25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

KRIZE: Deindustrializace Evropy

Stále více firem hovoří o tom, že kvůli rostoucím cenám energií buď svůj provoz zcela zastaví nebo přemístí tam, kde se ještě úplně nezbláznily. Nejedná se však o žádný nový jev, ale jen o urychlení dávno nastartovaného procesu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 17.10.2022 0:00

„Díkybohu jsou země, které nejsou tak hloupé jako Německo“

NĚMECKÝ PROFESOR VAHRENHOLT

https://echo24.cz/a/SQJb3/rozhovor-kniha-promeny-zivota-profesor-vahrenholt-dikybohu-jsou-zeme-ktere-nejsou-tak-hloupe-jako-nemecko

H. Rybnická 16.10.2022 12:54

.....začal někdy v dobách, kdy si Evropané řekli, že už nechtějí žít vedle „špinavých a smradlavých“ továren, a tak tyto provozy zrušili...

Paní autorko, co jako to má být? Provozy továren se mohou samozřejmě pozměnit z špinavých a smradlavých 19, století na čisté moderních dob, to níkdy nebyl problém, zvláště v dobách kdy firmy trpěly nedostatkem zaměstnanců. . A také zdroje energie se dají dlouhodobě proměnit. Nebo bydlíte v blízkosti atomové elektrárny a nevadí Vám to,, protože jsou prý dnes naprosto bezpečné?

Ten hlavní problém je cena lidské práce. Samozřejmě je krásné mít plat, který zajištuje určitou životní úroveň a stoupá dík odborům pečlivě hlídajícím inflační pohyby.. Po desetiletí se snažily odbory (legální postup) zvyčovat mzdy zaměstnanců. V těch dobrých kvetoucích letech západní Evropy to byla krása, ovšem globalizací se prostě dostáváme do konkurence s t. zv. třetím světem a stejnou prací za delší pracovní dobu a signifikatně nižší výdaje na personál, K tomu také ještě automatizace a IT technologie atp. .

Právě od osobností jako jste Vy bych očekávala věcný a seriozní rozbor situace a konkretní, na budoucnost zaměřené komplexnější íkoncepce řešení, Ty stereotypy o rěch strašlivých Green Dealech a té ještě strašnější Spolkové Republice, která ostatně tu Škodovku po skoro půlstoletí nejmizernější správy přímo zachránila od úplného zániku Ovšem inteligentní idee jsou věcí jen osobností, které umí kontruktivně myslet.

L. Novák 16.10.2022 18:31

Blábolíte o problematice, k níž vámm chybí vzdělání a informace. Pak z vás vypadne takovýto paskvil. Rv!!

H. Rybnická 16.10.2022 18:58

Nápodobně.

L. Novák 15.10.2022 10:28

V článku je vcelku věrně popsán proces, který je možno sledovat už dlouhá léta v celé EU. Stěhování výroby do Číny, nejprve z důvodů levné pracovní síly, pak z důvodů neexistence často nesmyslných "ekologických" omezení a aktivistických skupin založených na inkasu výpalného, jak známe třeba u Greenpeace a jejích klonů (Duha a spol.) A taky proto, že v Číně jsou dostupné a těžitelné suroviny, jejichž získání je snazší a levnější, než při umístění výroby v EU. Jednoduše řečeno - firmám se převedení výrob do "levných zemí" vyplatilo a zisk z jejich prodeje v EU je výrazně vyšší. V posledních letech je zřejmé, že tato výhodnost se pomalu ztrácí a s pandemií covid-19 a omezováním dodávek z Číny se firmy v EU dostaly do problémů se zásobováním výroby subdodávkami ze zahraničí. Válka Ruska proti Ukrajině tyto problémy dále zesílila a je zjevné, že pokud EU nepřehodnotí nesmyslnou energetickou politiku, čeká nás velké množství problémů, které při vládě zelených fanatických ideologů nebudou řešitelné.

V. Braun 15.10.2022 4:05

Ještě jsem se podíval na zdroj, na který se autorka odvolává ve věci deindustrializace Německa, a je to ještě horší než kdyby se ve věci energetické politiky odvolávala například na zdroh uhlí.cz, kredibilita zdroje nula.

https://www.akademie-bergstrasse.de/ueber-uns

L. Novák 15.10.2022 9:55

Zelený debil o "kredibilitě? ;-D Jaká je důvěryhodnost tvých žvástů Braune? Na NP tě máme za naprostého idiota. Rv

V. Braun 15.10.2022 20:32

Víte, Nováku, že mne váš názor na mou důvěryhodnost ale vůbec nezajímá? Jak se stavíte k důvěryhodnosti je z vašich příspěvků totiž dobře vidět. Vaše kredibilita ve věci vaší schopnosti určit důvěryhodnost je nula.

