20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

NĚMECKO: Návrh reformy podpory OZE

Spolkový ministr hospodářství Sigmar Gabriel minulý týden předložil teze k návrhu reformy zákona o obnovitelných zdrojích energie (OZE), s cílem zajistit snížení nákladů pro koncové spotřebitele ve formě příspěvku na OZE a umožnit přísnější regulaci výstavby nových zdrojů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 28.1.2014 11:08

Zápas o JE neskončil ani v Německu

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/stopka-pro-nemecke-jadro-byla-protipravni-odskodne-pujde-do-miliard-eur-1052643

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/bavorsko-sabotuje-odklon-od-jadra-brani-stavbe-vetrnych-elektraren-1051366

Komplikuje se situace i v větrníkovém byznisu:

http://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/nemeckemu-provozovateli-vetrniku-hrozi-krach-tratit-muze-75-tisic-investoru-1052106

Úsporná opatření v německé "zelené" EU-politice jsou "ušita" na potřeby německé ekonomiky a na jejich skutečném cíli, kterým je hospodářské vyčerpání a ovládnutí méně výkonných (a nakonec všech) zemí EU se tedy nic nemění!

P. Čížek 28.1.2014 9:43

Pane Juraxi, nesnažte se najít řešení špatné otázky.

Cílem není vyrábět více elektřiny pro více strojů, ale moci pohánět větší množství strojů stejným množstvím elektřiny, přenášené již existující přenosovou soustavou. Ty zemní zásobníky tepla a chladu nejsou skutečné, ale virtuální elektrárny. Tu část elektrické energie, která je nyní zbytečně vynakládána na topení a chlazení uvolní pro jinou spotřebu a navíc vyhladí sezónní špičky, takže odpadne nutnost mít k dispozici část elektráren, nutných pro jejich pokrytí.

Dá se to ovšem dělat jenom tam, kde to nebude vyžadovat nadměrné náklady na ochranu horninového prostředí a režimu podzemních vod.

P. Čížek 26.1.2014 9:56

Vážení zelení bratří Machalo a Vítku

věřící zavedenějších náboženství nežli je to Vaše, čekají na Království Boží na zemi již 2 tisíce let a věřící ještě tradičnějšího čtyři tisíce let očekávají Messiáše. Avšak s pokorou se řídí slovy prorokovými, že Hospodin pomáhá tomu, kdo si pomáhá sám. Neměl jsem na mysli uhlí, které bychom mohli nakupovat v jiných zemích, kdybychom dokázali produkovat výrobky, které bychom za ně mohli směnit. Hovořím o tom uhlí, jehož získání a zahlazení následků jeho těžby nevyžaduje větší množství energie, nežli může samo poskytnout. Hovořím o tom uhlí, které u nás  vyplňovalo prostor, který se dá nyní definovat slovem DÍRA. Řešení naší energetické situace samozřejmě existují. Je ve využití tradičních technických postupů k ukládání a následnému vyzvedávání přebytečné energie,  nikoliv v dosud nenalezeném kameni mudrců. Je třeba ji přímo v místech vzniku ukládat a pak hned promptně využívat v okamžiku jejího nedostatku. Taková zařízení by fungovala úplně stejně, jako kdybychom u každého většího spotřebiště postavili lokální elektrárnu. A odpadly by náklady na její distribuci a na stavbu silnější přenosové sítě. Problém je, že se potřebné prostředky na takové řešení dají jen těžko tunelovat. A protože přecházejí prostřednictvím fotovoltaiky a  větrníků do bezedných kapes, tak dnes chybí na propagaci a dotažení technického vývoje těchto účinných řešení.

J. Jurax 26.1.2014 22:58

Re: Vážení zelení bratří Machalo a Vítku

"Řešení naší energetické situace samozřejmě existují. Je ve využití tradičních technických postupů k ukládání a následnému vyzvedávání přebytečné energie"

No, a jaké jsou ty tradiční postupy použitelné v diskutovaném případě? Zatím nevím, že by někdo nalezl levný, bezpečný, masově použitelný a rozumně účinný způsob ukládání již vyrobené elektrické energie  v řádu gigawattů.

