28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 28.6.2011 16:27

K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

vidím to tak, že aby podpořili odchod od jádra, stavějí nové elektrárny i na fosilní paliva. Rovněž chtějí zvyšovat výkonnost starých. A elektrárny na biomasu... maxinální produkce co2. Takže ti zelení pitomci nejdřív dohnali svět k blbnutí se snižovánín co2 a ke kšeftování s povolenkami - odpustky, a dnes budou sami obrovskými producenty tohoto.

Ten německý národ už zas blbne, asi tam mají špatnou vodu, že je tam ta ekologistická epidemie tak šílená. Proč zrovna tenhle národ vždycky znovu podléhá nějakým fanatikůmi? 

http://ehl.blog.ihned.cz/c1-52182650-spalte-lode-veli-nemecti-zeleni-po-vzoru-hernana-cortese

P. Rada 28.6.2011 21:30

Re: K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

Paní Kanioková a není to trochu jinak? Co když němci sice tochu přestřelily ale v zásadě si uvědomili, že s japonci mají podobně disciplinovanou mentalitu ale nemají na odškodnění při případné havárii která se v Japonsku odhaduje na 25 miliard dolarů s dopady na jedno století.... A to je z velké části uniklé radiace zbavil oceán...

Ví třeba paní K., že v případě havárie u nás by zákoné odškodnění obyvatel činilo zhruba jeden a půl procenta takto vysoké částky? A stěhuj se pak kam se ti zlíbí.... 

Vím, že je to velmi nepravděpodobný scénář a tak zákonodárce s ním nepočítá a stát při své zadluženosti sotva komu může pomoci.

Provozovatelé a další lobisticky zainteresované s měsíčním platem mnoha desetitisíců co mají rezidence daleko po světě ale takováto lapálie sotva postihne.

D. Seibt 28.6.2011 22:35

Re: K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

Nechci vas neustale opravovat, ale zkusim to jeste jednou. Neni mi jasne kde berete tu jistotu, ze nasledky budou trvat stoleti. Ano, nebude to lehke, nebude to levne, ale vetsina dekontaminace probehne mnohem rychleji, to se muzeme i vsadit. Da se ocekavat, ze jedine misto, ktere bude opravdu vice zasazeno, bude JE samotna, ale i tak to nebude tak strasne. Opet se pokusim vysvetlit, jak funguje pojisteni a jak to cele ma fungovat. Pojisteni je dano zakonem, ale i pres toto je v zakone napsano, ze se stat nezrika nahrady na vynalozene naklady. Takze stejne, jako TEPCO je lepsi udrzet pri zivote, aby potom platilo, tak by to platilo i jinde. A rikam to i presto, ze bydlim 30km od JE Dukovany. Nemci si nic nespocitali, Nemci si nejdrive rozhodli, ze prodluzuji zivotnost JE a potom za par mesicu rozhodli, ze zkracuji zivot JE. Nebyl v tom zadny kalkul, proste to byla pilitika, tlak ulice. Strach z prohranych voleb. Logiku v tom opravdu nehledejte.

B. Uhlich 28.6.2011 22:56

Re: K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

Pane Seibte, s aktivistickým blbcem Radou, který neumí ani česky (Němci přestřelily) nemá cenu vést žádné diskuze...je to naprostá ztráta času..... Rada se tu duševně exhumoval v okamžiku Fukušimské nehody a od té doby celou věc vnímá jako svoji životní příležitost jak se konečně ve své nekonečné hlouposti zviditelnit....

P. Rada 28.6.2011 23:46

Re: K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

Pane Seibt neustále lze opravovat někoho jen s pozice Boží - cítíte se tak? Nebo chcete vést diskusi? Tedy dávat v šanc informace - např konkretizovat zdoj údajného tvrzení ..."Okamzite odstavit vsechny JE v CR, hned ted"... -

Je zajímavé, že ani pan Wágner nevidí zdaleka vše jako "tlak ulice" - kdežto Vám je to jasné?! Ani Tsujoši Misawa si nedovolí tak snadno odsuzovat, posuzovat, klást měřítka... jak Vy - čím to?

