Neviditelný pes

LETNÍ ČAS: Zrušme to!

24.10.2016

Střídání časů je kolosální nesmysl

V Česku se stejně jako ve většině Evropy bude měnit v poslední říjnovou neděli čas z letního na zimní. Děje se tak od roku 1996 a nejinak tomu má být bohužel minimálně i v příštích pěti letech. Proč bohužel?

Protože střídání času na dalších pět let ale rozhodně není jen pouhá technická novelizace navazující na směrnici EU z roku 2000, jak nám nedávno tvrdila paní ministryně Marksová. Tvrdit něco takového považuji za absolutní nesmysl svědčící o naprosté neznalosti paní ministryně. Ne, opravdu nejde jen o přetáčení hodin dvakrát v roce.

Pro některé lidi totiž znamená přechod z letního času na zimní (a naopak) nezanedbatelné zdravotní či psychosomatické potíže. Studie o zvýšeném počtu srdečních záchvatů po přechodu na letní čas jsou už více než známé. A to nemluvím o komplikacích v dopravě či biorytmech hospodářských zvířat.

Hitler chtěl šetřit energií

Proč tedy vlastně bylo takové opatření zaváděno, když může lidem způsobovat vážné problémy? Hlavním argumentem pro letní čas byla vždy úspora energie. Poprvé se tak stalo v době první světové války, kdy měl letní čas lépe vyhovovat potřebám válečného hospodářství. Ze stejného důvodu byl letní čas zaváděný i za druhé světové války. V Česku se pravidelně mění čas od roku 1979. I tenkrát za tím stála především snaha ušetřit.

Argumentace neplýtváním energií však ztratila v současné době jakoukoli relevanci. Ukazuje se, že úspory energie jsou prakticky nulové. Rakouský svaz podnikatelů v energetice dokonce uvádí, že zavedení letního času nejen nepřináší energetické úspory, ale naopak vede ke zvýšené spotřebě pohonných hmot, a to z jednoho prostého důvodu. Lidé častěji jezdí auty až do pozdějších večerních hodin.

Podle Evropské komise žádné úspory nepřináší

I samotná Evropská komise ve své zprávě z roku 2007 uvádí, že skutečné úspory „jsou v každém případě poměrně omezené“. Původní smysl střídání času proto pominul a při existenci rizik pro lidské zdraví bychom další rozumné důvody pro zachování tohoto opatření hledali jen těžko. Dnes se zkrátka jedná o anachronismus, relikt z doby před několika desítkami let.

Mimochodem, minulou středu jsem měl také možnost zúčastnit se v Evropském parlamentu velké diskuse o střídání času s profesory z britských a německých univerzit. Jejich vědecké závěry ukazují zcela jasně, že střídání času je jeden velký nesmysl. Úspory energie jsou minimální a naopak negativní vliv na zdraví některých lidí může být obrovský.

Řada států po světě už střídání času zrušilo

Nejedná se o žádné nové ani překvapivé zjištění. Na stejnou věc upozorňuji spolu s dalšími lidmi bojujícími za zrušení střídání času neustále. Už dnes se dobře ví, že střídání času nic nepřináší. Jen ze setrvačnosti to někteří úředníci obhajují. A já se ptám, proč.

V řadě zemí už bylo střídání času zrušeno a Evropa tak bohužel zaostává za většinou méně vyspělými zeměmi, které ale v tomto projevily mnohem větší smysl pro realitu. Věřím ale, že změna je konečně na dosah.

V naší iniciativě za zrušení střídání času je zastoupeno asi 22 států. Tlak na zrušení je čím dál větší a spolu s dalšími europoslanci věřím, že v krátké době se podaří vytyčeného cíle dosáhnout. Je načase tento nesmysl konečně zrušit. A možná čím dříve, tím lépe! Nemyslíte?

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu



zpět na článek