19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

KNIŽNÍ TRH: Exploze

Gutenbergův převratný vynález (1448) změnil dějiny lidstva.Technologie pohyblivých písmen osvobodila psané slovo z klausury klášterů a přestěhovala knihu do rukou renesanční inteligence.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kersch 7.10.2013 17:38

knihy jsou z papíru

Elektronické vydávání textů - třeba i hodně dlouhých - nemá nic společného s knihami. Je to nový jev, o kterém se diskutuje mezi čtenáři, vydavateli, distributori tiskovin, knihovnami a knihkupci. Vydavatelé v Česku říkají - nikoliv oficielně, ale u kafe nebo u piva - že si mysleli, že to bude mnohem větší kšeft. 90 - 95% zisku jde z tržeb za skutečné knihy (viz nadpis tohoto příspěvku)

Jsem autorem 6 knížek (povídky). Jsem amatér, který si zaplatil jejich výrobu, ve dvou případech jejich distribuci do knihkupectví. Jedna z těch knížek zvítězila v jakési soutěži. Obdržená cena zalepila celkové mínus v účtech. Píšu a budu vydávat prózu dál. Proč - to tady není důležité.

Důležité je, že v podobných článcích jako je článek pana Tomského, se vůbec neuvažuje, že v soukromých knihovničkách a knihovnách jsou miliony svazků čtivé literatury. Každý rád půjčí zvídavému vnukovi knížku, o jakou si řekne. Nemusí nic kupovat.

P. Kersch 7.10.2013 18:27

Re: knihy jsou z papíru

...distributory...

V. Ondys 7.10.2013 16:53

:)))))))))))))))))) Tak jsem se zase velmi pobavil

Gutenberg, čtenáři, nakladatelé, knihkupci, klesající zisky a nejdůležitější článek ke vzniku kvalitní knihy, který s tvorbou spojí vždy nejvíc práce a času, se kamsi vytratil v tak zoufalé honičce za ziskem... Třeba v podobném přístupu je zrovna Žerýk krutě zahrabaný pod hromadou ohlodaných kostí. :)))))))))) Napsal jsem, vydal knihu vlastním nákladem a pak jsem :))))))))))))))))))) jenom valil oči... :)))))))))))))))) A to jsem se deset let předtím úspěšně živil hodně náročným obchodem!

R. Langer 7.10.2013 13:50

No, možná se časem ukáže,

že se nakonec ve světě moderních technologií docela dobře obejdeme i bez nakladatelů a knihkupců. Spíš se ale za pomoci moderních technologií začnou pálit nelegální "černé" knihy, a za četbu pirátské literaturu se půjde na léta do těžkého žaláře. A tak bude kvalitní literatura zachráněna pro dobro Lidstva Boží prozřetelností, na věky, a nikdy jinak. Amen!

V. Vaclavik 7.10.2013 13:27

Nebudte nedockavy

vsak si trh poradi - prvni vlastovka je vyrazeni ze hry tech Borders a zahy jak pisete, budou nasledovat ty dalsi zminene. Ze se vam to nelibi? Ale musite uznat, ze trh si poradi. A ze si poradi o hodne pomaleji, nez v jinych odvetvich produkce? To je tim, ze vydavani knih je do jiste miry i dnes tzv. srdcova zalezitost (krome asi i toho faktoru jackpotu), tj., podnikatele v knihach se budou sveho podnikani drzet jako ves psa i kdyz jim delsi dobu psenka nepokvete, budou muset zajit na ubyte.

Naprava, neboli korekce dnesni situace neni zalezitost knizni branze, ale vec spolecenske napravy. Drive, v tech zdravejsich vydavatelskych casech, ktere zminujete, dobihalo dedictvi predeslych generaci, ktere vyrustaly jeste ve zdravejsim spolecenskem prostredi. Jakkoli to nebylo drive nejak idealni, nebylo jeste tak rozvinute to moderni debilizujici prerozdelovani o upadku kultury nemluve.

