28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

NĚMECKO: Index energetické transformace (2)

Pokračování miniseriálu o energetické transformaci z pohledu plnění cílů v oblasti ochrany životního prostředí a klimatu, spolehlivosti dodávek energie a hospodárnosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 15.9.2014 13:16

Díky.

Na ten třetí díl se vyloženě těším.

V. Halašta 15.9.2014 15:02

Re: Díky.

Na hodnocení třetí části (hospodárnost) se už nyní můžete podívat na zdroj, jen se popasovat s němčinou. Snad neřeknu, že vrahem je zahradník, když prozradím, že nesplnitelné jsou určitě první tři ukazatele (ceny elektřiny pro domácnost, pro podniky a příspěvek OZE), oba ukazatele zaměstnanosti splnitelné jsou.

Ty první dva ukazatele jsou pěkně vypečeně konstruovány jako odchylka od průměru EU. Proč ne od OECD, kde Energiewende tu cenu tak nezk... nezkazí? Joo, kdyby se tak zeleně podělal i zbytek EU tak se jim to splní snadno.

J. Plzák 15.9.2014 11:50

Když jen tak cenu 2.2 miliardy eur,

a to to jistě stálo, rozpočítám na 20 let, tak je to 135 milionů €/rok.

Za rok by mělo zařízení vyprodukovat 1.6 miliardy kWh.

Na prstech jsem tedy vypočítal, že cena 1 kWh obnáší 0,08 €, nebo Kč 2,16.

Myslím, že se tomu říká cena silové složky.

K tomu přistupuje cena za dopravu atd. atd. Je to moc a nebo málo?

P. Nejedlý 15.9.2014 12:44

Re: Když jen tak cenu 2.2 miliardy eur,

Předpokládám, že se vyjadřujete k článku o parku VtE Bard Offshore z 9/2013 (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/358985/Zprovoznen-nejvetsi-morsky-vetrny-park.html). Jenom 2,2 mld. eur a 20 let odpovídá 110 mil eur/rok. Za 20 let při celkové výrobě 32 TWh to dává 6,875 ct/kWh tj. cca 1,9 Kč/kWh. Mimochodem, po roce jste mi připomněl, že se mám pokusit dopídit skutečné výroby, protože předpokladaný koeficient využití se mě osobně zdál opravdu velmi optimistický.

To jsou ovšem pouze investiční náklady. Abyste dostal kompletní výrobní náklady, musíte k tomuto připočítat provozní náklady, obvykle vyjádřené jako roční porovnávací výrobní náklady, včetně úročených ročních odpisů investičních nákladů (např. pomocí anuit). Provozní náklady offshore VtE se jako suchozemec neodvažuji odhadnout. Pokud si správně vzpomínám na dostupné podklady, tak Bard by měl od státu dostávat podporu 13,3 ct/kWh po dobu 20 let.

J. Plzák 15.9.2014 16:38

Re: Když jen tak cenu 2.2 miliardy eur,

Hrozný!

Už ani na těch prstech počítat neumím - 110 (já 135). To ostatní je mi samozřejmě jasné. Šlo mi právě o to, dozvědět se více.

Jste si jist, že v Německu se výsledky skutečné výroby nesešvindlovávají jako v Řecku?

J. Plzák 15.9.2014 16:50

Re: Když jen tak cenu 2.2 miliardy eur,

A k tomu nutno ještě zdůraznit, ať toho proudu bude jakékoliv množství, nebude to kdy budou chtít odběratelé, ale kdy bude chtít příroda.

Leda že by použili staré dobré "poručíme větru dešti".

P. Nejedlý 15.9.2014 17:38

Re: Když jen tak cenu 2.2 miliardy eur,

Tak v Německu si dovolím předpokládat nepřichází švindlování v úvahu. Nicméně vraťme se k té velmi optimistické roční výrobě 1,6 TWh BARD 1. S tou to nevypadá příliš dobře. Začal jsem u Wikipedie a dočetl jsem se, že v 2/2014 měli několik výpadků a v 3/2014 museli elektrárnu odstavit na "několik  měsíců", přičemž ještě v létě byla odstavena (http://de.wikipedia.org/wiki/BARD_Offshore_1#Probleme_beim_Betrieb). Aktuální situaci nyní neznám, musím nalézt serioznější elektrotechnické zdroje informací. Nicméně, to je výpadek výroby, který se už nedá dohnat. Jsou to prostě dětské nemoci všech nových komplexních technologií, OZE samozřejmě nejsou vyjímkou. Otázkou, co na to asi řeknou bankéři.

