23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sedlák 23.8.2006 9:59

Spravedlivá rovná daň

Spravedlivá rovná daň není procentem z příjmů, ale pro každého stejná roční platba. Všichni "používáme" stát přibližně stejně a ne v procentním poměru a všichni máme stejné žaludky (jak nás poučili soudruzi). Co, ti co na to nemají? Nemají nárok na státní služby (používání komunikací, ochranu policie apod.). To je zákon přírody, přežijí jen ti nejsilnější. Lidská společnost je také součást přírody, nebo snad ne? Proč se mámě v rámci jakési shora nařízené sociální solidarity "utopit" všichni.

Švrk 23.8.2006 9:49

Nezlobte se!

Projevilo se vaše skryté inženýrství lidských duší. O jaké společnosti to mluvíte? Celá nespravedlnost dnešních poměrů trhu práce trhu šeobecně a daňových systémů specielně je zakódována právě tím, že "společnost" , tedy stát, odbory, nesmyslné tripartity a pod. reguluje trhy a trh práce především i s příslušnými daňovými systémy. Mluvit a hlavně jednat jménem "společnosti je jednak nafoukanost,  jednak neznalost, spíše však snaha si urvat svůj kus moci a prostředků pro svoje potřeby. Jak chce regulátor, ať je jím již kdo chce, odhadnout, předem určit a vypočítat a ovlivnit ty miliardy interakcí, které se na trhu v čase odehrají a kde sopntánně vzniká prostředí, které pak alokuje prostředky a  mimo jiné určuje i cenu práce?? Takovéto plánování ekonomiky a všeho okolo jsme tady již měli my, sousedé na severu a východě a nyní se o ně pokouší i EU a je to cesta k nižšímu růstu v nejlepším případě, k stagnaci v lepším případě a k zhoršování ekonomiky v horším, ale nejreálnějším případě. Svět se nekomplikuje trhem, svobodou a globalizací obého, ale právě uplatňováním názorů, jaké milý autore hlásáte. Spravedlnost rovné daně pak spočívá v tom, že to je nejjednodušší a pro všechny platící pravidlo a jeho absolutní výše s tím nemá co dělat. 

marek 23.8.2006 9:48

to ti nestačí?

Peníze které nám stát zabavuje se vyjadřují procenty!To Vám nestačí,že 15% z 10 000 je méně než 15 % ze 100 000.A CO Daň z přidané hodnoty a spotřební daň?

RomanL 23.8.2006 9:32

Re: Re: Prdlačky

Muslimové už se smějí... ;-D

Lada 23.8.2006 9:03

xxx

Nevidim duvod brojit proti rovne dani, protoze dnes je ve skutecnosti  take rovna dan a to 32%. Jelikoz se jiz mnoho let neupravovaly hranice pro prechod na vetsi zdaneni, ale platy se v tomto obdobi nekolikanasobne zvetsily, plati dnes z casti mzdy 32% dan i ten kdo ma prumerny vydelek. Pujde-li to tak dal, bude se za par let platit 32% i z minimalni mzdy. 

LisakFOX 23.8.2006 9:02

Hlas závisti a vlastní neschopnosti...

jk 23.8.2006 9:00

Re: Re: Oni ti naši levičáci stejně neumějí trojčlenku a procenta....

U Vás je samozřejmě i obvyklé nic nedělat a pobírat dávky.

jk 23.8.2006 8:58

Houda neumí počítat?

15% z  100 Kč je 15 korun.   15% z 200 Kč je 30 korun. Je to snad stejné číslo? V tomhle státě je možné úplně všechno. Fuj

Saša 23.8.2006 8:57

Takový levicový mudrlant

by si měl občas přečíst insertní rubriky, aby viděl, po jakých profesích je skutečně poptávka a jakých je naopak nadbytek.

A mzda zaměstnanců se odvíjí v soukromém sektoru od toho, nakolik je kdo nahraditelný a jak rychle. A příjem podnikatelů se odvíjí výhradně od jejich schopností příjem si zajistit, ať již přímo či využitím jiných lidí. Rovná sazba daně je pro obě kategorie - zaměstnance i zaměstnavatele - v soukromém sektoru zjevně a nepochybně spravedlivější než regresivní sazba, která je nemorální již pro svůj demotivační účinek a vybízení k machinacím a účetnímu manévrování...

A platy zaměstnanců ve veřejném sektoru se platí z výtěžku daní lidí ze soukromého sektoru a proto je v teoretické rovině samotné jejich zdaňování dost nesmyslné, neb jde o daně z daní. V praktické rovině je dost dobře ze souboru daňových poplatníků vyjmout nelze, ale progresivní  sazba daně je v této skupině lidí vrcholně absurdní.

