24.4.2024 | Svátek má Jiří


MÉDIA: Rudý Ekonom v iHnedu

12.6.2013

Na portálu iHned.cz, tedy internetové verzi Hospodářských novin, se objevilo "srovnání" měnové reformy bolševiků z roku 1953 a hospodářské transformace po roce 1989. Tedy lépe řečeno, slovy tamního redaktora Josefa Pravce: Klaus připravil Čechy a Slováky o více peněz než svého času Antonín Zápotocký se svými soudruhy.

Vše doplněno názornou grafikou:

reforma

Pojďme si tedy jednotlivé "objevy" ekonomického experta "renomovaného" média v krátkosti rozebrat. Nemá cenu se vyjadřovat ke komunistické krádeži, proti které se lidé nemohli nijak bránit a která byla provedena zcela v duchu tradic, idejí a hospodářského umu bolševických zlodějů. Redaktor však objevil paralelu s porevolučním transformačním obdobím v devadesátých letech minulého století a též hlavního viníka okradení československého lidu.

Klaus ožebračil národ liberalizací cen

První úder titána ekonomických věd. Jasně, za komunistů byl rohlík za 30 haléřů, pivínko za korunu sedmdesát a šťastné i usměvavé ženy za pultem nestačily zákazníkům nabízet veškerou kvalitu a pestrost produktů plánovaného socialistického hospodářství. Do toho najednou Klausova neviditelná ruka volného trhu a konec idylky. Pokřivené neregulované ceny či zákazníky okrádající obchodníci, kteří mají tu drzost se honit za kapitalistickým ziskem.

Devalvace pevné koruny

Jak už říkal Zápotonda, naše měna byla pevná. Stejného názoru je zřejmě i pan redaktor. Štváči z Wall Streetu však nechtěli tento fakt akceptovat, a tak nasadili do báječně fungující socialistické ekonomiky různé záškodníky v čele s Václavem Klausem a pomocí nelegálních operací znehodnotili Kčs na poměry veksláků před Tuzexem.

Inflace 57 %

Tyto dva faktory pak zapříčinily růst cen a inflaci v citované výši. Samozřejmě, že to nebylo způsobeno celkovou zaostalostí socialistického hospodářství, zastaralostí továren, neefektivitou či malou produktivitou práce, přezaměstnaností s nulovou užitnou hodnotou a faktickým krachem východního bloku. Zloděj Klaus je vinen.

Úrok jen devět procent

Do toho všeho ještě ty banky. Zatímco venku zuřila cenová válka, inflace a Klausova komanda, obyčejný člověk si své úspory mohl průměrně zhodnocovat jen o 9 %! Neslýchané. Ještě že tady byly různé kampeličky s 20, 25 i 30 %, kam prozíravý investor mohl svůj za komunistů našetřený peníz vložit. Sice pak některé končily právě jako v roce 1953 se zhodnocením záporným, ale pracující lid si na své sociálně smířlivé vládě vykřičel své jisté. Jistoty a prosperita přeci musí platit i pro hamižné nerealisty. Nakonec tedy Klaus musel jako elitní bankster národ okrást, aby národ ty svoje jistoty dostal.

Sečteno a podtrženo odborníky z redakce Ekonomu: Klaus ukradl lidem z kapes 100 miliard v devalvované měně, Zápotocký jen 160 miliard v komunistické pevné. Tonda a jeho soudruzi kradli méně než Klaus a jeho tunelářská banda!

Tak píší naši fundovaní novináři, toto publikují naše renomované zpravodajské portály dnes v roce 2013. Co dodat? Někdo je prostě Klausem nemocný...

P.S. Děkuji Jindřichu Šídlovi za upřesnění a vysvětlení - cituji: "iHned není ´internetová verze HN´, ale web zastřešující vše, co vychází v Economii. Tento text v HN nevyšel a nikdy by ani vyjít nemohl. Vyšel v týdeníku Ekonom."

Převzato z Kriz.blog.idnes.cz se svolením autora