19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

NĚMECKO: Uhelný paradox energetické revoluce

Němci rozpoutali energetickou revoluci, aby nahradili výrobu elektřiny v jaderných elektrárnách obnovitelnými zdroji. Jak je tento záměr plněn?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 20.7.2012 18:37

Škodoradosť-najväčšia radosť

Rozmýšľam, či by niekto, kto hovorí za energetické monopoly mohol napísať lepší článok. Nemohol. Celý článok nesie v podtexte správu - obnoviteľné zdroje sú nanič, budúcnosť je v jadre a vo fosílnych palivách.

Je zaujímavé, s akou nesmiernou radosťou autor poukazuje na nemecké problémy. Ale je logické a priam nevyhnutné, že priekopník niečoho nové nebude mať na ružiach ustlané, že často bude musieť urobiť jeden krok vpred a 2 kroky vzad.

Takže zatiaľ čo Nemci zobrali rozum do hrsti a využívajú to, čo im príroda zadarmo ponúka, v našich končinách "chytrálkovia" naďalej presadzujú myšlienky v štýle "po nás potopa". Nie som a nikdy som nebol ekológom, ale je priam hriechom nevyužívať dary prírody.

B. Rybák 30.5.2012 19:37

Re: +-

V odborné (matematicky orientované) literatuře se používá prakticky výhradně termín (operátor) přírůstek. V tomto případě tedy nastal přírůstek -2,2%. V laické literatuře se raději používá termín pokles 2,2%. Vzhledem k zásadnímu významu informací v článku P. Nejedlého je "šotek", který propojil oba přístupy poněkud zanedbatelný.

J. Jurax 30.5.2012 0:25

Re: Kde je pan Rada?

Kdepak obrazně - tento text by měl být vyryt na baseballovou pálku a pak by měl být skrze tuto omlacován o hlavu mozkům prožraným zelenou plísní a blbým, nevzdělaným a podplaceným politikům, co ty dotované OZE draze vyrábějící energii, která se nedá upotřebit podporují a preferují ...

P. Nejedlý 29.5.2012 22:30

Re: +-

Jistě, matematicky máte naprosto pravdu. Je to zajímavé, ale moje myšlenky se rovněž ubíraly podobným směrem. Ovšem čistě pocitově mi ale připadalo "čtenářsky ilustrativnější" vrazit do textu znaménko "-", abych zdůraznil, že v r. 2011 byla výroba nižší než  v r. 2011. On totiž formát občasného víkendového blogu, někdy komentovaný i čtenáři zcela mimo obor, má řekněme svoje "špecifíka". Takže toto budiž mou omluvou :-)).

P. Novák 29.5.2012 21:30

+-

Když proběhla "revoluce" a obchodníci začli nabízet záporné slevy případně směs záporných a kladných slev, vysvětlil jsem si to tím, že reklamu jim dělají absolventi zvláštní ( dříve pomocné) školy.Ale překvapilo mě, že hrubé chyby v počtech (na úrovni obecné školy) najdu i v NP v článku Petra Nejedlého.Jestliže "výroba elektřiny brutto v Německu meziročně poklesla z 628,1 TWh (2010) na 614,5 TWh (2011), tj. o 13,6 TWh ", pak 13,6:628,1= 0,022= +2,2 % .Alespoň v minulém století byl podíl kladných čísel číslo kladné a není mi známo, že by poslanci schválili zákon, podle něhož je to naopak. Podobně u dalších hodnot. Mezi růstem a poklesem (v normální logice) platí růst = - pokles .Howgh .

výroba elektřiny brutto v Německu meziročně poklesla z 628,1 TWh (2010) na 614,5 TWh (2011), tj. o 13,6 TWh ", pak 13,6:628,1= 0,022= +2,2 % .Alespoň v minulém století byl podíl kladných čísel číslo kladné a není mi známo, že by poslanci schválili zákon, podle něhož je to naopak. Podobně u dalších hodnot. Mezi růstem a poklesem (v normální logice) platí růst = - pokles .Howgh .

M. Prokop 29.5.2012 16:15

Re: Kde je pan Rada?

Ani na nic jiného.

