20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Stromů bylo pokáceno na devět let dopředu!

Poslední květnový den zveřejnil Český statistický úřad některé údaje o lesním hospodářství České republiky za rok 2020, především data týkající se těžby dříví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 8.6.2021 9:08

Ano pane Šimanský. Stromů bylo pokáceno podstatně větší množství než činí přírůstek dřevní hmoty. Příčinou, kterou jste, žel nezmínil je ale zejména dlouhodobý růst dynamiky podnebí. Tj neobvykle hlubší a dlouhodobější sucha, pak zas deštivo... ale v úhrnu oteplování které dlouhodobě rostoucí dřeviny stresuje až tak, že dochází ke zlomům v druhovém složení lesů. K tomu přibyly negativní vlivy lokální kyselé depozice, restrukturalizace lesnictví na nepružné tendry... atd. Budeli ale zejména dominantní vývoj klimatické situace pokračovat či dokonce gradovat - což je pravděpodobnější - můžeme pro tento zálkadní faktor nejen o smrkové lesy zcela přijít. Leckdo s laiků i odpovědných přitom ještě nějakou dobu bude moci katastrofický vývoj lesů povýšeně sledovat s klimatizovaného prostředí luxusních aut...

Je ale velice s podivem, že právě lesnictví jako celek se sice donedávna snažilo i soudně bojovat proti plošnému ale vesměs dnes už oproti 80tým létům podružnému vlivu kyselých deštů s doposud nedostatečně odsířeného průmyslu, motorizace.... - ale prakticky nic preventivního neudělalo pro snížení klimatických dopadů.

I Vy se doposud chováte jako by klimatická změna nebyla zřetelná už před více jak třemi desetiletími (viz prvá zpráva IPCC). Jste tedy sice člověk pro zdravé lesy průběžně horující ale příznačně stejně dlouho ignorující nastupující klimatické změny. Takto také svou zaslepeností nesoucí podíl na probíhajícím celkovém kolapsu lesnictví. To se přes všechny těžby a opatření nevratně propadlo s dřívější roční desetimiliardové zizkovosti do ztrátovosti, kterou sotva kdy bude schopné zastavit pro trvalou ztrátu své nejlukrativnější pěstované dřeviny - smrku - za kterou prakticky nemá žádnou ekvivalentní náhradu.

L. Novák 8.6.2021 9:57

Achich-ovej! Zase tuna ;-O blábolů aktivistického googlovacího nedouka ZŠ zeleného magora "Rada". Klimatická katastrofa! Zachraň se, kdo můžeš! Rv ;-D

P. Rada 8.6.2021 10:11

Ano klimatická "katastrofa" (zásadní změna v kulisách na jevišti) už dolehla na dlouhověké řeviny. Za nimi budou nejdříve následovat i daší dlouhověké a komplexně vázanné organismy.

Homo konzuments se na to zatím dívá vesměs povýšeně, opírajíc se o mocnou surovinovou berličku. Ta se mu ale časem začne tenčit...

"Zachránit" by se snad ještě něco dalo - ale jen v komplexu. Nevěřme těm, kteří takto radí egoisticky. S palenety Zěmě totiž není kam utéci.

J. David 8.6.2021 10:27

Rány Boží, P.Radu zase chytá klimakterium. Ale jinak, klimaticky pobaví, jeho ppm CO2 a jiné laskominy jsou výživné na zbystření racia. CERMAT ruší podíl matematiky, fyziky a chemie na ZŠ ve prospěch humanitní rétoriky. Tam bude mít pan P.Rada široké pole působnosti, byť mendíci budou vědět kulový, co je to "ppm".

P. Rada 8.6.2021 15:04

Je otázkou na co J.D. vlastně reaguje? Zřejmě se lesnickými "laskominami" dost nepobavil a ani u něj "ranou boží"? nedošlo k zbystření racia nebot si doposud nevšiml, že potlachání nad jinými tématy jak ekologickými pravidelně vynechávám.

V. Kain 8.6.2021 16:50

Rada se nám tady vyprázdnil,ale ani slovo o jednom z největších predátorů pokud jde o kácení stromů a okamžitý prodej.Nyní se chystají vojenské lesy vyhandlovat se státními lesy 70 000 ha lesa za účelem kácení.Vláda to rychle schválila a vydalo na to embargo aby to zůstalo utajené. Vydělá na tom zase největší predádor.Těžařské firmy kontrolované Babišem dostávají nejvíce zakázek.Babiš kvůli okamžitému zisku likviduje všechno co mu přijde pod ruku.Nejdříve za hubičku koupil a potom bleskově zlikvidoval prodejem kravíny,vepříny,slepičárny atd. Chovy hospodářských zvířat neobnovil a dneska dovážíme to, čeho jsme mohli mít nadbytek.

