25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KŮROVEC: Naděje umírá poslední (a asi už umřela)

Kůrovcová apokalypsa byla z veřejných sdělovacích prostředků vytlačena aktuálnější a mediálně vděčnější „čínskou chřipkou“, a tak má vláda a politická reprezentace naději, že kůrovcová kalamita, jako pouhá nevýznamná nepříjemnost, upadne v zapomenutí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 5.3.2020 14:56

Je to s.iňa ten kurovec, žere od Šumavy směrem na východ. Proč nežere taky na západ?

A. Hrbek 3.3.2020 15:14

Zásadní chybou posledních třiceti let bylo rozkulačení Státních lesů, které s Vojenskými lesy jakž takž udržovaly staletou lesnickou kulturu v českých zemích. Ve Státních lesích byla zničena osvědčená struktura zodpovědných vedoucích počínaje hajným až po generálního ředitele a byly zbaveny finančních i materiálních prostředků pro řádné lesní hospodářství počínaje pěstováním, ošetřováním, přes těžbu, pilařinu, konečné zpracování až po prodej. Jsou vydány na pospas hrabivým vydřiduchům, vlastnících potřebné prostředky.

Za první republiky by při prvním objevením kůrovce byla zahájena ozdravná těžba s možností koncentrovat dočasně potřebné těžební i zpracovatelské kapacity na nejohroženější místa.

Ve vedení Státních lesů byli tehdy vynikající odborníci s dlouhodobými lesnickými zkušenostmi a ne rychlokvašky, kteří v lese nikdy pořádně nedělali. O pracovních politického a manažerského původu se raději nebudu zmiňovat. A o ekologických fanaticích a rabovačích také ne.

Máme co jsme chtěli a brzy nebudeme mít ani to, co dnes ještě máme.

L. Novák 4.3.2020 7:57

Rozkulačení? Vy taky tu komunistickou ideologii v sobě nedokážete zapřít...

Kulaci, keťasi a šmelináři, buržujové a uhlobaroni...

Pane Hrbku, nehráblo vám? :-P

Není problém českých lesů náhodou v tom, že mimořádně velký podíl celkové rozlohy je ve vlastnictví státu, který se (z definice) není schopen postarat s péčí řádného hospodáře a vstřebává nesmyslné politické nátlakové akce zmagořených zelenorudých bezzemků, dosazuje do řídících funkcí podle politických vládních preferencí různé zasloužilé soudruhy?

J. Pavel 3.3.2020 13:50

Vadí mi, jak je smrková monokultura dávána na piedestal, jako vzor lesa, který je nutno chránit a rozšiřovat všude kam to jde, protože zadržuje vodu a produkuje kyslík. Jenže kvalitní horská louka s pevným drnem a rozmanitou skladbou dokáže nacucucat a udržet víc vody, než hustý smrkový les, kde ve spodním patře je takový stín, že zde leží jen jehličí. Navíc traviny, křoviny a nálety z každé holiny udělají během několika let biotop, který produkuje podobné množství kyslíku a má podobnou zádržnou funkci podobnou smrkové monokultuře. Jenže z ní není užitek pro dřevaře (stydím se takové lidi nazvat lesníky) a proto se musí zalesňovat smrkem a bojovat proti kůrovci, až do posledního smrku.

J. Kratochvíl 3.3.2020 15:01

Ano, pane Pavel, celé generace lesníků a další odborné lesnické veřejnosti to po celé generace před námi dělali špatně, musel jste přijít vy "taky odborník" aby jim to vysvětlil. Fuj.!!!

J. Kratochvíl 3.3.2020 15:25

Také bychom mohli nadávat na Brusel, Rusáky nebo Němce, v tom jsou Češi také dobří.

Myslím, že bychom se měli za sebe stydět, když necháme rozhodovat taková hovada jako je pan Pavel a jemu podobní.

P. Staronový 3.3.2020 17:17

Máte na mysli taková hovada jako hradní čučkař a Budelíp Bureš, případně Brabec?

