25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mirek Šejna 25.4.2006 14:06

Ladislave,

ta mzda vzroste jen proto, že budou zrušeny povinné odvody na nemocenské pojištění a zůstane jen odvod na zdravotní pojištění. Dále se sníží odvod na sociální pojištění o 22%. Díky tomu opravdu vzroste čistá mzda. Ovšem za cenu toho, že některé lékařské úkony budete cálovat ze svého a že stát bude mít na výplatu současných důchodů o 22% méně peněz, tj. výpadek bude asi 68 mld kč ročně. Na ty důchody  a ostatní sociální poplatky si bude muset stát někde půjčit. 

Jinak já už teď počítám s tím, že tu 22% úsporu na sociálním pojištění, která mi zůstane na výplatní pásce, pošlu obratem do nějaké penzijní pojišťovny, abych si tak udržel důchodový standard, který mi dnes zaručuje stát. Takže rozhodně ty prachy nehodlám narozdíl od většiny idiotů, kteří nemyslí na stáří, utratit. Opticky tedy budu mít na pásce víc. Ve skutečnosti ale na denní útratu budu mít méně.

Divím se, že Vám tohle ještě nedocvaklo. Vlastně se nedivím.

Ladislav N. 25.4.2006 14:24

Re: Ve skutečnosti ale na denní útratu budu mít méně.

Při výši vaší hypotéky možná ano. ;-D A proč by tomu mělo být jinak?

Pokud se vládních dluhů a deficitů týče, bylo by serióznější poukazovat na ty skutečně vzniklé - viz ZADLUŽENÍ vládami ČSSD BEZ VIDITELNÉHO EFEKTU a nevymýšlet si dluhy, které ještě nevznikly. Na DLUHY jste vy, socialisté, vyhlášení "mistři".  Kdo  je bude splácet, už vás netrápí... (Viz Paroubkovy dluhopisy se splatností 55 let)

Pokud se důchodů týče, jsem pro, aby se každý, kdo na to má, postaral sám. Vy budete mít velký majetek s půjčkou dotovanou daňovými poplatníky, tak nemáte důvod si stěžovat. Proč by chudí měli doplácet na bohaté, jako jste vy? Nebo jste i příjmy závislý na daních ve státním rozpočtu (státní zakázky) ? ;-D

Vlali 25.4.2006 15:16

Ladislave

Přestože s Vámi většinou souhlasím (ne nutně vždy) nemáte tak úplně pravdu. Rozjezd ekonomiky něco stojí a ekonomika skutečně jede. Osobně považuji při poklesu kursu EUR a USD růst exportu v řádu desítek procent za velkou věc. Takže serioznější by bylo napsat část dluhu pohltil rozjezd ekonomiky ale zadlužení by mohlo být (například) poloviční kdyby se socani nebáli reforem (důchodová, zdravotnictví apod.). Napsat BEZ VIDITELNÉHO EFEKTU považuji za neseriózní. Venku je tak krásně.

Ladislav N. 25.4.2006 17:08

Re: Ladislave

"Rozjezd" ekonomiky má na svědomí transformace hospodářství z komunistického na tržní začátkem 90 let a jeho liberalizace. Socialisté provádějí pravý opak liberalizace, navzdory vstupu do EU... Viz index ekonomické svobody (ČR jako jedna z mála dosáhla zhoršení vlastního indexu, zatímco ostatní v EU-25 se výrazně zlepšují)

Ladislav N. 25.4.2006 18:34

Re: Re: Ladislave

Vaše BLÁBOLY O ZADLUŽENÍ VLÁDY jsou donebevolající hloupostí,

kterou vyvracejí mezinárodní hodnocení, na něž jsem dnes dával celou

řadu odkazů. Až si je přečtete, vložte odkazy své, ukažte nám, které "indexy lámou rekordy" ;-D - index ekonomické svobody to určitě není - a ten má přímou korelaci s výkonností ekonomiky!! Rekordní nezaměstnanost se začala snižovat? A co likvidace OSVČ, to taky začínáte počítat mezi administrativní úspěchy ČSSD?

