18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

METODA AIE: Jak uspořit ve státním rozpočtu

Metoda AIE (Applied Information Economics), jejímž autorem je Douglas W. Hubbard, je jednou z možností, jak zkvalitnit rozhodovací proces v případě, že klíčová rozhodovací kritéria jsou zatížena značnou nejistotou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Roldan 26.10.2022 13:36

Přesně!

L. Zídek 25.10.2022 15:55

Šetřit náklady státu, znamená vyházet škodlivé pijavice přisáte na něm a přijít o své voliče.

P. Sura 25.10.2022 13:16

A to jste si ještě nevšiml, že to vím?? :-)

R. Langer 25.10.2022 13:09

Vždyť máte naprostou pravdu, to se prostě vyvrátit nedá! R^ ;-D

F. Kusák 25.10.2022 12:57

Kdo něco ví o entropii v informačních biologických systémech, zůstává k takovým změnám velmi skeptický. Jde to, ale musí dojít k zásadní krizi a následné k totální reorganizaci. Lépe je ovšem číst si v Bibli, konkrétně v Knize Kazatel.

P. Sura 25.10.2022 12:32

Je to sice pěkné, ale dlouhé. A přitom jak ušetřit co nejvíc nám ukazuje zatím nejvlezlejší reklama z pytle Mall-cz. Nejvíc uštříte tím, že co nejvíc utratíte -JUHŮŮŮŮ !!

Takže ušetřit při používání plynu a elektřiny se dá nejvíc, když jsou obě komodity nejdražší !! Když jsou levné, nemá to cenu. Počítejte se mnou - ušetřit za 1 MWh při ceně 2500,-Kč je přece nejmíň 3x míň, než ušetřit za 1MWh pči ceně 7500,-Kč. To mi nevyvvrátíte !! JUHŮŮŮŮ!!

J. Machotka 25.10.2022 9:52

V první fázi by se jednalo o sběr a zveřejnění anonymizované podoby dat. Možným kandidátem pro realizaci je již existující registr práv a povinností, ale v případě aplikace jen na vybraný segment může být efektivnější mít nějaké jednodušší dočasné řešení.

Pro tvorbu statistických modelů máme poměrně velkou institucí, ČSÚ. Pokud by při realizaci chtěli využít zkušenosti odjinud, předpokládám, že by se jednalo o nějakou formu konzultace.

P. Hatina 25.10.2022 9:11

To máte jistě pravdu, ale to je spíš dotaz na pana Machotku, jak on si to představuje. Protože, pokud měl snad ten nápad, že by nějaká analytická firma dostala plný přístup do všech státních evidencí, a v nich se mohla hrabat a analyzovat jak se jí zlíbí, tak na to ať s klidem zapomene. Možná to jde v té Keni, ale u nás teda ne..

F. Navrátil 25.10.2022 8:13

Nejméně dvě desítky let probíhá hra na digitalizaci státní správy. Slibuje se od toho snížení úředníků o 10 procent. Ovšem háček je v tom, že se počet zaměstnanců úřadů musí zvýšit o 20 procent, protože digitalizace má své personální náklady.

J. Kohout 25.10.2022 7:44

Ono se data ukládají, ale nespojují. Jako OSVČ je potřeba podat přehled pro ČSSZ (součást státní správy), kam se nakopíruje (doslova) několik polí z Daňového přiznání ...

P. Hatina 25.10.2022 5:55

Jestli bych si dovolil něco namítnout, ono by se dalo diskutovat, o tom zda státní správa při svých procesech tyto metody (pod různými názvy) dávno nepoužívá.

Jak u závěru stojí "..Metoda AIE samozřejmě něco stojí – bude třeba sbírat, uchovávat a analyzovat data, " - jenomže přece každý ví, že tato data ve spíše nadměrném množství musí už subjekty státu, státním úřadům poskytovat. Jak ty jemu podřízené, tak i samostatné. A taky by se dalo dohledat, že na ministerstvech určitě pracuje řada analytiků, jakož je i najímána řada různých analytických firem, že politici mají k dispozici poradce, kteří si mohou ta výše zmíněná existující data nechat zpracovat na kompjútrech dle libosti.

Ovšem má to řadu zádrhelů. Už ten první ta míra nejistoty se tím sice sníží, ale pořád zůstává, a bohužel, těch nežádoucích synergických efektů je příliš mnoho .

Poměrně jednoduchý příklad (a že si na něj autor nevzpomněl) - jak asi krásně státní správa ušetřila a zefektivnila , když předala výkon exekucí privátním firmám,,;-D;-D;-D;-D;-D - ale i za to prosím politici nesou zodpovědnost. Politici, nikoliv nějaká analytická firma, která politikům vytiskne nějaké závěry a grafy, z analytické metody xYz, vyfakturuje slušnou sumičku, ale žádnou zodpovědnost nenese..

D. Stirsky 25.10.2022 5:38

Řekl bych, že dokud se autor nenaučí psát česky a dokud se nevzdá se bludu, že odbornost textu je tím větší, čím je delší a zašmodrchanější, jen málokdo se bude jeho možná dobře míněnými myšlenkami zabývat.