24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

LESNICTVÍ: Stav je katastrofální – ale mimořádný stav to není!

Ve večerním televizním zpravodajství 30. srpna 2019 jsme mohli vidět (předpokládám, že na úplně všech tuzemských stanicích) napínavou reportáž z nasazení německé armády proti kůrovci na německé straně Krušných hor. Nebyla to náhodná reportáž, ale dobře připravená PÍÁR akce, o čemž svědčila přítomnost tiskové mluvčí německé armády. Pokusím se „přeložit do češtiny“, o co šlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Frček 2.9.2019 4:40

Mám deset let chalupu v Krušnohoří. Tam, kde jsme před pár léty sbírali hříbky, jsou paseky. V okolí od rána do večera řvou motorové pily a těžká technika. Kde dříve byly lesní cestičky, jsou dnes zpevněné cesty pro kamiony, které si zajíždějí pro dřevo do hlubokých hvozdů. Je to hnus, velebnosti :(

R. Langer 2.9.2019 6:25

Re:

Inu, kůrovec je lékař lesa, jak vám tady jistě vysvětlí Zelený bolševik Rada. Vyléčí les úplně dohola. :-(

P. Dostál 2.9.2019 8:05

Re:

Les nemá lékařů, maximálně doktory na lesnické fakultě. Kůrovec je příznakem fáze rozpadu boreálního lesa. Když se s faktem, že severský les prochází cyklickými fázemi, smíříme a necháme to plavat, žádný ekologický problém nevznikne, za deset let bude všechno zelené a za dvacet let to i laik prohlásí za les. Když to vykácíme, budeme na ty paseky koukat padesát let a jen plakat, kolik stojí zalesňování.

Jenže nechat to být nepřipadá v úvahu, protože nepěstujeme les, ale pole na dřevo a to výhradně německou školou. A tak holt budeme plakat a vztekat se, i když pro většinu lidí by byl pochopitelně les užitečnější. Jasně, dokud Lesy ČR ročně přinášely do rozpočtu několik miliard, bylo to fajn, ale odlesnění celého státu je podle mne trochu vysoká cena.

R. Langer 2.9.2019 8:55

Re:

Ale ono se to právě nechalo být... ;-)

J. Jaroš 2.9.2019 9:36

Re: Doktorů lesnických věd asi máme. ale lékařů lesa

se nedostává.V sobotu jsem na mopedů projel Povltaví až k Milešovu.Je mi smutno.

J. Lepka 2.9.2019 11:05

Re:

Prosím, pane Dostále, objasněte mně, laikovi, jak se do deseti let zazelená nastojato uschlý les po sežrání kůrovcem a za dvacet let to i já, tedy laik, prohlásím za les? To bude les z jeřábů nebo bříz a osik? netuším co jiného by bylo schopné se samovolně vysemenit do takové rozlohy.

J. Ganaur 2.9.2019 17:45

Re:

To ovšem tvrdíte, že Bůh stvořil svět r.4004 před Kristem.Cožpak les na planetě "vysázeli" lidé?Lidi dokážou jenom všechno zničit.A budete se divit, nejužitečnější strom je bříza, jen to málokdo ví.Rostou na ní ty nejužitečnější houby.

L. Novák 4.9.2019 22:17

Re: Rostou na ní ty nejužitečnější houby.

:-)