20.4.2024 | Svátek má Marcela


KNIHA: Na bojišti evropské integrace

22.11.2018

Předpokládám, že už máte plné zuby nejen toho mediálního hnusu, co se rozpoutal kolem Babiše juniora. Tahle nechutnost připomíná dobu mých mladých let.. Potajmu natočené záběry nic netušící osoby, sestříháno tak, aby byl dotyčný v co nejnepříznivějším světle, k tomu „ideologicky zpracovaný text“. A pak „rozhořčený“ lid, který táhne Prahou a skanduje hesla podle návodu skupinek placených předříkávačů. Mávání předem připravenými hesly a to vše doprovázené hlasem řečníka, který jakoby legračně parafrázuje výrok vraha Gottwalda. Že prý se (dotyčný řečník) právě vrátil z Hradu, ale tentokrát pan president demisi nepřijal. No, svůj k svému. Gottwald i tenhle kretén. Zeman ani Česká republika naštěstí ještě nejsou ve stavu, jako byl mozkovými mrtvicemi postižený Beneš a německou okupací zničená zem a národ vděčný za osvobození sovětům.

Co se to děje, čtu v mnoha úvahách a úvodnících. Česká televize už úplně zparchantěla a nechutně rozdmýchává vášně, viz ČT24 ve svých komentovaných zprávách po 22. hodině 19.11. 2018. Banda idiotů v Praze už zase vyhazuje nevhodné věnce a brání přijít na místa piety „nevhodným lidem“ atd. atd. A říkají si „ochránci demokracie“!

Kdekoho, a nejen mě, jak se ukazuje i na sociálních sítích, už tohle přestává bavit. Když nevyšly akce „petičníků“, budou se pořádat po vyvolání vášní lživými informacemi pochody tak podobné těm v padesátých letech? Lidé jsou zmateni (tím netvrdím, že je Babiš zlatíčko a Zeman roztomilý dědeček), a mládež už začíná být stejně zblblá jako ti svazáci kolem roku 1948, co šli v průvodech nadšeně s písní na rtech ničit buržousty a kulaky. A v roce 1950 už povinně na 1.máj a se staženým zadkem, aby je někdo neudal, že málo jásají… Co se to děje?

Na bojišti evropské integrace

Já vám zkusím poradit, jak se poučit a nějak se v tom potom vyznat. Institut Václava Klause vydal jako svoji publikaci č. 42/2018 práci dvou ekonomů. A to Ing. Stanislavy Janáčkové CSc. a prof. Ing. Kamila Janáčka CSc. s názvem „Na bojišti evropské integrace“. Oba ekonomové a bývalí bankéři z ČNB píší v úvodu knihy: „Tato publikace se věnuje evropské integraci jako boji velkých zemí o nadvládu v Evropě. Zaměřuje se na letité soupeření Francie a Německa a na jejich společný mocenský rozhodující vliv, který se nepodařilo narušit žádné z ostatních zemí EU (ani Británii, která raději zvolila brexit).

Z mého a, jak se domnívám, i „bruselského“ pohledu narušují cestu ke světlým zítřkům také navíc „verfluchen“ (zlořečené) postkomunistické státy a mezi nimi hlavně V4. To, co pozorujeme v posledních letech v naší politice a v událostech našich sousedů z V 4, je výsledkem střetů a soupeření uvnitř rozpadající se Unie, dále dopady dá se už říci naprostého zešílení části západních intelektuálů, tzv. pokrokářů, a technologické změny materiální výroby a vlastnictví a šíření informací.

Kniha manželů Janáčkových se však věnuje přednostně ekonomice, s čímž lze jen souhlasit, protože „kdo platí, ten velí“, jak známo. A když platí Brusel a velí tomu Německo a Francie, tak kdo ovládá ekonomiku? No a ekonomika ovládá politiku, že...

Nebojte se, že byste se v knize nevyznali, že jde o nějaký „elaborát intošů“. Naopak. Informace v knize zvládne každý gramotný. A kapitoly jsou dobře otitulované: Tak třeba Kapitola 1: Evropa: smutný obrázek. Zajímá-li vás otázka, zda euro ano či euro ne, problém vám vysvětlí kapitola 3: Mocenská kontrola partnerů pomocí měnové integrace.Tedy zavedení eura a následné kroky.

Přemýšlíte-li, proč najednou musíme plnit to či ono nařízení z Bruselu a proč je tak velký tlak, abychom si mysleli to, co si máme myslet (a to u nás je proti Německu až neuvěřitelná svoboda projevu a myšlení), naleznete to v kapitole 4: Vznik a úpadek eurozóny - příležitost k utažení šroubů. Budete-li číst pozorně, pochopíte, proč, když se začaly hroutit jižní státy eurozóny, bylo nutno uměle podrazit cenu koruny. To aby západní firmy u nás mohly nakupovat naše výrobky levně a tím si krýt „jižní“ ztráty.

Ekonomický pohled na problémy Masová emigrace jako ohrožení evropské civilizace naleznete v kapitole 5. A to, zda nám hrozí „Podvolení“ (viz kniha francouzského autora Michela Houellebecqa), tedy nadvláda islámu a konec evropské civilizace, jak ji známe, najdeme jako úvahu v poslední kapitole knihy.

Máte dojem, že se tyto věci tak nějak nedotýkají toho, co se děje u nás a kolem nás? Různé ty mediální lynče, pokusy zlikvidovat tradiční rodinu, nástup do voleb podivných politických seskupení, jako jsou Piráti anebo Praha sobě bratrů Čižinských, marketingové vyvolávání a organizování demonstrací, petic atd. jsou přeci jen vnější slupkou vnitřního boje uvnitř Evropské unie. Ale i obecně boje mezi zastánci tisíciletých tradic a takzvanými modernisty, tedy milovníky totality nového typu. Zároveň jde ideologický a mocenský boj mezi židovsko-křesťanskou civilizací a agresivním islámem. Ten je vnitřně živen obrovským přemnožením obyvatelstva islámských krajin a neschopností islámu jako stylu vládnutí a ideologie zajistit dostatečné životní podmínky pro jejich obyvatele.

Jistě, na všechny otázky tato kniha nemůže odpovědět. Ale odpovídá na otázky, které si mnohdy klademe nejsouce odborníky na makroekonomiku a světový pohyb kapitálu. A vysvětluje, jak se tyto věci vzájemně ovlivňují.

Přečtete-li si tuto knížku, daleko také lépe budete chápat, jak, o čem a proč se diskutuje a demonstruje, odkud se to asi platí a proč. A kdo jsou ti skuteční „trollové“ v mediích a na internetu.

Knihu si můžete objednat za lidovou cenu přímo v Institutu Václava Klause anebo zakoupit v nějakém knihkupectví.

Vydavatel: Institut Václava Klause o.p.s. www.institutvk.cz