Neviditelný pes

KORONAVIRUS: Jak dlouho si to můžeme dovolit?

27.3.2020

Je velice pravděpodobné, že vlády budou muset vydat časem podobné poselství: „Uzavření lidí v izolaci kvůli koronaviru nemůže trvat příliš dlouho, jinak by důsledky ekonomického zhroucení mohly být ještě smrtelnější než nemoc samotná.“

Jelikož vlády zemí na celém světě oznamují výluky a výpadky ve všem možném v desítkách a stovkách milionů eur a snaží se toto nějak kompenzovat, vědí, že mohou nabídnout pouze krátkodobá řešení. Národní vůdci neustále sledují kalendář a snaží se spočítat, kdy budou muset lidem říkat, aby se vrátili ve větším rozsahu do práce, i když to pravděpodobně povede k infekcím a vysokému počtu obětí. Ekonomika se v žádném případě nemůže zcela zastavit a musí za každou cenu zůstat alespoň v rozhodujících oblastech neustále v chodu. Nikdo z nás si asi nedokáže představit například takové problémy, že by došlo k výpadkům v dodávkách energií, vody, léků, potravin, nelikvidoval by se odpad atd. To by mohlo být stejně nebezpečné jako virus. Problém je v tom, že jakmile izolace občanů skončí, infekce a úmrtí mohou znovu stoupnout, to jistě vyloučit nelze.

Zatím žádná vláda nepředstavila příliš důvěryhodnou strategii v dlouhodobnějším horizontu. A vakcíny proti koronaviru se v dostatečném množství v tomto roce zřejmě nedočkáme. Bude to prý nejdříve za rok až osmnáct měsícú a můžeme jenom doufat, že to bude dřív. Tak dlouho lidi izolovat nebude možné, to by vedlo ke globální krizi ekonomiky a obrovské ekonomické recesi.

Vlády budou muset vážit kompromisní řešení. Na jedné straně mohou omezující opatření jistě minimalizovat počet obětí nákazy a úmrtí, ale hluboká ekonomická deprese sníží vládní příjmy, které platí za veřejné zdravotnické služby a veřejné služby všeobecně, včetně dodávek všeho pro nás životně důležitého.

Nikdo zatím neví, jak dlouho bude trvat omezení sociálních kontaktů. To jistě zabraňuje neřízenému rozšíření pandemie, jak nyní vidíme v Itálii, Španělsku, Francii, Belgii a některých dalších zemích, kde k omezením přistoupili pozdě. Smyslem je zabránit přehlcení zdravotnických zařízení a lékařů a rozložit epidemii do delšího časového úseku. U nás jsme se díky včasnější reakci do tak fatálně nepříznivé situace sice nedostali, ale vyhráno jistě není. Jakákoli omezující opatření v tomto směru mohou mít pouze dočasný účinek.

Na druhé straně je totiž velice pravděpodobné, že jakmile vlády tyto opatření zruší, aby zachránily ekonomiku, případy pandemie znovu explodují. Počkejme si proto, jak se situace bude nyní vyvíjet v Číně, kde již radikální opatření ruší a začínají upřednostňovat obnovu ekonomiky a zajištění jejího opětovného růstu. Je nanejvýš nutné mít k dispozici pravdivé, ověřené informace z dění v této zemi a sledovat tam situaci on line. Jen si nejsem jist, je-li to možné. Někteří epidemiologé tvrdí, že spolu s obnovením veřejného života se tam infekce vynoří znovu.

Veškeré současné dění znamená, že se vlády budou muset brzy rozhodnout, jak postupovat, a sdělit to občanům. totéž platí pro Evropu. Zatím vlády ve většině zemí lidem nařizují zůstat doma, ale na druhou stranu říkají, aby chodili do práce, a výpadky v ekonomice začínají kompenzovat, aby se především sociální systém nerozpadl. Některé země se chovají zdrženlivě a to může mít fatální důsledky. Zatím ale žádná vláda nemá dlouhodobý plán a ani ho mít nemůže.

V současné době je proto velice potřebné provádět masivní testování obyvatel kvalitními testovacími metodami a přesně analyzovat výsledky. Bude to totiž zásadní věc pro případné zrušení omezujících opatření v kontaktech lidí.

Výhodou je, že lidstvo vymyslelo internet a mnoho činností se dá přenést do této oblasti, nicméně všemocné to jistě není. Mnozí sedí na home office a může se tímto způsebem řešit i problematika výuky ve školách.

Veklou chybou v této nelehké době by bylo vyvolávání jakékoli paniky. Obyvatelstvo se v těchto složitých momentech musí semknout, být zodpovědné a dodržovat přesně nařízení epidemiologů. Politici by měli být maximálně zodpovědní a měli by konstruktivně spolupracovat, a to napříč celým politickým spektrem. Vyvarovat se jakýchkoli neadekvátních kroků založených na populismu a negativních emocích a zabránit především spekulativnímu jednání a mít pod přímou kontrolou životně důležitá odvětví ekonomiky. Držme si palce a pomáhejme si. My tady v Česku si zatím až tak špatně nevedeme.



zpět na článek