24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Zametání kůrovce pod koberec

Od konce dubna snad nemine den, aby se ve sdělovacích prostředcích „NĚKDO“ rozvážně a rozšafně nevyjadřoval ke kůrovci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 5.6.2018 9:48

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

M. Šejna 5.6.2018 9:41

Prokope

debil si vždy myslí, že ti ostatní jsou pro srandu, zatímco on - debil - se považuje za duševního giganta.

M. Prokop 5.6.2018 9:32

Re: no jistě, přízemní případe Davide

Leifr Eiríksson sice dělal svému objevu trochu propagandu, ale jelikož se musel uživit v dost tvrdých končinách, nemohl blbnout jako vy. Ostatně, žádný z Vikingů. Takhle můžete blbnout jen v pohodlné současnosti.

M. Prokop 5.6.2018 9:29

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

To máte marný, to už Radovi vysvětloval kdekdo, ale závada je na přijímači.

M. Prokop 5.6.2018 9:27

Re: a jejda

Když vy jste Šejno spíš pro srandu, než pro témata. Ta si proberte s Radou, to je taky srandista.

M. Krátký 5.6.2018 9:17

Samozřejmě, že nebývalé sucho lesům nepřidá

ale - velmi pozorně jsem si přečetl autorův elaborát současné situace a musím mu dát za pravdu popsanou hlavně ve třetím odstavci - ukázka pro vaši orientaci - viz zde :

Transformace lesního hospodářství provedená po roce 1990 nerespektovala tradice

a pokračování tohoto odstavce si už můžete přečíst sami - je hrůza co se v našich lesích děje - hned za plotem mé zahradyna Sázavě je les spravovaný geniálními gaunery LČR. Už jsem o tom psal víckrát - soušku smrku o průměru 15 cm a napadeného kůrovcem mi hajný nemůže a nesmí prodat - musel bych se zapsat ( a být registrovaný někde ) do aukce někde ve Východních Čechách - tak se na to vybodnu, těch soušek nakonec bude deset a přijede těžká technika, rozvorá 1 km2 lesa. Hezký den přátelé

M. Šejna 5.6.2018 9:16

no jistě, přízemní případe Davide

Greenland - Zelená země Vikingů - byla tehdy zelená asi tolik, jako Lednice - ledový zámek Moraváků, nebo Palmovka - palmové území Pražáků.

M. Šejna 5.6.2018 9:12

a jejda

další troll, který když nemá co říci k tématu, začne řešit gramatiku.

J. David 5.6.2018 9:04

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

Pane Rado, klima se mění oscilačně, holt nějak čochtá, jako precese zemské osy. Budu přízemní, uvedu Grónsko (Greenland). Zelená země Vikingů. Najednou se na čas stala zaledněná, nyní zase taje. "Toho čeho si nevšímají lidé ale spolehlivě vnímá smrk i kůrovec", nemáte až tak pravdu. Lidé to vnímají, bohužel stvořili si byrokrata, který vytvořil lejstro na oteplování, či ochlazování. Mávat lejstrem okolo kmene "picea abies" opravdu asi lýkožrouty nezapudí. Les hospodářský, či les přírodě blízký? Jak kdy, a jak kde. Ptám se (na klima se nevymlouvejte), 300 let byla Šumava lesem hospodářským, byla zelená, a byla vodohospodářskou studnicí severních svahů. Jenom co se toho uchopili "zelení melouni", krapánek nám to znědlo a vody ubylo (mixujte zelonou s červenou, a máte hnědou). Byl jsem a jsem i na stáro haluzák, pragmatik ve smyslu trvale udržitelného biotopu, ať prakticky, či teoreticky. Vyhodit ředitele LČR se zdůvodněním, že může za kůrovcovou kalamitu, to může pouze blb (než zadministruje přikázaná lejstra a učiní opatření, lýkožrout již je vylétlý, a má nasazenu další generaci "inde"), a "perpetum debile" dále frčí.

