Neviditelný pes

GLOSA: V zrcadle roku 2030

2.8.2019

Může být vládní plán ovlivněn vývojem v Německu?

Slyšíme-li výrazy jako Národní investiční plán či Rada vlády pro veřejné investování, čiší z nich duch byrokracie. Jenže to není česká specialita. Takový duch vládne i v orgánech EU či národních vládách včetně německé. Je to zřejmě dáno už organizací čím dál složitějších společností.

Z toho, co říká mimo oficiální dokumenty ministr průmyslu Havlíček, zaznívá spíše duch, řekněme, baťovský. Tedy odhodlání, energie a akční přístup. A vše míří k tomu, jaké jsou ambice české vlády k roku 2030, respektive kam bude Česko v roce 2030 mířit. Řečeno jazykem médií i vládních prohlášení, má mířit ke společnosti i ekonomice chytré a zelené.

Tím se nemyslí naočkování nějaké ideologie. Digitalizace společnosti, ekonomiky i státní správy a jejich proměna k ekologicky šetrnější podobě je evropský (nejen ve smyslu unijní, ale v širším smyslu kontinentální) trend. A i kdyby nebyl, ten, kdo se po Česku pohybuje a sleduje zemi, dospěje k lecčemu sám, nezávisle na vládním plánu investic. Třeba k tomu, že je třeba investovat do železnice. Kdo jel někdy „rychlovlakem“ Pendolino z Prahy do Františkových Lázní, po zkušenosti neustálého zpomalování i neplánovaného zastavování ví, o čem je řeč. Či dospěje k tomu, že je nutné investovat do uchování i obnovy krajiny a její schopnosti zadržovat vodu.

Na tom všem není z běžného pohledu nic překvapivého. Zásadnější neznámé veličiny se ale vyvíjejí na západ od našich hranic. Jak v Evropské komisi, která teprve vzniká, tak v Německu, kde se s opozičními Zelenými zachází už skoro jako s příští vládní stranou. Její předsedkyně Baerbocková prohlásila, že si dokáže představit klimatická cla (třeba na ocel nevyráběnou klimaticky neutrálním způsobem). A list Die Welt píše, že tento postoj ladí s trestnými cly Donalda Trumpa (Trump i Baerbocková je zdůvodňují potřebou férovosti). Varuje před „zeleným protekcionismem“. Toto jsou dosud neznámé parametry, na které bude muset reagovat Česko, ať už bude prosazovat jakékoliv investiční plány.

LN, 31.7.2019



zpět na článek