P. Čížek 27.1.2014 12:56

Re: Vážení zelení bratří Machalo a Vítku

Pokud ty gigawatty budete chtít ukládat na jednom místě, tak samozřejmě ne. Ostatně byste si tím ani příliš nepomohl, protože vybudování nejen takového zásobníku, ale i přenosových soustav k němu, by spotřebovalo takové množství energie na těžbu a výrobu oceli a mědi, že by jeho výsledná energetická bilance byla nejspíš záporná.  Kromě sezónní zimní špičky odběru elektřiny vytápěním existuje i letní špička způsobená provozem klimatizací. Jestliže se tyto špičky potlačí navzájem mezi sebou, tak není potřeba budovat elektrárny k jejich pokrytí. Zemní zásobníky balastního tepla a chladu  jsou virtuálními lokálními elektrárnami.  o kterých jsem mluvil.  Ve Spojených Státech se využívají u mnoha obchodních a administrativních center a ve velkých obchodních střediscích, která je nutné v hodinách obchodních špiček zbavit tělesného tepla zákazníků a třeba hned v následující hodině naopak přitopit. Zvláště výhodné jsou provozech, které při výrobě produkují takové množství tepla, že by to stačilo nejen k jejich vlastnímu zimnímu vytápění, ale i k vytápění mnohých budov v okolí. V Kanadě například  v docích Halifaxkého přístavu, kde se  asi před šesti lety zabývali i možností přímého ukládání balastního tepla do země bez tepelných čerpadel. Potřebné strojní zařízení (tepelná čerpadla) je už dávno zvládnuto a jejich vývoj přináší spíš jen změny pro účely marketingu. Silně za ním zaostává vývoj podzemní části - vrtaných zemních tepelných výměníků. Je to z důvodů trhu. Aby mohli výrobci tepelných čerpadel masově prodávat své výrobky, musí být alespoň po několik let funkční i při menší počáteční investici. A to samozřejmě odnáší vrtaný zemní tepelný výměník. Tento důležitý komponent systému byl podceňován i když je neméně důležitý jako tepelné čerpadlo a měl by být schopen spolehlivé funkce i potom, až strojní zařízení zastará a bude muset být vyměněno.

J. Jurax 27.1.2014 17:32

Re: Vážení zelení bratří Machalo a Vítku

No, já psal o elektrické energii, Vy o teple ... teplem si neposvítíte, ani neroztočíte stroje :-)

Tohle není cesta k uskladnění elektrické energie již vyrobené  fofrníky či fotovoltaikou - účinnost přeměny el. energie na teplo a zpět by byla velice nízká a systém by byl neekonomický - výsledná energie by byla neúnosně drahá.

P. Čížek 25.1.2014 18:44

Také si myslím, že je JE zbytečná

Až nám dojde uhlí, tak si budeme svítit loučíposkytne nám na ní dřevo ze svých lesů církev svatá a výroba bude rukodělná. Elektřinu na fastfoody pro zájezdy návštěvníků našeho skanzenu uhradíme z řemeslných výrobků a ze vstupného do republiky.

K. Machala 25.1.2014 20:27

Uhlí nikdy nemůže dojít

a nikdy nedojde. Daleko dřív než by mohlo teoreticky dojít, nebude už vůbec potřeba.

P. Vítek 26.1.2014 7:48

Re: Také si myslím, že je JE zbytečná

Nebojte se Babis vas neda!

Jaderna fuze je na spadnuti...chystaji se technologie,o kterych se vam ani nezda.Spatne investovali chlapci zabedneni a ted si do ods.erem vsichni

Vratte se do hrobu

P. Rada 25.1.2014 17:45

Rozumné kroky.

Dobře popsáno Děkuji.

P. Mach 25.1.2014 18:24

Pomalé odvracení se od největší

pitomosti, kterou němci od konce druhé světové války spáchali se nedá nazvat rozumným krokem. Rozumné by bylo tuhle hovadinu s dotováním tzv. oze vůbec nezavádět, případně hned po zjištění (tj. před 8 až 10 lety), že oze nefunguje tak jak si zelení fanatici představovali, není sto nahradit klasickou energetiku a dotování tohoto nesmyslu znamená jen a pouze vyhazování astronomických částek do kanálu ji okamžitě a bez náhrady zrušit. Pokračování v podpoře tzv. oze byť v trochu mírnější podobě není rozumným krokem je to stejný zločinný nesmysl jako hysterie kolem JE, GMO a těžby břidlicových plynů, tzv. společná zemědělská politika, globálně oteplovací šílenství, dotování tzv. biopaliv a biopotravin a je jasné, že pokud se Evropa nevzpamatuj a nepřestane vymýšlet nesmysly jako ty výše uvedené tak zkrachuje.

P. Vítek 26.1.2014 7:56

Re: Pomalé odvracení se od největší

Ten kdo nas chtel oslabit,to dobre zorganizoval...pomaloucku tlak pres mlada telata,novinare,politiky,neschopne vedce,kteri nemaji do ceho pichnout.....ameriku napadl virus socialismu....-komu to jen prospiva?Neverim,ze je to jen tak(janyskuv SRLI)

P. Mach 26.1.2014 20:28

Zkus nejdřív vystřízlivět

a teprve pak psát.