K tomu "kalkulu" ten je v ekonomické nákladovosti pravidelná položka - neli rozhodující - jadernou energetiku nevyjímaje. V tomto ohledu je u JE lecos na vážkách - pak se nedivme, že i malý tlak ulice může znamenat zvrat. V dobách kdy byl kýžený produkt elektráren především štěpný materiál pro bomby - byla nákladovost tímto ospravedlnována... Dnes je to vše zcela jinak a mnozí se cesty do této technologické pasti nechtějí vzdát. Navíc velká většina západní společnosti se nechce vzdát pohodlí, konzumu podobně jak pan Uhlich pomluv a primitivní sprostoty. - viz níže - a vzláště takoví pak ve sliby levné energie rádi uvěří. Celosvětová realita ale jde jinam.

B. Uhlich 29.6.2011 0:18

Re: K tématu i dobrý článek na iHned - spalte lodě, velí němečtí zelení po vzoru Hernan Cortese.

Vy chudinko, nevíte o mně vůbec nic jen tady plácáte jeden nesmysl za druhým. Na vaše primitivní bláboly se nedá reagovat jinak a buďte rád, že tady na vás ještě vůbec někdo reaguje normálně. Oni až všichni zjistí, co jste za blázna - tak buď budou reagovat jako já nebo nebudou reagovat vůbec.....  Vaše slinty o celosvětové realitě jsou legrační asi tak skoro jako Vy.....  navíc vůbec nechápu, kde Vy berete tu drzost se nějak vydělovat vůči ostatním, jste stejnej jako kdokoliv jiný. Už jsem Vám to psal naprosto jasně: na tomhle "mejdanu" jste taky a jestli si myslíte, že si tu za pár debilně kompilovaných blábolů, kde si vykládáte věci jak je vám libo, koupíte nějaké odpustky - tak se dost šeredně mýlíte. Jste jen ubohý aktivista, který se naprosto stupidně snaží dokázat, že jen on je majitelem jediné a všeobjímající pravdy. Ale skutečnost je taková, že většina lidí nemůže za to, že se svět zhlédl v totální spotřebě a že, jeho veškeré fungování je závislé na spotřebě jako takové. Jste zjevně dost starý , abyste konečně pochopil, že celé fungování světa, je závislé na tom jak a kolik se platí daní a to ja zas závislé na tom jak se "hýbou kšefty" a to je zas závislé jak jsou zajištěny základní vstupy...tedy i dostatek energie. Jestli si myslíte, že lidstvo spasí, když nebude mít dostatek energie a že ho to přivede na nějaké "lepší" myšlenky - tak si myslím, že rozhodně patříte někam do ústavu, kde byste měl být pod dohledem, abyste nemohl škodit...a to prosím ani svými debilními příspěvky....

D. Seibt 28.6.2011 14:37

Pekny rozbor situace.

Pan Wagner ma technicke mysleni a je schopen uvazovat velmi nestranne a racionalne, viz clanek na Oslovi na tema obnovitelne zdroje. Nicmene se velmi plete pokud si mysli, ze je mozne diskutovat se zelenymi na tema energeticky mix a pokud si mysli, ze i jaderna energie ma sve misto v tomto mixu. Zelene nezajima zadna racionalni argumentace na tema jaderna energetika, ani technicke reseni, ani bezpecnost reaktoru generace III+ ani jina hlediska. Proste jaderna energie je nepritel cislo 1 a zadna dalsi diskuze neexistuje. Myslim, ze k tomuto zaveru dojde casem take.

P. Rada 28.6.2011 16:10

Re: Pekny rozbor situace?

Vy jste se pane Seibt pokusil diskutoval s někým ze "Zelených" o budoucnosti JE? Ptám se proto, že uvádíte kategorické stanovisko o nepříteli číslo 1...

Přiměl jste mě nakouknout na stránky české SZ ale tam se tak kategorický názor jak Váš nenašel - čím to? Němci jsou v docela jiné situaci a navíc němčinu tak neovládám... a tak nevím kde čerpáte informace či koho vlastně máte za "zeleného nepřítele č.1"?