Taky by mozna stalo za to analyzovat knizni trh, jestli treba i dnes nevychazi vice mene stejny pocet bestselleru jako drive, jen v tom dnesnim vyssim vydanem mnozstvi se nyni zdaji byt pocetne nevyznamnou polozkou. Taky by bylo zajmave porovnat pocet vydavatelstvi drive a dnes, jestli se ten kolac dnes nedeli na vice pocetnou vydavatelskou obec.

Jinak o trh a mechanismus a spolehlivost jeho fungovani obavy nemam, ten funguje na principu ''jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva'', cili jestlize bysme si prali jiny jeho vystup, musime zmenit vstup. A pokriveny vstup znamena pokriveny vystup. Znovu zduraznuji, ze trh je jen mechanismus, neco jako prevodovka mezi vstupem a vystupem. Spatny vstup znamena spatny vystup, anebo z pocitacove branze, garbage in, garbage out. Od trhu jako takoveho zadnou napravu nemuzeme ocekavat, ta musi prijit od nas, kteri ten trh na jeho vstupu tvorime. Ta idea o samospasitelnosti trhu je pravicacky nesmysl, ktery levice pravici zaslouzene omlacuje o hlavu.

R. Langer 7.10.2013 14:19

Re: Nebudte nedockavy

Ten trh ale neexistuje, protože existence nesmyslných AZ ho deformuje tak, že z principu ani fungovat nemůže. Nejedná se tedy o žádný trh, ale o spolek mafiánů vší silou bojujících PROTI svobodnému trhu za pomoci nekalých praktik a násilí a vydáváním zaplacených zlodějských zákonů odporujících Listině základních práv a svobod.

V. Vaclavik 7.10.2013 14:45

Re: Nebudte nedockavy

Nevidim ze bysme se ohledne teto veci nejak radikalne neshodovali. Trh a zvlast ten dnesni neni svobodny trh, tedy volny. Je pokriveny a proto funguje pokrivene (cili nerekl bych ze nefunguje, ale ze funguje spatne, tedy se spatnymi vysledky). Ale trh je to i tak, i kdyz neni svobodny, ale statnimi regulacemi pokriveny.

Vy rikate, ze kdyz trh neni svobodny, tak trh neni, protoze si jej spojujete s tou svobodou (jenze pak bysme nepotrebovali pouzivat ten privlastek svobodny, nebo volny), kdezto ja nahlizim trh jako trzni interakci mezi lidmi a to vcetne te pokrivene, kdyz je ten trh treba socialisticky. Jediny rozdil pak je, ze socialisticky pokriveny trh funguje spatne, cili lide neprosperuji, nebo prosperuji mene, nez kdyby trh byl svobodny. 

S trhem je to jako s auty, do tech je taky mozne nalit misto benzinu vselicos doma namichane, nebo dnes i oficialne vyrabene, a budou tak nejak jezdit dal, ale spatne a asi ne tak dlouho, jak by jinak jezdit mohla. Ale jezdit budou, dokud to naprosto neprezeneme, stejne jako trh bude fungovat, i kdyz se spatnymi vysledky, dokud to treba s nejakym socialnim experimentem ala Polpot nebo Maocetung neprezeneme.

R. Langer 7.10.2013 15:21

Re: Nebudte nedockavy

Ano, to jste popsal dobře, tak nějak to funguje, ale nemyslím, že je to tak správně.

O. Roldán 7.10.2013 2:13

Co treba zlepsit vzdelavani?

Z. Kulhánková 7.10.2013 3:36

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

Koně můžete přivést k vodě, ale nedonutíte ho, aby se napil.

S. Udatný 7.10.2013 7:51

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

paní Kulhánková, není třeba komentáře, řekla jste vše.

