Pondělí 28. dubna 2025, svátek má Vlastislav
  • Premium

Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

• schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuse

NAD DOPISY ČTENÁŘŮ: Loupež, vražda, výpalné a ekonomie

Daně obohacují výběrčího a jeho komplice, ochuzují plátce.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

KA

K83r79e98i80d37l 68A98.

4. 1. 2025 17:57

Já ale neříkám, že by nemělo být vlastnictví pozemků. (To šlo skutečně někdy v dálném pravěku.) Upozorňuji jen na určitý rozpor v liberální ideologii, která podle mě vysvětluje princip vlastnictví, resp. jeho původ, chybně.

0 0
možnosti
MG

Podle mě práce není přirozená činnost. Existence majetku také není přirozená, je to důsledek určitého společenského uspořádání. I směna jako taková není úplně přirozená. Přirozený stav je podle mě skutečně válka všech proti všem, tak funguje většina zvířat mezi sebou. Tento přirozený stav je v rámci společenského uspořádání upraven do nějaké přijatelnější formy, ale jeho podstata je stále stejná, pouze forma se mění.

Liším se od většiny účastníků debat tím, že jsem prožil většinu svého dospělého života ve Francii. Zde je obsah společenského a ekonomického myšlení úplně jiný než u nás. Vedle západního myšlení mi připadá úroveň českého myšlení jako velmi zjednodušená a zastaralá. Jinými slovy, úroveň debaty u nás celkově je velmi nízká. Na Západě se sice šíří hodně různých nesmyslů, ale debata je celkově na podstatně vyšší úrovni. I debata týkající se mezinárodní politiky je u nás velmi mizerná a podle toho taky působíme v zahraničí.

Příspěvky Modrého ptáka na mě celkově působí jako naprosto neodborné, nicméně formulované takovým způsobem, aby odborně působily. Autor sebevědomě prohlašuje odborným jazykem myšlenky, na kterých odborného není vůbec nic. Je však vidět, že je sečtělý a že prostudoval určitým způsobem nějako odbornou literaturu. Osobně nemám chuť pročítat tyto články do hloubky a poukazovat na všechny chyby a nepřesnosti, které tyto články obsahují.

1 1
možnosti
IB

I27a57n 87B90i23k24k37h33u

5. 1. 2025 12:18

No zrovna u nás taky žádný pozemek skutečně vlastnit nemůžete. Cokoliv s ním chcete udělat musíte si vyžádat svolení skutečného vlastníka kterým je stát a to není žádné vlastnictví.

Právnický termín zní že pořízením pozemku si kupujete "právo k trvalému užívání v souladu se zákonem", tedy ne vlastnictví.

Všechno nalezeno na vašem pozemku (třeba poklad), všechno od půlmetru pod zemí dolů a všechno nad par desítek metrů nahoru je státní. Stát určuje komu můžete a komu nemůžete zakázat vstup na vlastní pozemek, co můžete postavit a za jakých podmínek...

0 0
možnosti
ZL

Blbina. Majitel pozemku mi nedrží u hlavy pistoli. Kdybych nechtěl, ten pozemek si prostě nepronajmu.

0 0
možnosti
MG

To by byla pravda, kdyby si takto pozemek obsadil jenom jeden majitel a kolem by byly volné pozemky. Ale pozemky si lidé rozebrali všechny. Každý člověk potřebuje k životu nějaké místo a bez tohoto místa zahyne. Kolektivně tedy majitelé pozemků skutečně drží každému člověku pistoli u hlavy. Každý člověk je nucen někde platit nějakému majiteli pozemku výpalné za to, aby mohl vůbec přežít.

Podobně je tomu u většiny služeb a zboží. Člověk sice nemusí zaplatit konkrétnímu dodavateli, ale nějakému nakonec zaplatit musí, aby nezemřel. Pokud bezdomovci jeden majitel nepronajme byt, podle Vás prostě zajde k jinému. Ale bezdomovci nepronajme byt žádný majitel. Podobně to může být u pracovního místa. Existují lidé, které nikdo nechce zaměstnat, a tito lidé nemají žádnou možnost se ze své situace dostat. Takto funguje lidská společnost všeobecně. Formálně sice existuje svoboda, ale člověk svobodný ve skutečnosti není.

Ve Francii funguje formálně svoboda slova. Ale na každém fóru si organizátor stanovuje vlastní pravidla, která tuto svobodu slova omezují. Argument, že každý může najít fórum, na kterém se může vyjádřit, je nesprávný. Kolektivně obvykle skupiny lidí svůj obor činnosti zcela kontrolují. A tuto svou moc zarputile brání. Francouzské odbory jdou tak daleko, že tištěné noviny musí nakupovat papír pouze u odbory schváleného dodavatele. Pokud majitel novin nakoupí papír jinde, vypukne stávka a noviny zaniknou. Ve francouzských přístavech podobně odbory kontrolují, kdo je zaměstnán a kdo není. Výsledkem je, že lodě se francouzským přístavům vyhýbají.

0 0
možnosti
ZL

Majitel čehokoliv, samozřejmě včetně pozemku, to pronajme pouze tehdy, pokud se mu to vyplatí. Nájemce se stane nájemcem jen tehdy, pokud se mu to vyplatí.

Odboráři, kteří diktují svému zaměstnavateli, kde může nakupovat, si řežou větev pod vlastním zadkem, protože mu neumožňují hledat dodavatele vhodnějšího pro prosperitu podniku a zlepšujícího tak jistotu zaměstnání a výši výplaty.

Fórum s pravidly diskuze je stejně v pořádku, jako požadavek na pozvánce na oslavu na přiměřený oděv (klidně smoking). Docela dobře se pod to vejde i požadavek, aby se v diskusi o dámské módě neřešily motorky.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz