29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Toč se a vrč, můj kolovrátku…

Tyto verše Karla Jaromíra Erbena se mi vybavily 17. prosince 2018 při sledování Interview ČT24, v kterém zpovídala moderátorka Zuzana Tvarůžková Mgr. Richarda Brabce, místopředsedu vlády a ministra životního prostředí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. - 16.1.2019 12:40

Lesník

Vážený pane profesore, pod každou větu Vašeho článku bych se podepsal. Jaká změna číst v našich novinách článek od odborníka.

K. Novák 3.1.2019 19:40

Článek je jednostranný.

Článek je jednostranný jako řada jiných článků. V národních parcích jsou bezzásahové jen první zóny, ostatní zóny jsou nárazníkové a zásahy se v nich konat mohou. Lýkožrouti se vlastními silami moc nešíří a přes nárazníkové zóny se do produkčních lesů mimo národní parky nerozšíří. Latentně jsou ovšem vždycky všude. Celostátní kalamitu vyvolal spíš autorem zmíněný ekonomismus a hlavně ignorace změn klimatu. Autor zmiňuje, že dlouhodobé nadprůměrné teploty a sucho hmyzu všeobecně vyhovuje a v roce 2018 dokonce umožnilo dokončení třetí generace rojení kůrovce, opoměl ale zmínit, že teplo a sucho nevyhovuje smrku a že lýkožrouti jsou druhotní škůdci, napadající již jinak oslabené stromy. A ty mohou být oslabené i hospodařením v lesích, konkrétně vyčerpáním živin následkem odvozu dřeva. Zdá se také, že autor není schopný domyslet, že kalamita se může dále vyvíjet, kromě lýkožrouta severského se u nás může rozšířit další druh lýkožrouta, jiného hmyzu nebo může smrky začít hubit nějaká houba nebo jiný přírodní hubitel a kalamita se nemusí zastavit jen u smrku.

J. Štrobl 4.1.2019 13:25

Re: Článek je jednostranný.

Vážený pane Novák, uvádíte zavádějící nesmysly u kalamitních škůdců. Pravda, pokud máme kůrovce v základním stavu, napadá nejprve oslabené stromy. Pokud dopustíme jeho namnožení až do kalamitního stavu - neodolá mu žádný zdravý strom. V dnešní době v naší republice, kdy předchozí vlády dovedly naší přírodu vysokými těžbami po r.1989, kdy zamezily lesníkům odpovídající ochranu lesa, do katastrofálního stavu, tak v současné době napadá kůrovec jakýkoliv zdravý smrk. Oteplení planety je jenom obezlička - pokud by byl kůrovec udržován v základním stavu, nikdy by nemohlo dojít k jeho přemnožení! Nesmíte věřit všemu, co uvádí naše stranická média.

P. Rada 4.1.2019 21:20

Re: Článek je jednostranný.

"Zavádějícím nesmyslem" může být i tvrzení ..."Pokud dopustíme jeho namnožení až do kalamitního stavu - neodolá mu žádný zdravý strom"...

Zkušenost přeci říká, že kalamitní stavy mají svůj počátek i konec a zdaleka né vždy končí kalamita úhynem všech sromů.

Dávám Vám ale zapravdu, že ten typ kalamity který se projevuje v ČR nyní zde ještě nikdy nebyl a tak je možné ba pravděpodobné, že smrkové porosty v plohách do cca 500m zmizí celoplošně.

J. Jurax 3.1.2019 15:58

No jo, cynik by se zeptal, proč zrovna lesní hospodářství by u nás mělo být v pořádku ...

M. Těhanová 3.1.2019 14:53

Mám radu

pro pana Radu. Místo opakování sáhodlouhých traktátů o změně klimatu( dříve globální oteplování- Příště co?), by se měl pokusit zopakovat si používání předložek " s" a "z".

V češtině opravdu není jen "s". Nedá se to pak číst.

P. Rada 3.1.2019 15:54

Re: Mám radu

Děkuji a nabízím radu na oplátku. Pokud vám paní Těhanová jde zejména o to něco pro zábavu číst a jste na pravopis vnímavá více jak na fakta v diskusi - proč se neobklopit literaturou která prošla gramatickou korekcí a ostatní pomíjet?