Pane Rado, klima (jaro, léto, podzim, zima), je mrška podšitá, svojí historickou vrtošivostí nám v plánech dělá bordel, jednou je teplo, jindy zima. Někdo má rád holky, jiný vdolky, holt se naši předci zhlédli v monokultuře smrku, tak si ho opečováváli. Dnes se neopečovává, a dítě se vymklo výchově.

A lesní hospospodářství na pyrenejském poloostrově, i Vy filuto.

Jdu na srnce, do pastevní periody, pokud mi ho ochranaři nezblbnou.

M. Prokop 5.6.2018 9:01

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

Rada je panelákový zelený. :-P

M. Prokop 5.6.2018 8:59

Re: bláboly autora

Hlavně Shoršovákům. :-P

K. Janyška 5.6.2018 8:56

Babiš je kůrovec. Vládne už 5 let a jeho firma vytěžila

nejvíce poškozeného dřeva. Ministr životního prostředí, a čím jiným by se měl asi zabývat, než přírodními katastrofami, je také od Babiše... Dzp.

M. Šejna 5.6.2018 8:53

pane Lepko

koukám, že vy také umíte jen štěkat, ale neumíte diskutovat.

Zkuste polemizovat s fakty, které jsem napsal, pokud jste toho schopen.

P. Rada 5.6.2018 8:48

Re: ano, pane Rado

Langer je na druhou stranu, přikladem velmi rozšířeným napříč celou populací a také "spoluobčanem" v demokratickém systému pětiletkově taktovaném kde se chtě nechtě všichni vezeme. Málo kdo má ale dost času a argumentů aby se většinová společnost dokázala na své civilizační cwstě zachovat sebezáchovně. Tím spíše děkuji za Vaše věcné komentáře.

P. Rada 5.6.2018 8:41

Re: bláboly autora

Naprostý souhlas. Jen dodávám, že stejnověkký vzrostlý, rozsáhlý porost může reagovat jako systém podstatně citlivěji jak v rozptýleném nehomogenním prostředí. Je nv tomto smyslu má autor kus pravdy.

Kdo kdy vystupoval na hory tak si mohl všimnout jak relativně ostré jsou hranice výstkytu různých typů lesa a jen blázen lesník by se sanažik je mposouvat. U homogenních porostů smrku se někdy může jednat jen o desetiny stupně, zlomek vlhkosti... které rozhodnou kde už bude kleč a kde převáží smrkový porost který si sám pak dotvoří mikroklima. Spontální/stabilní hranice prostů se ale odspodu s postupem klimatické změny zvedá a pod ní se k nám už místy přibližujÍ SUCHOMILNÁ AŽ STEPNÍ SPOLEČENSTVA.

Problém tedy není dnes jen ve smrku s kůrovcem ale i v celé řadě dalších souborů organismů do jehjihž vazeb sotva vidíme, které teprve začínají na stále se posouvající klima nenápadně reagovat... Až to zas může přeskočit do nezvládnutelné a nevratné změny.

Les si sice snaží podržet např. vůči stepi příhodnější mikroklima ale tam kde jednou kořáním ani ti největší nedosáhnou pro vodu - skokem odumře a nadlouho může převládnout step odolnější suchu a dokonce i požárům prostě proto, že stromy rostou od korun kdežto tráviny se mohou opakovaně ukrývat pod povrch půdy.

J. Lepka 5.6.2018 8:40

Re: bláboly autora

Koukám, že vy také rozumíte fšemu, co ?

P. Rada 5.6.2018 8:20

Re: pane Šejno

Asi si nerozumíme - možná jsem to nenapsal výstižně. Zkusím jinak.