Faktem je, že z hlediska energetické efektivity je JE už dnes srovnatelná s OZE přičemž OZE cenově doposud zlevnuje kdežto JE podražuje - viz Finsko. Navíc v podmínkách českých kdy máme jednu s nejskorumpovanějších vlád je velmi na pováženou svěřit jí další investice ve chvíli už tak enormního finančního schodku, neprůhledného jednání, neprůhledných investic... a ryze soukromý investor se do takové stavby nehrne. Tak kdo že by to u nás a za čí peníze měl JE dál stavět?

Jinou věcí jsou Wágnerem avizované blokády s tlakem na předčasné odstavení ...... Takový nátlak by byl zjevně nepřátelskou akcí která ale nemá v EU legislativní opodstatnění. Je pak otázkou proč je zde takto presentován ač nenastal.

To co ale jednoznačně nastalo je dosavadní neobnovitelná těžba energetických surovin která dřív či později musí mít svůj konec nehledě na dopady pro životní prostředí. To, že jsme si užili rozmarný civilizační večírek ale ještě neznamená jeho automatické pokračování v dalších všedních dnech a tedy ospravedlnování opojného pokřiku po energiích na tedy další pokračování  veselky za každou cenu či na úkor někoho jiného.

K. Dvořák 28.6.2011 16:57

Re: Pekny rozbor situace?

"... z hlediska energetické efektivity je JE už dnes srovnatelná s OZE ..." ? Jste si jisty? Co presne mate na mysli? Mohl byste to vice rozvest, aby bylo mozno toto tvrzeni posoudit a pripadne s nim diskutovat?

A ze nenastal natlak? Jak jinak byste popsal vyroky pana Fella? Ac nejsem germanofob, nezneji mi vyroky jako "Celou situaci lze chápat i tak, že Češi svým jádrem ohrožují Německo" nijak vrele. Zvlaste pak z ust nemeckeho ucitele telocviku ...

P. Rada 28.6.2011 17:54

Re: Pekny rozbor situace?

K tomu ERoEI: http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI a souborný český příspěvek k tomuto tématu http://www.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883 .... jen hledat - nápověda tam je - jistota nikoli.

Jistý si tím proto nejsem - jistota je spíše v rom, že dodavatelé technologií takovéto informace zásadně nezveřejnují a trend růstu nákladovosti by mohl změnit jen nějaký zásadní oběv v této oblasti nikoli jen snaha zvzšovat pasivní bezpečnost v důsledku Fukušimy. S ústupem i od jaderného vyzbrojování se ale v jaderných technologiích pokrok sotva urychlí. Každý si ale může o efektivitě těžby udělat obrázek výpočtem ze zveřejněné nákladovosti a vyrobených KWh sám.

K. Dvořák 28.6.2011 18:38

Re: Pekny rozbor situace?

Ach tak, tenhle ukazatel jste mel na mysli. No, potiz je, ze na jeho hodnotach nepanuje shoda a kazda zajmova skupina si ho "pocita" jak se ji to hodi do kramu. To je videt i na te tabulce ve wikipedii, zvlaste u jadernych elektraren (3-10 rikaji zeleni, 10-24, resp 43-57, dle zpusobu obohacovani paliva, rika "jaderna lobby"). Par kontrolnich otazek:

(1) Myslite, ze se ERoEI zvysi, kdyz zarizeni, ktere ma zivotnost ~60 let budu provozovat 30-40 let?

(2) Myslite, ze se nejaky soukromy investor pohrne do investice, kterou mu pak nejaka politicka (nebo politik, abych nebyl nespravedlivy) zavre, protoze jsou prede dvermi volby, ktere by ji mohl konzistentni postoj prohrat?

(3) Myslite, ze se muze nacas a v predem planovanych nakladech postavit a spustit slozite zarizeni, kdyz jich na nasem kontinentu bylo za posledni generaci do provozu uvedeno tolik, ze byste je spocital na prstech jedne ruky?

