25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MÉDIA: Zkreslené informace o energetice

Průzkum jasně ukázal, jak moc lidé podceňují roli uhlí a přeceňují roli obnovitelných zdrojů. Kvůli své neznalosti mohou být přístupnější ekologistické propagandě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Pavel 15.6.2021 6:48

Tuzemské větrné elektrárny mohou v roce 2040 reálně pokrýt 31 % dnešní spotřeby elektřiny v Česku, a to po zohlednění všech omezení a praktických těžkostí spojených s jejich realizací. Vyplývá to ze studie připravené Ústavem fyziky atmosféry Akademie věd ČR pro ČSVE a Komoru OZE.

www.biom.cz

P. Hák 15.6.2021 6:45

"Jenže to by články mainstreamových médií na téma konce uhlí nesměly čerpat převážně či výhradně z ekologistických zdrojů. Musely by tedy dělat svoji zpravodajskou práci tak, jak mají. Tedy objektivně, nikoli aktivisticky. Jenže progresivistický aktivismus už v českých médiích pevně zakořenil. Výsledkem je zpravodajství prodchnuté osobními názory, jež však mají být striktně oddělené."

Mohu pana autora ujistit, že tak to chodí i v článcích o jiných oborech. Nic jiného než aktivismus určité party v hlavách skupiny novinářů píšících o tématu nenajdete.

S. Zemitý 15.6.2021 6:34

Že jsou levičáci a zelení hlupáci není nic nového sub sole. Taková Harrisová, dokud neměla odpovědnost, byla ztělesněním dobroserství. Pak, když ji dostala, přišla na to, že věci jsou daleko složitější a začala uhýbat. Dokopali ji, aby dělala zač je placena, tak dělá: hloupě a neúčinně. Zelení si počínají - a budou počínat - stejně blbě.

Totiž: vycházejí ze zásadní pravdy, že zemské zdroje jsou omezené, ale jejich řešení idiotské. Kolikpak uhlí, které vyrábí 1/2 elektřiny v ČR ještě máme, a to i kdybychom ho vytěžili do posledního gramu - vč. toho co je pod Jezeřím ? Na dvacet, třicet let ? A pak ? Vzpomeňme že se ho fůra spálí taky pro výrobu tepla. Nepřísahají současně na šílenou ideologii udržitelného růstu (nejspíš jsou i autory) ?

Nedávno psala iDnes: Plzeňská teplárenská pěstuje na 12,5 ha japonský topol jako biomasu. Po šesti letech sklidila 660 tun štěpky, která jí vydržela na jeden den topné sezony.

Čím se bude vytápět Caput regni, až nebude uhlí pod kotly v EMě ? A Brno, které si za třicet nedokázalo zajistit teplovod z JEDU ? Spálením českých lesů, nebo dovozem těch amazonských (budou-li za dvacet let ještě jaké) na dobu ... 5 let ? A pak ? Jo - nakrákaným břidlicovým plynem zleva, nebo tím z říše zla zprava ?

A to všechno, abychom mohli dál špekatět, když to (ještě nějakou dobu) odřou energetičtí otroci ? Aby se mohly giga - nebo tera- nebo peta - vím já - waty prohnat pouličním osvětlením ? Aby se mohly vyrábět potraviny, z nichž se 1/3 vyhodí ? Aby se mohlo zbrojit a zbrojit (kolik asi sežere výroba superstealthu, ponorky třídy Ohio ... kolik denní provoz Pentagonu ...) ?

Zkrátka - racionální řešení není pokrytí veškerého okršlku zemského fotov. a fofrníky (s životností 20 let, těch v moři i kratší ...) a spalování pozemských lesů ...

P. Rada 15.6.2021 6:23

Hned po-ránu ukazujete chybějící věcnou argumentaci - zato nabubřelou aroganci a nejste sám. Podobně to dělá Souček a ti kteří jeho štvavé desinformační články na N.P. přebírají a krčí se někde v pozadí...

Když se jen trochu rozepíšete k tématu tak ale příznačně uvádíte omyly až nesmysly které neznalost problematiky dosvědčují. Např.:

..."dodávat energii (ve výši instalovaného výkonu) celý rok podle potřeby tak, jak je obvyklé u zdrojů uhelných nebo jaderných"....

Podle "potřeby"/spotřeby/ může sice svůj výkon uhelka trochu (max 50%?) ale ne JE už prakticky vůbec ne - o rychlosti náběhu nemluvě.

Spotřeba el. přitom rozhodně není konstanta ve výši "instalovaného výkonu" - ale dynamicky proměnný proces. Takže bez OZE či akumulace - kterými jsou i vodní el. - by se takovýto systém obtížně řídil jinak jak mrháním vyrobenou energií.

Základní omyl - podsouvání údajné desinformace aktivistům... - který ale prostupuje jak článkem Součka tak Vašimi komentáři tkví v tom, že zejména uhelná energetika je postavena na neudržitelném principu života na fosilní dluh. Produkuje totiž externality které dokonce celá planeta už není schopna absorbovat. Toto se ví celá desetiletí s nadějí na přechod k šetrnějším technologiím. Zlozvyk je ale mnohým železnou košilí - jak droga.

Momentální pozitivum dostatku zdánlivě levné fosilní energie pro součastnou generaci se tak už začíná zvrhávat ve stížené životní podmínky a dokonce hrozí navozením neobyvatelnosti planety.

https://www.databazeknih.cz/knihy/sest-stupnov-posledne-varovanie-454316

J. Berger 15.6.2021 5:42

Příspěvek p. Nováka R^. Co se týče Turowa, jen idiot se mohl domnívat, že polská vláda splní nesmyslný požadavek Evr. soudu a uzavře OKAMŽITĚ důl s obrovským množstvím pracovníků a ohrozí hospodářství tím, že uzavře elektrárnu, která dodává 8,2 % energie. Já chápu požadavky českých obcí co se vody týče, ale takto, soudním rozhodnutím bez ohledu na realitu, se to dělat nedá.

L. Novák 15.6.2021 5:17

Zelení ;-O aktivisté jsou neoddělitelně spjati s šířením EU dezinformací podle not, které jim pro kampaně připravila Greenpeace a její klony. Stačí se podívat na takové banality, jako neschopnost zelených idiotů typu "Rada" a spol. rozlišovat tzv. instalovaný výkon fofrníků nebo fotovoltaiky a zásadní odlišnost od (ne)schopnosti dodávat energii (ve výši instalovaného výkonu) celý rok podle potřeby tak, jak je obvyklé u zdrojů uhelných nebo jaderných. Využití 10-15% ročního času je i typickým ekonomickým průšvihem tzv. OZE, které drtivou většinu svého života energii ve výši instalovaného výkonu nejsou schopny dodávat...:-P