L. Novák 16.10.2022 18:47

Tvoje důvěryhodnost, magore zelený, nezajímá nikoho. Každý, kdo je v energetice alespoň trochu orientován, dobře ví, že do ENERGETICKÉ KRIZE nás přivedla NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKÁ POLITIKA NA SVĚTĚ z díllny Greenpeace, z Německa a EU/EK. Léta dopředu na to, že nás zelení magoři vedou do krize, upozorňovala řada odborníků v Česku, Německu i v celém světě. Tak máme krizi tady a zelení idioti jako ty nebo Timmermans ještě budou vykřikovat, že musíme dál likvidovat stabilní energetiku nestabilními a ekonomicky nesmyslnými Občasnými Zdroji Energie... Tím prý se problémy vyřeší. ;-D

V. Braun 15.10.2022 3:15

No nevím. Osobně vidím jisté důvody proč jsou některé regulace zavedeny, například bezpečnostní a pracovní standardy. Že je pak textil z Bangladéše levnější není divu, protože tam "textilka" spadne a pohřbí pod troskami stovky lidí, ale jede se vesele dál. Když pak někdo osočí světové značky že se nestarají o podmínky u jejich dodavatelů tak je lidé podobní autorce osočí ze "šíření dobra".

V jednom má autorka pravdu, a to že EU, a zejména Německo, zvýšila svou závislost na Ruském plynu, čehož využil Putin. Ovšem bez Putina a jeho války by spočasná krize nevznikla, jak sama autorka nepřímo přiznává, byť to okecává slovy že by asi vznikla, jen později a byla by menší.

L. Novák 15.10.2022 10:01

Bláboly zeleného magora Brauna. Z odkazu níže je vidět, kdy začala energetická krize. A taky je vidět, že její příčinou je NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKÁ POLITIKA NA SVĚTĚ, známá jako německá Energiewende a Green Deal přitroublé EU.

Evropská komise: S vysokými cenami energie bojujme rychlejší výstavbou OZE (6. říjen 2021)

Vysoké ceny energie byly předmětem debaty ministrů financí zemí eurozóny. Téma se bude také probírat na blížící se říjnové Evropské radě. Evropská komise přitom argumentuje, že na vysoké ceny by jednotlivé země měly reagovat vyššími investicemi do obnovitelných zdrojů energie. Podle ní by tak obnovitelné zdroje častěji stanovovaly cenu energie. Ministři financí zemí eurozóny diskutovali rychle rostoucí ceny energie. ...

https://oenergetice.cz/evropska-unie/evropska-komise-vysokymi-cenami-energie-bojujme-rychlejsi-vystavbou-oze

V. Braun 15.10.2022 20:36

Že ceny začaly stoupat v době, kdy Rusko přestalo dodávat plyn na spotový trh, tedy v druhé polovíně 2021, snad už všichni vědí. Nebo co jste chtěl tím odkazem říci? Co v té době nebylo zřejmé, ale je to jasné nyní, je, že to byla příprava Ruska na invazi na Ukrajinu. Co tam máte dále, vy odborníku?

L. Novák 16.10.2022 18:34

Idiotský Green Deal a NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKOU POLITIKU vynucovanou Německem a EU/EK a v závěsu i českou vládou, magore zelený! :-P

V. Pavelka 16.10.2022 6:00

Bezpečnostních a pracovních standadů se nenajíš, ani s nimi nezatopíš Rv

J. Kejkrt 14.10.2022 22:41

Tvl, paní autorko, jste uplně vedle, asi jako byste hledala příčinu povodně v tom, že přetekl jez.

Je mi líto, ale měla byste hrábnout víc do historie, jinak je vaše uvažování o ho - velmi slabé.

P. Diviš 14.10.2022 23:20

Obávám se, že vedle jste vy. Autorka píše o tom, proč jez přetekl.

V. Církva 14.10.2022 20:44

Jo jo, paní Lhotská naprosto správně. Jen snad, že se snažím alespoň Čínu omezovat. To ale v textili znamená Made in Bangladesh... ne ČR nebo Italy.... Tam už se textil nevyrábí. Kde to jde je třeba Čínu bojkotovat.