(4) Myslite, ze by nase zapadni sousedy vyslo vyrazne draz (financne i energeticky), kdyby misto tech cca 17000 tun vyhoreleho palive, ktere budou mit v roce 2022, skladovali treba trojnasobek? Oni tedy mozna nebudou skladovat nic, a po svem pokryteckem zpusobu svuj bordel nekam vyvezou ...

P. Rada 28.6.2011 21:05

Re: Pekny rozbor situace?

Ten ukazatel je fyzikálně definovaný precizně a je na něm vidět jak mocné dokáží být lobistické tlaky.

1. Každé zkracování životnosti i růst nákladů v průběhu života se projeví snížením efektivity.

2. Nikde ve světě se JE ze soukr. zdrojů nefinancuje. K těm důvodům co jste uvedl přibývá totiž ten podstatný, totiž ten, že pokud se investice vrátí bude to až v další generaci.

3. Je to nepravděpodobné a týká se to i nás.

4. Cena skladování není rozhodující položkou.

B. Uhlich 28.6.2011 22:57

Re: Pekny rozbor situace?

bla bla bla bla bla bla...jako vždy, že?

D. Seibt 28.6.2011 17:47

Pekny rozbor situace?

Bohuzel je to tak, staci se precist stanovisko pana Bursika. Okamzite odstavit vsechny JE v CR, hned ted. To stejne poslednich par rozhovoru s cleny strany Zelenych v Nemecku, to stejne ve Svycarsku. Neni potreba diskutovat dale. Ohledne efektivity, no opravdu nevim proc jsou stale OZE dotovane a proc je urcen povinny vykup a proc nemusi dodrzovat odberove diagramy. Kde je efektivita techto zdroju? Prectete si prosim clanek pana Wagnera ohledne OZE, on neni proti OZE, je pochopitelne ze nekde je efektivita OZE vyssi, ale casto je nizsi. Stale je treba VE asi 3x drazsi co se tyce samotne investicni nakladnosti nez JE, pokud bereme ze JE ma vyuzitelnost cca 90% a VE cca 20 az 30%. Udrzba tisicu VE stoji v souctu stejne jako provoz JE a navic k VE potrebujete zdroj pro vyrovnavani nestability vykonu, coz vyslednou efektivitu jeste zhorsuje. To radeji nemluvim o dalsich investicich do vedeni vysokeho napeti. Co se tyce solarnich elektraren tak tam je nakladovost asi 5x az 10x vyssi, zaber plochy asi 1000x vetsi a opet potrebujete vyrovnavaci zdroj. Nechci mluvit o CR, protoze v tomto s vami souhlasim, je to tu opravdu hodne prolezle korupci. Ano vystavba JE je dost draha zalezitost, hlavne na zacatku. Finsko je smutny priklad toho, jak dopadne obor, ktery byl 30 let zablokovany. Nedostatek zkusenych lidi, schopnym manazeru atd. Ovsem co je problem v Evrope, neni problem treba v Asii. Tam se stavi JE v casovem planu a v danem rozpoctu. Viz Cina, kde EPR vyjde na 3mld dolaru, coz je cca 51mld za 1.7Gw blok a stavba probiha presne podle harmonogramu.

P. Rada 28.6.2011 21:13

Re: Pekny rozbor situace?

Pane Seibl v kterém článku a kde se vyskytuje věta: ..."staci se precist stanovisko pana Bursika. Okamzite odstavit vsechny JE v CR, hned ted"....

Vyplývá Vám to s kontextu nebo je to takto konkrétně někde presentováno?

R. Langer 28.6.2011 13:54

Nu což,

myslím, že bude potřeba vývoz té škodlivé elektřiny z jádra zablokovat. Obzvláště do Rakouska a Německa. Pořádek musí být!

J. Jonášek 28.6.2011 14:03

Re: Nu což,

No měli by si na hranicích nainstalovat ten chytrý inštrument, co na základě "tachyonového spinu" pozná, která že ta elektrika je z jádra a která ta správná, čistá, skoro se mi chce napsat árijská!

R. Langer 28.6.2011 14:11

Re: Nu což,

Ne ne, co kdyby se ten inštrument pokazil! Podle preventivní bezpečnosti nepustit ani kilowatt! Ještě by to Němce zkazilo! Pěkně z vlastních, jak správně říkáte "árijských", obnovitelných zdrojů.