Haui1 23.8.2006 8:45

Re: spravedlnost a daně

A tuhle kravinu jste přečetl kde?

nalevo 23.8.2006 8:35

Re: Oni ti naši levičáci stejně neumějí trojčlenku a procenta....

jen jestli vy dostatečně rozumíte důsledkům rovné daně:))),

opravdu si myslíte, že například manažerské platy velkých společností mají být daněny 15% a zdravotní a sociální pojištění by se mělo platit pouze do určité výše?

to není o závisti, to je o rovnostářství nikoli vypjatém, ale v evropském chápání obvyklém:)

Malý Aston 23.8.2006 8:27

Re: Není to tak jednoduché

Souhlasím,tato závist je nosným programen některých politických stran a občané žijící 41 let v tomto systému tvoří podstatnou část voličské základny těchto stran.Z důvodů,aby jsem nebyl napadán,tyto strany nejmenuji ale oni jsou pořád v zajetí toho Marxe. Bude to potřeba vydržet tak dvě až tři generace. A kde budeme my? Na hřbitově.

Ladislav N. :-))) 23.8.2006 8:20

Oni ti naši levičáci stejně neumějí trojčlenku a procenta....

...tak těžko chtít po autorovi článku, který nechápe princip rovné daňové sazby a na spravedlnost má názor poněkud nejasný, aby text měl hlavu a patu.

Faktem je, že název "rovná daň" byl zvolen hloupě (s ohledem na politické souvislosti ČR) a rudými propagandisty je zneužíván jako strašák.

Ladislav N. :-))) 23.8.2006 8:14

Re: jo mili drazi, potreboval jsem udelat web stranky

Až vám ten web po pár levných "inovacích" přestane pořádně fungovat, tak přehodnotíte své postoje. Na pravidelné aktualizace zřejmě nemyslíte vůbec. Ale kdybyste kontaktoval nějakého studentíka, určitě by to udělal i za polovic ceny, kterou budete platit v zahraničí... ;-D Ale z ruky do ruky...

Aleš P. 23.8.2006 8:12

Re: Prdlačky

S poslední větou souhlasím.Už dnes lezou ze škol jen managero, ekonomové a právníci.Jsem zvědavý kdo potom bude prodávat,opravovat,vyrábět,když všichni budou jenom řídit.cca do 10 let zde bude spusta pracovních míst.

hana nov 23.8.2006 8:02

Není to tak jednoduché

RvPokud je rovná daň daná procentem, je ona progrese, které se dožadujete jako vyjádření sounáležitosti, daná obsolutní částkou vybrané daně. 15 % ze 100 je méně než 15 % 1000! A pokud použiji Váš příklad, klempíř nedává souhlas s platem lékaře proto, že si ho váží, ale zejména proto, že práce lékaře je náročnější nejen na míru vědomostí, ale také míru zodpovědnosti, která se promítá nejen do prožitků (např. stresu), ale také do volného času (nejde myslet na profesní problémy jen v rámci pracovní doby) atd. Myslím, že naše společnost je natolik poznamenaná rovnostářstvím (a to nejen z dob komunistické éry), že lepší materiální postavení druhých, byť dosažené vlastním poctivným a k druhým ohleduplným počínáním, bude ještě dlouho předmětem skryté závisti.

lerak 23.8.2006 7:55

Ano, z pohledu bohatých

Proč by chudší neměli zaplatit za bohatší,když už na ně i vydělávají?Autora i ty,kteří ji prosazují bych zcela netolerantně,za peníze které si "vydělali" živil za státní prachy, v některém z odpovídajích zařízení.

Berka 23.8.2006 7:55

Re: Zase jeden, co nechape pojem rovna dan

Plně souhlasím.

Charlie 23.8.2006 7:54

Re: Zase jeden, co nechape pojem rovna dan

R^

janp 23.8.2006 7:42

Stejne neni rovna, tak co.

No, kdyz se nad tim zamyslite, tak diky odpocitatelnym polozkam ze mzdy - deti atd NENI rovna dan rovna, nepocina na nule, ale je posunuta. Takze i pri dani treba deset procent zaplatim z 10 000 tisic (po odecteni 5000 Kc nezdanitelnych) 500 Kc a ne tisic a ze 1000 Kc prijmu nic......   liberte, egalite, fraternite..... a jak ty hlavy pak litaly, ze?

Pavla B. 23.8.2006 7:40

Re: Plně uznávám předloženou kritiku DANĚ Z HLAVY. ODS ovšem navrhuje rovnou daň...

IMHO autor článku dělá blbýho záměrně.

Daň z hlavy by ovšem musela být nejmíň 5.000 Kč měsíčně, nikoliv ročně.

Petr Kohout 23.8.2006 7:26

Plně uznávám předloženou kritiku DANĚ Z HLAVY. ODS ovšem navrhuje rovnou daň...

Pro vaši informaci: daň z hlavy - každý platí STEJNOU daň (třeba 5.000 ročně) od bezdomovce po milionáře. Tato daň není vůbec solidární a článek jí oprávněně kritizuje. Ovšem zcela pitomě používá chybný název "rovná daň".

Rovná daň: každý platí STEJNOU ČÁST svých příjmů (například 15 Kč z každé stokoruny. Autor článku si ovšem nevšiml (nebo nechtěl všimnout) že při platu 10.000 Kč je to 1.500 a pro plat jeden milión už více - 150 tisíc K4. Tato daň je solidární, dokonce velmi. ZEjména, když vezmeme v úvahu i odečitatelnou položku a lidi s platem do 5.000 tedy neplatí nic.