P. Rada 8.6.2021 19:05

"Vyprázdnění" mi nepodsouvejte. V žaludku mi toho leží daleko více a už vůbec né to, že vím komu kdo který tendr kdy přiklepnul...

Systém tendrů v českém lesnictví ale zřejmě dlouhodobě vede k úpadku oboru i lesů. Je ale možné, že i za tohoto stavu s toho psychopati jako Babiš těží na úkor lesů i společnosti:

http://www.aleserber.cz/soubor/charakter-ceskeho-lesnictvi-upada/

Ž. Říje 8.6.2021 8:30

Souhlas s autorem. Já tomu říkám lesní genocida.

M. Krátký 8.6.2021 3:26

Příliž mnoho teorie a neznámých, odborných výrazů - s prominutím. Jsem amatérský pozorovatel malého úseku našich lesů středního Posázaví mezi Týncem nad Sázavou a Nespekami od roku 1946. V uplynulých dvou letech se i u nás vesele kácelo kůrovcové dřevo a na těchto rozsáhlých plochách již rostou nové stromky - převážně listnáče. Myslím si, že velká část kůrovcové kalamity byla způsobena velmi přestárlými smrkovými lesy. Tyto smrkové lesy již min 50 let nerostly, neměly prakticky žádné přírůstky, přišlo pár let bez obvyklých dešťů a ty staré smrky to zabilo. Dobré ráno a hezký den R^R^R^

L. Novák 8.6.2021 6:17

A není problém v tom, že snad většinu lesů v Česku vlastní stát?

P. Rada 8.6.2021 8:25

Vy zřejmě naivně předpokádáte, že na soukromé lesy sucho nedolehlo a možná i to, že soukromé těžařské firmy se rozvozem nedkornělého kůrovcového dřeva k neovykle vzdálenému zpracování jen aby navýšili zisk... na rozšiřování kůrovcové kalamity nepodílely:

https://www.silvarium.cz/zpravy-z-oboru-lesnictvi-a-drevarstvi/kurovcove-taxi-lidove-noviny

https://www.cirkev.cz/cs/aktuality/200619tiskova-zprava-cirkevni-lesy-bojuji-se-suchem-a-kurovcem-privalove-deste-zatim-na-zachranu-nestaci-klicova-je-spoluprace-vlastniku

L. Novák 8.6.2021 9:00

Kdybych byl majitelem lesa ohroženého kůrovcem, určitě bych nešel pro "radu" za ;-O nedoukem ZŠ "Rada", a informace bych si zajistil od kvalifikovaných odborníků. ;-)

P. Rada 8.6.2021 9:12

Kvalifokovaného odborníka by jste musel adekvátně zaplatit. Sdělil by Vám ale nejspíšeněco podobné, co zde zdarma presentuji už léta po svých konsultacích s kvalifikovanými odborníky.

P. Rada 8.6.2021 9:34

Jednu povzbudivou "radu" Vám ale dám - jsteli tedy majitelem jednoho smrku - který měl celoživotně dost místa a jemuž proto větve sahají až k zemi, což je možné vidět i v městských zahradách a parcích - pak se kůrovce nemusíte tolik obávat. To i když smrku nebudete za sucha pomáhat zálivkou.

Chamtivci co ale smrk pěstovali v úzském sponu aby s lesa co možná vypadávaly pěkně tlusté dlouhé klády, aby to tedy ekonomicky "sypalo", mají dnes tuplovanou smůlu a spolu s nimi lesy založené takto zejména s lidské chtivosti a přezíravosti k budoucímu vývoji.

Š. Zemek 8.6.2021 9:55

Pane Rado, mluvíte o věcech o kterých nic nevíte. Ten Vámi adorovaný hluboce zavětvený smrk chcípne na sucho první, protože má obrovskou transpirační plochu, kterou kořeny za nedostatku vláhy neutáhnou. Daleko větší šanci mají stromy, které vyrůstaly v zápoji, tím pádem mají menší koruny. Navíc pod těmi stromy je stín a tím pádem menší odpar. LČR jsou v tom trochu nevinně, než udělají výběrko na těžbu, kůrovec je o generaci jinde. Největší malér je v soukromých vlastnících, ti se k ochraně lesa staví velice laxně, pokud ji vůbec dělají. Státní správa jen nečinně přihlíží.

P. Rada 8.6.2021 10:20

Pane Zemek něco o tom nejspíše vím - dokladem jsou právě ty doposud ojediněle přežívající smrky na okrajích lesů či až v městské zástavbě.

Podstata ale není jen ve vodě, teplu - jak mylně předpokládáte - ale v celkové obranyschopnosti stromu a v systému náletu kůrovce, který předně napadá kmen stromu až pod prvými zelenými větvemi.

LČR se sice snažilo uspět v soudní žalobě na producenty okyselení - ale za zpomalení G.W. (imise CO2) hlas nezvedly NIKDY!!!

