20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Stát a informační technologie

Investice státu do informačních technologií bývají obvykle označovány jako předražené a mnohdy dokonce doprovázené korupčními aférami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Krbálek 8.11.2013 21:07

trochu naivní

ti odborníci, které autor chce od státu, nejsou levní a rozhodně nemají důvod pracovat pro stát za tabulkové platy, když v soukromé sféře mají desetkrát či stokrát víc. A už vidím ten pokřik, když by takové peníze státním úředníkům někdo platil.

M. Pivoda 8.11.2013 19:32

Nevhodná společenská doba pro velké projekty

V ekonomice nedůvěry a korupce se obtížně realizují komplexní IT projekty (při stávajícím zákoně o zadávání veřejných zakázek).

Pracoval jsem kdysi jako systémový anylytik v prostředí počítače IBM 370 a znám problémy složitých projektů v rámci velkého podniku. Ve společnosti je to ale ještě složitější.

V. Provazník 8.11.2013 8:51

Investice do informačních technologií

Problém je v měřitelnosti kvality (výkonu, spolehlivosti, uživatelské "použitelnosti" a bezpečnosti) IT služeb, ne v kvalitě (výkonu, spolehlivosti a bezpečnosti) IT technologií. "Hodnotou" IT jsou IT služby, ne notebooky, servery, infrastruktura a datové sítě ani software ale ani "aj-tý" firmy ani t.zv. "aj-tíci". Vztah dodavatele informatických služeb a jeho zákazníka-uživatele je třeba měřit, ocenit a "zobchodovat" podle měřitelné kvality služby. Problém je v přesném zadání, tedy definici požadované služby a definici "změření" její kvality, tedy zejména dostupnosti, spolehivosti a bezpečnosti. Současná informatika to vše umí. Definovat, "vyrobit" i dodat. Je to tedy jen na zákaznících.

J. Boleslav 8.11.2013 16:13

Re: Investice do informačních technologií

Při veřejných IT zakázkách nekupujete jenom služby, ale i IT infrastrukturu a aplikační SW. Měřitelnost kvality služeb je v mnoha případech docela problém, jak ostatně píšete.

K. Frauknecht 8.11.2013 8:38

Hurá!

V tý mezirezortní "komisi" chci dělat (IT vůbec nerozumim, ale to neva). To bude prima kšeft. Sice to trochu zavání pošlapáváním volné soutěže a dalšími regulativy, ale "job is job"!

R. Langer 8.11.2013 8:31

Ale o ty projekty

(přesněji řečeno o jejich výsledky) přece vůbec nejde, pane autore, ty jsou to poslední, co někoho zajímá... ;-)

J. Jurax 8.11.2013 2:11

Moudrá slova

proto budou oslyšena.

Od politicky dosazených pitrýsků nelze očekávat, že by tušili, o čem autor píše, natož aby se jeho doporučeními řídili.

A tu meziresortní skupinu odborníků moc nevidím - tedy měla by být, samozřejmě, a měla by být naprosto apolitická a politikové by do jejího složení a fungování neměli mít co kecat pod hrdelními tresty, ale jak by se pak dělily úplatky a všimné a přesměrovávalo - to by tak bylo, aby to shrábli nějací odborníci :-)

Z. Jaromír 8.11.2013 6:00

Re: Moudrá slova

Nemusí být oslyšena, sám pan autor se nyní zařadil mezi politiky, a kdyby ve vládě získal post, jejž dříve zastával např. Mlynář jun., určitě by leccos udělal pro to, o čem píše.

J. Boleslav 8.11.2013 7:41

Re: Moudrá slova

Na tom, co autor příspěvku píše, je dost pravdy, pro lidi z oboru ale notoricky známé. Není to ale pravda celá. Je třeba dodat, že současné problematické znění zákona o veřejných zakázkách je výsledkem reakce na hysterii kolem korupce v této oblasti. Hlavní problém je v někdejším tlaku na to, aby se hodnotilo pouze podle ceny nebo alespoň převážně podle ní. To lze v případě jednoduchých komodit, nikoliv v případě komodit složitých či služeb. Potom padají mosty a vlní se dálnice.

R. Langer 8.11.2013 8:35

Re: Moudrá slova

Padající mosty a vlnící se dálnice nejsou žádnou otázkou ceny. Jsou pouze otázkou zfušované práce, kterou někdo neudělal tak, jak měl, když lhal, že to za ty peníze udělá tak, jak to má být. A za to by měl také nést patřičné následky.

D. Maňhal 8.11.2013 10:49

Re: Moudrá slova

Pane Langere, vy víte kdo má pravdu v případě D47? Nemám příliš času na hlubokou analýzu, ale provádějící firma se hájí, že materiál "studený odval", který bobtná, použila v souladu se zadávací dokumentací ŘSD. Věřím, že to má něco společného s tlakem na cenu, ať již na straně ŘSD nebo provádějící firmy.

R. Langer 8.11.2013 11:31

Re: Moudrá slova

Pokud vím, tak kvůli nízké ceně v konkurzu byl dokonce soud, který vyvolala konkurence s tím, že za tu cenu se ta dálnice nedá postavit. Provádějící firma vyhrála s tím, že to za ty peníze realizovat jde. Kde je tedy podle vás chyba?

J. Boleslav 8.11.2013 16:04

Re: Moudrá slova

Zkuste se poptat lidí, kteří mají zkušenosti s veřejnými zakázkami podle aktuálního znění zákona. Řeknou Vám totéž, co jsem napsal. Jak zadavatelé, tak dodavatelé. Tato verze zákona je špatná, a to hlavně v tom, že při hodnocení příliš akcentuje cenu. Záměrem této novely bylo eliminovat korupci a výsledek takový, jak píšu. Proto se připravuje novela zákona, kde bude tato věc lépe ošetřena.