Progresívní daň - příjem nad určitou částku (třeba 25.000 měsíčně) obvykle odevzdáváte skoro celý. Důsledky:

- nikdo se nenamáhá mít větší příjem, proč by makal na duo Paroubek + Bohuslav Sobotka

- rozdíl mezi "rovnou" a "progresívní" daní pohltí náklasdy na spousty úředníků, kteří tenhle složitý systém obsluhují. Obvykle však úředníci (i za předpokladu, že pracují pilně a poctivě, jako že obvykle takový opravdu jsou) stojí mnohem víc, než zisk z "progresivity".

bd 23.8.2006 7:24

Re: spravedlnost a daně

Krásný, silný, inteligentní - k předpokládanému úspěchu to jsou jen podmínky ne zcela nutné,  tou nejnutnější podmínkou je píle a vědomí, že pro úspěch musím něco udělat.

Solidarita je jistě správná věc, nic se ale nemá přehánět. Dnešní způsob solidarity, který produkuje lidi (a to mnohdy krásné, silné, inteligentní) s vědomím, že nemusí dělat vůbec nic, je cestou do pekel.

Papouch 23.8.2006 7:21

Re: jo mili drazi, potreboval jsem udelat web stranky

Za to srovnani cen webdesignu podekujte mistnimu "spravedlivemu" 60% zdaneni pracovni sily, to v Indii ani Cine nemaji. Taky obvykle neresi autorske pravo, takze hrozi, ze se o ten webdesign (vizual nebo skripty) casem ozve puvodni majitel.

A web, to neni jen vyrobeni. V TCO (celkové ceně vlastnictví) jsou taky obcasne updaty + udrzovani v provozu + reseni problemu - a ty si po par letech vyzadaji vic penez, nez ten pocatecni navrh.

bruno 23.8.2006 7:14

k rovné dani :

Toto je názor socialistický až komunistický. Proč by měl člověk schopný a tvrdě pracující, třeba živnostník bez nároku na placenou dovolenou, nemocenskou atd. přispívat více jen proto, že díky svému úsilí více vydělá?Vždyť on když víc vydělá, stejně platí na dani víc!!!  Vámi  a KSČSSD navrhovaný systém není ani motivační, čím více vydělám, tím více zaplatím na dani, a ještě k tomu s progresívním nárůstem, tak budu hledat cesty jak zisk rozložit, příp. založím firmu v zahraničí a budu možná úplně bez povinnosti daně, rozhodně vůči ČR nebo budou ceny zase jak bývalo s dokladem a bez dokladu. Tak komu to v důsledku prospěje?

nalevo 23.8.2006 7:03

Re: Spravedlnost?

"každé "narovnávání" v historii vedlo k drastickým důsledkům."

to není pravda, protože celá historie je o "narovnávání", ke katastrofě vede pouze snaha o úplnou eliminaci nerovnosti:)

ll 23.8.2006 6:59

Spravedlnost?

Co má spravedlnost společného se sazbou daně nevím. Jen vím, že jsou si lidé od přírody nerovní (což je nespravedlivé) a každé "narovnávání" v historii vedlo k drastickým důsledkům.

nalevo 23.8.2006 6:48

spravedlnost a daně

Mluvit o spravedlnosti a trhu je nesmysl, příroda není spravedlivá, je možná účelná :)

Teprve člověk skrze hodnotové soudy přináší pojem spravedlnosti a toto realizuje například i pomocí daní:) Je přeci evidentně nespravedlivé že se lidé rodí krásní a ošklivý, silní a slabí, více a méně inteligentní. Rodiče si nevybírají a přeci jedni jim dají více do života jiní méně, čímž nemyslím jen statky hmotné.

A zde nastupuje společnost, která tyto nerovnosti skutečně částečně nivelizuje. A tato nivelizace je dána společenskou smlouvou, jejíž tvorba je jedním ze základních úkolů demokratických mechanizmů:)

Jak prosté :)

tich@dohoda 23.8.2006 6:46

jo mili drazi, potreboval jsem udelat web stranky

tak jsem kontaktoval pat web design studii v CR, rekl bych, ze na to jaka je v oboru konkurence, si mladenci dost nadsadili/vsichni/, dokonce i takovi, co tomu rozumi mene nez ja, tak jsem si ten web nechal udelat v cizine/jen jsem jim dodal ceske texty/. ZA 20% pozadovane ceske ceny. Za chvili bude web designeru stejne jako kucharu nebo mechaniku, no a platy tomu budou odpovidat, trh postupne srovna vse, nekdy to trva, ale na kazdeho vetsinou dojde. Treba tak, ze nemocnice zmestna radsi chirurga z Indie, co ma rozumnesi pozadavky. Zdravim vsechny :-)

?? 23.8.2006 6:42

Re: Re: spravedlivé?

OMLUVA : Uvedený článek  /Právo žen"/ je  v oddíle SPOLEČNOST. !R^