V. Vaclavik 7.10.2013 13:40

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

Zrejme si pani neumi predstavit neco lepsiho, nez to dnesni statni vymyvani mozku (vcetne te pomylenosti, ze deti se musi bavit), kteremu zvlast po padu komunismu zacala kvest psenka.

Tim nijak nevyzvihuji predesly rezim, jen rikam, ze v necem ta jeho nepokrokovost, to zahnivani a stagnace, byly dobre, protoze jakekoli vylepsovani, zmeny v nasich casech znamenaji jen przneni toho zdravejsiho dedictvi hluboke predkomunisticke minulosti.

Deti od prirozenosti jsou dychtive se ucit, to jen my to z nich v nasem vzdelavacim systemu vymlatime. Do jiste miry to platilo i v tom komunistickem a potazmo prvorepublikovskem skolstvi, ja sam bych vetsinu svych nekdejsich ucitelu hnal ze skoly svinskou holi, kdybych tenkrat vedel to co dnes, nebo mohl vratit cas nazpet.

R. Langer 7.10.2013 13:56

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

Děti jsou od přírody líné a jsou to flákači, kteří nedělají co nemusejí, stejně jako 80% všech živých tvorů na zeměkouli. A 10% nedělá nic, ani když musí. A těch zbylých 10% někdy dělá i to co nemusí. A ti jsou ze všech nejdivnější, a proto se jim nejvíc hází klacky pod nohy, aby je to co nejdřív přešlo.

V. Vaclavik 7.10.2013 14:47

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

Nejak jsem mel dojem, ze jste serioznejsi diskuter. Dnes vas nepotesim...

R. Langer 7.10.2013 15:22

Re: Co treba zlepsit vzdelavani?

Máte známého nějakého učitele? ;-)

J. Kanioková 7.10.2013 17:02

Naprosto s Vámi souhlasím

jako dítko jsem patřila právě k těm, co nedělají když nemusí.  Teprve na střední škole mě dostal do latě kantor, který se s námi absolutně nemazlil.  Dodnes si s úctou i jmény pamatuji ty kantory, kteří byli přísní i někdy i drsní.  Jména i podoba těch, co byli vlažní či laskaví, odpouštivší, nebo ti, co mi "sežrali" každou výmluvu, ta mi už dávno vypadla z paměti.

Prostě každé dítko je jiné, originál a na každé platí něco jiného. Jsou dítka bojácná, neiniciativní, která tu laskavou výchovu a vedení potřebují. Jsou ale raubíři, kteří potřebují bič nad hlavou a sem tam i důkaz, že kantoři nemusí jen vyhrožovat..

V. Vaclavik 7.10.2013 21:04

Re: Naprosto s Vámi souhlasím

Ja si taky pamatuji, tedy aspon rad pamatuji jednoho ucitele z prvniho roku na univerzite, ktery byl absolutni metr ale ne jako tady u nas zamlada, ze by mlatil rakoskou, nebo tahal za vlasy a fackoval, uz jsem to tu kdysi popsal, jak prinesl opravene domaci prace pod pazi, osobne je donesl nahoru do lavic tem co meli za A, ti za B si po vyvolani museli k nemu pro svuj vyplod dojit, a zbytkem vymluvne a znechucene triskl o katedru, at si to po prednasce rozebereme sami. Ten umel motivovat jako nikdo jiny. Netreba rikat ze jsem skoncil z doucovani a z D na jednim z prednich mist na konci roku a osobne mi bylo pogratulovano.

Z. Kulhánková 7.10.2013 1:38

e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Kdyby stály zlomek ceny papíru, chápala bych to. Ale ten rozdíl v ceně je minimální. A přitom za ně nakladatelství autorům platí mnohem méně než za papír.

