28.3.2024 | Svátek má Soňa


MÉDIA: Křičet je v pořádku (kauza lihovary)

6.2.2014

Je to tak obvyklé. Stát způsobí nějaký problém, aby jej pak řešil s šikovností slona v porcelánu a při tom jen tak mimochodem naložil na bedra soukromému sektoru další závaží. Nejinak tomu je v případě lihovarnictví, kde nesmyslně vysoké zdanění vytvořilo lákavou možnost vydělat si v prostředí černého trhu. Metanolová aféra, která vyhubila cca 0,005 promile obyvatelstva ČR, se pak stala skvělou příležitostí nejen pro exhibování sociálního inženýra Hegera, který vždy přesně ví, co je pro občany nejlepší, ale také pro další bezzubé vytloukání klínu klínem.

Zákon o povinném značení lihu obsahuje mimo jiné paragraf nařizující složit osobě povinné značit líh kauci ve výši půl milionu, resp. pěti milionů. Ano, skutečně skvělý nápad jak usnadnit rozhodnutí, zda se věnovat stáčení lihu poctivě nebo nelegálně. Paragraf 22 pak nařizuje prošpikovat provozovnu i sklady lihovaru "kamerovým systémem, který umožňuje správci daně sledovat dálkovým a nepřetržitým přístupem, že osoba povinná značit líh stáčí nebo značí líh v souladu s právními předpisy…" Úředník Celní správy ČR Ing. Hojka tedy vytvořil dokument vysvětlující, jak takový kamerový systém má vypadat. Dokument, po jehož přečtení není jasné, zda se mají hlídat stáčírny lihu a ne třeba korunovační klenoty.

Není divu, že majitel malého rodinného lihovaru Martin Žufánek reagoval tímto článkem, který se však stal trnem v oku pro redaktora Hospodářských novin Jana Kleslu. Ten neváhal, chopil se pera a vynadal Žufánkovi, že je hysterický a dělá si bezplatnou reklamu. Netuším sice, co by na takovéto reklamě mělo být špatné, nicméně že nejde o pouhé PR, je zcela evidentní. Pozoruhodný je třetí odstavec, který je jakýmsi prologem k autorově pointě spočívající v tom, že se vlastně nic neděje a psát o tom je zbytečné. Redaktor se sugestivně ptá, zda "je skutečně celý nápad na kontrolu lihovarů úplně pitomý,…, když státu v odvětví utíkají na daních miliardy", čímž pozrazuje své nepochopení celé situace ve skutečných rozměrech.

Ano, je to pitomý nápad. Stát výše uvedenými paragrafy poškodí především poctivé podnikatele, ztíží provozování jejich živnosti, v horším případě donutí podnik k ukončení činnosti. A pracovní úřady se mohou těšit na další nezaměstnané. Na druhou stranu černý trh si cestu najde vždy a všude tam, kde jsou státní regulace a daňová zátěž dostatečně finančně motivující k nelegálním aktivitám. Žufánkova reakce byla naprosto přirozená a adekvátní. Nic na tom nemění ani Kleslovo zjištění, že onen dokument je jen návrhem řešení a nepovažuje se za závaznou normu. Podle pana redaktora by bylo nejlepší mlčet, případně se poníženě přeptat úředníka, jestli musí být až takhle přísný. Sklapnout podpatky a poslušně napsat e-mail. Přinejhoším podat žalobu na úřad a čekat, jak rozhodne soud. (V mezičase samozřejmě být v nejistotě co se týče např. investic, pracovních smluv zaměstnanců apod.) Hlavně nepsat hysterické články a rozhodně nepoužívat slova jako idiot nebo hovno. Bravo, pane Kleslo, přesně takové novináře státní aparát potřebuje.

(Kromě M. Žufánka se rozčiloval mimo jiné ještě pan Pastorek z Beskydské likérky, napište mu, pane redaktore, a trochu jej vychovejte. Takhle by to přece nešlo.)

Ano, bránit se dostupnými prostředky, které dává občanům náš právní řád, je samozřejmě v pořádku. Je ovšem také v pořádku, ne-li žádoucí, bránit se všemi dostupnými legálními prostředky. K nim patří i článek na blogu nebo šíření informací sociálními sítěmi. Komunita uživatelů už si sama přebere, co je závažné téma hodné pozornosti a co pouhá reklama nebo zbytečný povyk. Samozvané arbitry vytínající výchovné políčky poctivým podnikatelům za nepřiměřené reakce k tomu nepotřebuje.

Převzato z Czpremysl.wordpress.com se souhlasem autora.