Běžte se vycpat s vašimi ;-O nesmysly!

Jiří K. 25.4.2006 20:25

Oprava Ladislavových nesprávných přívlastků.

Naše zadlužení není astronomické ale jedno z nejnižších v EU a s rezervou splňujeme všechna kriteria, dluhová služba taktéž na snesitelné úrovni. (Chce to srovnávat - prostě tu krabičku sirek aby člověk měl měřítko co je astronomicé, co je běžné a co je malé).

Nezaměstnanost není rekordní ale podprůměrná v rámci EU a suverénně jedna z nejnižších v nových zemích.

Indexy - psal jsem o kapitálových trzích, takže řeč je o indexech pražské burzy a RMS - např. PX 50 či jak se to teď jmenuje. Jen tak mimochodem - oproti všem pesimistickým prognózám z dob vlád VK se pražská burza stala nejvýznamnější burzou v regionu a předstihla tedy i tu vídeňskou - to je kalamita, to je kalamita - svrab a neštovice, Argentina za rohem.

Kromě toho Vámi milovaného indexu ekonomické svobody, což je účelově vytvořený ukazatel jedné (no tak dvou) účelově vytvořené instituce (podobně i tzv. "den daňové svobody" počítaný LI - a i ten už vlastně začal couvat) je spousta jiných indexů ratingů a hodnocení od jiných, i mnohem renomovanějších institucí. Co že tu nedávno pohledával ten Wolfowitz?

Dám Vám radu Ladislave: Co je přehnané, je nevěrohodné.

Ladislav N. 25.4.2006 20:35

Bláboly socialistického fanatika

Astronomické zadlužení je vzhledem k počáteční hodnotě, kterou vláda ČSSD přebírala po předchozích vládách a stihla dluhy ZVÝŠIT ČTYŘNÁSOBNĚ ! Na letošní rok má "naplánováno" zvýšení státního dluhu o dalších 114 miliard Kč.

Tak už přestaňte plácat nesmysly a začněte ty dluhy splácet!! a ne jejich splácení odkládat na vaše děti, vnuky a jejich děti! Letos nás dluhy socialistů budou stát "jenom" 37 miliard Kč na úrocích!

Jiří K. 25.4.2006 21:14

Zase nepřesně, Ladislave.

1. Pokud byste měl pravdu (a Vy ji nemáte, viz. bod 2), tak ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický, zejména patří li konečná velikost stále ještě k podprůměru v oboru. Za astronomické bych pokládal cokoli zvětšené o řády. Zůstaneme li tedy u pravého významu a obsahu slov, český dluh astronomickým prostě není.

2. Počáteční hodnotu zadlužení pro vlády ČSSD uvádíte sice formálne správně, tak jak je to vykazováno v  oficiálních dokumentech jednotlivých SR, ovšem ta čísla na papírech neodrážela skutečný stav státních financí - bylo to jen takové Kočárníkovo kreativní účetnictví. 

On totiž již jeho nástupce (a bývalý stranický kolega) Ivan Pilip coby financministr v Tošovského vládě přiznal, že ve skutečnosti je dluh dvojnásobný  - tedy namísto oficiálně vykazovaných 180 mld ve skutečnosti cca 360 mld Kč. A to ještě tehdy zdaleka nebyli známi všichni kostlivci, kteří byli poschováváni ve všech těch českých inkasních, finančních konsolidačních a jakých agenturách, ve FNM a v bankovním sektoru, natož aby byli vymeteni či alespoň vymetáni.

Ladislav N. 25.4.2006 23:32

Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

ad 1) Astronomický je takový vládní dluh, který není schopna vláda sama splatit ve volebním období, v němž má mandát vládnout - a ani se o to nepokouší. Dokonce splatnost dluhů adresuje generacím, s nimiž už nebude mít možnost se fyzicky (za svého života) setkat.

ad 2) Blábolíte nesmysly. Přírůstek dluhů vlád ČSSD s předchozími vládami nijak nesouvisí, což prohlásil před časem i ministr socialistických dluhů Sobotka. Ostatně rozpočtová nedisciplinovanost je ČSSD vlastní a hlásal ji už váš "guru" Zeman dávno před nástupem do vlády...