K. Nytra 25.1.2014 16:32

Už i Němci

Zdá se že už i Němcům to přerostlo přes hlavu, a to tam mají mnohem lepší podmínky např. u "povětrných" elektráren, které by se tam i mohly uživit.. Musíme asi ten Temelín dostavět, a bude kšeft. Česko se tak rychle na jih nebo k moři nepřesune, na to je zatím i Brusel krátký.

P. Rada 25.1.2014 18:03

Re: Už i Němci

Pravděpodobně se velice se mýlíte pane Nytro. Předně němci na rozdíl od nás NETUNELOVALI na OZE ale REGULOVALI dotace prakticky průběžně. Račte si pročíst nejen nadpis ale i článek. je tam o tom jaké jsou u nich cílové hodnoty zatoupení v mixu a s toho je vidět také jak rostou. U nás máme prakticky stop stav.

V té dostavbě  JETE se pak mýlíte tuplovaně. Předně proto, že s Německa se stává vývozce a tak naše přebytky už není tolik snadné prodávat - takže už dnes jsou kdejaké instalované zdroje odstavovány. Máme už dlouho nadbytek - a nejen my - a to se mimo jiné projevuje v nyní klesající ceně elekřiny.

To podstatné je ale dnešní nerentabiita výroby elekřiny s JE za současného stavu cen na světovém trhu. Většinové obyvatelstvo ČR by na JETE V DŮSLEDKU NUTNÉHO DOTOVÁNÍ ZE STÁTNÍHO ROZPOČTU PRODĚLALO a to dokonce dokonce řádově více jak na fotovoltaickém tunelu.

Jste-li ale zástupcem dodavatele jaderných technologií - pak Vám věřím - pro toho by dostavba JETE byl kšeft nezpochybnitelný.

P. Mach 25.1.2014 18:43

Re: Už i Němci

Na mýlení jste tady expert vy, nikoli pan Nytra. Ty zelené bláboly co tady roky vypisujete o tom dokonale svědčí. Němcům samozřejmě tzv. oze přes hlavu přerostlo už dávno. A vám evidentně nedochází, že ne o jakýchsi cílových hodnotách a nesmyslných plánech je řeč nýbrž o tom jak obrovské částky dotování tzv. oze stojí a kolik problémů přinášejí. K TUNELOVÁNÍ státního rozpočtu a kapes spotřebitelů elektrické energie dochází všude tam, kde byla ta zločinná zhovadilost o dotování tzv. oze (u nás zákon. č. 180/2005 Sb.) podle německého vzoru zavedena, tedy v ČR, Bulharsku, Španělsku a především v samotném Německu. Z Německa se nestává vývozce, Německo vždy vývozcem bylo, jen teď místo stabilního a žádaného proudu vyvážejí nárazové přebytky, které jejich na tzv. oze nedimenzovaná nezvládá, a které ohrožují energetickou síť ČR, Polska a dalších okolních zemí. To co je dnes podstatné, je to, že dnes není díky totální destrukci energetického trhu prostřednictvím oze dotací a regulací není rentabilní nic co není dotováno, tedy ani plyn, ani jádro a pomalu ani uhlí. A vzhledem k tomu, že se německá energetika, a to ani do budoucna podle těch vašich slavných cílových hodnot neobejde bez těchto stabilních zdrojů (uhelných, plynových a jaderných) tak mají němci obrovský problém, a proto pomalu ale jistě obrací kormidlo. Nutné není dotování JETE, nutné je okamžité zrušení dotování tzv. oze pak budou nedotované zdroje energie zase rentabilní.

P. Rada 26.1.2014 18:11

Re: Už i Němci

Pane Machu neberte si do úst tak silná slova jako "zhovadilost" a podívejte se raději na historii onoho zákonu a následného FV tunelu u nás:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/212562248420027/

S těmi dotacemi vzláště do neperspektivních oborů jakým je spalování fosilů by se mělo podle mezinárodních adgentur IEA  přibrzdit - kdežto do obnovitelných zdrojů je doporučeno investovat více: .... http://www.iea.org/newsroomandevents/pressreleases/2013/november/name,44368,en.html

Energetcký trh je destruován především monopolním systémem v ovládání zdrojů i energovodů. Např USA nesmějí svou ropu ze zákona vůbec vyvážet atd.

http://www.patria.cz/zpravodajstvi/2543914/na-trhu-s-ropou-zacina-zurit-nezvykla-bitva.html

