23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

KORONAVIRUS: Matematika v časech epidemie

Pokud jste byli někdy v Číně a navštívili libovolnou tržnici s masem a živými zvířaty, asi vás nepřekvapí, že epidemie tak často začínají právě v těchto místech. Otřesné podmínky zde však nemá cenu líčit, stejně jako některé neobvyklé hygienické návyky obyvatel nové světové supervelmoci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novák 13.3.2020 13:58

Bohužel tam máte jednu chybu.Pokud je smrtnost a rychlost šíření taky větší než u chřipky, pak musí být i vyšší úmrtnost.

Takže ono to bude trochu jinak. Počet nakažených je pravděpodobně o mnohokrát vyšší než je odhaleno, ale jejich příznaky nejsou takové, aby došli do nemocnice.

Z toho vyplývá, že smrtnost bude výrazně menší než ta 3 procenta. A dost možná bude někde na úrovni té chřipky.

J. Krynický 13.3.2020 14:10

To nesedí. To by teď v Itálii nekolabovalo zdravotnictví pod náporem nemocných vyžadujících hospitalizaci.

Uvědomte si, že kvůli chřipce se většinou žádná opatření nedělají (tak maximálně občas místně pár dní zavřené školy) a tu úmrtnost můžete sledovat za delší časový úsek a hlavně po skončení sezóny a nekontrolovaného šíření.

Ano, smrtnost bude nižší než tři procenta, ale bude hodně záviset na tom, jestli bude dost lůžek a přístrojů pro nemocné a tedy na rychlosti šíření epidemie.

P. Novák 13.3.2020 14:45

Kvůli chřipce se u nás opatření dělají každoročně, jsou uzavřené nemocnice pro návštěvy a občas se zavře škola, důchoďák, .... Jak probíhají chřipkové epidemie v Itálii nevím, ale zrovna italské zdravotnictví není dvakrát vyhlášené. A další věc je, co opravdu prezentují media. Máme známou, která je sestra ve Florencii v nemocnici a zas tak hrozný to prý není.

J. John 13.3.2020 13:15

Ve WWI bojovali Američané v Číně???????????

Píše se, že španělská chřipka se rozšířila z jedné americké vojenské základny umístěné v usa, když vojáci odtud v r. 1917 přijeli bojovat do Evropy.

Autor b si měl nastudovat historii a nešířit nesmysly.

J. Krynický 13.3.2020 13:33

Nespletl jste si článek?

A do USA se klidně mohla rozšířit z vojenské základny, do které se na konci 1. světové vrátili vojáci z bojů v Evropě. Na to nepotřebovali jezdit do Číny, když v té době už byl virus v Evropě.

J. John 13.3.2020 14:15

První nákaza se rozšířila v r. 1917 na základně v usa, tedy v době, kdy tam byli rekruti, kteří se teprve do války chystali.

Asi jsem zrovna chyběl, když se v dějepisu učilo, že by byli vojáci usa během WWI v Číně. Byli tam o pár let dříve, za Boxerského povstání.

J. Ptáček 13.3.2020 11:07

Nemoc přece někde vznikla, možná zanedbanou hygienou, to ví jiní. Pak tam někde centrální orgán strany tutlal tento průšvih (vzpomeňme třeba na Černobyl), trestal ty, co chtěli zavčas svět varovat. Odvážné zavřeli je nebo rovnou nechali umřít. A naši vysoce postavení podělaní kašpaři tam lezou před chánem po kolenou a hodlají v tom budou pokračovat. Raději budeme nadávat na italského viníka. Jak řekl dobrý francouzský komunistický spisovatel, Marcel Pagnol:

"Viníci se nevyhledávají, viníci se určují."

L. Severa 13.3.2020 10:21

Uvedla Čína, která již má zkušenosti z průběhu nemoci, některé údaje ? Třeba jak dlouho trvá její průběh a zda může dojít k recidivě.

V. Pavelka 13.3.2020 8:59

Států? Spíše nekonečně utahující nařizující EU ,to přiblblé rádoby zdokonalování , ne nepodobné zásahům do výroby a konstrukcí automobilů, které nikdo nechce a jen ztěžují a prodražují život (nedivme se úspěchů Dácie) být rukojmím opravců prodejců,předraženosti zbytečných blbostí na autech , dokazuje diktaturu která nám leze do života z Bruselu !

V. Pavelka 13.3.2020 9:01

Kde jsou Chvilky ,aby opravdu bránili demokracii u pramene..

R. Langer 13.3.2020 9:38

Rozdíl mezi demokracií a demokracií MilchvilPrD je jako mezi křeslem a elektrickým křeslem... ;-)

P. Lenc 13.3.2020 9:46

Přesně tak, něco na tento způsob píši jako reakci na Valentu a jeho "názor".

J. Nevrkla 13.3.2020 9:35

Přesně tak. Ale možná si při kolapsu evropských automobilek lidi uvědomí, že by nám bez stupidnich unijnich nařízení bylo lépe a pošlou unii do háje. Nebudou litovat.

J. Jurax 13.3.2020 10:43

Jenom aby.

Existuje nezanedbatelné množství blbů, co krach automobilek radostné uvítají jako další vítězství v boji proti zločinnému kysličníku a další krok k záchraně planety. A budou jásat přinejmenším do té doby, dokud i jim výrazně neklesne životní úroveň.

A mimoto poslat unii do perdele až po kolapsu je pozdě. Škody už budou napáchány.