24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

KLIMA: Příčina raketového zvýšení cen plynu a elektřiny

Když se podíváme na celou energetickou politiku EU a jejích lídrů v posledních dvou dekádách, nemůžeme se ubránit dojmu, že byly učiněny zásadní kroky k energetické závislosti na Putinově Rusku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Kubů 30.8.2022 11:20

Energie se v Evropě neobchodují na trhu, ale hraje se s nimi hra v kasinu eufemicky pojmenovaném energetická burza. Hrůznost celé té šarády je nejlépe vidět když se podíváte na nějaká čísla. Kupříkladu ČEZ podle své výroční zprávy vyrobil v roce 2021 cca 56 TWh elektrické energie, ale v rámci tradingu na "trzích" zobchodoval skoro 650 TWh. Evropské obchody na celé EEX představují dohromady 5200 TWh, což je 2,25 násobek celkové spotřeby v EU činící nějakých 2300 TWh. Jinými slovy, každý spotřebovaný watt se na trhu otočí nejméně dvakrát, A ani to není úplná pravda, protože obrovská část obchodů se uzavírá napřímo mimo burzu nebo na burze mimo obchodní systém přes OTC obchody. Nicméně cena stanovená obchodním systémem je referenční pro uzavírání obchodů i mimo burzu.

Přitom celý ten blázinec je naprosto zbytečný. Běžící elektrárna musí vyrábět a připojený odběratel musí odebírat. Elektrárna nejde vypnout jak motor u auta a většina spotřeby také nejde vypnout jako lux nebo vrtačka. A v danou chvíli je úplně jedno, jestli výrobci mají "prodáno" a spotřebitelé "nakoupeno". V daný okamžik je to úplně jedno, protože operátor trhu primárně řídí vyváženost sítě a obchody řeší až dodatečně clearingem předložených kontraktů a zúčtováním odchylek.

Celkově z toho vychází, že "trh s energiemi" je pouze parazitická vrstva, která je přisátá na technicky nevyhnutelně fungující mechanismus a slouží pouze k napakování subjektů, které nemají s producenty a odběrateli absolutně žádný společný zájem.

V. Mokrý 30.8.2022 11:18

A o tom to je.

R. Langer 30.8.2022 11:17

Lžete jedině vy a vaši Zelení bolševici z Brusele - vždyť tady pořád tvrdíte, ŽE ŽÁDNÝ RUSKÝ PLYN NECHCETE! TAK MÁTE, CO JSTE CHTĚLI! ;-€

R. Langer 30.8.2022 11:15

Přesně tak to je. A pokud bychom teď všechny ty slavné občasné zdroje energie vypnuly, NESTALO BY SE PRAKTICKY VŮBEC NIC! ;-€

J. Jurax 30.8.2022 11:12

Pravdivostí? Slyšte, slyšte, pastuškové ... :-)))

M. Šejna 30.8.2022 11:10

Nesouhlasím s autorem, protože přičina raketového zvýšení je jasná: Babiš, Babiš, Babiš, a možná taky Putin.

Autor asi špatně poslouchá projevy ministrů Péti-koalice. Jinak by věděl, že za drahé energie muže BABIŠ a jeho Babišova drahota. Říkali to přece před volbami i po volbách Signál Fiala, Dlužněk Stanjura a Pepánek Sikela.

J. Jurax 30.8.2022 11:09

No a protože plyn je z Ruska, jsou občasné zdroje energie z hlediska celostátní energetiky vcelku na dvě věci. Nejen pro nás.

J. Jurax 30.8.2022 11:06

Ano.

Ale nám - doma i ve čtvrté říši - vládnou magoři, kteří tohle neví. A doma si je volíme, v EU samozřejmě ne, tam si komisaře dosazuje EU sama.

K. Filip 30.8.2022 10:33

Rado, vy žijete na Ukrajině, že jste ve válce? Přečtěte si článek ještě jednou, možná pro vaše IQ i třikrát. Píše se o německé z e l e n é politice a molochu EU, jenž jsou zkázou pro Evropu.;-O

F. Navrátil 30.8.2022 10:31

Pokud se pane Rado domníváte, že nedostatek energií a jejich vysoká cena jsou znakem pracovitosti, hrdosti a nadřízenosti, pak jste se svým zeleným dotačním cirkusem na správné cestě. K cestě, která znamená návrat do jeskyní a k pojídání kořínků. Protože, co si budeme namlouvat, i taková kamenná sekyra, vyrobená z pazourku vyměněného za rysí kožešinu, je cestou k pohodlnosti, podlézavosti a podřídivosti!

K. Filip 30.8.2022 10:29

R^

J. Novotny 30.8.2022 10:27

Druhým průšvihem je stav JE, zejména neschopnost Francouzů obnovit svou flotilu výstavbou nových JE. Jakkoli se Macron snažil toto zakrýt prohlášením, že je strategií snížit výrobu z JE na 50 procent, pravda je taková, že nová velká JE v Evropě skoro postavit nelze.

Funguje to tak, že pod pláštíkem zvyšování jaderné bezpečnosti se kontinuálně zpřísňují a upřesňují normy, pravidla apod. Takže, než člověk jenom dokreslí plány pro tak složitou stavbu, tak to může předělávat. Natož aby to dokázal zkolaudovat. U některých, jako třeba u rakušáků bych čekal, že to budou dělat z přesvědčení, u jiných tomu přesvedčení možná někdo pomohl.

