24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Všemi silami za rozšíření kůrovce

Někdy se člověk přistihne při myšlence, že se děje něco, co nemůže dopadnout dobře. Často se to může stát při zprávách o kůrovcové kalamitě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 9.12.2018 9:04

Neumíte si ani představit ty hrůzy v Jeseníkách, koukám

se na ně z okna. A z těžby napadených stromů nejvíce těží Babišovy firmy a minitrem životního prostědí je už šestým rokem rapl a zločinec z ANO. Jak jinak ho nazvat.. Dzp.

J. Schwarz 9.12.2018 16:15

Re: Neumíte si ani představit ty hrůzy v Jeseníkách, koukám

Obávám se, že v tomto případě si kůrovce hýčká ministr zemědělství. Ministr životního prostředí si jeho chov založil na Šumavě a ministr zemědělství nehodlá zůstat pozadu.

Laco F 8.12.2018 21:50

Kdo všechno za to může

mimo jiné je to společnost UNILES, která provádí lesnické činnosti na zakázku pro státní podnik Lesy České republiky už řadu let. UNILES patří do holdingu AGROFERT.

J. Schwarz 9.12.2018 16:16

Re: Kdo všechno za to může

Uniles udělá, to, co si "Lesy ČR" objednají.

V. Církva 8.12.2018 13:56

Nedůvěryhodný je na tom ten web Pirátů

Jinak je samozřejmě pravda, že těžba kůrovcem napadeného dřeva musí být řízena odborníky. Taky mne překvapuje, že před kůrovcem se varovalo od vichřice v Tatrách, tedy přibližně 10 let zpátky a nikdo se na problémy nepřipravil. Ani přírodovědci nevymysleli jak kůrovce likvidovat, ani nebyla připravena likvidace napadených stromů. To určitě diletantství je.

K. Novák 8.12.2018 17:25

Re: Nedůvěryhodný je na tom ten web Pirátů

Likvidace napadených stromů moc nepomůže. Pomáhá v případě lýkožrouta smrkového, kde lesníci mohou napadení stromů rozeznat před výletem brouků. V případě lýkožrouta severského, který je na severu hlavním problémem, se napadení pozná až když strom začne usychat, a to už je pozdě.

P. Zinga 8.12.2018 10:31

Pirátský dokument?

Nakolik je dokumentem? Lze tyto případy konkretizovat, lokalizovat? Lze hodnotit zprávu MŽ jako objektivní? Co na to Státní lesy?

Neumím si představit, že by lesníci byli takoví pitomci.

P. Rada 8.12.2018 12:09

Re: Pirátský dokument?

Typoval bych, že si ale umíte představit lesníky v roli prakticky bezmocných.

Např v situaci kdy někdo takzvaně vysoutěží tendr a na základě toho je do polesí s právami těžby na několik let vpuštěna neznámá firma s lavinou techniky mnohdy obsluhované zahraničním dělníkem který ani neumí česky.

Takto systémově špatně rozběhlý kolos prostě sotva kdo umí efektivně kontrolovat pro obecně novou situaci situaci kdy kůrovec graduje s celé řady řady příčin a nikoliv jen jako důsledek nezvládnutých odvozů s kalamitní těžby, špatného skladování a pod.

V. Církva 8.12.2018 14:04

Re: Pirátský dokument?

No se skutečnými dřevorubci jsem kdysi diskutoval. Byli to rozumní lidé. Bylo to v době když kdesi u Boubínského pralesa zemřel ochránce na kterého spadl strom. A měl celkem logické argumenty, že není zrovna normální neuposlechnout když Vás vykážou z těžebního prostoru.

Znám i lesníka v blízkém okolí tak se ho zeptám jak to vidí s kůrovcem on. Nemám ale pocit že by to šlo dělat až tak lépe. Prostě hromady kůrovcem napadeného dřeva je třeba vytěžit. Nějak mi připadá divné, že by 3 km pod lesem, kde dřevo stojí než ho odvezou na zpracování vznikl nějaký velký problém. Prostě kůrovec už v tom lese je a bude složité zachránit nějak lesy. V současné kalamitě je sice nutné najímat různé burany, ale nad těmi mají bdít odborníci.

P. Rada 8.12.2018 16:19

Re: Pirátský dokument?

Představa většiny lidí je často o tom, že u problému jsou odborníci. To je příznačně už prvý omyl. Odborníci na klima v ČR vyslyšeni doposud prakticky nebyly. Lesní závody které dříve měli na těžbu své lidi a věděli zhruba co od nich očekávat, je při restrukturalizaci povětšinou propustily a na celoplošné sucho se nijak nepřipravovaly. V systému tendrů se předpokládalo, že zdravotní vitalita lesů se dál měnit moc nebude a tu a tam kalamitní stav po polomech vyřeší zpracovatel najatý tendrem s konkurenčního prostředí. Prakticky nikdo tedy nepočítal s celoplošnou kalamitou vyvolanou dominantně suchem - nikoli jen místním polomem a nikoliv tedy jen lokálně namnoženým kůrovcem.

