26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

KLIMA: Příčina raketového zvýšení cen plynu a elektřiny

Když se podíváme na celou energetickou politiku EU a jejích lídrů v posledních dvou dekádách, nemůžeme se ubránit dojmu, že byly učiněny zásadní kroky k energetické závislosti na Putinově Rusku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pepax 30.8.2022 8:30

EU je nepoužitelný německý moloch, stejně nepoužitelný jako Fialova vláda.

R. Tichý 30.8.2022 8:25

Tak, Rado, abyste ochutnal vlastní medicínu-nahlásil jsem Vás za vulgaritu ;-)

A teď třeba k tomu Velikonočnímu ostrovu. Naše civilizace je tak vzdělaná a bohatá, že dbá o své životní prostředí, na hranici možností (ať už ekonomických nebo fyzikálních). Dokladem je vyčištění prostředí od pádu bolševiků, narůstání plochy lesů atd. Ekofašisté se snaží uvrhnout lidstvo do bídy, zmenšit populaci-moc koukali na modré ušaté animáky. Šikanují Evropany s brčky, ale čistit rozvojový svět nejedou, raději se zlatou kreditkou jezdí "mírumilovně" protestovat.

A zatím jim to procházelo. Ruská agrese proti Ukrajině odhalila jejich úmysly a podvody - urychlila zdražení energií, které oni s nadšením vzývají. Tak snad se probudí už i "obyčejní" a vypráskají je. Pro začátek volbou politiků, kteří zarazí pěnězovody k předmětným "neziskovkám".

P. Rada 30.8.2022 8:18

Pravdivostí se zřejmě cítíte ohrožen?

Uznávám tedy, že kousek pravdy je i v tom, že beznadějně nemocným nená smysl o beznadějnosti referovat.

Tak chceteli užijte si dnes dál bludů dosyta.

P. Rada 30.8.2022 8:15

Laciná je pohodlnost. Laciná je i podlézavost až podřídivost.

O toto všechno Vám za válečné situace jde?

Na druhou stranu souhlasím ve smyslu, že zdroje planety by se v rozumem spravované společnosti měly využívat uvážlivě a efektivně v rámci celosvětového obchodu.

P. Rada 30.8.2022 8:10

Stupidně tvrdíte omyl:

..."Lidstvo se prakticky vzdy dovedlo prizpusobit"...

To proto, že zpětnovazebně nereflektujete minulou realitu. Posledních 10tis let glob teplota nevybočila s tolerance +-0.5C. Dnes na odchylce +1.2C od globálu dál roste s gradientem 0.2C dekádu!!!

I s jiných důvodů evidentně zaniklo už mnoho druhů, civilizací... Přečkaly jen ty, které se v odlehlosti dokázaly intenzifikačně transformovat, adaptovat a to třeba i migrací. Opět začíná být migrace na vzestupu ale pro vysokou zalidněnost už pravidelně s až krajně negativními dopady.

Příkladem nám dnes može být civilizace Velikonočního ostrova:

https://www.youtube.com/watch?v=eb_6MdUZyw0

I. Hermanek 30.8.2022 8:01

Hoďte na něj radu síť

P. Rada 30.8.2022 7:58

Green Deal je pojmenování procesu který by respektoval dlouhodobou udržitelnost života a tak poskytl šance na další zejména intenzifikační rozvoj.

Posléze snad i na ten extenzivní rozvoj ve formě cest ke hvězdám.... V opačném případě, v kosmicky dohledné době, tak jako tak život na této planetě pro postupně se rozpínající slunce nutně zkončí.

Egoističtí zločinci kterým záleží hlavně na okamžitém požitku, přínosu... tuto věky ověřenou, obtížnou ale potenciálně dál možnou cestu života zpochybnují až pejoratizují. To nejspíše proto, že za nejvyším přínos pro sebe považují parazitování a přímou krádež - za které ovšem podle své fantazie nikdy nebudou postiženi.

I. Hermanek 30.8.2022 7:58

Rada co slovo to perla..

Bože to je magor ..naše chyba že zaostáváme v občasných zdrojích energii jinak už tu mohl být ráj...to jsou perly...hoďte na něj síť

P. Manda 30.8.2022 7:56

0,30 kč

P. Manda 30.8.2022 7:55

Nj, to je jako přikázat pekaři aby prodával rohlíky za ,30 kč, když mu lidé nabízejí 5 kč.

F. Navrátil 30.8.2022 7:50

Laciného plynu je nejen dostatek, ale i přebytek. Jeho deficit v Evropě je způsobem Bruselem, který vyhlásil sankce sám na sebe. Kdo si plyn objedná a zaplatí, ten ho také dostane. Kdo neobjednává, neplatí a vyhlašuje sankce, ten laciný plyn od Gazpromu nedostane. To je pochopitelné. Zajímavé je, že plyn proudí i na Ukrajinu, a to přesně podle objednávek a plateb.

Z. Lapil 30.8.2022 7:48

1/ Pomijite druhý pilir jakékoliv funkční technologie, a sice stav účtu. EU a Západ všeobecně je ekonomický v hlubokém mínusu. To, že mi stát mne osobne zadotuje FV z peněz, které mne osobně vytáhl z kapsy, věci nepomůže.

2/ Jak fotovoltaika, tak větrné elektrárny mají významně- 2x až 3x - větší spotřebu běžných materiálů (ocel, k mému překvapení i beton), než elektrárny tepelné( jádro a uhlí v této souvislosti jedno jsou, plyn nevim) a MNOHEM větší spotřebu materiálů vzácných. Proto je mi jakýkoliv výpočet energeticke efektivity VELMI podezřelý.