P. Mach 26.1.2014 20:20

Na červenozelený tunel za bilion není

žádné slovo dost silné. Pojmenovat  bursíkův a paroubkův zločin, který tuto zemi ruinuje, jako zhovadilost, je jen slabým čajíčkem. K odkazu číslo jedna - nebuďte trapný, odkazovat na tenhle stokrát recyklovaný blábol  tuneláře a lháře bursíka a vysílaný  propagandistickou žumpou Nedejse, je snad i pod vaší úroveň. K odkazu číslo dvě - Takže se podporují neperspektivní fosilní zdroje. Není vám pak trochu blbý když zde stále jako kolovrátek obhajujete ještě podporu zdrojů ještě méně perspektivních jako tzv. oze, což ve skutečnosti vede ke zvýšení spotřeby fosilních paliv. Viz http://technet.idnes.cz/obnovitelne-zdroje-cesko-nemecko-dq4-/veda.aspx?c=A131103_182539_veda_mla#utm_source=lidovky&utm_medium=text&utm_campaign=sph. Mimochodem, když jsme u IEA tak jaksi vám uniká že varují EU před nevyužíváním břidlicových ložisek, vysokým cenám plynu a vysokým cenám elektřiny daným dotacemi do tzv. oze. VIz http://byznys.lidovky.cz/bridlicova-tezba-v-eu-levna-energie-miliony-mist-a-rozmach-prumyslu-112-/energetika.aspx?c=A131129_184912_energetika_mev.    K odkazu číslo tři - co má těžba ropy společného s destrukcí trhu s elektřinou ve střední Evropě způsobenou dotacemi do tzv. oze? http://neviditelnypes.lidovky.cz/nemecko-potize-plynovych-premiantu-d7g-/p_ekonomika.aspx?c=A130520_110453_p_ekonomika_wag

J. Jurax 26.1.2014 23:06

Re: Už i Němci

No, "zhovadilost" je v tomto punktu slovo nikoliv silné, nýbrž slaboučké a diskutovaný jev kvalifikující naprosto nedostatečně.

A Germání stavějí uhelné elektrárny (neboť něčím to jádro, co si v záchvatu pyramidální debility zakázali,  nahradit musí)  - a blbnutí s CO2 nějak utichlo, ani zelení trotli nepiští - asi bude ten německý CO2 z těch uhelek zaručené skleníkově neefektivní :-)

P. Vaňura 25.1.2014 22:12

Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik

se platí fotovoltaickým tunelářům, zaplatil by se ZA ROK. Do dnešního dne nás "podpora OZE." dle slov presidenta Zemana stála tolik, že za tuto částku by bylo možno Temelín dostavět (přes 200 miliard Kč).

Obávám se ale, že k zastavení zeleného šílenství bude nakonec nutná revoluce, protože se v tom točí moc peněz a jen revoluční vláda má možnosti to celé stopnout a to tak, že IHNED!

J. Kadeřábek 25.1.2014 22:41

Re: Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik

Celkem nás bude garantovaná výkupní cena za fotovoltaiku stát jeden bilion kč a za tyto peníze bychom postavili Temelíny dva.

P. Vítek 26.1.2014 8:03

Re: Pokud by Temelín dostával za elektřinu tolik, kolik

A proto volme Svobodne! (A dobre pravniky)

P. Rada 26.1.2014 18:24

Re: Pokud by Temelín dostával .....

Pane Vanura to co nazýváte "zeleným šílenstvím" byla promyšlená akce bank, které rády půjčily s vidinou vysoké návratnosti tunelu + investorů spolu s politiky, kteří přibrzdili změnu dotačního systému o rok a také ERÚ který velmi pravděpodobně zkolaudoval ještě nedostavěné a v některých případech i fiktivně postavené elektrárny.

Toto výše uvedené je možné raelizovat v zemích jako ČR kde dlouhodobě funguje lobistická provázanost politiky + businesu + policie + soudů = korupční systém.

Tato skutečnost mnohokrát prokázaná v řadě kaus je právě o tom Vámi zmíněném "šílenství" ve které přerostla lidská chtivost.

P. Mach 26.1.2014 20:27

Re: Pokud by Temelín dostával .....

To co je oprávněně nazýváno zeleným šílenstvím má něco s bankami společného akorát v divokých snech maxi psa fíka .... tedy pavla rady. Je to akce bursíka (který návrh zákona opsal od německéh tělocvikáře) a paroubkovy socanské vlády podpořené hlasy komoušů. Blábolení o lobbismu v ČR a přibrždění změny dotačního systému jsou příznaky stihomamu. Ke zločinu a k neodvratné škodě došlo už v okamžiku když zhovadilost známá jako zákon č. 180/2005 sb. byla prosazena do českého právního řádu. To dokazuje i skutečnost, že stejné neli větší škody nastaly při zavedení obdobných zákonů v německu, bulharsku, španělsku.