Mě jde o život v krajině a gramatické nedostatky dislektika i kdybych je snad nějakým textovým editorem vyřešil, skutečný stav jen sotva ovlivní. Píšu zásadně nerad asi tak, jak koktavý nerad vysvětluje cynikům např. že byl navíc ke svému hendicapu okraden.....K realitě laxní společnosti se vskutku ale cítím okraden o svěží zelené lesy které mne povázely životem.

Když tu faktickou zkázu vidím a vnímám i to co bude následovat a k čemu jsou naopka mnozí apatičtí, tak se špetkou naděje raději nemlčím a dál rizkuji pro formálnosti výsměch zejména těch, které naopak obsah sdělení nezajímá.

M. Prokop 3.1.2019 16:16

Re: Mám radu

To není jen "s" a "z" a jiné mluvnické úlety, těch bych si skoro ani nevšiml, kdyby měl nějaký reálný obsah.

L. Novák 3.1.2019 21:42

Re: Mám radu

A není to projev dyslexie... :-P

A. Hrbek 3.1.2019 13:25

Již několikráte zde bylo zdůrazněno,

že základním předpokladem pro zlepšení hospodaření s lesy je obnova Státních lesů jako jediného vlastnického subjektu s plnou zodpovědností za komplexní dlouhodobé hospodaření se svěřenými státními (tedy všem patřícími) lesy, majícího k tomu plnou pravomoc a potřebné pracovní kapacity (včetně sezónních akcí), dostatečné prostředky i zařízení.

Jde o celý souhrn činností počínaje přípravou půdy před sázením nebo výsevem, přes probírky, těžbu, zpracování kulatiny, pilařskou výrobu, až po výrobu a prodej dřevěných výrobků s nejvyšší přidanou hodnotou.

Tak jak tomu bylo v šlechtických lesích, Státních lesích za první republiky a dokonce i ve vojenských lesích po roce 1948.

To co provedly vlády po roce 1989, a částečně i po roce 1968 byl nejen zločin týkající se lesů, ale i celé společnosti.

P. Rada 3.1.2019 13:52

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno?

Mám na rozdíl od vás za prakticky lhostejné co kde kdy bylo formálně zdůrazněno.

Tvrdím, že pro životaschopnost hospodářského lesa je podstatné zdali přírůstky drřevní hmoty dostatečně převýší těžbu a bude tak navozena situace ziskovosti. To ale obecně podminují půdní a klimatické podmínky.

Uvedu krajní příklad. Usmyslíli si kdokoliv, že např vysází les ve stepi či dokonce na poušti pak to může i provést ale stabilně a rozsahem jen kdy pro to bude mít ekonomické krytí - jinak půjde o znehodnocení společenských pozitiv s dopaden až na kolaps společnosti. Jiným krajním příkladem může být pěstování stromů v městském parku. Pokud zde převáží jiné hodnoty jak produkce dřevní hmoty, mohou být investice do údržby takového parku oprávněné.

Otázkou dneška je tedy i to, zdali bude společnost mít prostředky a ovládat dostatečně efektivní systém aby lesy v celém rozsahu a účelu mohly být zachovány. Vzhledem na dlouhodobé ignorování dominantních vlivů mám za to, že rozhodující většina doposud nechce (nemůže?) dříve výdělečnou lesní výrobu v česku začít naopak dlouhodobě dotovat s jiných společenských zdrojů.

Proto řadě našil dosavadních lesů hrozí v důsledku změn klimatu trvalý zánik přeměnou na už dřevo-neproduktivní převážně křovinatou krajinu.

M. Těhanová 3.1.2019 14:22

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno?

A tady se zase píše o voze a vy jako obvykle o koze.

Takže si znovu přečtěte článek a přemýšlejte, co je podstatou. Tentokrát to není o klimatu, i když nikdo nezpochybňuje, že je důležitý.

P. Rada 3.1.2019 16:15

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno?

Respektuji Váš nesouhlas. Vnímám podstatou článku posvém jako soupis toho co autor považuje za řešení včetně jeho priorit kde počasí uvedl až na konci jako jev který má periodický chrakter. S obsahem relativně souhlas - s prioritami zásadně ne.

Podstatu změny v růstu lesa totiž na rozdíl od autora spatřuji v prakticky nevratné změně přírodní ekonomiky v důsledku nástupu docela jiných klimatických podmínek.

Tvrdím také, že lidská ekonomika která s lesů doposavad především čerpala, nebude už nikdy schopna nastávající rozvrat vykompenzovat. Kéž bych se mýlil jak "o koze".