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/lesy-cr-cez-skody-nahrady-fiktivni-platby-soud-emise.A180801_220514_ekonomika_pmk

L. Novák 8.6.2021 15:35

Nejsou všichni ;-O potrhlí magoři jako ty. Naštěstí! :-P

P. Rada 8.6.2021 19:31

"Potrhlost" ve smyslu přihlouplosti se projevuje třeba tím, že dotyční nezvedli hlas proti sycení atmosféry uhlíkem i proto, že si možná "magorsky" mysleli, že oni i lesy s toho nárůstu budu růstem dřevní hmoty také dokonce profitovat a také proto, že by to snížilo naději na úspěšnosti soudního sporu.

Něco na tom bylo. Přes tendry se "magorům" posléze podařilo vyrabovat tolik dřeva jak nikdy dříve. Při jeho pokleslé ceně ale s tohoto bezuzdného kolotoče zároven začali mnozí paradoxně vyskakovat... Za běhu se proto měnila i pravidla tendrů.... až to odskákal vrchní lesní.

https://www.zachranmelesy.cz/cs/clanky/clanky/odvolanim-reditele-lesu-cr-se-lesni-krize-nespravi-nepotrebujeme-obetniho-beranka-ale

Na všechno ale zatím doplatily zejména lesy. Společnost lidí přijde při pokračování trendu na řadu nutně také - ale až někdy později. To už zde asi nebudu ale nepřekvapilo by mě, pokud by na životech podobně dlouhověkých lidí, zas jednou záleželo komusi tak málo, jak dnes málo záleží většině lidí na stromech v lesích. V tomto ohledu jsem s autorem zajedno.

L. Novák 8.6.2021 20:06

Jenom ;-O blb tvého rozměru blábolící o vědě může tvrdit, že "prognostika je známá věda"... :-P

Diskuse: ENERGETIKA: https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/energetika-tento-pan-je-vladni-zmocnenec.A210605_111642_p_ekonomika_wag/diskuse?vlakno=108025310

P. Rada 8.6.2021 20:42

https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Prognostika

L. Novák 8.6.2021 23:54

Četl jsi vůbec ten text, na který odkazuješ, hlupáku? ;-D

"...Z toho plyne, že konstituování prognostiky jako samostatné vědní disciplíny není správné...."

J. Lukavsky 8.6.2021 19:46

"lesy založené takto zejména s lidské chtivosti" naprostá většina lesů byla založena jako plantáž smrku k produkci dřeva. Monokultura je ale z principu nestabilní a je nezbytné ji ošetřovat a udržovat. A když doroste vytěžit a plochy opět zalesnit. Něco jako pole brambor. Pokud ale najednou vyhlásíme, že vysázená smrková monokultura je Boubínem a že se o ní bude nejlépe starat Matička Příroda... tak to dopadne jak to dopadlo. Na kůrovcové kalamitě se podílí několik faktorů. Změny v hospodaření: dříve hajnej běhal po lese kde také bydlel v hájovně a když objevil kůrovcový strom tak vyhlásil poplach a druhý den tento ležel, oloupán a kůra spálena. Dnes musí vyhlásit výběrové řízení.... a za půl roku přijede harvestor. Lesní závod už nemá svoje dřevorubce, ty musí najímat od cizí firmy. No a také toto povolání nikterak neláká. A také je problém s jurodivými ekopošuky co sice neumí ani naštípat třísky na podpal, ale řídit Zeměkouli zvládnou levou zadní. Je toho víc. J.L. end

P. Rada 8.6.2021 21:19

Máte v tom poněkud zmatek pane Lukavský - jen v části o tendrovém hospodaření posledních let víceméně souhlas.

Jak "pošuk/pošetilec" jste ale právě mezi okolnostmi docela vynechal to dnes obecně podstatné - změnu klimatu... (sucha, teplot a i kyselých deštů). Lesy celého mírného pásma se totiž s těchto obecných příčin proměnují.

Také v úvodu se trochu mýlíte. Lesy tu totiž byli daleko dříve než civilizace. Jinou věcí je, že lesnictví u nás bylo legislativně založeno až za Marie Terezie a tehdy byla u nás většina lesů lesnicky znovu-obnovena.

Monokultura oproti Vašemu tvrzení může být s principu stabilní - viz např klimaxové smrčiny vrcholů hor nebo tundry. Vedle monokulturnosti dál hraje roli i stejnověkost, hustota a hlavně místní podmínky.

Také Vám věřím, že třísky na podpal naštípat umíte - ale při komentování vývoje na planetě jste spíše mimo.

L. Novák 8.6.2021 22:57

Ano. Pitomec jako ty se chová, jako by byl "ředitelem zeměkoule"... Ale ty už blbej zůstaneš až do soudného dne.;-D