Jiří K. 26.4.2006 0:06

Re: Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

1. Potom ovšem astronomickým dluhem byl již dluh druhé Klausovy vlády,neboť ta nebyla schopna splatit ani oněch oficiálních 180 mld, nemluvě o těch stovkách miliard zametených pod koberec a které postupně vylézaly na světlo boží. Navíc všechny vlády v Evropě tedy mají astronomické dluhy, většina z nich dokonce vyšší než jsou ty naše. Dlouhodobá splatnost státních dluhopisů je ve světě standardně používaným nástrojem.

2. Blábolíte Vy, on s nimi nemůže nesouviset, ty vytunelované a prošustrované stovky miliard prostě musí někde chybět. Sobotka nic takového neprohlásil - nebo snad máte odkaz? To je oblíbená dezinformace ODS, která se často odvolává na jakýsi roky starý materiál MF, který však nikdy nepředložila, takže není jasné, kdo se v něm o čem a jak vyjádřil.

Ladislav N. 26.4.2006 12:06

Re: Re: Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

Klausova vláda byla vládou reformní a dělala vše pro to, aby deficit svého hospodaření minimalizovala. Skutečnost, že někde jinde dělají socialistické vlády astronomické dluhy, které nejsou schopny ani v dohledné době splácet, rozhodně není důvodem, proč by se měl stejný postup doporučovat pro ČR. Je vám snad vzorem krach státních financí argentinského typu? Je nepopiratelným faktem, že už Zeman a jeho vláda (ČSSD) měla programově v plánu zvýšení státního deficitu a "pumpování" (jak to sami nazývali) peněz do ekonomiky.

Splatnost vládních dluhopisů 55 let (Paroubkův loňský deficit řádu 70 mld. Kč) rozhodně není "ve světě standardně používaným nástrojem" a vydání dluhopisů s touto dobou splatnosti vyvolalo na kapitálovém trhu údiv. Rozhodně však vypovídá o tom, že ČSSD dluhy produkuje a nehodlá je (v době svého fyzického života) splácet. Jasný systém "Po nás potopa".

Prokažte vaše tvrzení, že dluhy vlád ČSSD mají základ v hospodaření vlád předchozích - pomocí číselných údajů a odkazů, odkud jste je čerpal (doporučuji MFČR). Předpokládám, že najdete i po osmi letech vlády ČSSD vysvětlení, proč na rok 2006 naplánovala vládní deficit 114 miliard Kč a přitom má své "kostlivce ve skříni" v podobě vládních záruk, potenciálně prohraných arbitráží a mnohamiliardových finančních náhrad včetně prohraného sporu ve Štrasburku v kauze "ČR vs. majitelé nájemních bytů s regulací nájemného"... ;-P

Ladislav N. 26.4.2006 12:29

Re: Re: Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

"...Potom ovšem astronomickým dluhem byl již dluh druhé Klausovy vlády,neboť ta nebyla schopna splatit ani oněch oficiálních 180 mld..."

Potíž vaší (naprosto nesmyslné a hloupé) argumentace je v tom, že Klausova vláda při nástupu "zdědila" po vládě předchozí - komunistické - taky jenom těch 180 miliard vládního dluhu, tudíž k němu nic nepřidala (Klaus: 180/220 mld.Kč ), zatímco ČSSD má dnes "na krku" 800 miliard deficitu a neustále jej zvyšuje tempem řádu bezmála 100 mld. ročně. Jenom úrok z vládního dluhu zaplacený letos (37 miliard) je vyšší, než nárust dluhu Klausových vlád za celé období, kdy za finance nesl odpovědnost...

Jiří K. 26.4.2006 16:34

Re: Re: Re: Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

A co Ladislave těch dalších podkobercových  180 mld Pilipem přiznaných v roce 1998?