A. Hrbek 3.1.2019 18:47

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno?

Vážený pane Rado. Podobně jako člověk není jen živým ekonomickým strojem na vydělávání peněz, není les jen přírodní ekonomickou továrnou na výrobu smrkového dřeva. Má i řadu důležitých vlastností, např. je útočištěm pro život řady další rostlin a živočichů, je zadržovatelem vlhkosti, tvůrcem mikroklimatu, ochranou před sluncem i větru, atd. Je i oblastí pro rekreaci samotného, člověka, má i výraznou estetickou a psychologickou funkci, atd.

Proto je třeba les i za současných podmínek nejen zachovávat, ale i pěstovat a pokud možno, rozšiřovat. A to často i při jeho záporném výnosu z těžby.

Jeho výhodou i nevýhodou je, že je schopen ledacos vydržet, a to dokonce i lidskou blbost a hrabivost. Největším nepřítelem mu nejsou změny klimatu, ale, jak ukazuje i diskuse, nekonečná lidská blbost.

P. Papež 3.1.2019 20:45

Plný souhlas.

P. Rada 3.1.2019 23:29

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno?

Pane Hrbku lesy vydržely u nás sice ledacos a ty v okolí vodních toků na na podloží s dostatečnou mírou retence mají největší šanci. Dobrou šanci mají i horské lesy kde orografie vede k daleko četnějším srážkám jak jinde.

Já o funkcích které zdravý les má vůbec nepochybuji - ba naopak. Tvrdím ale, že lidská sobeckost, chtivost a přeíravost povede i dále k tomu co kolem sebe vidíme. Tedy k rozpadu lesů bez toho, že by do nich společnost byla ocotna masivně investovat. Změny klimatu navíc poznamenají časem i lidskou ekonomiku a to lesy nejspíše dorazí.

Kde kdo totiž opomíjí, že dnešní stav není ojedinělým extrémem ale je v dynamickém vývoji. Dnes zatím zhruba důsledkem toho, jaké imise skleníkových plynů byly uvolnovány lidstvem před půlstoletím. Situace se ale dál zhoršuje a proto se klima planety bude celá desetiletí ještě vyvíjet a nejspíše do stavu kdy to součastné porosty nemohou ustát. Podívejte se jen na změnu průměrné teploty u nás a považte, že s každým růstem oteplení o stupen roste celkový roční odpar asi o 100mm. (http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1546437271) Navíc dříve hojné sněhové zimní srážky budou odtávat stále častěji i do vyšších poloh a proto spíše odtečou. Poklesne dál i retence. Největší problém je ale ve změně vzdušného proudění jako reakce na odtávání severní polární čepičky. Doposud převládající mírné a vlhké západní ztratí svou dominanci.

To vše bude navozovat delší setrvávání tlakových výší v naší oblasti a s polu s ostatním rok od roku stále nebezpečnější sucha nejméně do konce století. Takovýto trend lesy v podobě jak je známe nejspíše neustojí. Lesnictví ani příroda totiž neznají druhy dřeviny které by v takových dynamických podmínkách dokázaly dlouhodobě obstát. To umí jen traviny a částečně křoviny. Tedy zelen která neroste od vrcholů ale své životaschopné jádro dokáže dlouhodobě ukrývat pod zemí. Proto výše píši o v kopcích křovinaté krajině.

M. Prokop 3.1.2019 16:18

Re: Již několikráte zde bylo zdůrazněno,

Státní lesy jako jediný vlastnický subjekt, to už tu jednou bylo. A prosperují i lesy v zemích, kde jsou různí vlastníci.

Takže problém i řešení budou jinde, než v restauraci socialismu.

M. Prokop 3.1.2019 13:00

Velmi reálné.

Když si ovšem člověk uvědomí, kolik lidí z té lumpárny žije a to i na dost vysokých místech státní správy a kolik "enviromentalistů" se na ní přiživuje, těžko může mít naději na zlepšení.

V. Kain 3.1.2019 13:32

Re: Velmi reálné.

Babiš vycítil kde jsou peníze a expandoval i sem.On rozhodně proti kůrovci bojovat nbude.Těžba a zpracování.Pochopitelně,že bude v expanzi pokračovat i do jiných odvětví.

V. Braun 3.1.2019 17:09

Re: Velmi reálné.