R. Langer 29.5.2012 15:22

Re: autor: "jistá část politického spektra přímo hýří návrhy na ještě rozsáhlejší politickou a především ekonomickou podporu."

... přesně, a v Řecku, tak tam už je vůbec škoda mluvit... :-(

T. Petřek 29.5.2012 15:15

Re: autor: "jistá část politického spektra přímo hýří návrhy na ještě rozsáhlejší politickou a především ekonomickou podporu."

Lidská blbost se může vyskytovat v kterékoliv části politického spektra. Mimoto, obrázek o politickém spektru si můžete udělat třeba z toho, že ve Francii vystřídal socialistu Sarkozyho, socialista Hollande. Nebo si vemte levicové strany v ČR: ODS, TOP 09, KSČM, ČSSD......

R. Langer 29.5.2012 14:04

Re: Energetické zdroje,

Strašná mentalita, ale na ty Němce to fakt sedí... :-(

R. Langer 29.5.2012 14:02

Re: Kde je pan Rada?

Na to od těch dvou žádný rozumný argument neobdržíte...

J. Jonášek 29.5.2012 13:17

Kde je pan Rada?

Pan Ryba se už vyjádřil, všichni teď s napětím čekají na páně Radovo vyjádření s patřičnými odkazy na ERoEI (http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI).

Ale trochu věcně, tohle je zásadní odstavec, který by se měl vytesat do kamene a při každé příležitosti ho omlátit (obrazně) každému zelenému fanatikovi a zblblému politikovi o hlavu:

"Zařazení v základním pásmu diagramu zatížení je občas poněkud naivně interpretováno jako "privilegium energetických monopolů", ovšem už se poněkud zapomíná na skutečnost, že je vykoupeno plněním velmi striktních technických požadavků síťových operátorů. Prostě provozovatel elektrárny musí disponovat dostatečně stabilní, výkonnou, regulovatelnou, provozně spolehlivou a ekonomicky efektivní výrobní technologií, která je m.j. schopna přesně dodržovat dlouhodobě předem dohodnutý výrobní diagram a naprosto spolehlivě pracovat za všech klimatických podmínek."

J. Kanioková 29.5.2012 12:45

Přesně...!

Když slyším eurofanatiky, jak Klause odsuzují za podpis LS, tak se mi z nich ...

J. Kanioková 29.5.2012 12:39

No vida,

není nad Zelené dobrodružné konstruktivisty, když se dostanou k moci. Dotační pijavice, co si na úkor ostatních plní své sny..

Zločinci...!

V. Kolman 29.5.2012 11:55

Re: Ani časté výpadky zelené nepřesvědčí..

Nedělejte si s tím pane Schwarzi těžkou hlavu. Ona si s problémem silně přemnoženého živočišného druhu "homo sapiens" matka příroda už nějak poradí - a nebude to možná ani moc dlouho trvat. Pro lidstvo to ale nejspíš nebude moc příjemné.

Přeji vám hezký den :-)

R. Langer 29.5.2012 11:48

Re: Stručně řečeno,

No co, svede se to na Klause, protože to říkal a furt nic nedělal... .-D

V. Novák 29.5.2012 11:46

Paráda je, že kvůli anglickým OZE

se budou stavět přečerpávačky v Norsku, pravděpodobně přehrazovat fjordy nebo kopat nádrže na kopcích a tunely v nich. U nás se nesmí postavit přečerpávačka ani jedna - všechny vhodné lokality blokují Zelení Khmérové. Kvůli ochraně krajiny... Prý...

Poslední byly Dlouhé Stráně - a ty se podařilo postavit, protože byly v době VLSR skoro hotové, tak se ani Zeleným Khmérům nezadařilo je zastavit.

D. Seibt 29.5.2012 11:08

Re: A přitom mají Angláni obrovskou výhodu v počasí,

Mate pravdu, nicmene z nekterych anglickych off shore farem se kupodivu nedostalo ani tech 30% prumerneho vyuziti a bohuzel offshore farmy jsou drazsi jak na vystavbu tak na udrzbu. Tu akumulaci chteji resit vysokonapetovym kabelem nekam do Norska nebo Svedska,mam ten dojem, tam se da neco naakumulovat.Jenze kdyz tam bude chtit akumulovat cela Evropa tak to stejne nepujde a v celkovem vysledku to bude i s prenosem energie o dost drazsi nez klasicka vyroba z kombinace PPE + JE. Nicmene mam dojem, ze Anglie voli jeste pomerne rozumny kompromis mezi tim co chteji zeleni bezmozci a jaka je uskutecnitelna technicka realita.