Ladislav N. 26.4.2006 19:04

Re: Re: Re: Re: Re: ani zvětšení čehokoli na čtyřnásobek si nevyslouží přívlastek astronomický

Ukažte mi na číslech (MF, ČSÚ apod.) , kdy a kam je vláda ČSSD zaúčtovala do rozpočtu, resp. "do vládního deficitu". Pokud to nedokážete, vymýšlíte si.

A nezapomeňte také, že vláda ČSSD získala stamiliardové částky z privatizace, které utratila. Tyto příjmy měly být použity na transormační náklady vlády. K tomu navíc ještě ČSSD vytvořila obrovské dluhy.

Báječný život  na dluh, viďte? "To jsme se měli dobře!..." ;-D

Ladislav N. 25.4.2006 19:37

Re: Ladislave (Omluva pro "Vlali")

Omluva pro "Vlali", předchozí text byl psán jako odpověď na: Autor: Jiří K. IP: 193.179.2.xxx Datum: 25.04.2006 17:45 - mám ale potíže s tímhle idiotským diskusním formulářem, tak jsem to nakonec vložil omylem  jinam...

*******************

Ad.: Vlali - Export není přece žádná zásluha ČSSD. Nebo ona snad něco vyváží? ;-D Nebo to je vliv vstupu do EU a odbourání bariér na hranicích?

Mě zajímají zásluhy ČSSD, ne výsledky, které jsou "na dluh za půl bilionu" a na úkor příštích vlád, nebo "navzdory" politice ČSSD... Schválení nemocenských náhrad z kapes podnikatelských subjektů... To je, panečku, "zásluha" jako Brno! 8-o

jonáš 25.4.2006 13:18

Re: Tedy Doktore,

To neni nesmysl, to jsou detaily implementace. Obvykle se uváděj co nejmenšim písmem až na čtvrté straně docela dole ;-D

hodne neRath 25.4.2006 13:27

jonasi

nevsiml jste si ze v Doktorove argumentaci chybi jedine cislo?

Presto mu tak hezky verite....

jonáš 25.4.2006 14:03

Re: jonasi

Čísla najdete v té kalkulačce -- a 20 * 87 je opravdu míň než 15 * 135 ;-)

Ladislav N. 25.4.2006 12:19

MLŽENÍ nicku "Doktor" - typický příklad dezinformace tohoto "autora"...

"Doktor" napsal: "...Příklad - v Polsku snížili spotřební daň z pohoných hmot. Koncová cena pro spotřebitele se ani nehnula..."

Ten příklad je, milý "Doktore", správný (a už jednou jsem vás na to upozorňoval), pokud jej uvedete do správných souvislostí.

Souvislost je ta, že v době prudce rostoucích cen ropných produktů Poláci snížili spotřební daň a cena pak dále nerostla. Porovnání si proveďte nákupem 40 litrů paliva (nafty, benzínu apod.)  v Polsku a 40 l téhož paliva v Česku. O výsledku porovnání (kurzovním přepočtem polské ceny na Kč)  nás informujte a pro jistotu uveďte, kde přesně jste palivo nakoupil a kolik byla cena za 1 litr. ;-P

Doktor 25.4.2006 11:47

Mlžení

Tak jsem si vzal kalkulačku a trochu započítal.

1. Pokud by byla zavedena rovna 15% procentní daň tak pak já, ze svého silně nadprůměrného platu zaplatím na daních paradoxně více než nyní. Ušetřím na sociálním pojištění (o dost více než je nárůst daně). Logická otázka - z čeho se budou platit důchody?

2. Pokud stoupne DPH z 5 na 15% pak zcela jistě stoupnou ceny o 10%. Pokud klasne DPH z 19 na 15%, pak možná klesnou ceny o 4%. Příklad - v Polsku snížili spotřební daň z pohoných hmot. Koncová cena pro spotřebitele se ani nehnula.

Je třeba si uvědomit, že třeba v oblasti energií, tepla či telekomunikací žijeme v prostředí ovládaném monopoly (přirozené, či kartelové).

