náhradní zdroj elektřiny, musel by majitel vybrat rozžhavené uhlí z kotle lopatkou a to jistě není nic příjemného.

P. Rada 16.1.2014 14:26

Re: Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

Dávám za pravdu v tom, že náklady na celou rozvodnou sít a rizika blackoutu dohromady už mnohde korespondují s nákladovostí OZE v té samé lokalitě. Takovéto ostrovní zálohování vede jak ke kýžené dlouhodobé stabilitě tak i k tomu, že si lidé energie víc váží a náladovost si lépe hlídají a tím může klesnout spotřeba neobnovitelných PEZ.

L. Novák 16.1.2014 14:56

Re: Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

Blbost.

R. Langer 16.1.2014 15:01

Re: Šéfka ERÚ Vitásková v TV říkala, že zakáže rozvodným

No to určitě! Proboha, kam ty na ty blbosti chodíš, zelený mužíku? Ty ses už úplně zbláznil! Podle tebe asi bude nejlepší, když bude mít každý doma záložní elektroagregát, protože potom podle tebe bude asi systém nejstabilnější, co? Matko přírodo, do čehos to duši dala? Tohle přece nemůže normálně myslící člověk myslet vážně!? Že si z nás prostě jenom děláte prdel, pane Rado, a my vám na to tady skáčeme? Přiznejte se už konečně! 8-O