V. Čermák 3.3.2020 22:44

No, bylo to ve vás jako v koze a muselo to ven.....

L. Novák 4.3.2020 8:00

Hehe, jak se ti komouši hned začnou ozývat, aby chránili své ikony podělané od much... :-D

V. Holý 3.3.2020 15:12

A je to tady. Češi, těšme se na výlety do krásných horských křovin a na "nacucucané" horské louky. Je už asi opravdu pozdě, bláhovost zvítězila.

R. Langer 3.3.2020 15:38

Jo, ty louky jsou místo těch kůrovcem sežraných smrků opravdu neuvěřitelné... :-P

J. Jurax 3.3.2020 23:47

Možná máte pravdu, nejsem přes to guru.

Nicméně ani Vaše argumenty mi nepřijdou být důvodné pro ponechání stávajících smrkových monokultur na pospas kůrovci. Mimo jiné též proto, že po kůrovcem sežraném smrkovém lese nevznikne kvalitní horská louka s pevným drnem a rozmanitou skladbou, nýbrž vyprahlá holina, o čemž mám možnost se přesvědčit v lese kousek za mým bydlištěm. Už jen proto, že ona holina není v horách. A taky proto, že dřevní hmota je vykácena a odvezena.

Les hodný toho jména tam - možná - vznikne, bude-li tam vysázen a opečováván, za tak 30 až 50 let. Traviny, křoviny a nálety z holiny les neudělají, naopak jsou překážkou jeho obnovy.

Š. Zemek 3.3.2020 11:03

Naprostý souhlas. Bohužel je nasloucháno více "pseudo odborníkům" a ne odborníkům. Za kecy "kůrovec do lesa patří" bych snad byl schopen střílet. Na té celkové situaci má lví podíl impotentní státní správa, která skrytě kůrovce podporuje, i leckde nezodpovědný lesní personál. To je má osobní zkušenost, viz můj článek zde před několika dny, kdy jsem popisoval dění v jedné konkrétní obci.

I. Vicena 3.3.2020 10:07

Profesor Simanov má pravdu. Lesy a jejich ochranu řídí ministři životního prostředí a zemědělství špatně. Ministři průmyslu, obchodu, pro místní rozvoj a financí se řešení vyhýbají. Nejvyšší kontrolní úřad, ÚHOS a státní inspekce hrají mrtvého brouka. Na nynějším kalamitním stavu vydělávají určité skupiny u nás i v zahraničí.Jsou bezohledné, zůstává po nich zničená příroda a krajina, zhoršuje se stav vody a vzniká napětí při budoucím hospodaření se dřevem.

Ing.Ivo Vicena, CSc

L. Severa 3.3.2020 9:19

" Podle ministra Brabce kalamita do tří až pěti let ustoupí." Nebudou smrky a kůrovci asi vymřou hlady.

P. Lenc 3.3.2020 9:50

No s tím samozřejmně ministr počítá.Není smrk, není kůrovec.Nakonec, smrkové monokultury jenom hyzdily krajinu...Ta zelená blbost je vražedná.

L. Písařík 5.3.2020 14:59

Nebojte se, on ten kůrovec se dokáže přizpůsobit, když nebude les, bude žrát dřevostavby - ty jsou taky ze smrku.

M. Němcová 3.3.2020 8:29

dnes, kdy se jako na zavolanou zjistilo, že i lovci mamutů zde přežili bez lesů, přežijeme bez nich i my - budeme muset.

ale odborných názorů na to, jak na kůrovce byly mraky, jeden lepší než druhý... ale kůrovec je takříkajíc nebral v potaz

R. Langer 3.3.2020 9:44

"Odborné" názory (většinou Zelených bolševiků) se shodly zejména na tom, že kůrovec je veskrze užitečný a je "lékařem lesa", takže výsledek toho "léčení" byl každým normálním člověkem se selským rozumem snadno předvídatelný. A vyplnil se prakticky naprosto do puntíku. :-(

P. Lenc 3.3.2020 9:51

Jo a ten puntík už má velikost třetiny ČR.