Nicméně je jasné že problém není jen v tom, že komunistické dumpingové výrobky kupujeme, ale především v tom co se píše v tomto článku. Že mocipáni = hloupí intelektuálové = nedovzdělanci všechno za naší pasivity zničí.

J. Jurax 14.10.2022 19:08

No, v Brně zdraží dálkové teplo dvakrát, v Břeclavi pětkrát.

Vivat Green Deal! ;-€;-O

V. Braun 15.10.2022 3:15

Zapomněl jste provolat slávu Putinovi.

L. Novák 15.10.2022 10:04

Mantra zelených magorů - Putin. Zelení debilové nikdy nepřiznají, že hlavní příčinou energetické krize je NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKÁ POLITIKA NA SVĚTĚ vynucovaná Německem a EU/EK. Rv!!

J. Jurax 15.10.2022 11:26

Proč Putinovl? Ten jen využil příležitosti, již mu zelená blbost poskytla ...

V. Braun 15.10.2022 21:52

Plyn z Ruska jsme ve velkém odebírali již za komunistů, obviňujete je snad ze "zelené blbosti"? Velká část plynu se navíc používá k vytápění budov, tam se v posledních cca 40 letech plynofikace masivně zaváděla z několika důvodů, zejména omezení místních emisí/imisí náhradou místního uhelného vytápění plynem. Jen pro vaši informaci, nemělo to nic společného s CO2, tedy ani s Green Dealem ani ničím podobným. Dokonce i ty plynové elektrárny se stavěly již za komunistů, viz EVOII na Slovensku https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektr%C3%A1rna_Vojany

Takže ano, Německo, ČR, a další země EU, spolu s vedením EU, jsou vinny spoléháním na plyn z Ruska, ovšem ta závislost se budovala dlouhá desetiletí prakticky bez vztahu ke snižování emisí CO2. Do Green Dealu se to dostalo relativně nedávno jako přechodový zdroj.

Jinak zajímavý článek o plynu, EU a Rusku je například zde. Poukazuji na rok publikování - 2013.

https://www.csis.org/analysis/russia-eu-gas-relationship-partnership-necessity

L. Novák 16.10.2022 18:41

Blbečku zelený, odborných textů, jejichž autoři léta dopředu upozorňovali, že německá Enrgiewende a Green Geal nutně musí skončit energetickou krizí, jsou stovky, možná tisíce v různých jazycích dostupné na Internetu. Tak tady neplácej nesmysly! Krize není způsobena nedostatkem plynu, ale NEJHLOUPĚJŠÍ ENERGETICKOU POLITIKOU NA SVĚTĚ! A ta pochází od Greenpeace, z Německa, z EU/EK.!!

J. Jurax 14.10.2022 18:53

Moudrý článek.

Jak z toho ven ... začít by se mělo eliminací zelených magorů, gender cvokyň a všelikých aktivistů LGBTQ+, woke, protirasistických, resp. protibělošsky rasistických, islámských a proimigračních. A samozřejmě Evropské komise a eurobyrokracie.

V. Braun 15.10.2022 3:17

Jasně, eliminací odpůrců se dobereme k prosperitě. Jen zapomínáte, že to už historie několikrát vyzkoušela a kam to vedlo.

L. Novák 15.10.2022 10:30

Ano. Zelení magoři jako ty jenom škodí.Rv !!

J. Jurax 15.10.2022 11:30

No, bývá účelně odstavit od moci blbce, co nás vedou do pekel, a následně jim už nepopřávat sluchu ...

V. Kučer 14.10.2022 18:00

Díky vyspělému průmyslu má EU absolutní vojenskou převahu a nikdo z venku jí neohrožuje. Díky tomu mohou nejrůznější odrůdy zelených a všelijakých aktivistů uskutečňovat v praxi své ideály. Pokud se jim povede deindustrializace Evropy bůh s námi.

J. Jurax 14.10.2022 18:58

S tou absolutní vojenskou převahou EU bych byl opatrný ...

Počtěte si třeba na https://www.ucseonline.cz/2022/02/26/zebricek-top-20-nejsilnejsich-armad-sveta-2022/

V. Kučer 14.10.2022 23:54

USA je náš spojenec, Rusko si na nás netroufne, jeho ekonomika je tak na úrovni Itálie a Čína se vždy starala sama o sebe i když předseda senátu se prohlásil za Taiwance...