19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

MROŽOVINY: Tři „zelené“ příklady z matematiky

Původně jsem předpokládal, že tento příspěvek vyjde jako obvykle v sobotu, ale rozhovor s prof. Ing, Janem Mackem, DrSc., uveřejněný včera na NP, mě přiměl uveřejnit příspěvek co nejdříve. Sice jsem pouze jen emeritní Ing., ale počítat ještě umím, takže to, co následuje, nejsou „nadsazená čísla“, aby mi „něco“ vyšlo. Nechť posoudí každý čtenář sám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 6.1.2021 12:46

Ta rekuperace je absolutní nesmysl. Je zcela ZANEDBATELNÁ.

Z. Lapil 6.1.2021 18:34

Ne tak úplně. Pravda - lokomotiva není auto, ale řeč je o 25%, na trati Praha - Svitavy až(!!!) 300 kWh.

http://www.strojvedouciplzen.cz/index.php?page=menu&id=141.

Žádný aeronet - dostanete se tam mj. k podrobným technickým popisům lokomotiv a komentovaným fotografiím. Baví-li vás vlaky aspoň nepatrně, doporučuju: http://www.strojvedouciplzen.cz/index.php?page=fotografie&id=16836.

D. Bokr 6.1.2021 0:39

Musím zcela souhlasit s autorem tohoto článku. Jsem také elektroinženýr a také tvrdím, že elektromobilita je naprostá šílenost a zvrácenost. Dokonce si dovolím tvrdit, že to je naprostý technický analfabetismus. Bohužel Evropa a zejména její vrcholové instituce Evropské i národní jsou plné těchto analfabetů. Dnes a denně se to odráží v jejich prohlášeních i konkrétních krocích.

Už delší dobu prohlašuji, že současný svět se zbláznil. A to nejenom v té elektromobilitě.

J. Strakoš 6.1.2021 5:48

Elektromobilitu, prosazovanou současnými způsoby bez ohledu na realitu, považuji také za cestu do pekel, o které se budou jednou děti učit v dějepisu a smát se, jako se my usmíváme při čtení o malých, vesnických pecích na železo v Číně.

Nicméně úplně bych elektromobilitu nezatracoval - pro některé specifické případy má podle mne smysl - viz např. lidé, kteří si dnes kupují nedotované el. skůtry. Takže pro cesty do zaměstnání na pár km, v případě, že máte garáž (nebo jinou přípojku), to může být alternativa.