M. Němcová 3.3.2020 10:58

bolševici s tím nemají pranic společného

věžím, že v běžném nemonokulturním lese si les poradí s kůrovcem sám, každý strom se o to pokouší, ovšem snaha mít co největší zisk vedla k výsadbě smrkových monokultur...a takhle to dopadlo.

R. Langer 3.3.2020 13:11

A co je podle vás rozumného na tom se o před cca 200 lety vysazený monokulturní průmyslový les nestarat, a nechat ho sežrat kůrovcem? Pak to takhle dopadlo, což říkal každý s tím selským rozumem. A Zelení bolševici s tím mají společného všechno. :-P

A. Bocek 3.3.2020 7:31

Některých omylů se může dopustil jen "Odborník". Kůrovcová kalamita je profesním selháním Lesních odborníků!Stejně jako OZE jsou profesním selháním Energetiků. Vítězové jsou pak Solární baroni a vítězové Lesních tendrů.

V. Šťastný 3.3.2020 8:36

Problém je někde kousek vedle. Jak lesníci, tak energetici moc dobře věděli, že směr který se to dnes tlačí je evidentní blbost. Oni se mnohokrát vyjadřovali, ale nikdo je neposlouchal. Politici zásadně naslouchají těm, kteří to umí podat s větším rachotem, ale obsah je nezajímá. Není to problém jen náš, stačí se podívat, co se svou energetikou provádějí Germáni, kteří své imbecilní počínání chtějí ještě umocnit a zřejmě si tak dát poslední do vazu v podobě předčasného ukončení provozu JE.

V. Holý 3.3.2020 9:37

Ti, kteří rozhodují, nejsou odborníci. Článek je zcela vypovídající. Lesníci se ozývali, na diskuzích a forech pseudoochránce zcela přeargumentovali a v TV ten samý večer krátce ohlásili opak. Pořady Nedejse a Přidejse zcela ovlivnily veřejnost. Profesoři z univerzit (někteří) se zaprodali za granty. Teatrologové exhibovali a ovlivňovali veřejnost i ty, kteří rozhodují. Teď by měli vysílat pořad Jdi do lesa a Oběsse na souši.

R. Langer 3.3.2020 9:45

Ano, bohužel tomu tak bylo.

A. Bocek 3.3.2020 10:41

Navíc prodloužení lhůty na zalesnění z jednoho na 5 let povede k dalšímuplundrování a vysychání krajiny.

J. Jurax 3.3.2020 23:54

No jo, no, jenže ministři a to, kdož na nejvyšší úrovni rozhodují, NEJSOU odborníci, nýbrž političtí šíbři. Odborníkům nenaslouchají, neboť jejich argumenty nejsou schopni pochopit; nemají prostě vhodné vzdělání. Zato bystře reagují na módní směry, co jim můžou přinést voličské hlasy a následně moc a prachy. A na výnosné lobbystické tlaky ...

V. Mokrý 3.3.2020 6:04

Naděje ještě neumřela, jen byl " přizabit " zdravý rozum/rychlé jednání, jednoduchost, v odstraňování kůrovce. A to od doby, kdy začali mít navrch zelení šílenci a jejich posluhovači mezi politiky, ve státní správě.

A. Pakosta 3.3.2020 10:05

Ano naděje ještě neumřela. My jistě umřeme dřív, než se Šumava promění v holé skály bez vegetace, tak jak se proměnily dalmatské pobřežní hory (od třetihor porostlé cedrovými lesy) poté, kdy je v osmém století před Kristem Féničané vykáceli na stavbu svých lodí a pak ponechali "samoobnově", jak se to chystají udělat u nás. A tak si ještě v den svého skonu budeme moci, Vy i já, malovat, jak jednou, a možná už brzy, se šumavské lesy opět rozšumí...