Jde o obecný civilizační problém který spočívá ve faktu, že společnost řízená dominantně demokraticky a pětiletkově postrádá dostatečně efektivní dlouhodobé zpětné systémové vazby. To nutně vede k její nestabilitě a jeli společnost rozmohlá až k nestabilitě planetární.

http://abicko.avcr.cz/2010/07/04/meze.html

Politiky totiž volíme dominantně emotivně a navíc jen s krátkodobým mandátem. Dlouhodobé a vleklé procesy jsou přitom schopni lépe popsovat jen odborníci ale ti prakticky v hromadném emotivním systému nemají šance. Většinově si tedy namlouváme, že máme za věky doposud optimální společenský systém ale vzhledem k anomální změně v prostředí do které vstupujeme právě tento systém evidentně selhává.

Opačný případ systémů které panovaly celé věky. Lépe na tom s principu mohl být moudrý faraon a jeho prostý lid v s\stému který mohl lidu nařídit dělat zásoby potravin na sedum hladvých let i za cenu kruté restrikce... a posléze spíše společnost menší krize přečkala. V demokracii se restrikci pohodlně volbou vyhneme .... ale je spíše pravděpodobné, že nemusíme přečkat. mate nás při tom vysoká míra momentálních ekonomických možností která ale stojí nikoliv na naší bytostné podstatě ale na neobnovitelném okolí. Nebo jinak. Princip poklesu entropie jakožto projevu podstaty života celé biosféry (kde jsme dokonce nadsavbou) můžeme nějaký čas "demokraticky/politicky" ignorovat ale jeho zásadním limitům se tím nevyhneme.

M. Šejna 5.6.2018 7:48

ano, pane Rado

máte pravdu, že "sedmilhár a debil" Langer patří zde na Psu k jedněm ź nejhorlivější zpochybňovačů globálního otreplování. Podle něj a jemu podobných je oteplování podvod. Takže letošní extrémně teplý leden, duben a červen jsou určitě podle Langra jenom lži alarmistů a podplacených klimatologů.

M. Šejna 5.6.2018 7:45

pane Rado

sucho, deště a teplo se plánovat nedají. Určitě tedy ne v pětiletých volebních obdobích.

Nesvádějte tedy všechno na politiky. Leda, že byste narozdíl od nich Vy sám byl schopen už loni předpovědět, že letošní duben a květen budou mít teplotní odchylku okolo 6 stupnů od normálu a že napadne jen 60% srážek.

M. Šejna 5.6.2018 7:41

pane Langře

o vašem hulvátsví svědčí vaše schopnost nazývat dikutéry sedmilářem a debilem.

A teď nám laskavě sdělte, kde se na severní Moravě vyskytují ty "bezzásahové zóny". Ona je totiž letos ta kalamita nikoli na Šumavě, ale na úplně opačném konci republiky.

M. Šejna 5.6.2018 7:38

bláboly autora

stromy napadené kůrovcem mají shoršenou schopnost udržet si vnitřní vodní režim. Pokud nastane velmi teplý a suchý rok, jsou takové stromy odsouzené k zániku. Mohl by nám autor článku sdělit, jak mohly Lesy ČR způsobit, že v dubnu bylo teplo jako v květnu a v květnu bylo jako červnu? Navíc spadlo jen 60% obvyklých srážek. Za takovéto situace se kůrovcová kalamita nedá zastavit, i kdyby řídil naše lesnictví samotný pánbůh.

Pro úplnost dodávám průměrné letošní teploty v Klementinu:

duben .... +15,6°C (normál je +9,5°C, takže odchylka byla +6,1°C), květen ... +19,6°C (normál je +14,7°C, takže odchylka byla +5,9°C)

P. Rada 5.6.2018 7:34

Re: Sucho, sucho

Ano poziruji to podobně a už dlouhodobě. Krajina se mění a lesníci s její podstatou nemohou nic zásadního udělat. To, že hospodařili bez ohledu na prognozy klimatologů jen problém vyhrotilo a urychlilo. Nejhorší je, že úzce pětiletkově politicky - jak na to naráží autor - s tím nelze nic dělat. Jen na pětiletku mohou totiž politici slibovat ale za pětiletku se klima nedá zásadně ovlivnit. Dají se sice přijmout adaptační opatření ale taková nezmění za tuto dobu složení lesa...