Ladislav N. 25.4.2006 12:05

Re: Mlžení

"Doktore", vám ta kalkulačka v ruce není vůbec k ničemu. Jak jste nás opakovaně přesvědčil (např. v kauze "marže lékárníků" a jejich "nehorázné výše"), bez zvládnutí základů matematiky a logického myšlení můžete do kalkulačky klofat cokoli, co vás napadne. Vaše interpretace výsledku je ale vždy nesmysl.

jonáš 25.4.2006 12:09

Re: Re: Mlžení

Tak ty dvě interpretace zkuste rozstřílet svými neotřesitelnými logickými argumeny, milý slave.;-)

Ladislav N. 25.4.2006 12:27

Re: Re: Re: Mlžení

"Doktorovy" bláboly má občas smysl výběrově odhalovat. Vysvětlovat komunistovi, jak funguje trh, je marná snaha. Viz jeho "monopoly" a růst cen energií ve světě. Přitom např.  převažující položkou ceny ropných paliv jsou (neustále rostocí) daně odváděné státu, jako do "černé díry"... Minule psal, že když bude vládnout ODS, klesne mu plat o 30%... ;-D

jonáš 25.4.2006 13:18

Re: Re: Re: Re: Mlžení

Zatim jste sem mrsknul jen dvě slepý prskavky ;-)

Ladislav N. 25.4.2006 13:36

Re: Re: Re: Re: Re: Mlžení

Možná jenom neumíte číst příspěvky seřazené podle data vložení... ;-P

jonáš 25.4.2006 14:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mlžení

Ani snad nemusim umět všechno :-P

hedne neRath 25.4.2006 12:12

hezke Mlžení Doktore

1) Vase tvrzeni nelze overit ani vyvratit, neb neudavate zadna vstupni data

2) Duchody se plati z rozpoctu, neni zadny "oddeleny" fond

3) davno jiz plati trzni ceny - takze vyrobci a prodekci promitnou zmeny dle vlastni volby.

Ostatne ani dnes nikomu nic nebrani zvednout cenu o 10%... proc se tak nedeje ponecham Vasi uvaze.

Mirek Šejna 25.4.2006 12:51

hodně ne Rathe

uvedu Vám příklad z mého loňského průměrného hrubého příjmu zhruba 60 tisíc:

za 60000 hrubého je daň z příjmu 12469 kč. Já mám ale hypotéku a životní připojištění. Obojí si mohu odečíst ze základu daně, takže teď v dubnu mi stát vrátí asi 55 tisíc (4583 měsíčně). Takže loni jsem platil z hrubého příjmu 60 tisíc daň 12469-4583=7886 kč.

Při Tlustého tlusté rovné dani budu mít daň 12150 kč. A protože odpočet úroků z hypotéky a soukromého připojištění bude zrušen, budu mít vyšší daň z příjmu, než mám dnes. Ověřit si to můžete na http://www.ods.cz/volby2006/kalkulacka/ . Nebo že by dříve-soudruh Tlustý mlžil?

hodne neRath 25.4.2006 12:56

pane Sejno

Vy nam proste rikate, ze prestanete byt selektivne dotovan z dani ostatnich, vetsinou chudsich nez VY, obcanu.

Mne to pripada docela spravne....

Mirek Šejna 25.4.2006 13:08

ne Rathe

No, já budu za Tlustého platit asi o 50% vyšší daň z příjmu. Vy chudší budete na tom úplně stejně nebo ještě hůř. Pokud máte dnes hrubého kolem 30 tisíc, napálí Vám dřívě-soudruh Tlustý o 46% vyšší daň. Takže na tom nebudete o moc lépe. Při hrubém příjmu 20 tisíc odvedete do Tlustého pokladny o 115% vyšší daň z příjmu. Takže já bohatý na tom sice budu hůř, ale pořád podstatně lépe, než ti, co vydělávají o polovinu méně.

A jinak se jděte vycpat s tím Vašim přiblblým tvrzením, že mě chudí dotují. Já sice platím díky odpočtu méně, ale pořád víc, než většina chudších. Takže dotuji já ty chudší, protože za ty mé daně mám od státu stejný servis, jako ti chudší.