18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
huhu 29.2.2008 9:18

nejde přžeci o stravenky, ale daňové zvýhodnění

stravenky přeci mohou zůstat. Co vláda navrhuje zrušit je daňové zvýhodnění. Není důvod aby daňoví poplatníci živili nějaké Sodexho. Vždyť firmy mohou dát svým zaměstnancůmm více "opravdových" peněz, tj. zvýšit plat, místo druhé měny - stravenek.

I-Worm 29.2.2008 8:22

Proč nazývat novinářským šlendriánem

to co je prostě "angažovaná publicistika".  Novinář dostal zakázku na článek o škodlivosti stravenek, sice ho trochu odflinkl, ale možná jenom odvedl práci úměrnou honoráři... Ono to "angažované umění" nikdy za moc nestálo, proč by tomu nyní mělo být jinak?

TOM 29.2.2008 7:56

Re: vážně

No a protože velké fabriky nemají problém dotovat (uplácet) politické strany, jak to asi dopadne...

AndyO 29.2.2008 7:14

Re: Re: Re: Re: Re: Re: vážně

ale mohl by líp vařit, zatím tedy v hospodách nic moc. Jestli on na nás nešetří a nekupuje nějaké flaksy.

Netřeba 29.2.2008 6:55

Stravenky prý jsou neoprávněné daňově zvýhodnění.

No tak dobře. Ale co je potom odpočet DPH u luxusního vozidla, za jehož sedadlo si pan podnikatel dá mřížku z dřezu na nádobí a prohlásí  to za speciální vozidlo?

Raději se nezabývám tím, jaká částka se odečte za odpis vozidla a jakých pár šušňů získá zaměstnanec na stravenkách.

AndyO 29.2.2008 6:01

Re: Re: Re: vážně

já tedy stravenky nemám, ale vaše uvažování mne poněkud mate. Skoro to vypadá jako české dejaťsousedovichcípnekoza. Vy daňově na ničem takovém netratíte, jen závidíte o chlup menší zdanění někomu jinému. Daňově netratí ani stát, stát by tratil, pokud by musel stravenkářům jídlo platit.

Kryštof 29.2.2008 5:23

Re: Re: vážně

Pokud má velká fabrika vlastní závodní jídelnu, kterou sama provozuje, jdou všechny náklady na její provoz do nákladů fabriky. Navíc je to pro fabriku i výhodné, protože se jí zaměstnanci neflákají po hospodách a mají kvalitní teplé jídlo. Je tedy zřejmé, že poskytuje atraktivnější cenu. Jiná je situace u menšího zaměstnavatele, kterému se vybudování vlastního stravovacího zařízení nevyplatí. Proto dává zaměstnancům ony stravenky, jejich část hodnoty (např. 50%) hradí ze svých nákladů, stejně jako ona fabrika. Zbytek hodnoty stravenky (50%) zaplatí zaměstnanec ze svých zdaněných příjmů - stejně jako v té fabrice. Pokud stravenky tento status ztratí, budou malí zaměstnavatelé a jejich zaměstnanci znevýhodněni oproti těm fabrikám se závodním stravováním.

Alfons 29.2.2008 4:37

Důkaz bídy v ČR.

Občané pobírající mzdu nemají na zaplacení plné ceny stravy. Proto musí dostávat slevněné stravenky. A důkaz bezohlednosti státu a cílené genocidy slabších sociálních skupin je to, že ti žádné stravenky nedostávají, přesto že jejich ekonomická situace je mnohem horší než u těch kteří pobírají mzdu. Chcípněte potvory. ;-€

hamar 29.2.2008 4:30

Re: Re: Re: Re: Re: vážně

Nevěděl jsem to, takže se omlouvám, že Vám děkuji za zaplacení mých obědů až nyní!

Vlasta.on 29.2.2008 3:37

Re: Re: Re: Re: vážně

A co je mě potom?Mám jim to tedy platit já? A pro mě to není problém? Ste spad z višně na hlavičku, ne?

gill 29.2.2008 2:58

Re: Re: Re: vážně

Ale ale - ve státě, kde je takových daňových úniků, a ve velkém, se už ty stravenky ztratí. Stejně z jejich zrušení bude víc škody než užitku. Většina podniků nemá vlastní stravovací zařízení, lidi chodí do jídelen podniků, které jimi disponují, nebo restaurací (či jiných podniků toho druhu) v okolí. Nevím, kolik berete vy, ale den co den vysolit za oběd v jídelnách minimálně padesátku, spíše však nejméně o desítku víc, je pro většinu zaměstnanců problém.

Vlasta.on 29.2.2008 2:09

Gentlemane

zas jednou kecáte. Nejde o stravenky jako takové, ale o daňové zvyhodnění. Ten "novinář" na baterky jste v tomto případě vy. Ne ojediněle, takže to nepřekvapuje.

Vlasta.on 29.2.2008 2:06

Re: Re: vážně

Nějak si pletete pojmy a dojmy. Vynechám to ostatní, co jste napsala a jen podotknu; vláda nechce zrušit stravenky, ale jejich daňové zvýhodnění.

Proč na tom, že vy se laciněji najíte mám daňově tratit já?

JC 29.2.2008 1:12

No, já nevím

jen aby výsledkem nebyla další arbitráž stravenkových firem proti ČR - za neochránění investic :-/.  To by ovšem stát vysolili podstatně víc, než nyní získá. Jenže náhradu firmám by neplatil virtuální stát, ale konkrétní daňoví poplatníci (vč. těch, kteří si v rámci úspor budou zase nosit do práce kastrůlky - jak v 19. století).

Podotýkám, že mne osobně se tato nesporná výhoda zaměstnanců už 8 let netýká.

AndyO 29.2.2008 0:13

Re: vážně

komu o to jde? Komu kromě vlády vadí, že má něco, z čeho nemusí zaplatit daně? A tak místo aby zaměstnanci a zaměstnavatelé logicky bránili daňové zvýhodnění stravenek, ještě vládu honí, aby je co nejrychleji zrušila? Divné

mol 29.2.2008 0:10

vážně

a jsou ve všech 76 daňově zvýhodněné? O to tu přece jde. Ne o jejich existenci.