J. Mrázek 15.9.2014 7:11

Skvěle sumarizováno.

Jako bývalý energetik a elektrotechnik současný musím hodnotit na jedničku. Byť "reálné" v políčku výstavby sítí na jih se mi jeví jako VELMI diskutabilní. Nicméně letošní zima bude prubířská. Stačí trocha bezvětří, mrazy, opatření Ruska proti přeposílání plynu dlužníkovi Ukrajině a bude problém s udržením soustavy, protože lidé s výpadky plynu přejdou na elektrická kamínka, trouby a sítě to nikdy nemohou vydržet, i když se všude prodlouží časy na nadproudových ochranách a nastaví vyšší proud. Deiony na sídlištích v trafostanicích tuhle možnost nemají a kabelové trasy mnohdy v podobě kolektorů se společným vedením s dalšími sítěmi nejsou zrovna tou nejlepší zárukou jen jedné jediné poruchy, spíše se budou kumulovat následky a kolabovat víc věcí najednou. Doba výpadků není daleko. A profesionální hrdost energetiků nebude na udržení provozu při neudržitelném stavu sítí stačit, nezodpovědný přístup sousedů nemohou donekonečna suplovat obětavostí jiní ....

J. Roubal 15.9.2014 13:14

Re: Skvěle sumarizováno.

Souhlasím s vámi. Obecněji řečeno, stabilita energetiky jako celku se snižuje úměrně tomu, jak klesá stabilizační faktor "těžkých a tvrdých" zdrojů, rezerv v přenosových soustavách nebo relativní předvídatelnost spotřeby (to jsem uvedl jen příklady z řetezce výroba - přenos a distribuce - spotřeba). Jistě, proti těmto negativům jdou snahy o zvýšení "inteligence energetiky" (smart grid), ale otázkou je, zda jejich přínos bude dostačující a dokáže sledovat dynamiku vývoje některých negativ. V běžném a stabilním provozu možná ano, ale co větší a dokonci ty velké celosystémové (a tím nemyslím jen energetické) události.

Energetika je páteří současného systému, ale zároveň začíná být na vybraných částech tohoto systému (zatím jen po částech) silně závislá.

Správně hovoříte o profesionální hrdosti energetiků, což vždy pro energetiku byl silný stabilizační faktor, v současnosti bohužel dost opomíjený. Problém dneška je, že i když dnes onu profesionální hrdost v srdcích energetiků stále ještě najdete, není jich už (na té výkonné a znalostní úrovni) tolik, aby ty opravdu velké problémy, pokud by někdy měly přijít, zvládli.

Sám se oblastí moderních technologií v energetice zabývám již dlouhá léta (smart grid od roku 2005) a stále ještě věřím, že není pozdě, a že její udržitelnost (energetiky) se dá stále ještě zajistit. Jen je třeba se v některý případech podívat více do minulosti a hlavně vzít v potaz to, že energetika se řídí především zákony fyzikálními.

Aby se nám jednoho dne například nestalo, že sice budeme mít v instalovaných zdrojích dostatek výkonu (a splníme i požadovaná procenta v těch obnovitelných) nebo že budeme plnit kritéria SAIDI a SAIFI, ale všude kolem nás bude jen černočerná tma.

J. Plzák 15.9.2014 16:47

Re: Skvěle sumarizováno.

"smart grid od roku 2005" - oni už mají další vymoženosti. Jsou dál, neustále bojují proti plýtvání energií a tím pro snižování produkce CO2.

Smart grid, pro širší veřejnost, to je když se vám ve 2 hod. v noci pustí sama pračka a vy pak budete spát přes den.

J. Plzák 15.9.2014 16:55

Re: Skvěle sumarizováno.

Ještě poznámka.

To ale pořád ještě nebudou mít ten proud, kdy budou chtít, ale kdy si příroda vzpomene.

Ledaže by použili staré osvědčené "poručíme větru dešti".