20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MÉDIA: Řetězce odírají Čechy. Anebo ne?

Německé řetězce jsou lacinější než české a to je alarmující, protože Němci vydělávají o mnoho víc než Češi. Takový je výsledek průzkumu, který publikovaly Lidové noviny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mýval 10.7.2015 8:42

mám příbuznou, která nakupuje v německém Lídlu

Její systém je, že nakoupí akční zboží a pak dojde do našeho Lídlu a spočítá kolik ušetřila. Jednou jsem jel s ní. Vzal jsem ze schránky leták a začal jsem srovnávat naše akční ceny s jejich běžnými. No to byl poprask na laguně. Teď ale mám špatný pocit, že jsem jí připravil o smysl života, její jiskra v oku, se kterou mi vyprávěla o skvělém nákupu zcela vyhasla.

Nechejme lidem jejich drobné radosti. Taky mám svou. Slevy v Makru. Vůbec mi nevadí, že mi má přítelkyně říká, že se z toho jednou pose...

J. Ráž 8.7.2015 12:49

Článek operuje se zásadní chybou

Zákazníka zajímá jen koncová cena a je mu naprosto jedno její skladba.

Dokonce bych řekl, že "normální neřetězový" maloobchodník musí, aby na trhu obstál, svoji marži přizpůsobit i DPH, aby koncová cena odpovídala kvalitě zboží a kupní síle obyvatelstva. Řetězce mají předepsanou konstantní marži 100 a více procent,a nezajímá je kupní síla, takže je samozřejmé, že tam, kde je nižší DPH je i koncová cena při stejné marži nižší. Je-li to z pohledu obchodní etiky vhodné řetězce neposuzují a dovolit si to mohou jen a pouze díky své nadstandardní tržní síle. A i když nejsem pro zásahy státu do trhu, tak regulace i na evropské poměry nebývalé tržní síly, kterou u nás řetězce mají, je určitá státní regulace nezbytná.

L. Novák 8.7.2015 17:13

Re: Článek operuje se zásadní chybou

"...Řetězce mají předepsanou konstantní marži 100 a více procent..."

Na to jste přišel kde? Je to zjevný nesmysl! Což samozřejmě neznamená, že u vybraných druhů zboží třeba jen po omezenou dobu nemůže být marže i vyšší, než + 100%.

P. Zapletal 8.7.2015 11:20

HA

tak to je snad jasné ..řetězce..spoutavají nás do ŘETĚZU !!!

L. Novák 8.7.2015 17:23

Re: HA

No jasně, frontoví bojovníci nevymřeli, ale berou tučné důchody... :-D

R. Langer 8.7.2015 11:04

Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

přičítat nebo odečítat nějakou DPH? Protože naši socani jsou větší zloději než němečtí socani? No a?

"Může se stát, že úplně obyčejný výrobek z Německa je v Česku vyšší třídou, za kterou se připlácí. Kdo zná pravidla, jak se zboží zavádí na trh, ten ví, že se vysoká cena drží nejlépe zdůrazňováním kvality." - ano, a proto se zjistilo, že je u nás nižší třída daného zboží podstatně vyšší?

Nějak vám ty argumenty váznou, pane autore, myslím, že nemáte pravdu.

R. Langer 8.7.2015 11:06

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

... podstatně vyšší cenově?

P. Zapletal 8.7.2015 11:21

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

ty jsi tak hloupý...raději zklapni !!

R. Langer 8.7.2015 11:50

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

Vás něco udeřilo do hlavy?

R. Langer 8.7.2015 11:50

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

... teda promiň, vlastně tebe!

J. Kavalír 8.7.2015 15:37

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

Langere, proč nazýváte Kalouska, který zvedl DPH na portaviny z 5 na 15% "socanem"?

R. Langer 8.7.2015 16:03

Re: Proč bych měl k ceně čehokoliv v EU

Protože nic jiného než socan, co zvedá daně a zavádí nové poplatky, není? Jo, tím to asi bude, Kavalíre!

H. Balzám 8.7.2015 10:38

Komu tím prospějete?

Relativizace zjevného, tak bych asi charakterizoval tento článek. Nemá cenu polemizovat s jednotlivými detaily, ty jsou šikovně zvoleny. Každopádně je dlouho známým tajemstvím, že jsme popelnicí Evropy, dokonce je to vhodně podpořeno zákony. Nekupujme to a oni přestanou! Opravdu je to tak jednoduché? Vážně je někdo z těch, kteří tohle radí, tak disciplinovaný, že absolvuje nákupní maraton po všech okolních marketech, aby dostál svému a nakoupil jenom nešizené zboží? Vážně má tolik sebekázně, aby si nekoupil něco, na co má chuť, protože ví, že to je šizené? Výchova prodejce zákazníkem je pouhý mýtus, který funguje u místního řezníka, ale určitě ne u nějakého řetězce majícího majitele v Británii nebo Rakousku. Proto, ačkoliv zastávám myšlenku minimálního státu, jsem v případě potravin pro tvrdou kontrolu zákonem, jednoznačnou definici, že chleba je chleba v Německu i v ČR. A nebo potom úplné zrušení těchto norem, protože jsou fakt k ničemu, když fungují napůl.

K. Janyška 8.7.2015 10:21

Řetězce jsou tržním produktem a nikoho neodírají.