V. Petr 30.8.2022 10:17

R^R^R^R^

J. Novotny 30.8.2022 10:14

Pro dosažení cílů snížení emisí vymyslela EU (či převzala a upravila k obrazu svému systém na snížení SOx v US) systém ETS s povolenkou EUA. Při stále zvyšujících se cílů rostla cena EUA až tak, že prakticky vymazala novým, moderním uhelkám šanci, že se jim kdy vrátí investice. Ale už nedokázala tyto uhelky odstavit, protože trh určil, že jsou stále potřeba. Další růst EUA tak vedl pouze k růstu cen elektřiny. To ale úderníkům vadilo a tak se rozhodli, že tyto zdroje (a ještě pár jaderných) administrativně odstraní.

Dnešní cena je odrazem snažení politiků, trh měl pravdu v tom, že se odstavit nemohou. I bez Ruska a jeho krize by to v nějaké obdobě nastalo, možná o dva roky později. A teď stejná squadra vymýšlí novou regulaci, přirozeně toho využíjí i ke zvýšení cílů Green Dealu. Je na co se těšit.

S. Ševeček 30.8.2022 9:57

smlouvy lze změnit, nebo i zrušit.

P. Pepax 30.8.2022 9:52

R^

M. Vaněk 30.8.2022 9:47

Jediný skutečný cíl těchto pošahanců nejsou energie, ale o zotročení Evropanů. Bez energií se totiž propadneme do doby ledové, a to doslova, společnost se nenávratně rozbije na atomy, a v nastálém zmatku ovládnou zbytky lidí ti, kteří mají zdroje.

P. Kubáč 30.8.2022 9:26

Přestava, že tzv. "obnovitelné" zdroje energie budeme zálohovat jadernými elektrárnami je nesmysl.

Jaderná elektrárna funguje nejlépe, když pracuje trvale na výkonu blízkém její nominální výkonnosti. Takže energetická soustava založená na jadených elektrárnách žádne "obnovitelné" neboli občasné zdroje energie nepotřebuje.

A pak tady jsou ještě další zajímavé aspekty - solární a větrná energetika - vzhledem ke své ubohé účinnosti

- vede k vyšší produkci CO2 než jaderná

- vede k vyšší úmrtnosti lidí než jaderná ( nehody při montážích a opravách )

- e extrémně drahá. Dotace solárním baronům v česku po dobu 20 leté nominální životnosti jejich elektráren budou 1 bilión korun - to je cena 5 jaderných bloků s výkonem 1GW a životností přes 50 let !!!

M. Krátký 30.8.2022 9:05

Bacha, už je tady zase Rada a jeho pindy !!!!!!

P. Diviš 30.8.2022 8:56

"Kdo si plyn objedná a zaplatí, ten ho také dostane."

Rusáci to tvrdí, je to lež, stejně jako jejich jiné lži.

P. Vychodil 30.8.2022 8:55

pozor rado, jsi válečný štváč ? s kým a proč jsi ve válce ? doufám, že jenom v tvé tvé diskuzní, debilní...tam si valči dle libosti...

J. Moravec 30.8.2022 8:54

ČEZ - 70% vlastní stát. 70% zisku ČEZu jde státu. Proč by neměl ČEZ - stát - vláda - Stanjura prodávat za burzovní ceny? Teď je ještě třeba ošetřit těch 30% minoritních akcionářů co tady keťasí, například tzv. “transformací ČEZu”, nejlépe však válečnou daní, ještě lépe znárodněním. Už na tom empatičtí a rozumní soudruzi z “pravicové ODS” pracují. Nebojte se oni nikoho z nás padnout nenechají.

P. Diviš 30.8.2022 8:54

"Obnovitelné zdroje musí být zálohovány stabilními zdroji, což jsou nejlépe vodní nebo uhelné elektrárny. "

Vodní ano, uhelné nebo dokonce jaderné ne, příliš pomalá změna výkonu. Zálohuje se plynovými, hlavně.

Jinak souhlas.

R. Langer 30.8.2022 8:48

A ona snad dnes nějaká civilizace Velikonočního ostrova existuje, Zelený bolševiku? ;-D

R. Langer 30.8.2022 8:47

Ty, prolhaný Zelený bolševiku, se tady budeš ohánět PRAVDOU? Ty skončíš v pekle, ty jedno prolhané bolševické hovado. ;-€

R. Langer 30.8.2022 8:46

Jestli jsi s někým ve válečném stavu, Zelený bolševiku, tak táhni na frontu a nezacláněj tady. ;-€

V. Mokrý 30.8.2022 8:46

R^R^

R. Langer 30.8.2022 8:45

https://pctuning.cz/article/energie-nad-zlato-kdy-se-probudime#article-header

M. Pecina 30.8.2022 8:41

Lipská nebo pražská burza, to je úplně jedno, pokud budeme na společném trhu. Jediné řešení je z tohoto trhu vystoupit a udělat se pro sebe.

F. De Winter 30.8.2022 8:32

Drahé energie. To jsme přece chtěli, ne? Léta si volíme vlády, které na tom usilovně pracují, schvalují různé Green Dealy a podobné blbosti a my je volíme znovu a znovu, takže vlastně máme to, co jsme chtěli. Díky Putinovi se to teď může jenom a jenom urychlit a snadno zdůvodnit.

Ne přátelé, za drahé energie nemůže Putin. Energie je dostatek. Tato energetická krize je vyvolána uměle a je dlouho připravována. Za drahé energie může Evropská unie. Panstvo nahoře došlo k závěru, že JIM spotřebováváme příliš mnoho zdrojů a že nám třeba přiškrtit kohoutek. ONI dál budou létat po konferencích o globálním oteplování soukromými tryskáči. ONI se uskromňovat nebudou to jen vy milé ovce. A blbé ovce jim to žerou a tleskají. Globální oteplování, kovidismus, migrace, genderismus, protibělošský rasismus, protiruský rasismus, všechno ovce sežerou i s navijákem...