L. Křivan 7.10.2013 9:23

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

a  proč je autoři neprodávají sami ?  Vžyť pro e-knihy nepotřebují nakladatele. A kdyby si založili družstvo spisovatelů,  tak by to šlo ještě snadněji

R. Langer 7.10.2013 14:00

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

To je ale vzpoura! To se musí ošetřit! Zřídit na to ochranný svaz knižní! To by tak bylo, aby si každý jenom tak mírnyx týrnix vydával knížky bez povinné registrace! To by si ještě lidé mohli myslet, že se to týká i ostatního umění, třeba hudby, filmu či obrazů a soch! Taková morální devastace umění! Vždyť by ti chudáci umělci potom třeba i umřeli hlady!

Z. Kulhánková 7.10.2013 17:52

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Lektorské a marketingové služby nakladatelství jsou nezastupitelné.

R. Langer 8.10.2013 6:22

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

To vám ovšem tvrdí hlavně oni... :-)

J. Vyhnalík 7.10.2013 16:29

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Za socialismu se ceny konstruovaly nákladově. Ve fungujícím tržním systému na základě nabídky a poptávky se zohledněním provozních nákladů. Pokud je někdo ochoten zaplatit za papírovou knihu, řekněme 10 USD, proč by nezaplatil 10 USD i za elektronickou, která sice nevoní, ale také nezabírá místo v knihovně, lehce se třídí a rovná a zpravidla je ve čtečce několikrát lehčí na manipulaci při čtení?

Elektronickou knihu si mohu číst několik minut poté, co jsem si ji vybral, zatímco na papírovou bych musel čekat dny. Někdy jsou papírové knihy dokonce levnější než ty elektronické, protože prodejce tlačí náklady na skladování k tomu, aby se knih zbavovali co nejrychleji.

Jak Alexander Tomský píše, vydavatelé žijí z bestsellerů, kterých prodají velké množství a to často za původní vysokou cenu a to, za kolik prodají tituly, kterých se prodá pouze pár stovek jejich bilanci nijak zásadně neovlivní.

Co je podstatné, je to, že se mění celý systém distribuce a tvorby. Na důležitosti ztrácejí vydavatelské služby spojené s vlastním tiskem, skladováním a distribucí do "papírových" knihkupectví. Na druhou stranu vydavatel autorům může pořád nabízet lektorské a editorské služby, obchodní a autorskoprávní zastupování a v neposlední řadě i marketing včetně reklamy a umisťování knih do e-shopů. Bohužel klasická knihkupectví postupně krachují a mizí s nimi i nenahraditelná atmosféra míst setkávání. Knih mám doma několik tisíc a je pro mě problém se v nich vyznat. Přitom dříve byly knihy relativně levné, ale v posledních letech se z nich stává i v ČR luxus. Už před více než 10 roky jsem přestal kupovat české překlady z angličtiny. Bez ohledu na kvalitu překladu, stojí dnes často několikanásobek ceny originálu v USA, nebo i GB. Je otázkou, kam ceny stlačí trh a konkurence. Existují vydavatelství, která starší e-knihy dávají zdarma a spoléhají na to, že čtenáři si koupí novinky.

Celý systém se mění a nikdo dnes neví, jak bude finální stav vypadat.

J. Kanioková 7.10.2013 17:08

Obojí má pro i proti,

není nad pohodičku - lehnout si na pohovku a číst si papírovou knížku, na konferáku kafčo, atdl, atd. Tohle s počítačem nejde.  Jenže na papírové už dnes nemám fondy, a i tak netuším, jestli moje obrovská knižní zásoba neskončí ve sběrně..

J. Vyhnalík 7.10.2013 17:44

Re: Obojí má pro i proti,

e-knihy se na PC číst dají, ale je to masochismus. Čtečka je lehčí než většina papírových knih a pokud je kvalitní, tak z ní nebolí oči ani při čtení na slunci.

Jsem zvyklý číst i za chůze a překvapilo mne namožené zápěstí, když jsem tuhle četl papírovou knížku půjčenou od kamaráda a pocítil jsem rozdíl v hmotnosti na vlastní kůži. Stačilo něco přes rok a svaly okolo zápěstí zeslábly a to teď používám Kindle DX a to není žádný drobeček!