Ten, kdo se cítí odírán, má prodávat mimo ně a konkurovat jim, socani zapráskaní ... Dzp.

P. Zapletal 8.7.2015 11:22

Re: Řetězce jsou tržním produktem a nikoho neodírají.

všichni nemohou vlastnit obchod ty trdlo !!!

Z. Lapil 8.7.2015 11:48

Re: Řetězce jsou tržním produktem a nikoho neodírají.

Proč ne?

K. Janyška 8.7.2015 19:03

Re: Řetězce jsou tržním produktem a nikoho neodírají.

Kdo chce může, to fakt nevíte, rudé trdlo ? Dzp.

S. Hayek 8.7.2015 9:34

DPH

Otázka zní: proč máme tak vysokou DPH na potraviny v porovnání s Německem?

R. Langer 8.7.2015 11:51

Re: DPH

Já bych věděl.

T. Krystlík 8.7.2015 9:15

Test byl metodologicky zcela chybný

Jsou-li v BRD a v ČR stejné řetězce, které mají cca z 1/3 až 1/2 totožný sortiment (= od stejného výrobce ve stejném balení), například LIDL, měly se ceny srovnávat těchto výrobků. Rozdíly v cenách jsou někdy přímo děsivé, v Česku je prostě, až na naprosté výjimky, všechno dražší!

J. Hejna 8.7.2015 9:03

Návod pro autora

Když ke každé ceně v Německu připočtete cenu v Česku, tak budou v Německu všechny ceny vyšší.

J. Chaloupka 8.7.2015 8:49

Ten tzv. výzkum realizovala Ekumenická akademie

a podle mého názoru byli přizváni i ti další jen z toho důvodu, aby tento "projekt" mohl být mezistátní a tím měl větší šanci na to, získat peníze. O peníze totiž jde v "první" řadě. O peníze těch rádobyvýzkumníků. Ovšem čekat, že se český novinář zeptá na rozpočet "výzkumu" a kdo jej platí, to nemůžeme čekat, že? Kde bychom tady našli novináře.

M. Prokop 8.7.2015 8:21

Tak zrovna to bych za záruku seriosnosti nepokládal

"Na serióznosti průzkumu dodala skutečnost, že se ho účastnila sociálnědemokratická europoslankyně Olga Sehnalová"

Z. Inka 8.7.2015 8:20

Pokud autor četl celý ten průzkum

a to asi ano, jistě si všiml, že navíc v několika případech srovnávali výzkumníci nesrovnatelné. Nedá mi to než citovat z vyjádření firmy Coca Cola: "....Jinými slovy se zde srovnává nesrovnatelné, asi stejně jako kdybychom tvrdili, že Volkswagen Passat je lepší než Škoda Fabia, protože je těžší, aniž bychom uznali, že se jedná o naprosto odlišné kategorie vozů..." viz reakce na srovnání kvality obalu. Že je zde srovnáván obal vratný s nevratným, to už je jiná. Je mi líto, že se pod takto doslova zbastlený průzkum podepsala VŠCHT

T. Kubín 8.7.2015 8:16

blábol

Autor nemá ponětí, o čem píše. Jednotlivé ptákoviny ani nelze rozebírat, jsou očividné. Řeknu to asi takto: jako šéf afilace zahraničního řetězce jsem byl svědkem ještě horšího dojení českých zákazníků, než popisuje autorem kritizované srovnání. Je to prostě tak, že každý v byznysu zajde až tak daleko, kam mu to dovolá zákon, morálka a etika neplatí. Český zákazník je dojná kráva, dojič pouze dává pozor, aby z vemene šlo mléko a ne krev, aby mu kráva nechcípla, ale jinak ji vydojí až do mrtě.

M. Prokop 8.7.2015 8:22

Re: blábol

Zákon?

Ale hovno, zákazník.

Zákon se dá obejít, kde mne naserou, tam nechodím.

J. Hejna 8.7.2015 9:17

Re: blábol

Ano, pane Prokope.

Zákazník je hovno!

J. Jurax 8.7.2015 14:03

Re: blábol

Jak který ...

T. Krystlík 8.7.2015 7:35

Zcela chybné vysvětlení

Potraviny pro západní Evropu v rámci jednoho řetězce jsou bezesporu kvalitnější. České řetezce mateřských firem na Západě neusilují o prodej méně kvalitního zboží v ČR, to bychom jim křivdili, nýbrž se přizpůsobují požadavkům průměrného Čecha, který upřednostňuje množství před kvalitou. Takže český management LIDLu ČR (určitě je v něm 99 % Čechů) objedná si u západních výrobců pro ČR výrobek, který by kvalitou na Západě propadl. Typické dva příklady. Kefírový jogurt (Milbona) stejné značky a od stejného výrobce je pro ČR v LIDLu zahuštěn želatinou (levnější řešení a méně chutné), v německém LIDLu sušeným mlékem. V LIDLu německém a vlastně v západní Evropě vůbec neexistují štrasburské párky, v českém LIDLu ano. I když jsou vyrobeny v Německu, je na první pohled proti dražším vídeňským párkům stejné značky vidět (Dulano), že nejsou tak kvalitní.

A. Nikoloki 8.7.2015 8:14

Re: Zcela chybné vysvětlení

Tím přizpůsobováním požadavkům myslíte průměrného Čecha upřednostňujícího dvojnásobně drahý lančmít s drůbežím separátem namísto vepřového masa?