Tak zrovna na způsobu hospodaření v Lesích ČR, jak je popsáno v článku, se prakticky žádní "environmentalisté" nepodílejí, že byste to nevěděl?

M. Prokop 3.1.2019 18:24

Re: Velmi reálné.

Zato kolem kůrovce a kácení se jich motá dost.

J. Pražák 3.1.2019 13:00

Konečně pravda. Výborný článek

Zdá se, že u nás již desetiletí probíhá rozsáhlé zločinné spiknutí.

To není možné, že by šlo jen o neschopnost.

P. Rada 3.1.2019 13:22

Re: Konečně pravda. Výborný článek?

Ano jde v jistém smyslu o "rozsáhlé zločinené spiknutí". Došlo totiž zas ke spiknutí egoismu, chtivosti a arogance.

Dřive toto vedlo k zotročování či jen vykořistování člověka člověkem. Dnes bylo moderněji pozměněno dokonce na demokratické vykořistování přírody. Momentální výhodou je pro účastníky právní beztrestnost.

"Neschopnost" v tom ale tkví také. Zejména ve smyslu širší časové odlehlosti kterou nepokrývá efektivní zpětná vazba tak, aby nastolený systém mohl být i dlouhodobě stabilní. Spiklencům ale jen momentální řešení bez ohledu na vzdálenější důsledky vyhovuje.

P. Papež 3.1.2019 20:49

Neděláte na ministerstvu? Tolik nic nerikajicich keců a klišé, s tím se dá potkat jen ve zmiňovaných rozhovorech s "odbornymi " politiky.

L. Novák 3.1.2019 21:46

Re: Rada

Ne, "Rada" je magor... blábolí a blábolí... :-)

J. Kindl 3.1.2019 12:17

Toč se a vrč, můj kolovrátku

U nás vyhrál zázračně tendr Babišův Uniles. Získal monopol na těžbu třeba a vytlačil drobné těžaře. Přišel kůrovec, který dřevo znehodnotil. Uniles to odmítal těžit, protože dřevo mělo hodnotu, tak palivového dřeva. Vyřešil to tak, že vypověděl smlouvu. Tak se muselo vyhlásit nové výběrové řízení a novou firmu a to tak trvá rok pokud se někdo neodvolá. Zatím brouček žere a žere. Do doby než proběhne výběrové řízení se nemůže těžit, jak stanoví zákon.

P. Rada 3.1.2019 13:01

Re: Toč se a vrč, můj kolovrátku

Takto jak příkladně popisujete si egocentricky stanovují herní pravidla společenských právních předpisů lidé a nazývají je ZÁKON.

Použili přitom stejný pojem pro pro s principu ale zásadně odlišné ZÁKONY přírodní. To by ještě samo o sobě ani tolik nevadilo, pokud by se na vše dál nevázalo alibi a víra, že právě jen dodržováním právních předpisů se nedopustíme zásadních chyb.

Zákonodárci sice vědí, že existuje něco jako novelizace a proč - ale pokud společnost notoricky nedodržuje zejména zákony přírodní, stávají se ty společensky právní spíše šaškárnou až ničivou zbraní v rukách jimi momentálně vládnoucích.

Zprvu na to v tomto případě doplácejí lesy. Přijde někdy na řadu viník?

M. Prokop 3.1.2019 13:18

Přijde někdy na řadu viník?

Máte na mysli zákonodárce, kteří vše odhlasovali, "odborníky", kteří jim dodali podklady, nebo zelenáče, kteří to vše kryjí?

P. Rada 3.1.2019 13:30

Re: Přijde někdy na řadu viník?

Pane Prokope nevím které "zelenáče" máte na mysli ale faktem je , že zelenou uniformu nosí lesníci a ti se podobně jak Vy tématu kamatických dopadů na svou profesní parketu dost dlouho vyhýbali a vyhýbají. Zdaleka né všichni ale zde na NP to je pravidlem.

Příznačně právě i autor článku uvádí jako až poslední faktor počasí a klimatické změny doslovně vůbec nezminuje. Možná si totiž podobně jak vy myslí, že se počasí zas zanedlouho vrátí do dříve běžného režimu. To je ale nejspíše falešný blud který vám oběma vládne.

M. Prokop 3.1.2019 16:21

Re: Přijde někdy na řadu viník?

Zelenáči = enviromentalisté, duhysté, dětizemisté, ....

Lesníky do toho netahejte, to jsou profíci a ne ekoteroristé.