23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

NĚMECKO: Uhelná dítka odstoupení od jádra nastupují

Za účasti předsedkyně zemské vlády Severního Porýní-Vestfálska Hannelore Kraft, spolkového ministra životního prostředí Petera Altmaiera a nejvyššího vedení koncernu RWE proběhl 15. srpna v Grevenbroich-Neurath poblíž Kolína nad Rýnem poněkud zvláštní slavnostní akt ukončení zkušebního provozu a oficiálního spuštění dvou nových bloků hnědouhelné elektrárny Neurath.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kuka 23.8.2012 19:09

Jen...

Jen ekologisticti fanatici muzou oslavovat zavreni JE a zaroven otevreni hnedouhelnych elektraren ... Ceho jsou takovi lide schopni je bohuzel ve hvezdach ....

J. Krásenský 23.8.2012 21:03

Re: Jen...

Jsou schopní téhož, jako socialisté, eugenici a marxisté - výčtem Marx , Engels, Lenin, Trockij, Stalin, Hitler, Mao, Ho Či Min, Fidel Castro, Che Guevara, Pol Pot, ....

Jejich současná mantra zní: "Země je přelidněná! Je třeba redukovat počet lidí!" a k tomu pomůže heslo "Trvale udržitelný rozvoj"

A. Bocek 23.8.2012 13:14

Pěkný bumbrlíček,

s tou předpokládanou roční výrobou to na nějakou příliš velkou "regulaci" nevypadá spíše krom plánovaných odstávek pojede pořád na 105% a těch emisních povolenek co to bude stát. Ekologické jaderné elektrárny se budou odstavovat, chvilkové ekologické zdroje se budou zálohovat rychlými plynovými elektrárnami do prvního výpadku dodávky plynu z Ruska , pak budeme mrznout jak vojáci před Stalingradem.

R. Langer 23.8.2012 13:34

Re: Pěkný bumbrlíček,

Já osobně doufám, že mrznout budou Němci a Rakušáci a nás že se to nebude týkat. I když je to chabá naděje... ;-)

J. Dobrý 23.8.2012 9:36

820tun

820t/h kazdy blok to je pekna hromada uhli. Prepocteno na vagony je to az 656 vagonu uhli denne. Jinak receno vlak dlouhy necelych 8,9km .

(predpoklady: plny vykon obou bloku, prumerne 60t/vagon, vagon dlouhy 13.5m, vagony se mirne lisi dle typu, ale tyto cisla jsou blizko prumeru)

To je desive mnozstvi.

J. Jonášek 23.8.2012 10:58

Re: 820tun

No a když budeme pokračovat v počtech dál, a vezmeme v úvahu obsah uranu cca 5g na tunu uhlí, tak se za rok dostáváme někam k 60-70 tunám uranu v popílku. Jen tak vyhozeného do ovzduší.

Ale to "ekologistům" nevadí...

A když si srovnáme, že zhruba stejně velký Temelín spotřebuje cca 100 t přírodního uranu za rok, tak z toho máme co? Nebetyčné plýtvání energetickou surovinou. A hlavně hloupost.

V. Novák 23.8.2012 11:41

Nejen energetickou surovinou.

A připočtěmež taky energii nutnou pro převoz toho uhlí vs. uranu. Tam se zapotí jedině demonstranti a policajti, co je odvařují od kolejí a odnášejí vedle.

R. Langer 23.8.2012 13:35

Re: Nejen energetickou surovinou.

Ano, je tomu tak!

J. Dobrý 23.8.2012 14:30

Re: 820tun

Uran vypusteny do vzduchu pri spalovani uhli se uz resil v souvislosti s Rakouskem.

Diskuse koncila vetsinou tim, ze jde o prirozenou radioaktivitu, na rozdil od te umele. To je zduvodnitelny argument, pokud se porovna chemicko-biologicke pusobeni napriklad uranu a cesia ktere se vaze v kostech misto vapniku. Toto vysvetleni ale vynechava skutecnost, ze vypousteni tun uranu pri spalovani uhli je bezny provozni stav, zatimco vypousteni cesia z rektoru je jen v pripade havarie.

R. Langer 23.8.2012 15:08

Re: 820tun

Ano, to je zdravá radioaktivita, kdežto z JE je ta špatná, nezdravá... :-D

D. Seibt 23.8.2012 16:41

Re: 820tun

Mam dojem, ze uran se sice nevaze jako cesium, ale radioaktivni prvek to je a v plicich muze pubobit podobne jako radon.

T. Kočí 23.8.2012 8:33

Uhelná dítka

Politici pindají a technici konají a impozantně.Parametry nové elektrárny jsou obdivuhodné.

F. Kusák 23.8.2012 11:56

Re: Uhelná dítka

Ano, ano. jako technik musím uznale říci, že je to fascinující. Je fakt, že schopný konstruktér dostane zadání a pracuje. Výsledkem pak může být atomová bomba nebo Curiosity.

Velmi dobře si pamatuji jak konstruktéři a projektanti u nás přišli s návrhem postavit gigantickou parní kotelnu v CHKO na uhlí, které se nachází pod podzemním slanským jezerem. A kdyby nebyla těžba tak nepředvídatelně nebezpečná, a to jak z hlediska hydrogeologického tak úniku plynů, pak by jistě  těch 2,3 mil. t kvalitního černého uhlí zmizelo někde v topeništích kotlů.