Z. Kulhánková 7.10.2013 18:25

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Papírovou knihu můžu nejen pohladit, ale po přečtení si ji buď schovám do knihovny, nebo ji odnesu do antikvariátu, nebo ji někomu dám. Ani jedno z toho s e-knihou provést nelze. Nemluvě o tom, že papírovou knihu, pokud se s ní bude slušně zacházet, si někdo bude stále moct přečíst i třeba za 1000 let. Texty uložené na elektronických médiích před 20 nebo dokonce 30 lety jsou dnes nedostupné.

J. Vyhnalík 7.10.2013 18:39

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Já ty papírové knihy mám v knihovnách schované tak důkladně, že si řadu z nich kupuji podruhé elektronicky. Kolik můžete mít papírových knih, abyste se v nich ještě efektivně vyznala a nepřerostlo Vám to přes hlavu? Já jsem kritického množství už dávno dosáhl. Přestože jsem si knihy roztřídil podle autorů a abecedně uspořádal, stejně sem si musel udělat vlastní databázi knihovny, jenže nakonec bych údržbou a aktualizacemi strávil víc času než čtením. Pokud si stáhnete freeware Calibre, tak si uspořádáte e-knihovnu během minut. Papírových knih se nezbavuji, ale čtu je stále méně a méně. Nové kupuji téměř výhradně e-knihy.

Pokud byste vzala souhrn tiskovin z doby před 30 lety, tak většina je stejně efektivně nedostupných, jako data. Zachovaly se pouze ty, o které bylo dobře postaráno, tak jako o data.

Nemá smysl dělat z papírových knih fetiš. Jediné, co mi opravdu schází, jsou pravidelné okružní cesty po knihkupectvích a povídání si s podobně postiženými při shánění knížek.

V. Vaclavik 7.10.2013 21:25

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Me u papirovych knizek vadi jak se porad chteji samy zavirat, jak pruvan obraci stranky, jak muzete zaspinit stranku mastnym palcem, jak je na stole neskladna, zabira misto, v knihovne se na ni prasi, ale to asi kazdy zna.

A potize se ctenim na monitoru pocitace nemam, asi byste mel ten svuj vyhodit a mozna se taky naucit jak se zvetsuje pismo aby slo lehce cist kdyz si oprete zada do zidle. Ja uz precetl knih z Gutenberga a jeho australske obdoby v prohlizeci, a nemam s tim zadne potize. Prectu klidne i tlustou bichli.

Papirovym kniham rozumim, ale je to nesikovne. Ted jsem letel a vezl sebou ctyri papirove knizky a mohlo jich byt vic, jenze vaha do letadla je dana, kdyby to byly eknihy, tak zadny problem.

J. Vyhnalík 8.10.2013 2:01

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Nejde o kvalitu monitoru, na tu si potrpím. Ovšem kvalitní čtečka má displej pro čtení vhodnější než sebelepší monitor, protože nesvítí a neunavuje oči a hlavně člověka nenutí sedět před PC. Pokud bych si knihu rozečetl u PC, musel bych ji pak číst jenom na něm. Já čtu i po cestě do práce, nebo dokonce za chůze.

V. Vaclavik 8.10.2013 17:18

Re: e-knihy jsou vůbec zajímavá věc

Nevim, mozna jeste nejsem tak stary abych pocitoval tu ''unavu oci'', podobne jako jsem drive nerozumel pomalemu rozcvicovani pred nejakym cvicenim (ted uz ano) a taky ze posledni jidlo ma byt aspon nekolik hodin pred spanim (ted uz vim o cem ti bardi mluvili ale drive jsem snedl cokoli i o pulnoci a bylo dobre).

Na pocitaci ctu tak jako tak furu veci, internet se prakticky rovna jen cteni a cteni, aspon ten muj - jako treba tady na NP.