J. Novák 30.8.2022 7:47

Takový Hácha s Němci spolupracovat musel, jinak by skončil v koncentráku nebo na popravišti. Fiala a jeho vláda fialové bídy, energolichvy, keťasů a zmaru to dělají dobrovolně, aktivně a rádi.

J. Novák 30.8.2022 7:41

To, co předvádí Fiala a jeho vláda zmaru by bylo možné z pohledu jimi glorifikované masarykovské první republiky označit za lichvu a keťasáctví. Lichva je trestným činem i dnes a kromě jiného značí zneužití tísně/nouze jiné osoby k získání prospěchu. Za keťasení se označovalo přeprodávání nedostatkového zboží za účelem získání maximálně možného zisku v období první světové války a krátce po ní po vzniku první československé republiky. Nevymyslel ho tedy bolševik v osmačtyřicátém. Šlo o závažný trestní čin, pro který existovaly i speciální soudy. Dnes lze za klasický příklad keťasení například označit obchodování vládou dominantně ovládaného a řízeného ČEZ na lipské burze nebo obchodování se spekulativními bruselskými emisními povolenkami. Označení 'keťas' vzniklo z německého Kettenhändler znamenajícího původně „řetězový obchodník“, což bylo označení pro ty, kdo nakupují se záměrem získání maximálně možného zisku z nedostatkového zboží.

R. Langer 30.8.2022 7:40

Ne, přestaly se dělat ty regulace pomocí JE... ;-)

R. Langer 30.8.2022 7:40

Nelži zase, Zelený bolševiku, lžeš, jako když Rudé právo tiskne! ;-€

J. Novák 30.8.2022 7:37

Green Deal/Death je zločin proti zájmům občanů Evropy a největší tunel v historii lidstva. Politici zastávající ideologii ekoneoliberalismu se nikdy neptali občanů na jejich názor na cokoliv, co prosazují/nařizují. Jsou tedy stejní jako politici z jakéhokoliv totalitního systému, fašisty a nacisty počínaje a komunisy konče. Jděte k čertu. Asi budeme muset vymést ten Augiášův chlév. A klíče na to už asi nebudou stačit. Oni se nevzdají tak jedbboduše jako bolševik v osmdesátém devátém.

R. Tichý 30.8.2022 7:34

Ne. Prestaly se delat, protoze ekofasiste pres spriznena media zastrasili "politiky".

R. Tichý 30.8.2022 7:33

Uz ho mate nad sebou.

R. Tichý 30.8.2022 7:33

Ne! Vsechno zdrazuje zejmena zasahy ekofasistu a podvolenych "politiku", kteri se jich boji, protoze maji snadny pristup mezi "novinare"-nevzdelane elitare.

Lidstvo se prakticky vzdy dovedlo prizpusobit a to oteplovani(dokladane zfalsovanymi statistikami) by nebylo jine.

P. Rada 30.8.2022 7:12

Změna klimatu svým radikálním odklonem od biosférického optima nutně postupně zdraží všechno až ke stavu nedostupnosti. Čím dále ji lidstvo nechá postoupit - tím bude nutně situace obtížnější.

Dnes se mýlíme i proto, že běžný ekonomický pohled kalkuluje zjednodušeným způsobem bez započítávání širších a dlouhodobějších dopadů. Konkrétněji nezapočítává ekosystémové služby které však významem násobně převyšují světové HDP. Pokud o ně lidé přijdou - přijdou o podstatu své existence.

Kde bere autor vývody o: ..."rajských obláčcích energetické nezávislosti" ... neuvedl a jde tedy nejspíše o fantaziejeho osobní a jemu podobných o ideálně hloupoučkém protivníkovi na kterého racionalizačně hází své vlastní provinění a do kterého proikuje svou neznalost až hloupost.

Základním neoblomným kriteriem pro fungování společnosti je totiž efektivita těžby energií EROEI spolu s masivností. To autor nereflektuje. Doposud přitom celosvětově roste jen masivnost kdežto efektivita celkově klesá už celé století! Jen v jednotlivostech jako je větrná energetika či fotovoltaika, tepelný solár... přinesl technologický rozvoj významnější pozitiva.

Tohoto pozitivního potenciálu ale právě ČR doposud nedokázala využít a tak je na tom dnes nutně relativně hůře jak okolí. Už dlohá desetiletí je toto energetické úskalí obecně známo, diskutováno ale neznalými, pohodlnými či konzervativními ignorováno. Proto jseme se tím spíše dočkali:

https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu/2008/cislo-9/ceka-nas-drasticka-zmena-zpusobu-zivota.html

L. Hančar 30.8.2022 7:03

Aby byl vypálen dům bláznů, honosící se názvem EU, musí dojít k hustému kolapsu hospodářství a následně i politiky. Musíme rýt držkou v zemi. A v tomto je naše vláda suverénně tím jednookým mezi slepými. Je prostě nejlepší, kam se na ni hrabou lídři blázince EU! Jen ve skrytu duše doufám, že obroda bude nekrvavá.

I. Hermanek 30.8.2022 6:50

Kdepak je rada? Chybí mne jeho rozklady..

M. Vinkler 30.8.2022 6:48

R^

V. Mokrý 30.8.2022 6:44

tak jest

M. Pecina 30.8.2022 6:39

Jediné řešení je z takovéhu “trhu” odejít.

M. Pecina 30.8.2022 6:37

Doufejme.

V. Mokrý 30.8.2022 6:19

:-)

V. Mokrý 30.8.2022 6:18

R^

J. Strakoš 30.8.2022 5:56

Jenže ty smlouvy někdo podepsal za stranu ČR a ten někdo k tomu měl mandát a jméno, takže je za podpis zodpovědný - na to se Zuckerová ptala.

Opravdu se u nás stalo rčení "protože EU" zdůvodněním v podstatě čehokoliv, s čímž se nedá nic dělat.