17.4.2024 | Svátek má Rudolf


Diskuse k článku

GLOSA: Supereuro

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vandas 24.6.2010 11:58

Zlaté prciny....Pardon! Koruna!

Říká se, že "všechno špatné je pro něco dobré." Je-li skutečně společná měna Euro v krizi, potom máme dějinnou příležitost, zkrátit vzdálenost dělící nás od západních sousedů. Stačí podobný postup, který zvolil Rašín (však ho také levičáci odpráskli) a pokusit se rozumnou rozpočtovou politikou a exportní expanzí, udělat z naší měny hodnotu ,kterou má Švýcarský frank. Není vhodnější konstelace a v dějinách se promarněné příležitosti neopakují. Máme naději na rozumnou vládu. Máme relativně nízké zadlužení. Máme pružnost k reformám větší než konkurence. Prostě stačí začít dělat a nekecat. Kdyby koalice přišla s ambiciózním plánem na nejméně 4 roky, měl by šanci uspět. Nebýt ve vleku, ale úzkou mezerou, mezi tápajícími se prodrat do čela. To, že Amerika i Evropa tápe, je více než zřejmé.

V. Kolman 24.6.2010 14:50

Re: Zlaté prciny....Pardon! Koruna!

Lépe bych to nenapsal, mluvíte mi z duše. Plně s Vámi pane Vandasi souhlasím.

P. Vandas 24.6.2010 15:15

Re: Zlaté prciny....Pardon! Koruna!

 Děkuji za podporu,pane Kolmane. Z povzdechnutí pana Langera je cítit nevíra, avšak ta k vítězství prostě nevede. Jsem si jist, že nikdy nám nebyly dějiny více nakloněny, než dnes. Kdo doufá, že bez naší zásluhy bude někdy lépe, mýlí se , nebude.Stačí si srovnat dějiny 20tého století a těch deset let k tomu.

R. Langer 24.6.2010 14:57

Re: Zlaté prciny....Pardon! Koruna!

To se u nás nestane, ti levičáci jsou ve vládě prakticky dodnes...

J. Dobrý 24.6.2010 11:25

ekonomicka teorie

Ta ekonomicka teorie neni pravdiva. Nezalezi na rozvinuti statu ale na jednotne menove a rozpoctove politice. Takto funguji napriklad USA kde jsou mezi staty take obrovske ekonomicke rozdily. Podle vasi teorie by se klidne mohla trhnout Praha a zacit razit nove prazske grose.

Problem je v tom ze mena je jednotna, ale rozpoctova politika ne. Papirove splnuji spolecna kriteria vsichni, ale skutek utek, viz Recko.

R. John 24.6.2010 10:42

Proboha,

proč nadáváte na Euro ,proč nenadáváte na vládní podvodníky ? Když se řekne, že se budou v EU kontrolovat rozpočty, řvete jak protržení nějaké demagogické kydy o ztrátě suverenity.

M. Franková 24.6.2010 10:53

Re: Proboha,

Jestli to nebude tím,pane kolego,že ty návrhy rozpočtů bude zase schvalovat jen úředník.A ten,jak známo,má všude stejné slabiny.....podléhá nátlakovým skupinám.To psal již ve svém Vladaři Machiavelli Niccolo.A obrana národní identity není demagogie.Tedy alespoň podle mě!A je v tom příadě lhostejné,zda jde o olomoucké tvarůžky,vepřo knedlo zelo,či Slovanskou epopej.Národní jídlo,měna,kultura...to vše je faktor,čím se lišíme od sousedů a sousedé od nás.Nebo byste chtěl,abychom všichni nosili stejné uniformy a jedli rýži jako za blahé neblahé paměti pana Maa??

M. Vondráček 24.6.2010 11:06

a kdo bude

kontrolovat toho úředníka , že kontroluje správně. Nevím kolik Vám je let, ale já jsem zažil centrálně kontrolované hospodářství na vlastní kůži. Stačilo mi to ......

M. Pivoda 24.6.2010 10:03

Superkoruna na obzoru

Už se těším, až se v České republice zavede Superkoruna.

M. Franková 24.6.2010 8:19

Společná měna

byla ,je a bude v tak nesourodé demografické společnosti,jako je stará matka Evropa,pitomost rovná šílenosti.Jeden by si řekl,že tato část světa se už konečně poučí ze svých vlastních chyb,ale omyl je pravdou.Socialismus s tzv.lidskou tváří se historicky neosvědčil.Kolik bude ještě třeba průšvihů,aby i v Bruselu došlo,že zavádění tohohle socialismu celoevropsky nevede k lepší ekonomice ale k totálnímu krachu ekonomik všech zúčastněných.Kdy už konečně každému dojde,že braní bohatým a přerozdělování chudým vede ke zchudnutí všech??A kdy už konečně bruselským demagogům dojde,že dotace a zároveň oklešťování národních identit je cesta do pekla??Jak jsem tady již minule zmínila,rozum do hrsti,klacek do ruky a mlátit ty tupé bruselské hlavy,až pukat budou.Bez toho se jim asi nerozsvítí!!

K. Janyška 24.6.2010 8:26

Re: Společná měna

Ahoj.

Když on každý si myslí, že zdravý rozum je právě ten jeho ! Dzp.

M. Franková 24.6.2010 8:43

Re: Společná měna

No jo,ahoj,v tom je ta potíž.A proto bychom my ostatní,co jsme za hlídače,měli častěj ten klacek,alespoň volební,používat.

J. Skotnica 24.6.2010 15:25

Re: Společná měna

Není to tím, že oni ještě socialismu s lidskou tváří nezažili a tak si myslí jak (si) to skvělě zařídí? Mám obavu, že touha ovládat lidi je nevykořenitelná a historická zkušenost k ničemu.

Jinak - paní Franková, píšete moc hezky, ale dělejte prosím Vás za interpunkční znaménka mezery, bude se to číst ještě lépe. Tedy - některým ne, ale to je jedno.

J. Mrázek 24.6.2010 8:14

Návrat k národním měnám je nejlepším řešením

Jen je otázkou stanovení kurzů a následky v podobě rozkladu EU ....

J. Tachovský 24.6.2010 9:30

Re: Návrat k národním měnám je nejlepším řešením

Murzy se mohou nastavit klidne nahodne, treba 1:1. On uz to trh vyrovna

K. Janyška 24.6.2010 7:00

Kajan

Mistr Hayek kritizoval euro, kvůli problémům, které euro po jeho zavedení provázejí, , už před 40 lety ! Dzp.