M. Prokop 28.6.2011 11:49

Názorný důkaz

že Němci se nechají zblbnout dost snadno. Ať už Hitlerem nebo zelenými, nacionálním nebo zeleným socialismem.

L. Kubeš 28.6.2011 12:23

Re: Názorný důkaz

Naprostý souhlas, ta německá stádnost je obdivuhodná. Reakcí by mělo být co nejrychlejší ukončení dodávek elektřiny do Německa, trochu by to přibrzdilo nadšení obyvatelstva pro zelené, pokud by si museli svítit loučemi. Arogance tamních zelených, diktovat sousedním státům co smějí dělat a co ne, by u Němců neměla po historických zkušenostech nikoho překvapit !!

J. Dlouhy 28.6.2011 13:35

Re: Názorný důkaz

To Cesi se zadnym socialismem dost snadno zblnout nenechali...

V. Mlich 28.6.2011 11:35

Dneska jim to fouká nějak slabo

Nˇmcôm prodáváme 100 MW a Rakušákům 700

http://www.ceps.cz/detail.asp?cepsmenu=3&IDP=418&PDM2=426&PDM3=0&PDM4=0

J. Dobrý 28.6.2011 12:43

Re: Dneska jim to fouká nějak slabo

momentalne v souctu obou linek do nemecka je to 1625MW  Rakousko zustava.

Nebo pro nemecko chybela jedna nula?

J. Jonášek 28.6.2011 13:55

Re: Dneska jim to fouká nějak slabo

Díky, hned to šlo do oblíbených...

J. Dobrý 28.6.2011 10:53

rizika

"mezi největší rizika pro Českou republiku ze současné situace patří

možnost, že se ji Německo pokusí donutit k odstoupení od jádra"

Souhlas jen bych to vylepsil. Britanie a Francie maji take velky podil energie z atomu. Protoze budou chtit mit (alespone docasne) od nemci klid, pripoji se k zadosti ten "nedureryhodny" zdroj u krovaku z vychodu vypnout. K absudnosti dejim by prispelo podepsat to v Mnichove.

R. Langer 28.6.2011 13:56

Re: rizika

Víte, že už mě to taky napadlo...

P. Fiala 28.6.2011 10:44

Strategické suroviny pro výrobu elektrické energie

Strategické suroviny pro výrobu elektrické energie a jejich zpracovatelský řetězec než  se stanou palivem pro komplex zvaný "elektrárna". Toto palivo je nejzákladnější podmínkou rozprav. Bez paliva to prostě nejde. Kdo jsou hráči na trhu s palivy pro ČR? Vnímáme ty kusé informace o těchto pohybech v tomto byznysu? Vezme, že vždy jde o ty pověstné peníze. A cenu stanovují účastníci trhu a některé ceny se zkrátka nedají odmítnout.

Z výše uvedené úvahy němci docházejí k poznání, že jedině palivo volně přístupné a zdarma je to co potřebují. Které palivo to je? Si odpovězte sami.

Možná ještě příklad od dánů. Vytvořili  "penzijní fond" za jedním jediným účelem výstavby větrných elektráren v moři. Takže se ukladatelům hodnota vložených peněz neznehodnotí, spíše naopak.

D. Seibt 28.6.2011 11:20

Re: Strategické suroviny pro výrobu elektrické energie

No kdyz je to dotovane a s povinnym vykupem, tak to snad ani netreba komentovat. Ono totiz to cele Danske eko zije jen protoze parazituji na Svedskych vodnich elektrarnach, ktere jim ty prebytky a nebo nedostatky pokryji.

M. Prokop 28.6.2011 11:51

Re: Strategické suroviny pro výrobu elektrické energie

Jediné volně přístupné palivo u nás i v Německu je uhlí.

Zdarma? Žádné.

R. Langer 28.6.2011 13:55

Re: Strategické suroviny pro výrobu elektrické energie

Zdarma není žádné, jednoznačně nejlevnější je jádro. To ví přece každý, ne?