29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Vrtěti kůrovcem – rok poté

Je to něco přes rok, kdy byla na Neviditelném psu publikována moje úvaha Vrtěti kůrovcem. V neděli 28. července 2019 jsem otevřel Seznam a uviděl bombastický titulek Švédský stůl pro kůrovce vysadili naši předci. Teď se řeší, jak nezopakovat chybu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Roškota 30.7.2019 8:10

o koze a o voze

myslím že jsme svědky velkého zmatení jazyků. Na jedné straně jsou ti kteří vnímají "les" jako základnu pro produkci dřeva, na straně druhé ti kteří jako přírodní prostředí. Těm prvním se líbí lesní smrkové plantáže , těm druhým druhově pestrá lesní společenství. Oba mají pravdu, nikdy se nemohou shodnout.

To že monokultury jsou náchylné ke škůdcům a nemocem není žádný moderní zelený výmysl. To že sucho má významný vliv na odolnost lesa je zřejmé. V současné době odumírají i borovicové porosty, kde žádný kůrovec není. Kůrovec je důsledkem špatného hospodaření v lese, které pan autor obhajuje.

Lesní hospodářství produkuje něco přes 0,5% HDP ČR. Spotřebujeme zhruba 2mil m3 smrkového řeziva, vyprodukujeme dvojnásobek. Stojí to za to?

V. Novák 30.7.2019 12:56

Re: o koze a o voze

Kůrovec je důsledkem špatného hospodaření v lese, které pan autor KRITIZUJE.

J. Lukavsky 1.8.2019 8:59

Re: o koze a o voze

"Kůrovec je důsledkem špatného hospodaření v lese" Kůrovec je důsledkem špatného SOUČASNÉHO hospodaření v lese. Dříve ve smrkové monoklutuře byl brouk držen při zemi protože: Hajný bydlel v hájovně (v lese) a celý den pobíhal po pracovišti (lese) a věděl o každém zajíci. Když zmerčil napadený či jen podezřelý strom začenichal a druhý den přišel s dřevorubcem, strom poplílili, oloupali a kůň ho vytáhl na skládku. Dnes se od počítače vypíše výběrové řízení, to se dvěma odvoláními... trvá půl roku, pak přijede harvestor a vytěží hektar či dva, ale kůrovec už je stejně pár km daleko. J.L. end