E. Tocháček 23.8.2012 8:18

Vyspělejší část světa ?

Zavádět ve velkém zdroje elektrické energie, které mají špičku výroby živelnou a ve většině jindy než je špička spotřeby, musí přece zákonitě znamenat přidělávání si problémů. Situace se zásadně změní, pokud budeme umět elektřinu ve velkém ale hlavně dostatečně efektivně ukládat. To zatím neumíme a tak investujeme společenské prostředky ve špatném pořadí a tím pádem jimi nesmyslně plýtváme. Mám v té úvaze někde chybu ? Pokud ne, tak žijeme v části světa, která se sice ráda opájí pocitem "vyspělosti", ale nedokáže si vytvořit ani smysluplnou koncepci výroby pro ni naprosto klíčové energie.

R. Langer 23.8.2012 13:43

Re: Vyspělejší část světa ?

Nacházíte se v té části světa, kde byla první komunistická revoluce, druhá komunistická revoluce, dvě světové války, z čehož druhá vznikla legálním zvolením levicové nacistické strany, a v zemi, která legálně v demokratických volbách zvolila komunismus jako hlavní směr svého rozvoje. Co racionálního a smysluplného prosím od takové části světa čekáte? ;-)

E. Tocháček 23.8.2012 14:16

Re: Vyspělejší část světa ?

Stejně náchylní k podobným nelogickým řešením jsou i v Americe nebo Austrálii. Spíš mě napadlo, jestli jsme vůbec připraveni na to " žít v dostatku ". S vyjímkou 2-3 posledních, se musely všechny předchozí generace lidí vypořádávat spíš s nedostatkem zdrojů. Na to jsme se adaptovat dokázali. Nyní ale zažívají lidé naprosto nové situace. Řekl bych, že jak se začneme mít příliš dobře, začneme se oddávat emocím a ztrácíme smysl pro podstatné. Společnost bez přebytečných zdrojů, by například těžko na svých polích pěstovala pohonné hmoty za prokazatelně kontraproduktivních podmínek.

R. Langer 23.8.2012 15:15

Re: Vyspělejší část světa ?

Ano, dostatek a přebytek plodí levicový dobytek... :-(

M. Stuchlik 23.8.2012 0:34

Ano, čas plynu přijde

rusi ho potřebují prodat a užiteční idi oti ochotní hlásat lži okupantů se vždy najdou.

B. Uhlich 23.8.2012 0:19

No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

kdyby se cena za 1kWh přiblížila někam okolo 70, -Kč... mohli by být environmentalisté konečně spokojení.... většina lidí by v tu dobu už elektrickou energii už nepotřebovala (protože by na ní neměla ani omylem) a tak by se mohla provést odstávka prakticky všech zdrojů a mezi lidmi by tak trochu mohly fungovat OZE...  Tím bychom se konečně dostali oněm zářným zeleným zítřkům a k prvobytně pospolné společnosti.... bez infrastruktury, služeb, školství..zdravotnictví.... ale určitě by to bylo EKO.....  :-))))

P. Lenc 23.8.2012 8:12

Re: No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

Krásné, ale smutné.

J. Schwarz 23.8.2012 8:14

Re: No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

Zpočátku by se mohlo svítit loučemi a topit dřevem. Až by tyto "obnovitelné zdroje" došly, mohla by se zase s výhodou zúrodňovat pole mrtvolami lidí přebytečných  v "zelené bio ekonomice", neboť hustota obyvatelstva by musela klesnout na středověkou úroveň.

R. Langer 23.8.2012 13:50

Re: No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

Myslíte, že by šlo lidi pálit jako obnovitelný zdroj v elektrárnách? Myslím si, že to by bylo pro zelené přijatelné řešení na cestě k zelené budoucnosti bez lidí...

B. Uhlich 23.8.2012 20:27

Re: No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

 ...každá chcíplotina je v podstatě "biomasa", kterou je motžno takto zužitkovat...jen u lidí tomu...zatím... brání zákony předepisující nakládáni s lidskými ostatky... ale co není ..může být...vždyť na tomto světě jde vždy o to..poprvé...pak už to jde samo..., že?

Jinak jako technik to spíš vidím tak, že někdo sestrojí energeticky samostatné krematorium...  i když co to povídám, to už taky vlastně existuje...ono ty tuky je nutné taky nějak zpracovat.... jednou na to byl někde článek o majiteli krematoria, kterej se honedbal , že na to jezdí.... :-)

D. Nowodny 24.8.2012 0:23

Re: No, jeden fakt je neoddiskutovatelný...

Tak nasi nazipredci nevyuzili tel milionu ve svych lagrech ! Jaka to ekologicka chyba!

P. Fiala 23.8.2012 8:37

Koncového spotřebitele FAKTURA

Stačí pohlédnout na FA, aby si člověk udělal jasno (je třeba k tomu kalkulačka) - z čeho všeho se "cena" skládá.

V. Novák 23.8.2012 10:16

Když tak "druhobytně pospolná" - odlišujme progres a regres.

Spíše by se ale regres zastavil někde ve středověku, možná raném. A pak byste stejně infrastrukturu, služby, natož zdravotnictví nebo pámbusnámiazlýpryč! školství nepotřeboval.

B. Uhlich 23.8.2012 20:30

Re: Když tak "druhobytně pospolná" - odlišujme progres a regres.

Ano, děkuji za upozornění..souhlasím...   :-)