Lesy, půdu ... svým bezohledným konzumem devastuje na spotřebu wxtrímě náročný člověk který se nyní přicucl na velmi vydatné ale neobnovitelné zdroje. To je past na kterou nejspíše posléze sám jako původní nadstavba biosféry krutě doplatí. Odhaduje se že většinově má 30let do hladomoru ale takovéto informace lze zatím ignorovat podobně jak před lety prognozy klimatického vývoje a jejich dopady na lesy u nás ignoroval Klaus a jemu podobní. Dnes by si měl jít sednout za vlastizradu protože doposud podkopává základy stabilní společnosti.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji

P. Rada 5.6.2018 7:16

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

Pane Davide byl jste někdy v okolí např Bělehradu a jižněji nebo ve Španělsku? Pokud ano položil jste tamím lesníkům otázku: ..

..."Asanovali jste někdy "kůrovčáky"? Dělal jste někdy kůrovcovou "loupačku"...

Asi né - že?!

A toho, že se klima za padesát let proměnilo i u nás tak, že už začíná odpovídat takovému které bylo před tou dobou ve stejné nadmořské výšce ale o stovky kilometrů jižněji jste si nevšiml podobně jak autor a další ignoranti změn či dokonce ..."sedmilhář a hlavně debil Langer..."které kolem nás začala přinášet klimatická změna.

Toho čeho si nevšímají lidé ale spolehlivě vnímá smrk i kůrovec a celá široká biosféra která se začíná měnit - odumírat - a pokud to stihne stěhovat do adekvátnějších podmínek.

D. Polanský 5.6.2018 6:46

Sucho, sucho

Jsem z Jižní Moravy, přesněji z Brna. Na zahrádku chodím kousek přes les, vidím, co to s lesem dělá. Sucho, sucho a ještě jednou sucho. Jeden buk za druhým vysychá. O zahrádce, kde je jenom dešťová voda ani psát nebudu. Jednoduše katastrofa.

R. Langer 5.6.2018 6:17

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

Je to Zelený sedmilhář a hlavně debil. Co se stane bylo od začátku tzv. "bezzásahových zón" jasné. Ale hlavně že se můžeme vymluvit na "klima". Jsou to zelení škůdci jako je Rada a jemu podobní, kdo za to může, ne kůrovec. Ten jenom využívá jemu na míru vytvořené prospěšné prostředí. :-P

J. David 5.6.2018 5:47

Re: Autorovo "zametání pod koberec"

Rado, Rado. Asanoval jste někdy "kůrovčáky"? Dělal jste někdy kůrovcovou "loupačku"? Asi ne, tak by ste tady nekydal a nedával odkazy. Lýkožrout se musí likvidovat zavčas, a né čekat na podepsaná lejstra. Tyhle ochranáře miluji, jako Frontex.

P. Rada 5.6.2018 3:30

Autorovo "zametání pod koberec"

Autor kritizuje kde koho ale to podstatné co vede k rozvoji kůrovce na úkor smrku - tedy nárůst průměrných teplot a sucha jako důsledek klimatické změny a už mnoho let hlavní stresový faktor - příznačně "zametá pod koberec".

Dělá to přitom podobně jak všechny jím kritizované politické strany (fakta ignoruje) navzdory tomu, že je tento faktor obecně uznáván za dominantní příčinu. S celého jeho článku proto paradoxně i na něj platí...."„Když ignorujeme fakta, zpravidla se nám stane, že přijímáme nesprávná opatření.“.

ttp://www.klimatickazmena.cz/cs/o-nas/aktuality/vliv-sucha-na-soucasny-zdravotni-stav-lesu-v-cr/

https://ekonomika.idnes.cz/les-statni-lesy-cr-ales-erber-kurovec-mytina-sucho-fsy-/ekonomika.aspx?c=A171103_150640_ekonomika_elka

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kurovec-tlaci-dolu-cenu-dreva-a-pujde-jeste-niz-prodelaji-vsichni-rika-sef-nejvetsich-soukromych-lesu-48109