19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MAĎARSKO: Pomátli se?

10.2.2014

Proč si Maďaři vybrali nové ruské reaktory

Není to tím, že by Maďaři byli jaderní fanatici. Ani proto, že by byli sentimentální vůči svým stávajícím reaktorům (mimochodem vyrobených v roce 1980 v Plzni). Nedělá to maďarská pravicová vláda ani proto, že by chtěla prohrát volby, ani proto, že by chtěla být novou ruskou kolonií.

Důvod je prostý – Maďarsko chce stavět nové jaderné reaktory, protože je to pro ně ekonomicky nejvýhodnější. V Evropě vychází cena elektřiny z jaderných zdrojů (data OECD) následovně: 5-8 centů$ za kW.h při úrokových sazbách 5 procent a 8-13 centů$ za kW.h při úrokových sazbách 10 procent. Levnější variantu, při dnešních nízkých úrokových sazbách, Maďaři prostě nemají. Navíc si Maďaři s Rusy dohodli financování s úrokovými sazbami pod 5 procent. Rusové jim půjčí 10 miliard euro na 21 let za sazby, které nepřekročí 4,9 procent. Splatnost je až po postavení reaktorů. Těchto 10 miliard euro má pokrýt 80 procent nákladů na výstavbu 2 reaktorů. Toto bylo oznámeno včera. Maďaři tak dají ze svého pouze nějakých 50 miliard korun a budou mít 2 nové reaktory o výkonu cca 2500 MW. Maďaři v energetice nejsou rozhazovační.

Maďary také netrápí při rozhodování o budoucích reaktorech dnešní cena elektřiny na trhu – nové reaktory budou v provozu od roku 2024, a to v nejlepším. Budou v tu dobu podmínky na trhu elektřinou stejné jako teď? Budou ceny povolenek vyšší či dotace neřiditelným zdrojům nižší? To nikdo neví, ale rozhodně budou jiné než dnes. To ví každý. Před deseti lety, v roce 2004, vše bylo taky jinak než je dnes. A navíc, reaktory budou v provozu dalších 60 let po postavení. Do roku 2084. V roce 1944 v Budapešti řádili Němci, to bylo před 70 lety. Za 70 let ode dneška by se měly nové reaktory odstavovat. Kdo odhadne, co bude v Maďarsku v roce 2084? Posuzovat stavbu, která bude stát za 10 let a pracovat dalších 60 let dnešní optikou může dělat jen člověk, který neočekává, že za 10 či 70 let bude mít na jejím výsledku zájem. Ne tak Maďaři.

Maďarská pravicová vláda je naproti tomu někdy až vychytralá – hlasy voličů si například získala snížením nákladům pro domácnosti, zejména energií, elektřiny. A ví, že konkurenceschopnost ekonomiky se dlouhodobě odvíjí od levné energie. Maďaři v tomto nejsou krátkozrací.

Maďaři se také nenechají peskovat od Němců a Rakušanů. A to už od dob Rakouska-Uherska (které nebylo nikdy například Rakousko-Česko). V Maďarsku sice určitě svítí sluníčko více než u obou německy mluvících států, ale Maďaři ekologistům nepodlehli a tolik fotovoltaických elektráren jako u nás tam nenajdete. Maďaři nejsou bojácný národ.

A nakonec, Maďaři se poučili od Čechů. Hlavně z posledních více než čtyř let tendru ČEZu. Tendru, který jen plní český tisk, a který stojí stovky miliónů. Výsledek - kde nic tu nic. Maďaři se naproti tomu v tichosti oťukávali s Korejci kvůli svým novým reaktorům. Pak se rychle dohodli, na přímo, na kontraktu s Rusy. Za pomoci německé konzultační firmy, aby umlčeli byrokraty z Bruselu. V Budapešti se tak vyhnuli několikaletému procesu "férového" výběru a souvisejícím problémům – např. českým soudům s Arevou. Orbán v tomto není vůbec hloupý.

Převzato z Skoda.blog.ihned.cz se souhlasem autora.