V. Novák 29.5.2012 9:53

A přitom mají Angláni obrovskou výhodu v počasí,

které se obvykle mění z windy na very windy a zpět. Kromě toho mají dlouhé pobřeží a možnost stavby offshoreových větrných farem, které mají příhodný vítr i 40% času! Srovnat, prosím, s českými cca 11%...

Na druhou stranu nemají prakticky kde akumulovat, protože místa pro přečerpávací elektrárny jim upřela už geografie ostrovů a jiné možnosti akumulace elektřiny v průmyslovém měřítku nejsou.

P. Lenc 29.5.2012 8:50

Re: Stručně řečeno,

Jó,komu se nelení,tomu se "zelení".Do pořádného přetížení Evropské sítě.A pak začne ten správný cirkus.

M. Prokop 29.5.2012 8:40

Re: Energetické zdroje,

Bohužel, místo prušácké mentality, ve své rigidnosti celkem solidní, je v současnosti v módě mentalita nacistická, nadchnout se pro nesmyslnou ideologii a prosazovat ji se vší vervou.

M. Prokop 29.5.2012 8:38

Stručně řečeno,

OZE jsou šaškárna k dojení peněz ze spotřebitelů, "klasika" zajišťuje provoz.

J. Schwarz 29.5.2012 8:24

Re: Ani časté výpadky zelené nepřesvědčí..

Je fakt, že při 300 000 000 lidí by se na planetě žilo líp - alespoň po tu dobu, po kterou by se udržela alespoň část současných technologií. Jak to ale zařídit, aby zmizeli právě ti, na kterých mi nezáleží nebo mne přímo se..ou? To je otázka hodná Hamleta. Nebo někoho zeleného. Jak se "Greenpeaceově" těch přebytečných zbavit?

J. Boleslav 29.5.2012 8:16

Re: Uhelný paradox energetické revoluce

Už aby to bylo.

T. Kočí 29.5.2012 8:03

Uhelný paradox energetické revoluce

EURO a OZE zničí EU.

A. Bocek 29.5.2012 7:53

Energetické zdroje,

které jak fluktuant si příjdou do práce kdy chtějí, odejdou jak chtějí , někdy se flákají a jindy se chtějí přetrhnout  jsou s prušáckou mentalitou neslučitelné, Dávám jim tak rok , maximálně dva na odchod.

J. Mrázek 29.5.2012 6:03

Ani časté výpadky zelené nepřesvědčí..

Jejich cílem je omezení počtu lidí na úroveň, kterou zvládne příroda . A to číslo je 300 000 000 lidí na samoopravitelnost zeměkoule. A apely na rozum u zelených nemají na co narazit ,zelení mají nesmrtelnost- kde nic není, ani smrt nebere.

D. Seibt 29.5.2012 1:28

Re: autor: "jistá část politického spektra přímo hýří návrhy na ještě rozsáhlejší politickou a především ekonomickou podporu."

Navrhovat se muze cokoliv, odhlasovat samozrejme taky, ale elektrotechnika je stale jen jedna. Britove uz ale take pripustily, ze doba kdy elektrina byla v zasuvce vzdy v mnozstvi jake bylo potreba se blizi ke konci, protoze OZE samotne to nikdy nezvladnou. Mimochodem konzervativci do toho 80% snizeni take zahrnuji vystavbu asi 12Gw v Jadernych elektrarnach. Nicmene cela tahle myslenka bez ekonomicky dostupneho uskladnovani energie nepujde realizovat at si rikate co chcete.

J. Ryba 29.5.2012 1:10

autor: "jistá část politického spektra přímo hýří návrhy na ještě rozsáhlejší politickou a především ekonomickou podporu."

třeba britští konzervativci, viďte? .-) ("21. květen 2007 – Britští konzervativci navrhují redukci emisí dokonce o 80 % do roku 2050....")