28.3.2024 | Svátek má Soňa


NĚMECKO: Socialistická energetická sebevražda...

1.9.2012

... a 50 miliard zisku ČEZ

Revoluce velmi často vedou k pravému opaku toho, co si předsevzaly. Velmi ilustrujícím příkladem je Velká francouzská revoluce, která skončila v potocích krve a dodnes se jí Britové vysmívají a nemůžou pochopit, že nějaký národ může toto slavit. "Revoluce" v energetice, představovaná OZE (obnovitelnými zdroji energie), je podobně nesmyslná, i když samozřejmě zatím nekrvavá.

Nejlepším a takovým samozřejmým zdrojem energie je voda. Dávno před Leninovou a jinými elektrifikacemi poháněla voda především mlýny, kovárny a další výrobny. Má jen jednu nectnost, a sice tu, že jí nemusí být vždy dost. To ostatně barvitě ilustrují naše velké vodní elektrárny jako Orlík či Slapy, které lze provozovat pouze několik hodin denně, jinak by byla přehradní jezera brzy prázdná. Ale pro špičkový provoz jsou VE skvělé.

Nicméně pokud dnešní zelení levicoví aktivisté hovoří o OZE, tak skoro nikdy nemají na mysli malé vodní elektrárny, které jsou skvělým zdrojem energie, ale nejsou v terénu - bohužel pro aktivisty - skoro vůbec vidět. Takový levicový OZE aktivista pohlíží v náboženském transu na pole větrníků a při tom má pocit, že pro přírodu, kterou ty větrníky zhyzdily a kde zabíjejí milióny ptáků ročně, něco udělal. Zachránil Zemi před "globálním oteplením". Cha, cha, cha…

Podobnou nirvánu získá zelený zabedněnec, také když uvidí pole zničená výstavbou fotovoltaických elektráren. Ty sestávají z desetitisíců panelů, jejichž výroba nebyla vůbec, a to ani náhodou, nějak ekologická a vůbec nikdo dnes netuší, jak to vlastně bude s tou ekologickou likvidací oněch panelů, až elektrárny za nějakých dvacet let dožijí. Platí zde znásobené pravidlo, které říká, že kam ekologický aktivista nohou šlápne, tam sedm let tráva neroste.

Ale nechme aktivisty být, i když na současném německém energetickém marasmu mají lví podíl. Abychom byli spravedliví, tak musíme říci, že větrníky v pobřežních šelfech Německa a Dánska jsou opravdu o dost efektivnější než ta monstra tyčící se na našich horách. A dávají proud skoro nepřetržitě, i když za cenu samozřejmě vyšší než klasické zdroje. Problém je ale jinde. V tom, že když na podzim začnou foukat silné větry, velmi vhodné třeba pro pouštění draků, tak se tisíce německých větrníků "rozzuří" a perou to hlava nahlava do přenosové soustavy - a tu mají Němci slabou. Proto musí využívat tu naši.

Dá se to přirovnat ke vzniku povodně. Jakmile je vody více, než koryto řeky pojme, vylije se voda z břehů. A pokud je elektrického výkonu více, než je vedení schopné přenést, praskne pojistka. To se běžně děje v domácnostech, když nějakou sekci přetížíme, ale pokud by se to kvůli německým větrníkům mělo stát s celou naší elektrorozvodnou sítí, tak hrozí kolaps, tzv. "blackout". Ale měli bychom to raději nazývat "idiotic greenout", protože právě intenzivní idiotskou kampaní a brutální manipulací s fakty tohoto stavu zelení poblázněnci dosáhli.

A proč píši o 50 miliardách zisku firmy ČEZ? Upřímně řečeno, ani nevím, zda takových zisků firma dosahuje, ale asi ano. Zisk je totiž jediným prostředkem pro budoucí investice. Bez zisku firma nemůže a ani nesmí investovat. A zatímco u nás startuje celkem racionální příprava dostavby JETE (Temelín), tak v Německu bují levicové protijaderné šílenství, na konci kterého si Německo bude moci vybrat tu lepší ze dvou špatných alternativ.

· Buď bude opravdu trvat na své skutečně nerealistické energetické koncepci, jak ji ve svém článku Změna dosavadního způsobu myšlení o energetice nastínil autor Miroslav Jeník, a způsobí hospodářský kolaps

· Nebo narychlo postaví řadu plynových elektráren, aby nahradilo výpadek výkonu odstavených jaderných elektráren.

Nebo, což je ale značně nepravděpodobné, Němci dostanou rozum, usoudí, že vlna tsunami tam skutečně nehrozí a že přes veškerý rozsah té přírodní katastrofy obstála elektrárna Fukušima velmi dobře a ve skutečnosti tam zahynulo daleko méně lidí než na německých dálnicích za jeden jediný den.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem