24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fantom 1.12.2009 23:37

Války a svobodný trh.

Svobodný trh vyvolává války, ve kterých je snaha obou stran zvítězit na úkor toho druhého a rozšířit si tak prostor pro volný trh (lebensraum). Hitler to předvedl dokonale. A USA jej následují. Na válkách vydělávají kapitalisté nikoliv lid. Takže běžte do háje s volným trhem. Planeta a její možnosti jsou konečné a proto je nutné udržovat mafiánství pod dozorem. Je nutné prosadit udržitelný rozvoj, nikoliv vydrancovat planetu a po nás potopa, že kapitalisté!!

Pavel Kořenský - eurosabotér 1.12.2009 23:49

Re: Války a svobodný trh.

Vy jste magor, zcela bez přívlastků. Jako ostatně všichni komunisti a socialisti.

čtenář 1.12.2009 22:00

Proti slepé víře

v neviditelnou ruku trhu projevil největší odolnost komunisti. Ti žádnými zábranami při "vytváření rámce" netrpěli. Vyšel jim z toho ale místo reálného trhu jen reálný socializmus. Poté, co jsme byli nuceni v něm strávit lepší část svého života, dávám přednost i tomu nejdivočejšímu kapitalizmu jedno z kterého minulého či předminulého století.

gadd 1.12.2009 23:29

Re: Proti slepé víře

R^R^R^

Ludva 2.12.2009 15:39

Re: Proti slepé víře

Ten reálný socializmus byl ve skutečnosti státní kapitalizmus. Výrobní prostředky nevlastnili pracující, ale státní úředníci pod dohledem strany. Kdoví, jak by to dopadlo, kdyby majitelem firem byla družstva vlastníků složená ze zaměstnanců.

Honza42 1.12.2009 17:15

jojo, řízený trh, to by bylo bájo, jenže kým??

Kým PROBOHA, kým???  Kdo ho máte, toho nezkorumpovaného hodného dědu co všechno ví, všechno zná a z lásky k lidem jim to nejlépe naplánuje a poradí???

Úloha státu vůči trhu je snad pouze v nepovolování (rozbíjení) monopolních výrob a v jistém dohledu nad přirozenými monopoly. Vyrovnaný státní rozpočet neuvádím, to je samozřejmost.

Rolen 1.12.2009 17:12

Pragmatismus to je to

Ale jistě. Jde o to, jak dosahovat cílů...např. Čína dělá dlouhodobě pragmatickou ekonomickou politiku bez toho, že by spoléhala na rady uvedených trhovců. Uplatňuje svojí politiku postupných kroků. Na rady trhovců (MMF a WB) dalo svého času Rusko, tzv. šoková terapie, podle toho to dopadlo. Dnes nám třeba trhovci radí šetřit na penze v soukromých fondech (opět MMF a WB)...to bude výsledek;-(;-(;-(  

Pytel 1.12.2009 19:02

Re: Pragmatismus to je to

... soukromých fondech, které obratem nakoupí státní dluhopisy - v tom lepším případě. Ani to radši nevzpomínejte, protože se mi z toho dělá špatně.

JM 1.12.2009 16:25

VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ

VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ autoři marně zakrývají, že v oboru ekonomie,  materiální ekonomie nevyjímaje,  jsou "self made", velmi hrubě nedodělaní.     Doporučuji pro úvodní seznámení,  například zábavně, na you tube, od Klaus, Nicolas Klaus, ne Kalouse: http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264#     Nic ve zlým.    

Nestranný pozorovatel 1.12.2009 21:21

Ekonomická věda a předčasná dogmatičnost ekonomů

Příspěvky níže jsem ještě nečetl, ale ohánět se znalostí ekonomie je dost pofiderní. Jaké ekomomie? Nemyslím tím jen socialistické ekonomy, ale i ekonomy vzdělané v tržní ekonomice před dvaceti a více lety.

Já zase čtenářům doporučuji knihu M.E. Portera: Competitive Advantage of Nations, z roku 1990. Nebo alespoň ty jeho úvodní kapitoly. Tam Porter výslovně uvádí, jak jsou ekonomové vězni nejen chybných, ale přímo scestných ekonomických teorií (které se mimochodem stále učí i v Česku).

V polovině devadesátých let jsem byl v Česku na nějaké vlivnější pozic a doporučoval za státní peníze, nebo peníze EU, pozvat do ČR právě M.E. Portera (když už se Porter před tím obtěžoval jet i do Portugalska). Nicméně Václav Klaus v té době pozval svého oblíbeného klasického ekonoma - který k tématu konkurenceschopnosti nebyl schopen nic říci.

Doporučovanou knihu panem Tichým Klausovi klidně pošlete. Neočekávejte ale žádný infarkt. Tím narážím na někdejší vtip o panu Rubikovi, který měl dostat infarkt poté, co se dozvěděl, že Milouš Jakeš vyluštil Rubikovu kostku.

JM 1.12.2009 22:52

Re: Ekonomická věda a předčasná dogmatičnost ekonomů

Autor-e: Nestranný pozorovatel-i      Děkuji Vám za odpověď. Občas jsem nucen strpět výtky zhoršené srozumitelnosti. Přesto si dovoluji pochybovat,  že v mém textu lze najít pýchu a peření  vědomostmi a znalostmi.     Věřím,  že můžete i souhlasit s mým pomňoukáním diskutujících, neodkládat  "doděláním se" v ekonomice, čem které tady píší. Pokud ovšem nemají závažný důvod, například existenční, dělat ze sebe pitomce.  A tomu účelu doporučení  http://video.google.com/videoplay?docid=3719610459164146264# N.Klaus,  ne V.Kalous? To mi prosím tolerujte, to objektivně není špatná rada.Zdravím.

Pavel 6.12.2009 21:43

Re: VE VALNÉ ČÁSTI OBSAHŮ DISKUSNÍCH PŘÍSPĚVKŮ

Přidej ještě to o nepřistání na Měsíci, záměrným stržení WTC a židozednářským spiknutí!

Goro 1.12.2009 14:37

Realná ekonomie

má základní poučku:

Vyděláváš-li měsíčně 20 liber a utratíš 19 liber, 11 šilinků a 20 pencí - žiješ v blahobytu. Pokud utratíš 20 liber a 1 penci, je to cesta k chudobě. :-D

janoryna 1.12.2009 13:42

globální oteplování a ochrana menšin

je také výsledkem neviditelné ruky trhu. vědci, advokáti, nevládky uspokojují naši poptávku po světě dokonalém a spravedlivém.  stejným způsobem vznikl i komunismus. a z toho všechno se dají pěkně pumpovat státní peníze, tu prp alternativní zdroje energii, onde pro integraci menšin (s výjimklu vietnamců a číňanů).

Kolumbo 1.12.2009 10:45

Kde berete

jistotu, že politici mají lepší "vhled". Volný trh přece není nic jiného než svobodná nabídka a poptávka. Jediné, o co mohou dbát politici je udržovat ten trh jako volný - se tak totiž neudrží. Skupiny, které zpočátku získaly převahu kvalitou a lepší prací mají snahu si postavení pojistit "netržními", násilnými metodami, zajistit svoje potomky a přátele. Takže volný trh se nemůže udržet, pokud je k dispozici pouze omezené území a není kam expandovat. Jde ovšem o kvadraturu kruhu, politika je taky byznys, platí pro ni stejné zákony, i tam se skupiny u moci snaží postavení a vliv si udržet, jakkoli si navzájem "jdou po krku". Jdou si po krcích 20 let a jak jim to pěkně nese. Představa, že by třeba zrovna zdejší politici dokázali trh jakkoli "kultivovat" je absurdní. zdejší trh je zdegenerovaný privátně díky politikům a politice.

tosek 1.12.2009 11:44

Re: Kde berete

Především je třeba asi říci, že svobodný trh bez přívlastků, jak ho chápou čeští popletení liberálové nikdy nikde neexistoval. Stát už svou samotnou - i minimální - existencí prostě trh "narušuje". A že ten trh bez přívlastků není zrovna žádné požehnání ukazuje příklad Sicílie a jižní Itálie, kde stát skutečně několik set let takřka do ničeho nezasahoval a tak tam vládla a vládne - mafie, camora. Prostě každá společnost si vytváří svou hierarchii a systém vlády. Otázka tedy zní - buď bude vládnout - víceméně rozumně a v zájmu všech - nějaká demokraticky zvolená vláda nebo bude vládnout mafie.

ps 1.12.2009 11:56

Re: Kde berete

Pleteš si trh bez přívlastků s feudalismem.

tosek 1.12.2009 12:28

Re: Kde berete

Nic si nepletu, trh bez přívlastků není s feudalismem v žádném rozporu. V rozporu s feudalismem je demokracie, ale o tom už jsem psal výše.

ps 1.12.2009 12:38

Re: Kde berete

To si skutečně myslíš? SLyšel jsi někdy o ceších, poddanství, šlechtických privilegiích? Opravdu si myslíš, že toto je slučitelné s tržním prostředím?

tosek 1.12.2009 12:47

Re: Kde berete

A slyšel jsi někdy o otroctví, které vesele fungovalo v Británii, Francii, ba dokonce i v baště kapitalismu USA až do občanské války (jistě, ne ve všech státech, ovšem řada otců zakladatelů - třeba Jefferson - byla dosti velkými majiteli plantáží s otroky), resp. do jejího konce roku 1865? A přitom v těchto zemích řádil svobodný trh bez přívlastků, že?

ps 1.12.2009 12:51

Re: Kde berete

A co má otroctví společného s feudalismem?

tosek 1.12.2009 12:59

Re: Kde berete

No vida, tak jste na to přišel sám. Otroctví může výborně fungovat za feudalismu, za kapitalismu, velmi špatně ale funguje, resp. je poměrně brzy zrušeno v demokracii. Tedy svobodný trh bez přívlastků (a v jeho rámci třeba i otroctví) může velmi dobře fungovat v různých feudálních systémech, ba i v různých fašistických či polofašistických diktaturách (třeba ve Španělsku za Franca, v Chile za Pinocheta) a tyto systémy může dokonce vytvářet - jako třeba onu sicilskou mafii. Jak prosté milý Watsone.

