29.3.2024 | Svátek má Taťána


KNIHA: Ekonomické nepravidelníky

28.12.2012

Ekonomické nepravidelníky vycházely na Neviditelném psu od 8. srpna 2006 (Adam Smith) do 16. prosince 2009 (Murray Rothbard). V době začátků seriálu jsem byl ještě stále dítko gymnáziem povinné a mrzí mě, že jsem ho neznal. Musel jsem se to všechno doučit při šprtání na smrtící zkoušku z ekonomických doktrín na naší fakultě. (Koukám, že seriál skončil zrovna před tím, než jsem na tu zkoušku šel já. To je mi náhodička.)

Seriál byl zkompletován do knihy, která vyšla na konci minulého roku. Autorem je Modrý pták — pod touto přezdívkou vystupoval na Neviditelném psu a jakožto zavedená značka je uveden i jako autor knihy.

Kniha nás provede dějinami ekonomického myšlení od Adama Smithe po nedávnou minulost, kterou reprezentují např. škola veřejné volby, Robert Mundell nebo Murray Rothbard. Autor je velký liberál, což se nebojí dávat v každé kapitole důrazně najevo — ne ale hejtrovským způsobem jako to dělá již zmíněný Murray Rothbard ve svojí knize.

Asi si právě říkáte: Může být něco nudnějšího než dějiny něčeho tak nudného jako je ekonomie?

A zde právě přichází velká pochvala Modrému ptákovi. Píše skvěle. Bravurní vyprávěčský styl, odlehčený tón plný nejrůznějších vtípků a odkazů na marixstické a bruselské nesmysly, sem tam nějaká ta bulvární informace, aby si na svoje přišly i čtenářky — to vše způsobí, že přečtete hutné texty nejgeniálnějších a nejstupidnějších myšlenek v dějinách ekonomie jedním dechem a ani si u toho nevšimnete, jak hluboce jste se mezitím vzdělali.

Ekonomické nepravidelníky

Nenechte se ale zmýlit, kniha vůbec není povrchní. Ekonomická analýza textů vybraných autorů je povedená (klausovskou nesouhlasnou vlnku jsem udělal pouze párkrát) a přestože se domnívám, že o dějinách ekonomického myšlení něco vím, i já jsem se v knize dozvěděl leccos nového.

V publikaci se dozvíme o životě a díle spousty ekonomů. 19 z nich má vlastní kapitolu, ostatní jsou zmíněni v obecnějších kapitolách nebo v "cizí" kapitole. Žádná z těch velkých ekonomických hvězd nechybí, takže se určitě těšte na Smithe, Friedmana, Hayeka, Misese, ale i Keynese, Marxe a Galbraitha. Drobným nedostatkem knihy je, že vývoj ekonomie ukončuje v podstatě v 80. letech. Debata v ekonomii je ale velmi živá a věřím tomu, že autor by velmi vtipně dokázal glosovat i nejnovější makro- i mikromodely, teorii her, behaviorální pokusy nebo moudra páně Krugmana. Třeba se dočkáme pokračování.

Znám autora knihy osobně, takže vím, že je to skvělý vypravěč a musím tak podpořit návrh z diskuse na Neviditelném psu, aby z knihy vyšla série přednášek. Byla by to ideální šance jak zaujmout současnou generaci, která sleduje přednášky na YouTube nebo je poslouchá při cestách metrem. V tomto směru hodnotím velmi kladně, že vyšel e-book. (Ten jsem taky četl, než mi ukradli Kindle. Pak jsem přesedlal na podepsanou hard copy.)

Knihu musím doporučit k četbě. Odborník se dozví, jak vtipně a zábavně se taky může ekonomie prezentovat a laik se velmi neinvazivním způsobem naučí spousty základních ekonomických myšlenek a dozví se taky, které myšlenky jsou naopak velice nesmyslné. Knihu doporučuji zejména studentům Národohospodářské fakulty jakožto přípravu na zkoušku u prof. Holmana a jakožto antidotum taky těm, kteří někdy slyšeli mluvit Tomáše Sedláčka. Kupujte a stahujte. Ale ať vás ani nenapadne číst to dřív než Slepici!

Autor je šéfredaktor webu Euroseptik.cz a časopisu Laissez Faire