Prakticky nikomu se zavčas nechtělo začít obměnovat porosty dokud nedorostou ačkoliv takový návrh zákona předložen byl. Nedošlo proto včas na změnu cílů, struktury ani zákonodárství. Toto je sice částečně pochopitelný postoj ale jen v situaci víry, že klimatická změna je opravdu jen blamáž nemající obdoby. Ve víře, že nadřízené orgány mají serioznější informace jak média upozornující na rizika i ze zahraničních zdrojů. Umírněná doporučení IPCC bere dodnes kde-kdo lehkovážně.

President Klaus národ vytrvale obelhával tvrzreními o neškodnosti GW - a nejen on ... Klimaticky navozená gradace sucha v ČR tak mnohé zaskočila neuvěřitelnou realitou na kterou celá odvětví nemají připravené adekvátní postupy.

Změna podnebí podlamuje zdraví daleko širšímu spektru živého kde smrky a problematika kůrovce v hospodářských lesích jen vyčnívají jako dominantní memento. Naprstá většina lidí přitom dál nechce slyšet, že toto je jen začátek dopadů daleko nebezpečnějších, které jsme s phodlnosti spalováním fosilů spolu-iniciovaly už před desetiletími.

L. Novák 8.12.2018 18:40

Re: Zelený jehovista Rada

Ještě že máme zelené magory jako jsi ty, kteří nás budou neustále strašit a obelhávat, že se řítíme do klimatické katastrofy...

A běž se už konečně do základky doučit pravidla českého pravopisu. :-P

P. Rada 9.12.2018 0:27

Re: Dokonce Zelený jehovista? :D

Kéž by byla situace taková, že výskyt sucha, klimatická změna i kůrovcová kalamita jsou řešitelné pouhým zapracováním textového editoru do diskusní komunikace. Chápu ale, že zvláště v dost beznadějné situaci se popíračům reality může hodit odvolávání na jakousi korelaci mezi gramatickými chybkami překlepy... a nadějí, že pisatel záměrně svými informacemi podvádí. Zkuste si pro kontolu pravdivosti třeba ověřit mé tvrzení o tom, že V.K. dlouhdobě a tvrdošíjně bagatelizoval dopady GW. Cituji postoj o který se např. opírá ve své knize "Modrá nikoli zelená... str. 105" - vydáno 2007.:

...."Osobně se domnívám, že k mírnému oteplování dochází. Ale myslím, že oteplování bude daleko menší než predikují současné modely klimatologů. Mnohem menší. bude těžko měřitelné."....

Račte si porovnat s realitou dnes u nás a daty běžně dostupnými v době vydání. Třeba si ujasníme co si kdo z nás představuje pod pojmem ..."magor co obelhává".

Data teplot od 1880 - 2016... odchylky od normálu ....data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata_v3/GLB.Ts+dSST.txt .... ww.metoffice.gov.uk/hadobs/hadcrut4/data/current/time_series/HadCRUT.4.6.0.0.annual_ns_avg.txt ... http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/list/year_wld.html ... https://www.ncdc.noaa.gov/cag/time-series/global ....www.metoffice.gov.uk/hadobs/hadcrut4/data/current/time_series/HadCRUT.4.6.0.0.annual_ns_avg.txt .... http://ds.data.jma.go.jp/tcc/tcc/products/gwp/temp/list/year_wld.html ... https://www.ncdc.noaa.gov/cag/time-series/global

J. Schwarz 9.12.2018 16:36

Re: Pirátský dokument?

V dřevních dobách, pokud bylo sucho či naopak povodeň, úrodu sežraly kobylky nebo pomlátily kroupy vystoupil většinou kmenový šaman s teorií, že prostopášné chování lidí vyvolalo hněv Bohů. Žádal oběti a návrat k dobrým mravům. Dnes je rozdíl v tom, že "šamani" na svůj globální sraz přiletí letadly a jejich výkřiky z mlh jsou vyjádřením přání těch, co je platí. "Globálním oteplováním" je dnes možno vysvětlit vše - sucho i povodně, výbuch sopky nebo anomální polární záři. Tři roky po sobě jsou trochu sušší a pan Rada v tom samozřejmě vidí důsledek "globálního oteplení". Mimochodem u nás se mnohem podstatněji než teplota změnily úřední procedury a vliv různých "ekoaktivistů". Pokud se tedy něco se/re ve srovnání s minulostí, pak je to spíš v důsledku počinů těchto bláznů než "změn klimatu". "Ekoaktivisté" totiž nechtějí ani tak chránit přírodu, jako škodit průmyslu, klasickým zemědělcům a myslivcům...