Minutus 1.12.2009 13:27

Záleží, co vnímáte jako demokracii

Antické demokracie byly založeny na práci otroků.

Sly 1.12.2009 14:02

Re: Kde berete

Otroctvi se vedlo velmi dobre i v antice, at uz byla demokracie nebo ne. I za toho Jeffersona "radila" vedle kapitalismu i demokracie. Jen holt neexistovalo dnesni pojeti lidskych prav.

Za lidove demokracie se take darilo otroctvi, rikalo se tomu PTP. I v demokracii vznikaji mafie, problem je, ze demokratickou zemi, kde nepanuje kapitalismus, nenajdete. Totalne "bezprivlastkovy" kapitalismus (tedy volny trh + funkcni instituce) take ne.

Kombinaci marxistickeho deleni etap a vaseho neotreleho vlozeni demokracie jako protikladu kapitalismu dosahujte pozoruhodnych piruet.

ps 1.12.2009 15:34

Re: Kde berete

No především mi pořád zůstávají utajeny ty vaše myšlenkové pochody, na základě kterých jste dospěl k těmto "vývodům". Za prvé kapitalismus a svobodný trh a demokracie jsou nejen dvě rozdílné věci, jsou to dvě rozdílné kategorie věcí. Nejčastěji fungují pospolu ale mohou fungovat i odděleně viz čína. Každopádně neexistuje nic takového jako že to jsou nějaké dvě vývojové etypy společnosti (jak se snažíte naznačovat) které se navzájem vylučují. Je to spíše právě naopak, kapitalismus je nutná podmínka pro rozvoj demokracie (což byste věděl kdybyste měl elementární znalosti historie). Nejprve dochází k buržoázním revolucím a následně k rozvoji demokracie, tam kde se dlouhodobě udržel feudalismus nebo pseudofeudalismus (viz rusko, sicílie jak jsem výše naznačoval ale vy nepochopil) tak tam má následně demokracie velký problém.

VVV 1.12.2009 11:56

Re: Kde berete

Jak je mozne najit spojeni mezi svobodnym trhem a mafii mi proste unika. Mafie je zkoncentrovany statismus, tedu absolutni opak svobodneho trhu a na jihu italie nevladne mafie protoze by tam vlada do niceho nezasahovala nybrz prave proto ze zasahovala do vseho!!!

tosek 1.12.2009 12:32

Re: Kde berete

Je to zcela prosté. Svobodný trh bez přívlastků, do kterého ošklivý, zlý a neschopný stát (v pojetí českých popletených liberálů) nijak nezasahuje, vede velmi rychle k vybudování mafiánské společenské struktury. Sicíli a jižní Itálie je jenom jeden příklad z řady. Jmenovat lze mezi jinými také čínské triády.

Vaněk 1.12.2009 12:55

Re: Kde berete

Popleta jsi Ty, kolego. Mafie především potlačuje konkurenci a korumpuje státní úředníky v oblasti státních zakázek.

Volný trh - resp. co nejvolnější trh už mnohokrát předvedl, že je zdaleka nejvýhodnějším ekonomickým prostředím.

Krásný příklad poskytuje Čína, kde po zavedení liberálních opatření je už přes 20 let nejrychleji rostoucí ekonomikou světa a v dohledné době předstihne i USA. I Ty se právě díváš na výrobky z volně-tržní Číny.

tosek 1.12.2009 13:05

Re: Kde berete

Chachachacha. To jste mě opravdu výborně pobavil. Konkurenci potlačuje právě onen svobodný trh bez přívlastků, který poměrně rychle vede k vytváření monopolů, likvidujících menší a drobné účastníky trhu. Takže ten, kdo může zajistit alespoň částečně konkurenční prostředí na trhu je - no, určitě na to přijdete sám - stát. Ano, ten zlý a neschopný stát. A představa, že v komunistické Číně panuje svobodný trh bez přívlastků je opravdu legrační.

vltava 1.12.2009 12:01

Re: Kde berete

No a kdy tedy ty demokraticky zvolené vlády už konečně budou vládnout rozumně? Nebo snad dělání dluhů rok co rok, krize nekrize, to je podle Vás rozumné?

Vaše naděje v rozumnost vlád je úplně stejná jako naděje, že rozum dostane mafián.