J. Jančura 8.12.2018 9:21

Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Zkratkovitě řečeno těžařské firmy mají větší zisky, když se kůrovec více rozšíří. České lesy mají pak z důvodů byrokratických zákonných překážek (výběrová řízení apod.) jen omezené možnosti to řešit.

P. Palivec 8.12.2018 10:41

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Ale vůbec ne, naopak, záměr privatizace byl utnut na půl cesty. Místo toho, aby se odstátníly lesy, aby stát nebyl majoritním vlastníkem jako všude na Západě či u nás před 2. WW, jako první krok se odstátnily lesní závody, které v lesích hospodářskou činnost vykonávaly, druhý krok - privatizace lesů jako takových - byl utnut po roce 1993, kdy převládl názor těžařských firem (ze státního se drancuje a krade mnohem snáz než ze soukromých lesů).

Výběrová řízení na všechno (i toho kůrovce) v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek jsou důsledek nových předpisů cca po roce 1995.

Názorný příklad toho, že stát podnikat nemá (prověřeno za 40 let vlády jedné strany).

J. Kratochvíl 8.12.2018 11:03

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Za 40 let tady žádná kůrovcová kalamita nebyla asi jsem si nevšiml, ale byly tady jiné kalamity a ty stát velice pružně dokázal řešit. Asi je důležitější, kdo ten stát řídí.

P. Palivec 8.12.2018 11:35

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Za bolševika stát nepodnikal, ale plnil pětiletky, nalinkované Státní plánovací komisí a posvěcené po ÚV KSČ Národním (Federálním) shromážděním v podobě zákonů o státních pětiletých plánech (poslední zákon č. 81/1986 Sb.)

.

J. Kratochvíl 8.12.2018 11:44

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Pane, nezlobte se, ale vy jste magor. Již velký podnikatel Baťa prohlásil, že svému úspěchu v podnikání vděčí svému pečlivému a kompetentnímu naplánování, bez toho nelze nic podnikat. Tak co tady melete stále o Státní plánovací komisi apod. Mám -li věřit vám nebo Baťovi, tak si pochopitelně vyberu Baťu.

P. Palivec 8.12.2018 11:58

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Pane, nezlobte se, ale pletete si podstatu podnikatelského plánování a státních pětiletek, byť obojí se nazývá plánování.

L. Novák 8.12.2018 12:19

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Přesně tak! Bolševici "plánovali" státní fantasmagorie z ÚV KSČ coby řídící síly ve státě, zatímco Baťa podnikal a rozvíjel soukromý podnik. Komunistovi Kratochvílovi tohle nevysvětlíte. :-P

J. Kratochvíl 8.12.2018 13:08

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Primitivním antikomunistům nikdy nevysvětlíte, že je pouze plánování kompetentní nebo diletantské. Komunistům žádný kůrovec lesy nesežral. Ať se vám to líbí nebo ne.

I. Schlägel 8.12.2018 13:25

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Nesežral, přesto jsme po éře komunistů plném jejich osvíceného plánování zdědili násobně nižší životní úroveň a násobně zdevastovanější životní prostředí, památky, infrastrukturu a technický vývoj. O devastaci morálky nemluvě. Možná neexistence přemnoženého kůrovce byla pouhou chybou v bolševickém matrixu. Pokud jsem správně porozuměl Vašemu příspěvku, komunisté plánovali osvíceně podobně, ne-li stejně jako Baťa. Gratuluji k Vašemu rozhledu.

M. Prokop 8.12.2018 15:57

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Taky sežral, akorát se o tom nesmělo psát.

A rudí měli jediné jakž takž plus: Za nich nebyli zelení, jedna z příčin kalamit.

P. Rada 8.12.2018 13:14

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Velký problém může být právě v onom postoji k lesům jako k majetku který je třeba ziskově řídit rozvíjet a těžit jako fabriku. Problém proto, že lesy nejsou zdaleka jen producenty dřevní hmoty ale klíčovým obecně stabilizačním krajinným prvkem zabezpečujícím obecněji kvalitu životního prostředí pro daleko širší oblast. Sotva který majitel firmydokáže zohlednuje i zájmy širších vrstev obyvatelstva - měrou takovou jak faktory striktně ekonomické.

Lesy totiž paří ekonomicky vzato do širší oblasti ekonomiky tím, že poskytují nejen dřevo ale zejména tzv ekosystémové služby.

Pokud o ekosystémové služby příjdeme (např. nezaprší...) může svět pro zásadní význam ekosystémových služeb ztratit dokonce násobné dnes obtížně vyčíslitelné hodnoty oproti úrovni celosvětovéhu HDP. Naše lesy bývaly v tomto smyslu nejen národním bohatstvím a nyní o ně vleklou ekonomickou krátkozrakostí přicházíme a zjenvě nikdo nemá i přes nebývalou životní úroven dost prostředků situaci zvrátit.

A. Nový 8.12.2018 13:29

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Naše lesy bývaly v tomto smyslu nejen národním bohatstvím a nyní o ně vleklou ekonomickou krátkozrakostí přicházíme a zjevně nikdo nemá i přes nebývalou životní úroveň dost prostředků situaci zvrátit.

Ekonomická krátkozrakost, pane žvanile, je v tom že nenecháme zapršet a nebo že vichřice ničí lesy?

Co má nebývalá životní úroveň společného s kůrovcem?

P. Rada 9.12.2018 8:06

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

..."Co má nebývalá životní úroveň společného s kůrovcem?"...

Životní úroven lidí je dnes vázaná na neobnoovitelné zdroje jako na jakousi relativně snadno pořízenou ale fakticky jednorázovou nevratnou půjčku, kterou je velmi snadné čerpat ale posléze i velmi obtížné až nemožné splácet. Externality této "půjčky" však mají dopad mimo jiné v GW a okyselení půd což jsou dva hlavní faktory destabilizijící lesy a konkrétně iniciující rozvoj kůrovce na oslabeném porostu smrků.

Máme využitím fosilů prakticky všichni přístup k nebývale pohodlné dopravě ale závislé na fosilech které využívání je přes vznik GW zásadně kontraproduktivní s možností "dopravit" vodu do krajiny kde bývala. Spadne totiž jinde a to vede ke změně podnebí.

Tvrzení o technologickém pokroku který čerpáním nevobnovitelného může vzniknot a umožní "půjčku" kompenzovat je velmi ošidné. Platí totiž zatím jen v některých oborech (elektronika, informatika..).

V energetice která je pro míru životní úrovně zásadní se za celé minulé století sice objevilo mnoho nových technologií, násobně vzrostla masivnost těžby ale vlekle klesá její efektivita (EROEI) jako limitní předpoklad růstu civilizační úrovně. Můžeme si totiž dovolit stále méně transformačních kroků na jednotku dodaného výkonu a jedince. Kompenzace masivností pro zároven rostoucívětší množství jedinců je zejména v uzavřeném systému velmi kontraproduktivní.

Z. Lapil 9.12.2018 11:38

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Souhlas. Dovolím si ale pokračovat: kapitalismus má tu vlastnost, že je-li něčeho nedostatek, je to drahé, tudíž se tím A/začíná šetřit a B/ začínají tisíce a desetitisíce lidí vymýšlet, co s tím: jak to vyrobit, jak to nahradit.

Socialismus tuto vlastnost nemá: tam je zodpovědnost delegována (spíš je uzurpována) na vládu/předsednictvo ÚV čehosi, a dokud tento orgán nezavelí, nebude nic. A ani tento orgán nedokáže, abych si já sám dal sud pod okap, protože voda z vodovodu je na zalejvání drahá. Nanejvýš - jak dnes vidíme se zateplením, zkasíruje VŠECHNY, aby si NĚKTEŘÍ dokázali pořídit sudy speciálně certifikovaně izolované, aby se v nich voda příliš neohřívala a neodpařovala se.

L. Novák 8.12.2018 18:46

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

Kdyby byly lesy v soukromých rukou, majitelé by rozhodně nenechali dojít šíření kůrovce do takových rozměrů, jako jste zapříčinili vy, zelení magoři, pod heslem "nechat být a nezasahovat".

To tvoje žvanění představuje přesně to, co vadí. Pomatení bezzemci bez přírodovědného vzdělání kecají do všeho a chtěli by řídit život na Zemi...

P. Rada 9.12.2018 8:17

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci ?

Pokud by jste měl pravdu - nedocházelo by k tomu, že i majitelé soukromých lesů kterých je v ČR asi 20% mají zásadní problém. Navíc je kůrovec na rozmachu v celém mírném pásmu - třeba i v Kanadě.

https://www.e15.cz/byznys/zemedelstvi/soukromi-lesnici-zadaji-stat-o-podporu-za-kurovce-chteji-stamiliony-1350337

https://www.adol.cz/blog-kurovec-netrapi-jen-lesy-cr-ale-i-soukrome-vlastniky/

http://www.lesprace.cz/casopis-lesnicka-prace-archiv/rocnik-86-2007/lesnicka-prace-c-12-07/stav-lesu-zapadni-kanady-ocima-ceskeho-lesnika

J. Schwarz 9.12.2018 16:45

Re: Hlavní problém je v nedomyšlené privatizaci lesnictví

No co co co, jenom si celorepublikově zopakujeme Šumavský přístup. Jaké "přijdeme o lesy"? Vždyť vyrostou nové, a lepší! Za sto let bude svět valit bulvy na naši divočinu!